AntalVali.com
- mimindannyian
- *
- Hozzászólások: 7917
- Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
- Tartózkodási hely: Szoboszló
AntalVali.com
@Popula(c)tion (44599): De mi is ebben a mondatban a hiba? Attól függ, mit tekintünk az ő felelősségének. Ez kultúrafüggő. Ha, teszem azt, valamely népcsoportban az a szokás, hogy egy nőnek addig kell váltogatni a partnerét, amíg teherbe nem esik, és ezen törekvésében a másik nem nagy létszámban rendelkezésre álló egyedei is támogatják, akkor valóban csak ő lesz a felelős, ha nem jön össze.
0 x
- pounderstibbons
- *
- Hozzászólások: 2662
- Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01
AntalVali.com
@Popula(c)tion (44601):
Csak ehhez a fenti hazugság cáfolata mellett(ami szerintem azért nem lenne nehéz), az ehhez direkt módon kapcsolódó anyagi haszonszerzést és a károkozást is igazolni kellene.
Ha pl. az előadás csak úgy folytatódik, hogy ne tessék hormontartású fogamzásgátlót szedni, mert az árt és genetikai-lelki okok állnak a háttérben ami ellen nehéz tenni stb., akkor nincs haszonszerzés, ha ez kiegészül azzal, hogy tessék helyette megvenni az új fermentált jakvajas-kuszkuszos fogamzásgátlómat/serkentőmet, akkor már lehet erről szó, de akkor is kellene egy károsulttól származó magánindítvány, szóval a károkozást is igazolni kell még.
Csak azért mert valaki tesz egy vélelmezhetően téves kijelentést, a büntetőeljárásnak még nem valósultak meg a feltételei, és ez nem véletlen.
Csak ehhez a fenti hazugság cáfolata mellett(ami szerintem azért nem lenne nehéz), az ehhez direkt módon kapcsolódó anyagi haszonszerzést és a károkozást is igazolni kellene.
Ha pl. az előadás csak úgy folytatódik, hogy ne tessék hormontartású fogamzásgátlót szedni, mert az árt és genetikai-lelki okok állnak a háttérben ami ellen nehéz tenni stb., akkor nincs haszonszerzés, ha ez kiegészül azzal, hogy tessék helyette megvenni az új fermentált jakvajas-kuszkuszos fogamzásgátlómat/serkentőmet, akkor már lehet erről szó, de akkor is kellene egy károsulttól származó magánindítvány, szóval a károkozást is igazolni kell még.
Csak azért mert valaki tesz egy vélelmezhetően téves kijelentést, a büntetőeljárásnak még nem valósultak meg a feltételei, és ez nem véletlen.
0 x
-
- Hozzászólások: 54
- Csatlakozott: 2011.06.10. 09:07
AntalVali.com
Meg tudnátok nekem magyarázni miért jobb a hidegen sajtolt olaj ( étkezési) mint a melegen sajtolt? Szőlőmagolajat akartam vásárolni (érdemes??) és láttam ,hogy van hidegen sajtolt 1dl 2000 Ft-ért ,de van melegen sajtolt 1 liter 2400 Ft-ért is. Semmi értelmes magyarázatot nem találtam az interneten, volt ahol azt írták,hogy a hidegen sajtolás vegyszermentes míg a meleg sajtolásnál vegyszerekekkel nyerik ki az olajat.
Másik kérdésem. Tényleg nem lehet hidegen sajtolt olajat hevíteni? Csak elveszíti a hatóanyagait vagy mérgező is lesz, ahogy ezt hallani mostanában. Az olaszok mindent olivaolajban sütnek, nekik miért nem árt?
Nem igazán látom át a témát.
Másik kérdésem. Tényleg nem lehet hidegen sajtolt olajat hevíteni? Csak elveszíti a hatóanyagait vagy mérgező is lesz, ahogy ezt hallani mostanában. Az olaszok mindent olivaolajban sütnek, nekik miért nem árt?
Nem igazán látom át a témát.
0 x
-
- *
- Hozzászólások: 6521
- Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
- Tartózkodási hely: Budapest
AntalVali.com
@aszparágusz (44854): A hidegen sajtolt olaj több tápanyagot őriz meg és kevésbé módosul kémiailag.
Az olajoknál meg szokták határozni az ún. füstölési pontot, ami az a hőmérséklet, aminél elkezd füstölni, és káros anyagok keletkeznek benne. Sütéskor ezt nem célszerű elérni.
Ez a füstölési pont a finomítatlan, hidegen sajtolt olajoknál általában alacsonyabb, mint a finomított olajoknál. Ezért nem szokták sütésre ajánlani.
