Oldal: 4 / 5

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.21. 18:22
Szerző: Várhegyi Márton
@vaskalapos (36404):
A spektrofotometered erzekenysegetol fugg.
Én otthoni kimutatásra gondoltam, amit bárki el tud végezni eszközök hiányában.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.21. 19:20
Szerző: dorka123451
@Várhegyi Márton (36385):

Én ezt láttam:
Sejthártya: a sejthártya feladata: rajta keresztül veszi fel a tápanyagot a környezetből, és adja le a bomlástermékeit.

Forrás: http://sejt.infobomba.hu/

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.21. 20:13
Szerző: pounderstibbons
@dorka123451 (36417):

Feszíts ki egy hártyát(membránt) és fuss keresztül rajta. Utána próbáld meg ezt egy fallal...

Nem érzel némi különbséget?

A sejtfal a sejtet körülvevő, a sejtmembránon kívül található
, meglehetősen merev réteg. A sejt számára szilárdságot ad, védelmet nyújt és (nagyon durva) szűrőmechanizmusként is működik. Ellenáll az ozmotikus stressznek, azaz megakadályozza, hogy a sejt vízbevitel hatására túlságosan megduzzadjon. Növényekben, baktériumokban, archeákban, gombákban és algákban található meg. Az állatoknak és a legtöbb protisztának nincsenek sejtfalai.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sejtfal

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.21. 22:07
Szerző: vaskalapos
@Várhegyi Márton (36405):
Adtam ket linket is otthoni barkacs spektrofotometerhez, egy doboz, egy CD egy ollo, keves ragaszto...

viewtopic.php?p=36316#p36316

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.21. 22:15
Szerző: vaskalapos
@dorka123451 (36340):
Kéne már ennek az egész Rozinak egy fészlifting, annyira bénák a csomagolásai. Ez a sós zacskó is. Persze az ember otthon tényleg áttölti valami üvegbe, de annyira csúnya, nem praktikus, kézből kicsúszó ez a kiszerelés, és a nejlon sosem bomlik le. Ráadásul nem akkora dolog az, hogy egy kiló az egység, ez nem teremt piacvezetést, sem tetszésiindex-emelkedést. Származási helye az unió, tehát érkezhetett Ausztria, Szlovákia, Románia sóbányái bármelyikéből, úgy gondoljuk, hogy a tisztítás, őrlés, csomagolás történhet Magyarországon. A csomósodásgátló benne a kálium-ferro-cianid, ami nem hangzik túl jól, de minden sót ezzel dúsítanak. Ha esetleg nincs kiírva valahova a neve, E535 néven fut még. Nem túl erős, szép fehér só, átlagos szemcsemérettel. Működik asztalon és konyhában egyaránt, csak ezt a zacskót tudnánk feledni."
Mennyi csomosodasgatlo van benne??????
0.01%
szamit szerinted?

egy bananban van 5-600mg kalium (0.5-0.6g)
1kg soban van 0.01g csomosodasgatlo, azaz kb 0.003g kalium

egy banant megeszel ot perc alatt, es naponta ehetsz egy banant karos kovetkezmeny nelkul napi 5-600mg kalium

egy nap nem eszel ugye tobb, mint 20g konyhasot, ebben van 0.00001g kalium
ezert a 0.00001g kaliumert aggodsz?
inkabb a banan arusitasat tiltasd be.... de mielott megtenned, nezd meg, hogy az atlagos zoldsegekben es gyumolcsokben mennyi kalium van... dobbenj meg: egy adag (egy bogrenyi) zoldseg vagy gyumolcs tizezerszer tobb kaliumot tartalmaz, mint a csomosadasgatlos so...

ember, gondolkozz egy kicsit

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.21. 22:51
Szerző: Várhegyi Márton
@dorka123451 (36417):

Sejtettem, hogy a sejthártyával fogsz jönni. Saját magadat húztad be a csőbe :mrgreen:

1. Kétségbe vonod, hogy igaz az, amit az egyetemen (és nem mellesleg az általános és középisiben is) tanítanak. De úgy teszed ezt, hogy valójában fogalmad sincs az egészről, csak szimplán ellenkezel, mivel így az általad hitelesnek vélt (a sóról szóló) forrás nem értékelődik le.

2. Rákeresel a Google-ben, de még véletlenül sem olyan találatot adsz meg, amiben a "sejtfal" szó szerepel. (Valószínűleg be sem ütötted, hogy "sejtfal", csak a "sejt"-re kerestél rá.)

