Mit csodáxik kend?Vizsgaidőszak van...Aranyom!
Imádlak, de igenhülye tetszik lenni!
Az átlagember eszik szénhidrátot (itt:cukrot), és zsírt is. A szénhidrát (itt:cukor) baromi gyorsan lebomlik (elég), a zsír meg lerakódik.
Ezt én nem vitattam... (a vastagbetűs kieg.tőlem)
Ugyanakkor:
1)lebomlik≠elég,hacsak nem a glikolízisre gondolunk,de annak meg semmi köze az emésztéshez,sebességét pedig egyedül az oxigén-ellátottság szabályozza,hipoxiában megnő.Az emésztésnél van értelme sebességről beszélni,de az nem égés,hanem hidrolízis.Különben is jó energia-ellátottság mellett nem fog elégni,hanem triglicerid formájában raktározódik.Ennek sincs köze sem az emésztéshez,sem a glikolízis sebességéhez.Lényeg a kérdést illetően ismét aláhúzva.
2)Nem minden zsír rakódik le,felhasználása lassúbb,mint a cukoré ez igaz,de ez nem zár ki semmi jót és nem is jelent feltétlenül rosszat,főleg ha azt veszem,hogy 1palmitinkából netto 129 ATP lesz,míg a kis csóró glukózból meg csak 36-38->általában véve.A zsír az izmok nagy szerelme,túl azon,hogy gyorsan meghalnánk hipoglikémiás kómában,ha az izmaink csak glukózt égetnének.
Jó,hát erre van kitalálva a kalória fogalma,ez önmagában nem jelent feltétlenül hízást.Az emberi (és minden állati) szervezet az éhezésre, koplalásra van "kitalálva", nem pedig a dőzsölésre. Vili? Illen eccerű!
A dolog nem is olyan eccerű,látod?