A hidegen sajtolt (extra szűz) olivaolajnak kb. 190 fok a füstölési pontja. Mivel sütéshez elég a 180 fok is, lehet benne sütni, ha sikerül a füstölési pont alatt maradni.
Megjegyzem, a füstölési pont nem igazán jól definiált dolog, ez nem egy éles átmenet.
Táblázat: http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
Az olajoknál meg szokták határozni az ún. füstölési pontot, ami az a hőmérséklet, aminél elkezd füstölni, és káros anyagok keletkeznek benne. Sütéskor ezt nem célszerű elérni.
Ez a füstölési pont a finomítatlan, hidegen sajtolt olajoknál általában alacsonyabb, mint a finomított olajoknál. Ezért nem szokták sütésre ajánlani.
A hidegen sajtolt (extra szűz) olivaolajnak kb. 190 fok a füstölési pontja. Mivel sütéshez elég a 180 fok is, lehet benne sütni, ha sikerül a füstölési pont alatt maradni.
Megjegyzem, a füstölési pont nem igazán jól definiált dolog, ez nem egy éles átmenet.
Táblázat: http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
0 x
AntalVali.com
@aszparágusz (44854):
A nem extra virgin olajban ezek nincsenek jelen.
A masodik felere a valasz, hogy tobbfele olivaolaj van, csak az extra virgin az (tudod, a zoldes szinu) amiben nem ajalott a sutes, ha jol tudom azert, mert vannak benne olyan anyagok, amik hamar megegnek, nem birja jol a melegitest.Másik kérdésem. Tényleg nem lehet hidegen sajtolt olajat hevíteni? Csak elveszíti a hatóanyagait vagy mérgező is lesz, ahogy ezt hallani mostanában. Az olaszok mindent olivaolajban sütnek, nekik miért nem árt?
A nem extra virgin olajban ezek nincsenek jelen.
0 x
AntalVali.com
@aszparágusz (44854):
Én manapság olyanokat hallok, hogy a növényi margarin nem a legjobb választás, mégis inkább a vaj vagy a zsír a legjobb, ill. az olajban sütés is kerülendő. Ezzel szemben a kókuszolajat nagyon ajánlgatják egyes helyeken. Jó, hogy 10 évenként, ill. üzletenként változik a trend
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/valasszun ... livaolajat alapján vegyünk biot, de finomítottat (létezik ilyen?) sütéshez. Viszont nemegy repect 200ˇC feletti hőfokot ajánl, azzal mit kezdjek?
A füstölési pont elérését miből ismerhetem fel? Kellemetlen szag, tűzjelző bekapcsol?
Én manapság olyanokat hallok, hogy a növényi margarin nem a legjobb választás, mégis inkább a vaj vagy a zsír a legjobb, ill. az olajban sütés is kerülendő. Ezzel szemben a kókuszolajat nagyon ajánlgatják egyes helyeken. Jó, hogy 10 évenként, ill. üzletenként változik a trend
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/valasszun ... livaolajat alapján vegyünk biot, de finomítottat (létezik ilyen?) sütéshez. Viszont nemegy repect 200ˇC feletti hőfokot ajánl, azzal mit kezdjek?
A füstölési pont elérését miből ismerhetem fel? Kellemetlen szag, tűzjelző bekapcsol?
0 x
AntalVali.com
@sammy (44886):
A logika az volt, hogy a növenyi olaj telitetlen kötéseket tartalmaz, ami egeszségesebb (azt elfelejtetteék hozzátenni, hogy amikor margarinná alakítják, akkor épp ezeket szuntetik meg).
A masik dolog, hogy nincs benn koleszterin. Ez tovabbra is igaz... de kérdeés, hogy a koleszterin olyan káros dolog vagy sem?
Az, ha jol tudom, az olajok elonyos tulajdonságaitól mentes (tehat rosszabb), de koleszterin vincs benne, ennyiben jobb a disznózsírnál.
A vaj az mas tészta, abban egyéb hasznos vegyületek is vannak.
A változatos táplálkozás talán a legértelmesebb út.
Bármit, de ne sokat. Sokfélét.
Minden margarin növényi eredetű.Én manapság olyanokat hallok, hogy a növényi margarin nem a legjobb választás,
Most már nem biztos ez sem.mégis inkább a vaj vagy a zsír a legjobb,
A logika az volt, hogy a növenyi olaj telitetlen kötéseket tartalmaz, ami egeszségesebb (azt elfelejtetteék hozzátenni, hogy amikor margarinná alakítják, akkor épp ezeket szuntetik meg).