3. Föl sem tűnik (vagy el sem olvastad), hogy a linkelt oldalon nem szerepel a "sejtfal" szó, de még a "fal" sem. A sejthártya meg teljesen más, de neked erről gőzöd sincs.

Ennyit kellett volna csinálnod, és elolvasni az első találat első 4 sorát:

"Növényekben, baktériumokban, archeákban, gombákban és algákban található meg. Az állatoknak és a legtöbb protisztának nincsenek sejtfalai."

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.21. 23:36
Szerző: mimindannyian
@Várhegyi Márton (36439): ltmgtfy ez állat! :mrgreen:

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.22. 16:55
Szerző: dorka123451
@vaskalapos (36435):
Mennyi csomosodasgatlo van benne??????
0.01%

Ezt az értéket nem láttam feltüntetve a csomagoláson.

Miért kell idegen anyagokat keverni a sóban :?:

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.22. 17:02
Szerző: dorka123451
@Rétike (24689):
vajon kik dolgoztak a háttérben...

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.22. 17:08
Szerző: sötétvödör
@dorka123451 (36452):

A kálium mióta idegen a sótól ?

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.22. 17:23
Szerző: dorka123451
@Várhegyi Márton (36439):
Miből gondolod hogy a Wikipédia hiteles információ forrás?

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.22. 17:28
Szerző: dorka123451
@sötétvödör (36454):
Nem a káliumra gondoltam!!!

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.22. 17:33
Szerző: dorka123451
@vaskalapos (36435):
egy bananban van 5-600mg kalium (0.5-0.6g)
nem igaz mert találkoztam alacsonyabb értékel is!!!
ennyire hiteles az internet!

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.22. 17:35
Szerző: Várhegyi Márton
@dorka123451 (36455):

Nagyon szépen átugrottad azt, hogy komplett hülyét csináltál magadból :mrgreen:
Legyen rossz a Wikipedia, legyen rossz, amit az egyetemen, a közép- és általános oskolában tanítanak, csak az a forrás jó, ami konzisztens a te álláspontoddal.
Tudom, te nem vagy szakértő, csak gondolkozol :roll:

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.22. 17:40
Szerző: Várhegyi Márton
@dorka123451 (36457):
nem igaz mert találkoztam alacsonyabb értékel is!!!
Hogy te milyen tájékozatlan vagy...A tápanyagtartalom függ a fajtától, a termesztési körülményektől, az érettségtől, víztartalomtól is. Nem csoda, ha különböző értékekről olvasni.

Amúgy meg te is internetes forrásokat adsz meg. Akkor most az internet hiteles vagy sem?

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.22. 18:51
Szerző: pounderstibbons
@dorka123451 (36457):

Linkelj már akkor ide egy valódi értéket akkor, de aztán nehogy az internetről legyen! ;)

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.22. 19:08
Szerző: vaskalapos
@dorka123451 (36452):
Mennyi csomosodasgatlo van benne??????
0.01%
Ezt az értéket nem láttam feltüntetve a csomagoláson.

Miért kell idegen anyagokat keverni a sóban :?:
Azert, hogy ne csomosodjon ossze.
Meglepodtel?

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.22. 19:10
Szerző: vaskalapos
@dorka123451 (36457):
egy bananban van 5-600mg kalium (0.5-0.6g)
nem igaz mert találkoztam alacsonyabb értékel is!!!
ennyire hiteles az internet!
Erdemben valtoztat az valamit ha nem 500mg hanem csak 200mg van benne?

Miert vannak kulonbozo ertekek?
Lattal mar bananokat? Teljesen egyforma a meretuk? Ugye nem.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.22. 19:23
Szerző: vegyati
@vaskalapos (36435):
vaskalapos írta:A csomósodásgátló benne a kálium-ferro-cianid, ami nem hangzik túl jól
Én az eredeti cikkben ezt az idegenkedést nem értem. Mi az, hogy nem hangzik túl jól? Valószínűleg a cikk írója szelektív látással volt megverve és nem látta a vegyület nevének "közepét" és csak ezt látta kálium-cianid. Pedig a sárgavérlúgsó K4[Fe(CN)6] nem igazán mérgező.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.22. 19:25
Szerző: vaskalapos
@vegyati (36465): Igy van.

ketfele kritikaval talalkoztam (es keverik a kettot) a cianid miatt mergezo, es/vagy a kalium miatt mergezo

Mellesleg a kalium ferrocianid nagyon sarga (sargaverlugso)... minimalis mennyisegen tul mar lathato lenne a szine miatt...

