Oldal: 1 / 1

Előző élet hipnózis

Elküldve: 2015.03.18. 20:00
Szerző: szamócavirág
Egy ismerősöm mutatta meg ezt a blogot és elég érdekesnek találtam amit olvastam, ezért is keveredtem erre a fórumra. Tetszik, hogy a blog szerkesztője nem próbál rádumálni senkit semmire, és inkább objektíven írja le, hogy mit tapasztalt egy ilyen hipnózis során. Ti mit gondoltok erről ezek után?

http://www.spliceart.com/blog/2015/3/16/hipnozis-utan

Re: Előző élet hipnózis

Elküldve: 2015.03.18. 21:10
Szerző: mimindannyian
A hipnózis remek módszer az emlékezési hibák felerősítésére. A páciens általában olyan emlékeket vizionál, melyek csak a terapeuta kérdéseiből szőtt fantáziák. A hipnózis memóriaélénkítő hatását mindeddig nem sikerült igazolni, a torzítási hibáit viszont annál inkább.

Re: Előző élet hipnózis

Elküldve: 2015.03.18. 21:48
Szerző: szamócavirág
Tudnál példát mondani ezekre a torzítási hibákra, vagy le tudnád írni picit konkrétabban, hogy mire gondolsz?

Re: Előző élet hipnózis

Elküldve: 2015.03.19. 09:21
Szerző: Rigel
Véleményem szerint arra gondol, hogy az idegrendszer eleve úgy van bedrótozva, hogy a hiányos adatokat automatikusan (tudatalatt a háttérben) mindig kipótolja olyan mértékig, hogy egy teljes, kétségektől mentes képet/modellt állítson össze. A kipótolás során pedig de facto hamis adatokat talál ki ez a rendszer, illetve pontosabban: megpróbálja megtippelni a valószínű adatokat, de ez ettől még nem adat lesz, hanem csak kitaláció.
Érdekes kísérlet ezzel kapcsolatban, hogy ha felsorolunk bárkinek 10-12 szót, mondjuk ételekkel és édességekkel kapcsolatban, majd pár perc múlva megkérdezzük tőlük, hogy a "cukor" szerepelt-e a listában, a többség szentül meg lesz győződve, hogy igen, a cukor is fel volt sorolva, pedig dehogy. Az eredeti lista egy "mentális környezetet" generált, amihez később az adathiány szüksége miatt az idegrendszer kénytelen volt visszanyúlni, és jobb híján a tudatalatti szubrutinok arra a döntésre jutottak, hogy a "cukor" elég valószínű tagja a sorozatnak, és így hibásan meggyőzi a tudatos elmét, amelyik pedig végül elhiszi, hogy hallotta a cukor szót.

Amikor valakivel beszélgetünk, és kérdezgetjük, már eleve a kérdések feltevésének a szóhasználata befolyásolja a válaszokat, mivel az idegrendszernek folyamatos adathiányos állapotban kell a válaszok előállításakor konzisztens - saját maga által is elhitt - modelleket létrehoznia, és a hiányzó adatok kipótlásánál már ösztönösen támaszkodik a kérdésekben érkező inputra is! A jó bűnügyi nyomozók és pszichológusok nagyon is jól ismerik ezt a jelenséget. Akár tudatos, akár hipnózis, a kérdésfeltevés már eleve befolyásolja a kapott válaszokat, ergo ha rosszul csinálják, akkor lófütyit sem ér az ilyen dolog.

Re: Előző élet hipnózis

Elküldve: 2015.05.31. 08:50
Szerző: piciloo
Az is érdekes kísérlet, amikor bizonyos jó cselekedetek hatására egyre elnézőbbek leszünk magunkkal. Megfigyelték hogy jobban elnézünk maguknak kisebb vétkeket pl. többet venni valamiből mint amennyit lehetne,füllenteni stb. miután segítettek valakinek vagy betartottak valamit pontosan. és nem tudatosan, hanem az agy automatikusan engedélyez "egyenlítést", és az helyénvalónak vél kisebb erkölcstelenséget, amit addig nem csinált volna.