A masik dolog, hogy nincs benn koleszterin. Ez tovabbra is igaz... de kérdeés, hogy a koleszterin olyan káros dolog vagy sem?
Egyrészt ettől sokkal hizlalóbb az étel, mert magaba szivja az olajat, masreszt a sütés (mindenféle sütés, nem csak az oljaban sütés) soran keletkezhetnek mérgező és-vagy rákkeltő vegyületek.ill. az olajban sütés is kerülendő.
Ezzel szemben a kókuszolajat nagyon ajánlgatják egyes helyeken.
Az, ha jol tudom, az olajok elonyos tulajdonságaitól mentes (tehat rosszabb), de koleszterin vincs benne, ennyiben jobb a disznózsírnál.
A vaj az mas tészta, abban egyéb hasznos vegyületek is vannak.
Igen, és ettől az egész hiteltelenné válik.Jó, hogy 10 évenként változik a trend
A változatos táplálkozás talán a legértelmesebb út.
Bármit, de ne sokat. Sokfélét.
Latod a füstöt, érzed a szagát... a füstjelző az később kapcsol csak be,A füstölési pont elérését miből ismerhetem fel? Kellemetlen szag, tűzjelző bekapcsol?
0 x
AntalVali.com
@ennyi (44894):
A rántott ételek készítését mindig utáltam, szóval kerülöm, de mit használjak, ha sütőben készül az étel, márpedig ott bőven van 200 c fok feletti hőmérséklet és valami zsíradék mégiscsak kell?
ezzel tisztában vagyok, de ok. felesleges volt a növényit kiírnomMinden margarin növényi eredetű.
A rántott ételek készítését mindig utáltam, szóval kerülöm, de mit használjak, ha sütőben készül az étel, márpedig ott bőven van 200 c fok feletti hőmérséklet és valami zsíradék mégiscsak kell?
0 x
AntalVali.com
@sammy (44897): Szusi, szasimi...
reszelt sárgarépa...
a gyümölcsökön kívül nyersen ehető számos zöldség (hagyma, répa, zeller, uborka, brokkoli, karalábé, karfiol, káposzta, spenót, retek, paradicsom, kapor, petrezselyem, gomba...), marhahús, halhús, tyúktojás...
Mindent csak nyersen (esetleg kettős fermentálás után - ha már antalvalizunk, ez az egyik bűvszava, senki nem tudja, mit jelent)
reszelt sárgarépa...
a gyümölcsökön kívül nyersen ehető számos zöldség (hagyma, répa, zeller, uborka, brokkoli, karalábé, karfiol, káposzta, spenót, retek, paradicsom, kapor, petrezselyem, gomba...), marhahús, halhús, tyúktojás...
Mindent csak nyersen (esetleg kettős fermentálás után - ha már antalvalizunk, ez az egyik bűvszava, senki nem tudja, mit jelent)
0 x
AntalVali.com
@ennyi (44900):
Persze, csak nem mindegy mikor és mennyi szenvedéssel következik be, +60 évesen hány gyógyszerből áll a reggelid
Persze, csak nem mindegy mikor és mennyi szenvedéssel következik be, +60 évesen hány gyógyszerből áll a reggelid
0 x
AntalVali.com
@ennyi (44894):
Lehet,hogy mielőtt ilyeneket írkálsz,esetleg érdemes lenne utánanézned,hogy mi fán terem a táplálkozástudomány?Igen, és ettől az egész hiteltelenné válik.
A változatos táplálkozás talán a legértelmesebb út.
Bármit, de ne sokat. Sokfélét.
0 x
AntalVali.com
@Rétike (44906):
Mit mondott tíz, illetve húsz evvel ezelőtt?
Hol nézhetek utána?
Mit mond a kérdésben a táplálkozástudomány?Lehet,hogy mielőtt ilyeneket írkálsz,esetleg érdemes lenne utánanézned,hogy mi fán terem a táplálkozástudomány?Igen, és ettől az egész hiteltelenné válik.
A változatos táplálkozás talán a legértelmesebb út.
Bármit, de ne sokat. Sokfélét.
Mit mondott tíz, illetve húsz evvel ezelőtt?
Hol nézhetek utána?
0 x
- mimindannyian
- *
- Hozzászólások: 7917
- Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
- Tartózkodási hely: Szoboszló
AntalVali.com
@sammy (44909): Szerintem a gyilkos galócát nem érdemes semmilyen arányba se keverni az étkezési palettába. Ebből már sejthető, hogy az önmagában nem mérgező ételek esetén is meg lehet állapítani kortól, egészségi állapottól és még biztos sok faktortól függően egy egészséges arányt. Ha pedig ez így van, akkor nem igaz, hogy "Bármit, de ne sokat. Sokfélét.". Másképp megközelítve, ha csak ennyi lenne a végső bölcsesség az étkezést illetően, hát meglepő lenne, ha ebből tudományt tudna bárki rittyenteni (úgy, hogy nem az ezotéria alá kerülne besorolásra).