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.22. 19:34
Szerző: vegyati
@vaskalapos (36466):
vaskalapos írta:ketfele kritikaval talalkoztam (es keverik a kettot) a cianid miatt mergezo, es/vagy a kalium miatt mergezo
Az "alternatív tudományban" mindkét "dolog" halálos veszélyt jelent, függetlenül attól, hogy milyen vegyületben és milyen mennyiségben van jelen. ;)

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2011.12.22. 20:10
Szerző: sötétvödör
Mondtam már, hogy minden mérgező

De ha felrázod és potenciálod rögtön egészséges lesz.
Főleg, ha egy táltos is azt mondja.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.05.29. 13:05
Szerző: kati1
Nagyon sok cikket elolvastam a sóról, de egyre kaotikusabb számomra. Fogalmam sincs, hogy melyiket vegyem meg a boltban. Egyikre sincs ráírva, hogy csak NaCl van benne. Patikában nem akarom megvenni. Kérdeztem két bioboltban, a Himalaya sót ajánlották, de mikor rákérdeztem az adalékanyagmentes tiszta NaCl sóra, mondták, hogy menjek a patikába. Uv lámpával sem akarom nézegetni, hogy van e benne kálium, meggyújtani sem szeretném ahogy tanácsolták, ha lilás színű akkor sok benne a K. Külföldön se akarom beszerezni. A tengeri sót sem ajánlják, a jódozottat sem, a vákkuumsó , konyhasó, asztali só is gyanus. Felháborítónak tartom, hogy egy ilyen fontos élelmiszert ne lehessen gyomorgörcs nélkül megvenni. Ti melyiket veszitek?

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.05.29. 13:07
Szerző: sötétvödör
@kati1 (48025):

A dolog egyszerű, csak annyi sót használj ami feltétlenül szükséges.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.05.29. 13:14
Szerző: Szilágyi András
@kati1 (48025): A kálium-klorid tízszer annyiba kerül, mint a nátrium-klorid, tehát a KCl-t tartalmazó sók sokkal drágábbak. Vedd a legolcsóbbat.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.05.30. 13:08
Szerző: kati1
Sokszor tengeri sót vettünk, a tengerhez pozitív gondolatok társulnak, jótékony hatása rögtön megmutatkozik. Ahogy utánaolvastam, ez a só is tele van egyéb anyagokkal, szennyeződésekkel. Olyan fura, hogy az iskolában azt tanultuk, hogy a NaCl az a só. Ehhez képest ezer információt olvasok erről az egyszerű anyagról. Ha tapadásgátló mentes sót szeretnék venni, azt se kapok a boltban. Emlékszem gyerekkoromban törtük a sót, annyira összeállt, abban biztos nem volt adalékanyag. És nem volt teljesen hófehér. Jó lenne tudni, hogy az kősó volt-e, vagy vákuumsó.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.05.30. 17:19
Szerző: Gábor
@kati1 (48140):
tengerhez pozitív gondolatok társulnak
Mint a Titanic, cápatámadások, meg a vízbefulladás...
Olyan fura, hogy az iskolában azt tanultuk, hogy a NaCl az a só.
Hát, igen - te csak ennyire emlékszel a többi meg kiment a fejedből. Fájdalmas lehetett neked az iskola...

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.05.30. 17:31
Szerző: sötétvödör
Akkor tanulj vmi újat :

http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.05.30. 17:36
Szerző: pounderstibbons
@kati1 (48140):

Azért mert valamiben van adalékanyag, még nem biztos, hogy rosszabb, mint anélkül. Az adalékanyagokat szigorúan ellenőrzik és mindegyiket kimerítően tesztelték, hogy mekkora dózisban lehetnek ártalmasak, és mennyi juthat belőlük egy ember szervezetébe.

Viszont a teljesen adalékmentes víztől is lehet vízmérgezést kapni, ha túl sokat iszol belőle. Az pedig, hogy régebben másfajta sót ettél, szintén nem egy túl jó érv, mert pl. régebben minden vezetékes víz ólomcsövön át jutott a lakásodba. Akkor most azt is visszasírjuk?