0 x
- sötétvödör
- Hozzászólások: 1422
- Csatlakozott: 2011.08.11. 20:56
- Tartózkodási hely: Death Star
AntalVali.com
Én szerintem az ezósok nyugodtan ehetnek gyilkos galócát, csak előtte változtassák meg a rezgését.
0 x
AntalVali.com
@ennyi (44910):
Fiatal,ám dinamikus tudományról van szó.
Hogy hol nézhetsz utána?Pubmed?A kutatások egy nagyobb hányada a táplálkozással kapcsolatos,közvetve is közvetlenül is.Az érvelésed ahhoz hasonló,mint amikor egyesek azzal jönnek,hogy régen lapos volt a föld és ezt tanították az embereknek,vagy ahhoz hasonló,amikor gyógyszereket vonnak ki a piacról,vagy csak szimplán:a tudomány pozitív tulajdonságát,hogy önkorrekciós,a fejéhez vered.
Ahogy bedobják a gyógyszereket és magasztaló szakmai konferenciákat tartanak az égisze alatt,majd lehet ki is kell később vonni,ugyanez igaz a táplálkozás néhány dolgában is.Akut(ám krónikusba hajló) kémia mindkettő.Bedobni kell,nem ülni rajta.
A másik két mondatot,amit idéztem tőled,azt meg maga is hirdeti.Ehhez persze ismerni kéne az aktuális nemzetközi és hazai ajánlásokat.Ezért írtam,amit.
Fiatal,ám dinamikus tudományról van szó.
Hogy hol nézhetsz utána?Pubmed?A kutatások egy nagyobb hányada a táplálkozással kapcsolatos,közvetve is közvetlenül is.Az érvelésed ahhoz hasonló,mint amikor egyesek azzal jönnek,hogy régen lapos volt a föld és ezt tanították az embereknek,vagy ahhoz hasonló,amikor gyógyszereket vonnak ki a piacról,vagy csak szimplán:a tudomány pozitív tulajdonságát,hogy önkorrekciós,a fejéhez vered.
Ahogy bedobják a gyógyszereket és magasztaló szakmai konferenciákat tartanak az égisze alatt,majd lehet ki is kell később vonni,ugyanez igaz a táplálkozás néhány dolgában is.Akut(ám krónikusba hajló) kémia mindkettő.Bedobni kell,nem ülni rajta.
A másik két mondatot,amit idéztem tőled,azt meg maga is hirdeti.Ehhez persze ismerni kéne az aktuális nemzetközi és hazai ajánlásokat.Ezért írtam,amit.
0 x
AntalVali.com
@mimindannyian (44912):
Nálunk úgy tanítják,hogy nincs egészségtelen étel(sic!),tán még meg is húznak érte,ha mondanám...
Ilyenkor szívesen rendelnék egy kis zacskó csipszet,2dl cukros kólával és mellette beszélgethetünk a maga Na ,cukor és foszfát tartalomról...Mert innentől már kissé a filozófiába hajlik az a kérdés,hogy mit jelent az egészségtelen fogalma.Kézenfekvőbb lenne a valóságtól nem elrugaszkodni és az emberi pszichét ismerve igenis rámondani ételekre,hogy egészségtelen,különben egyenlő lesz a szemükben az egészséges fogalmával.
Nálunk úgy tanítják,hogy nincs egészségtelen étel(sic!),tán még meg is húznak érte,ha mondanám...
Ilyenkor szívesen rendelnék egy kis zacskó csipszet,2dl cukros kólával és mellette beszélgethetünk a maga Na ,cukor és foszfát tartalomról...Mert innentől már kissé a filozófiába hajlik az a kérdés,hogy mit jelent az egészségtelen fogalma.Kézenfekvőbb lenne a valóságtól nem elrugaszkodni és az emberi pszichét ismerve igenis rámondani ételekre,hogy egészségtelen,különben egyenlő lesz a szemükben az egészséges fogalmával.
0 x
AntalVali.com
@sötétvödör (44914):
Ezt majd mondom vizsgán...
Innentől egyébként már az is fontos lenne,hogy mit nevezünk ételnek...élelmiszernek...Na.Szóval nem kéne meghülyülni sem a tudománytól.
Ezt majd mondom vizsgán...