Sóról részletesebben:
http://kodpiszkalo.blog.hu/2012/03/22/m ... a_konyhaso

Az un. engedélyezett adalékanyagoktól (lásd még: E-számok) nem rettegni kell, hanem megismerni őket, mert a többségük teljesen ártalmatlan, hétköznapi anyag, aminek a nevét máshogy leírva talán fel se tűnne, hogy adalékanyagot eszel(pl. citromsav), és a kevés bizonyítottan (csekély mértékben) káros hatásúból is kifejezetten erőlködnöd kellene, hogy tényleges károsodást szenvedj hétköznapi ételek fogyasztásával.
Valószínűleg számos laikust meglepne John Hoskins, környezetvédelmi toxikológus alábbi véleménye: „Bármelyik tál ételünkben egyedül azokat az anyagokat fogyaszthatjuk biztonságosan, akár természetes vagy mesterséges eredetűek, amelyek növényvédőszerek, hormonok vagy E-számmal rendelkező élelmiszeradalékok maradványai[, mert ezekről tudunk a legtöbbet - a ford. megjegyz.].
...
Az élelmiszer-adalékanyagról a világhálón hozzáférhető források közül a legalaposabb, a laikus felhasználó számára szemléletében valószínűleg szokatlan (mert nem a közhelyeket és téveszméket ismételgető) összeállítás Dr. Gunda Tamás: Élelmiszeradalékokról elfogultság nélkül c. műve.
...
Számos szervezet és magánszemély, akik elsősorban a zöld szervezetekhez állnak közel, a hivatalosan hozzáférhető információkat nem érzik elegendőnek, ezért gyakran új összeállításokat készítenek, a legtöbb esetben külföldi kiadványok és a világhálón hozzáférhető információk kritikátlan átvételével. Az így keletkező információforrásokat, amelyek tények és téveszmék laikusok számára kibogozhatatlan keverékét tartalmazzák, pl.[10][11][12], rendkívül óvatosan kell kezelni.
http://hu.wikipedia.org/wiki/E-számok

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.05.30. 20:17
Szerző: Orcas
@kati1 (48140):

Katikam, tegyel a soszorodba rizs szemeket, az felszivja a nedvesseget. Ez egy regi vendeglatos trukk.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.05.30. 22:13
Szerző: solarboat
.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.06.03. 13:42
Szerző: kati1
A patika tisztaságú sóról is azt írták több helyen, hogy káros. Kezdem föladni. Állítólag ami csak NaCl-t tartalmaz, szervezetünk méregként ismeri fel és védekezik ellene.
egeszseg.multiply.com-ról:
A közönséges asztali só alapvetően egy ipari melléktermék, amely az eredeti 84 elemmel szemben csak kettő maradékot (klórt és nátriumot) tartalmaz. A mindennapi étkezési só, egy radikális finomításon megy keresztül mielőtt, asztalra kerül. Különböző kémiai vegyületekkel kivonják belőle a nyomelemeket, és az ásványi sókat, csak a nátrium, és a klorid marad meg még benne. A többi kivont alkotórészt a vegyiparban nyersanyagként hasznosítják. Nekünk ebből csak egy "kilúgozott" valami marad, a nátrium-klorid, vagyis a konyhasó. (hasonló finomításnak vetik alá az olajat a cukrot és a lisztet)
A tengeri só használata tökéletesen fedezhetné szervezetünk só igényét abban az esetben, ha nem jódoznák, és tengereink nem lennének szennyezettek.

A Himalája kristály sóban található ásványi és nyomelem 84 elem kolloid állapotú, vagyis szerves alakban van jelen, kisebb, mint 1/1000 gramm, hogy a sejtmembrán falát ozmózissal még át tudja hatolni, és beépüljön sejtjeinkbe. Ez garantálja, hogy a szervezet képes legyen felvenni a szükséges kalciumot, káliumot, magnéziumot és nyomelemeket. Finomra őrölve főzésre és ételízesítésre használjuk.( Fontos tanács, hogy a sót ne főzzük, a főzés végén sózzuk az életeket. Így nem csak az összetevők egyedi aromája marad meg sokkal jobban, de a Himalájasó kristályszerkezete is jobban megőrződik oldott állapotában.)