Innentől egyébként már az is fontos lenne,hogy mit nevezünk ételnek...élelmiszernek...Na.Szóval nem kéne meghülyülni sem a tudománytól.
0 x
AntalVali.com
@Rétike (44924):
"Ilyenkor szívesen rendelnék egy kis zacskó csipszet,2dl cukros kólával és mellette beszélgethetünk a maga Na ,cukor és foszfát tartalomról..."
Akkor azt én megeszem, és garantálom, hogy semmivel sem leszek kevésbé egészséges utána.
Jó lenne tisztázni a fogalmakat és az arányokat.
"Ilyenkor szívesen rendelnék egy kis zacskó csipszet,2dl cukros kólával és mellette beszélgethetünk a maga Na ,cukor és foszfát tartalomról..."
Akkor azt én megeszem, és garantálom, hogy semmivel sem leszek kevésbé egészséges utána.
Jó lenne tisztázni a fogalmakat és az arányokat.
0 x
- mimindannyian
- *
- Hozzászólások: 7917
- Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
- Tartózkodási hely: Szoboszló
AntalVali.com
@Rétike (44924): Huhh, még jó, hogy nem írtam olyat, hogy egészséges/egészségtelen étel.
De valóban, ez elég filozófiai alapvetést rejt. Nekem vonzó amit mondasz, ill. ami a szakma elve, hogy egyes ételek maguk nem sorolhatók egészséges/telen kategóriába, merthogy egy komplex folyamat (szervezet) egészének működéséről mondottakat nem lehet egyértelműen levetíteni az egyes elemekre (vö. redukcionalizmus).
De valóban, ez elég filozófiai alapvetést rejt. Nekem vonzó amit mondasz, ill. ami a szakma elve, hogy egyes ételek maguk nem sorolhatók egészséges/telen kategóriába, merthogy egy komplex folyamat (szervezet) egészének működéséről mondottakat nem lehet egyértelműen levetíteni az egyes elemekre (vö. redukcionalizmus).
0 x
AntalVali.com
@mimindannyian (44912):
Szerencsére egyszerűen kezelem a kérdést és az emberi fogyasztásra alkalmas körön belül keresem a betevő falatot, speciel itt most a magas hőfökon sütés-legmegfelelőbb zsíradék ügyet forszíroztam, ha ahhoz a konkrét témához tennének hozzá közérthetőt és filozófiamentest a tápláléktudósok még hálás is lennék
Szerencsére egyszerűen kezelem a kérdést és az emberi fogyasztásra alkalmas körön belül keresem a betevő falatot, speciel itt most a magas hőfökon sütés-legmegfelelőbb zsíradék ügyet forszíroztam, ha ahhoz a konkrét témához tennének hozzá közérthetőt és filozófiamentest a tápláléktudósok még hálás is lennék
0 x
AntalVali.com
@Rétike (44921): A trendet kritizaltuk, nem a tudomanyt, ne vedd a lelkedre.
A trend igenis tizevente valtozik, a zujsagok felkapjak, tulozzak, a zemberek meg beveszik.
Zsir-olaj-margarin-vaj egy klasszikus pelda.
A tojas a masik.
A hus, voros hus a harmadik....
es meg lehetne sorolni
A trend igenis tizevente valtozik, a zujsagok felkapjak, tulozzak, a zemberek meg beveszik.
Zsir-olaj-margarin-vaj egy klasszikus pelda.
A tojas a masik.
A hus, voros hus a harmadik....
es meg lehetne sorolni
0 x
AntalVali.com
@Rétike (44924):
Egy felvagott tele tartositoszerekkel, nitritekel, fustolve...?
Egy regi fajtaju margarin ami tele van transz zsirsavakkal az nem egeszsegtelen?Nálunk úgy tanítják,hogy nincs egészségtelen étel(sic!),tán még meg is húznak érte,ha mondanám...
Egy felvagott tele tartositoszerekkel, nitritekel, fustolve...?
0 x
AntalVali.com
@Rétike (44921):
Visszautasitom.Az érvelésed ahhoz hasonló,mint amikor egyesek azzal jönnek,hogy régen lapos volt a föld és ezt tanították az embereknek,vagy ahhoz hasonló,amikor gyógyszereket vonnak ki a piacról,vagy csak szimplán:a tudomány pozitív tulajdonságát,hogy önkorrekciós,a fejéhez vered.
0 x
AntalVali.com
Húsvétról Vali módra, hogy jól induljon a napotok
A farsangi mulatságon túljutottunk, Hamvazószerdával megkezdődött a tavaszi megújulás. A tavasz mindenkinek hoz valamit: felfrissülést, boldogságot, esetleg fáradtságot, új reményt és szerelmet, s nem utolsó sorban megtisztulást. Vali Nagy Méregtelenítését nap, mint nap nyomon követheted. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a következő ideális időpont: Április 7.