A sole oldat előállítása:
Jól lezárható, tiszta üvegben, egy-két kristály só darabra tiszta forrásvizet öntünk. Kb. egy óra múlva, egy telített 26 % sóoldat áll rendelkezésünkre. Újra és újra pótolhatjuk forrásvízzel, amíg a kristályok teljesen fel nem oldódnak. Ez az oldat egy steril oldat, határidő nélkül eltartható.
Ebből az oldatból használhatunk fogmosásra, borogatásra és bedörzsölésre (26%); inhalálásra, torok és szájöblítésre (1%); szem és fülcseppként (0,2 %) oldatot.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.06.03. 14:14
Szerző: Szilágyi András
@kati1 (48384):
Ez egy reklámszöveg, ami számos marhaságot tartalmaz.
Egyébként meg kár ennyit görcsölni ezen a sókérdésen.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.06.03. 15:52
Szerző: dorka123451
@kati1 (48384):
A patika tisztaságú só nem káros!
(csak gondolkozni kell..., infúzióban milyen só van?...
:?:

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.06.03. 22:56
Szerző: Tuttisuu
@kati1 (48384):
A tengeri só használata tökéletesen fedezhetné szervezetünk só igényét abban az esetben, ha nem jódoznák, és tengereink nem lennének szennyezettek.
A sót nem véletlenül jódozzák: http://hu.wikipedia.org/wiki/Golyva
Ha a tengerek szennyezettségétől így félsz, gondolom levegőt sem veszel, amíg városban vagy.
...ásványi és nyomelem 84 elem kolloid állapotú, vagyis szerves alakban van jelen...
A kolloid nem egyenlő szerves alakkal, bármit is jelentsen ez. Mégis mi lehet ez a 84 elem, mert ez majdnem a teljes periodusos rendszer.
kisebb, mint 1/1000 gramm,
A kolloid állapot méret, és nem tömegfüggő.
hogy a sejtmembrán falát ozmózissal még át tudja hatolni,
:facepalm: A sejtmembránnak nincsen fala. Az ozmózis az oldószer és nem az oldott anyag mozgása. A membránon való átjutás szintén nem tömegfüggő.
A sók transzportja meg erősen változó (pl. a Na+/K+-ATPáz a legáltalánosabb ionpumpa=energiát igényel a működése), de a normál koncentrációk megléte nem csak a sejtekben, hanem környezetükben is létfontosságú (extracelluláris tér).
és beépüljön sejtjeinkbe.
Hová?

Hallgass Andrásra! Ez egy rossz reklámszöveg, tele marhaságokkal. Egyébként miért is ilyen fontos ez a sókérdés?

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.06.04. 10:35
Szerző: kati1
Miért fontos? Mindig érdekelt, hogy mi van az élelmiszerben. Most a sóról olvasottak borzolják a család idegeit. De már megnyugodtam, sok jó infot írtatok. A legolcsóbb sót fogom megvenni. Ami még nem világos, az az, hogy a patikai só is átmegy valamilyen kémiai tisztításon, tehát az sem természetes. A bányászott kősó a legtermészetesebb, de ebből is csak a Na -t és a Cl-t tudja a szervezet felhasználni,a többi anyagot kiválasztja? Nincs több kérdésem.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.06.04. 11:56
Szerző: pounderstibbons
@kati1 (48522):

Nem kell komolyan venni ezeket a reklámhalandzsákat. Vagy csak annyira, mint ezt:
http://viccek24.hu/viccek/miert_veszelyes_a_kenyer
Hogy nem veszélyes kenyeret enni? Néhány statisztikai adat, ami ennek az ellenkezőjét bizonyítja:
1. Az elítélt bűnözők több, mint 98%-a kenyérfogyasztó.
2. A kenyérfogyasztó családokban felnőtt gyerekek FELE az átlag alatt teljesít az intelligenciateszteken.
3. A XVIII. században, amikor az összes kenyeret a háztartásokban sütötték, az átlagéletkor nem haladta meg az 50 évet, sok nő meghalt szülés közben, a csecsemőhalálozási arány elfogadhatatlanul magas volt, a járványok (tífusz, sárgaláz, influenza) egész népeket tizedeltek meg.
4. Az erőszakos bűnügyek több, mint 90%-át a kenyérfogyasztás utáni 24 órán belül követik el.
5. A kenyérfogyasztásra rá lehet szokni. Kísérletek igazolják, hogy a kísérleti egyedeken, akiket kenyéren és vízen tartottak, a kenyérmegvonás utáni két napon belül súlyos elvonási tünetek mutatkoztak.
6. A kenyér "előszobája" más, keményebb anyagoknak, mint a vaj, kocsonya, lekvár vagy a krémsajt.
7. A kenyér megköti a vizet. Mivel az emberi test 90%-ban vízből áll (inkább ~70% - P. ), ennek a vízelnyelő anyagnak a fogyasztása átveheti az uralmat a tested felett és vizenyős, ragacsos kenyérpudinggá alakítja azt.
8. Az újszülött babák megfulladhatnak a kenyértől.
9. A kenyeret 450 Fahrenheit fokon sütik. Ezen a hőmérsékleten egy felnőtt ember kevesebb, mint két percen belül elpusztul!
10. A legtöbb kenyérevő nem tud különbséget tenni komoly tudományos tények és használhatatlan statisztikai halandzsa között!
Fenti állítások jó része, pont ugyanennyire igaz a sóra is.

Jótanács:
Ne stresszelj azon, amin nem szükséges. Ez garantáltan hasznos a szervezetednek, és a családodnak is.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.06.04. 12:15
Szerző: Tuttisuu
@kati1 (48522):
Miért fontos? Mindig érdekelt, hogy mi van az élelmiszerben.
Az jó.
Ami még nem világos, az az, hogy a patikai só is átmegy valamilyen kémiai tisztításon, tehát az sem természetes.
Ez miért probléma? A CO teljesen természetes, de belehalsz, ha adott koncentráció fölött lélegzed be. A gyilkos galóca teljesen természetes, mégis feldobod tőle a bakancsot. Ellenben a defibrillátor teljesen mesterséges, mégis újraindíthatja a szívedet.
A bányászott kősó a legtermészetesebb...
Miért lenne a tengeri só kevésbé "természetes"?
...de ebből is csak a Na -t és a Cl-t tudja a szervezet felhasználni,a többi anyagot kiválasztja? Nincs több kérdésem
Melyik anyagokra gondolsz?

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.06.04. 13:55
Szerző: kati1
jkvitamin.hu: A magyar és a nemzetközi só szabvány minimum 97% nátrum-klorid tartalmat ír elő. A jó minőségű, bányászott só 3%-nál kevesebb szennyezést tartalmaz. Nézzük, mik ezek a szennyezések, és hogyan mérik a 97%-ot-t.
Tulajdonképpen a kloridot mérik, és azt feltételezik, hogy ez teljes egészében NaCl. A bányászott só valóban lehet ilyen tiszta, az átkristályosított akár 99,5%-os is. A szennyezés elsősorban magnézium- és kalcium-klorid, illetve -szulfát meg -karbonát, valamint nem oldódó, szilárd anyagok, pl. homok.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.06.04. 14:06
Szerző: pounderstibbons
@kati1 (48544):

Az idézeted megint egy eléggé gagyi jellegű reklámoldalról van.

OFF
"Győzze le a pollenszörnyecskéket C-vitaminnal" Honnan veszik ezt a hülyeséget?
A C vitaminjuk ráadásul a javasolt napi adag 12,5-szeresét akarja lenyomni a torkodon. Mégis miért?

Miért kell egyáltalán ilyeneket olvasni? Pláne hallgatni rájuk?

/OFF Elnézést!

Az idézeted meg még mindig nem írja, hogy pontosan milyen anyagtól (és annak milyen mennyiségétől!) kell félni sóvásárlással kapcsolatosan.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2012.06.04. 16:25
Szerző: sötétvödör
Azon nem gondolkodsz el, hogy a kősó hogyan került oda ?

És képzeld el, abba vízbe amit most megiszol, régen a dínók pisiltek...

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2014.09.19. 09:31
Szerző: mimindannyian
@Szilágyi András (48030):
A kálium-klorid tízszer annyiba kerül, mint a nátrium-klorid, tehát a KCl-t tartalmazó sók sokkal drágábbak. Vedd a legolcsóbbat.
http://index.hu/gazdasag/2014/09/18/ves ... orszagban/

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2014.09.19. 11:26
Szerző: Szilágyi András
@mimindannyian (81119): Ez a só jóval drágább, mint a NaCl só!