A zöldcsütörtök elnevezés mára egy táplálkozási hagyományt is teremtett: gondoljál a zöld turmixra, tehetsz bele egy kis algát is, fokozva a vitális hatást, de elkészítheted a Zöld Lötyit is.
Zárjuk ki a stresszt, amennyire lehetséges a Nagyhét minden napján, amelyhez Betty szolgál nagyon jó ötletekkel.
Ezen a napon (ti. nagypéntek) igazán megtisztulhatunk mind testileg, mind lelkileg. Ilyenkor a legjobb önvizsgálatot tartani. Vegyünk este egy jó fürdőt, kényeztessük magunkat és családtagjainkat is.
Ezen a napon teremtsünk magunknak és környezetünknek békét és nyugalmat. Foglalkozzunk egymással, szervezzünk közös programokat, menjünk kirándulni a közeli erdőbe, legyünk minél többet a friss levegőn, és végezzünk légző gyakorlatokat. Érdemes kipróbálnunk a webáruház legújabb termékeit is a testgyertyákat, melyek beindítják, felpörgetik a szervezetünkben szunnyadó öngyógyító regeneráló folyamatokat.
0 x
-
- Hozzászólások: 54
- Csatlakozott: 2011.06.10. 09:07
AntalVali.com
[REP
Köszönöm András. Tehát akkor ha jól értem annyi a lényeg,hogy extra szűz olivában nem sütök bármilyen más olivában igen, függetlenül attól,hogy hidegen vagy melegen sajtolt-e. Bennem az volt ,hogy a hidegen sajtoltban tilos.
A melegen sajtolt egyébként az aminél kémiai anyagokat is használnak vagy az a finomított.
LY=p=44869#p44869]@Szilágyi András (44869): [/REPLY]
Köszönöm András. Tehát akkor ha jól értem annyi a lényeg,hogy extra szűz olivában nem sütök bármilyen más olivában igen, függetlenül attól,hogy hidegen vagy melegen sajtolt-e. Bennem az volt ,hogy a hidegen sajtoltban tilos.
A melegen sajtolt egyébként az aminél kémiai anyagokat is használnak vagy az a finomított.
LY=p=44869#p44869]@Szilágyi András (44869): [/REPLY]
0 x
AntalVali.com
@aszparágusz (44945):
Olvad el a tudatos vásárlóról a cikket, ha nagyon tuti olajat akarsz, de én már levontam a tanulságot, ne süss semmit magas hőfokon, ha ennyire nagyon egészséges módi szerint próbálsz élni.
Olvad el a tudatos vásárlóról a cikket, ha nagyon tuti olajat akarsz, de én már levontam a tanulságot, ne süss semmit magas hőfokon, ha ennyire nagyon egészséges módi szerint próbálsz élni.
0 x
-
- *
- Hozzászólások: 6521
- Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
- Tartózkodási hely: Budapest
AntalVali.com
@aszparágusz (44945):
Nem jól értetted.
Az extra szűz olivaolajban is lehet sütni kb. 190 fokig. Mivel egyébként is 180 fokon ajánlott általában a sütés, ez nem nagy korlátozás.
Nem jól értetted.
Az extra szűz olivaolajban is lehet sütni kb. 190 fokig. Mivel egyébként is 180 fokon ajánlott általában a sütés, ez nem nagy korlátozás.
0 x
AntalVali.com
@Szilágyi András (44947):
F. Nagy Angéla nem ismerheti az ajánlást, mert sok receptje 200 C fokra szól, akad 250 is, de emlékeim szerint a Stahl J. receptek is vétkesek lehetnek.
F. Nagy Angéla nem ismerheti az ajánlást, mert sok receptje 200 C fokra szól, akad 250 is, de emlékeim szerint a Stahl J. receptek is vétkesek lehetnek.
0 x
-
- Hozzászólások: 54
- Csatlakozott: 2011.06.10. 09:07
AntalVali.com
@Rétike (44906):
Szerintem se írt hülyeséget. Kis mennyiségben a nem túl egészséges se árt, és a változatos étkezésbe sok minden belefér.Csak semmit nem kell eltúlozni.
Szerintem se írt hülyeséget. Kis mennyiségben a nem túl egészséges se árt, és a változatos étkezésbe sok minden belefér.Csak semmit nem kell eltúlozni.
0 x
AntalVali.com
Antal Vali előadása:
"Gólya-hír II. rész:
Terhes-e a terhesség?
Mitől más a másállapot?"
Miután a Gólya-hír programnak köszönhetően számtalan nem szervi meddőségben szenvedő nő minden orvosi prognózis ellenére képes volt megfoganni, ezért szükségesnek láttam, hogy a várandósságról is többet megtudjanak a kismamák, hogy ne legyenek kiszolgáltatva az egészségügynek. Ezért született meg a Gólya-hír II. ami arról szól, amit az orvosok nem mondanak el.
Az előadás segítséget nyújt minden olyan nőnek, aki már elvetélt egyszer, minden nőnek, aki fél a terhességtől, minden nőnek, aki többet szeretne megtudni a Magzatlélektanról", és a magzat-mama biológiáról. És természetesen mindenkinek, aki anya szeretne lenni...
0 x
AntalVali.com
@sammy (44950): Két eltérő dolog a sütő hőmérséklete, illetve az olaj hőmérséklete.
Amiről András írt, az, hogy a olajat milyen hőmérsékletre melegitsd, amikor abba belemerítve sütsz valamit.
A másik, hogy a sütő (levegő) belső hőmérsékletét mennyire állítsd, amikor sütsz benne valamit. Ott bizonyos idő kell ahhoz, hogy a sütőbe tett dolgok maguk is arra a hőmérsékletre melegedjenek.
Amiről András írt, az, hogy a olajat milyen hőmérsékletre melegitsd, amikor abba belemerítve sütsz valamit.
A másik, hogy a sütő (levegő) belső hőmérsékletét mennyire állítsd, amikor sütsz benne valamit. Ott bizonyos idő kell ahhoz, hogy a sütőbe tett dolgok maguk is arra a hőmérsékletre melegedjenek.
0 x
AntalVali.com
@lorenz (44929):
Igen,teljesen egyetértek.Filozofálhatunk is...két tétel közt jó egy lazulás...:/ (ok...nem vagyok stréber,csak a hobbim a tanulmányaim is...mindegy:P)De én nem képviselem a szakmát,én csak tanulok és vannak dolgok,amiken fennakadok.Ez az egyik például:
Mit hívunk élelmiszernek per definitionem...
Élelmiszer: "Minden olyan feldolgozot,vagy részben feldolgozott,vagy feldolgozatlan anyagot,vagy terméket jelent,amelyet emberi fogyasztásra szánnak,illetve amelyeket várhatóan emberek fogyasztanak el."
Ez a 2005.évi CLIX. tv. az élelmiszerekről definíciója.
Idézek egy ilyet is:
"Új élelmiszer:emberi fogyasztás céljából történő felhasználása a közösségen belül mindeddig elhanyagolható volt és amelyek a következő kategóriákba tartoznak:
[...]
-a növényekből álló,vagy azokból izolált élelmiszerek és élelmiszerösszetevők (...),amelyek korábbi élelmiszerként történő biztonságos felhasználása adatokkal igazolható."
Na már most.Ez alapján én készítenék neked egy igazán jó ízű,megfelelő ételkészítési technikával abszolút fogyaszthatóvá tett papír pörköltet mondjuk...talán a tejes burgonyapüré illik hozzá...úgyhogy azzal.Ehhez mit szólsz?
Igen,teljesen egyetértek.Filozofálhatunk is...két tétel közt jó egy lazulás...:/ (ok...nem vagyok stréber,csak a hobbim a tanulmányaim is...mindegy:P)De én nem képviselem a szakmát,én csak tanulok és vannak dolgok,amiken fennakadok.Ez az egyik például:
Mit hívunk élelmiszernek per definitionem...
Élelmiszer: "Minden olyan feldolgozot,vagy részben feldolgozott,vagy feldolgozatlan anyagot,vagy terméket jelent,amelyet emberi fogyasztásra szánnak,illetve amelyeket várhatóan emberek fogyasztanak el."
Ez a 2005.évi CLIX. tv. az élelmiszerekről definíciója.
Idézek egy ilyet is:
"Új élelmiszer:emberi fogyasztás céljából történő felhasználása a közösségen belül mindeddig elhanyagolható volt és amelyek a következő kategóriákba tartoznak:
[...]
-a növényekből álló,vagy azokból izolált élelmiszerek és élelmiszerösszetevők (...),amelyek korábbi élelmiszerként történő biztonságos felhasználása adatokkal igazolható."
Na már most.Ez alapján én készítenék neked egy igazán jó ízű,megfelelő ételkészítési technikával abszolút fogyaszthatóvá tett papír pörköltet mondjuk...talán a tejes burgonyapüré illik hozzá...úgyhogy azzal.Ehhez mit szólsz?