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2018.08.02. 14:37
Szerző: Musician1
Annak ellenére,hogy csak nemrég regéztem a Fórumon és nem nagyon illik okoskodni a nagytapasztalatúakkal,úgy vélem néhány jóindulatú szakemberen kívül inkább a laikusok érvényesítik TUDÁSUKAT.
Miért is ne,,,(?).
Sztem nem kell mindig feltétlenül néhány diploma,oklevél ahhoz,hogy valaki valós tudással rendelkezzen.
Figyelmesen olvasgatva néhány témában,elérkeztem a Sómítosz újratöltve rovathoz.
Nem mondhatnám,hogy nagyon szórakoztatott végigolvasni mindent.
Hölgyek,Urak !
Miért gondolja valaki,hogy jobban ért a témához,mint az,aki jószerével csak ezzel foglalkozik?
Miért kell kapásból lepipálni jószándékú igyekezetet?
Miért van nagyobb igaza annak,akinek az ég világon semilyen konkrét saját tapasztalata nincs egy adott dologban?
Sorolhatnám még egy darabig....
Aki a só ( NaCl) fontosságáról, egészségügyi szerepéről szeretné kibővíteni mindenkori ismereteit,keresse fel a Tiszta só című honlapot és tanulmányozza figyelmesen.
Igen,ez Tejfalussy András honlapja. Vitázni lehet akármiről,pro és kontra. Nem az én dolgom eldönteni kinek mi hihető és elfogadható.
Egyet biztosan ki merek jelenteni tiszta lelkiismerettel.
Aki megfelelő tisztaságú sót fogyaszt,megfelelő tisztaságú vizet iszik és a természetes táplálkozás híve,nem kell nagyon aggódnia az egészsége miatt.
Persze az abban az esetben érvényes,ha valamiképpen ezt eddig nem sikerült-úgymond- elfuserálni.
Ez persze nagyon leegyszerűsített megfogalmazás,de benne van a lényeg.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2018.08.03. 07:31
Szerző: Pista1960
Üdv mindenkinek!
Én is sokszor dilemmában vagyok, hogy melyik sófajtát fogyasszam.
Egy ideje már 7001 márkajelzésű sót használom, amit így mutat be a gyártó:

"A 7001 só a hajdani Thetys őstenger sója, amely 250 millió éve rakódott le és került az Alpok mélyére. A hegyek védelmében a 7001 só nem érintkezett semmilyen környezetszennyezéssel, így őrizte meg érintetlen tisztaságát Önnek."

Szerintetek ez is csak egy jól csengő marketing szlogen? vagy valóban van valóság alapja?

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2018.08.03. 08:11
Szerző: mimindannyian
Duma. Teljesen mindegy, mivel érintkezett az évmilliók alatt, a forgalomba helyezés előtt tisztítani kell mindegyiket és megfelelni törvényi feltételeknek. Végül a sómolekula, amit kapsz, ugyanaz, akármilyen helyről hozták.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2018.08.03. 10:26
Szerző: Musician1
Szerintem meg az a " duma" amit te produkálsz valamiért.
Mitől vagy így felhergelve?
Nem lett olcsóbb az árú,vagy felbosszantott valami?
Esetleg szereted a kétesnek nevezhető PRODUKCIÓT?
Menj a dühöngőbe,ott jobb a légkör. Szkeptikusnak talán megfelelsz,de sztem annak is vannak ismérvéi,indítékai,no meg okai.
Elárulnád itt a kedvemért,hogy fiú vagy leányzó csoportba tartozol?
Ne csodálkozz a kérdésemen-kérésemen-,ha ez valamikor már kiderült,de hát mégsem kezdhetem a mondókámat,ill. tevékenységemet azzal,hogy átolvasok 7913 hozzászólást,amit ezidáig produkáltál...
Szeretettel,

Musician1

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2018.08.03. 12:22
Szerző: Szilágyi András
Pista1960 írta:
2018.08.03. 07:31
Szerintetek ez is csak egy jól csengő marketing szlogen?
Szerintem igen.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2018.08.03. 12:23
Szerző: Szilágyi András
Musician1 írta:
2018.08.02. 14:37
Aki megfelelő tisztaságú sót fogyaszt,megfelelő tisztaságú vizet iszik és a természetes táplálkozás híve,nem kell nagyon aggódnia az egészsége miatt.
Bár így lenne! De ez egy nagyon naiv kijelentés.

Sómítosz újratöltve

Elküldve: 2018.08.03. 14:38
Szerző: Musician1
Szilágyi András írta:
2018.08.03. 12:23
Bár így lenne! De ez egy nagyon naiv kijelentés.
Ez meg egy kiragadott idézet,amihez más is tartozik. Érthetően és jószándékkal...:-)