0 x
AntalVali.com
0 x
AntalVali.com
@Rétike (45155):
Egy felvagott tele tartositoszerekkel, nitritekel, fustolve...?
Vagy amikor a fenti allitast teszik arra gondolnak, hogy az étel maga az nem egeszseges vagy egeszsegtelen azaz beteg...
Igy egyetertek. Az etel nem egeszseges vagy beteg, de fogyasztasa egeszsegesse tesz, vagy rombolja az egeszseget.
@Rétike (44924):
Idézet:
Nálunk úgy tanítják,hogy nincs egészségtelen étel(sic!),tán még meg is húznak érte,ha mondanám...
Egy regi fajtaju margarin ami tele van transz zsirsavakkal az nem egeszsegtelen (étel/elelmiszer)?Élelmiszer: "Minden olyan feldolgozot,vagy részben feldolgozott,vagy feldolgozatlan anyagot,vagy terméket jelent,amelyet emberi fogyasztásra szánnak,illetve amelyeket várhatóan emberek fogyasztanak el."
Egy felvagott tele tartositoszerekkel, nitritekel, fustolve...?
Vagy amikor a fenti allitast teszik arra gondolnak, hogy az étel maga az nem egeszseges vagy egeszsegtelen azaz beteg...
Igy egyetertek. Az etel nem egeszseges vagy beteg, de fogyasztasa egeszsegesse tesz, vagy rombolja az egeszseget.
0 x
AntalVali.com
@ennyi (44937):
Ok,köszönöm.A trendet kritizaltuk, nem a tudomanyt, ne vedd a lelkedre.
Igen,ez a lényeg pontosan,de maga a táplálkozástudomány,mint tudományág nem hiteltelen.A trend igenis tizevente valtozik, a zujsagok felkapjak, tulozzak, a zemberek meg beveszik.
Igen,nagy baklövések,de a tojásról már azóta lecuppantak,legalábbis ilyen értelemben,a zsírok még téma,de másképp,mint ahogy a média azt tálalja.Nincs szó arról,hogy "tévedtünk mégis csak a zsír a jobb",hanem további ismeretekkel bővült a kérdés a növényi olajok terén.Zsir-olaj-margarin-vaj egy klasszikus pelda.
A tojas a masik.
Ez nem ugrik be,milyen "balhéja" volt?A hus, voros hus a harmadik....
0 x
AntalVali.com
@ennyi (44938):
Igen,erről van szó,ahogy a kóla magas foszfáttartalmú,a csipszek tömény zsír és só...Megint az,hogy mit nevezünk "ennivaló"nak.Csak azért mert az a valami egy olyan elemek/anyagok halmaza,amik nem csak üres kalóriákkal bírokban,hanem mondjuk még az egészséget támogatóakban is megvannak,meg meglehet rágni és lenyelni,na még jó ízű is és "nemhalokmegazonnal",akkor már ennivaló?
Igen,erről van szó,ahogy a kóla magas foszfáttartalmú,a csipszek tömény zsír és só...Megint az,hogy mit nevezünk "ennivaló"nak.Csak azért mert az a valami egy olyan elemek/anyagok halmaza,amik nem csak üres kalóriákkal bírokban,hanem mondjuk még az egészséget támogatóakban is megvannak,meg meglehet rágni és lenyelni,na még jó ízű is és "nemhalokmegazonnal",akkor már ennivaló?
0 x
AntalVali.com
@Szilágyi András (44947):
Csak pénzkidobás,hiszen elveszti előnyös tulajdonságait a hevítés miatt,nem?
Csak pénzkidobás,hiszen elveszti előnyös tulajdonságait a hevítés miatt,nem?
0 x
AntalVali.com
@ennyi (45166):
Hát igen...Ha valahol nagyon multidiszciplinálisnak kell lenni,a táplálkozástudomány biztosan az.Ha én azt mondom egy embernek,hogy nincs egészségtelen étel,akkor neki az egyenlő lesz azzal,hogy "akkor jó,akkor azt csinálok,amit akarok".Ha azt mondom neki,hogy ő egészséges és ezért nincs ellenjavallat ránézve a kóla+csipsz fogyasztás tekintetében ha mértékkel teszi (Mi az,hogy mértékkel?),akkor neki az egyenlő lesz azzal,hogy "a szakember is ajánlotta",egyszerűen hosszútávon egész biztosan így fog benne lecsapódni.Plusz ha nincs egészségtelen étel,akkor én egy étlap tervezésénél miért ne illeszthetném be...Persze ekkor már tutira áthúzzák,hogy mit keres ott a csipsz az almánál uzsonnára.De akkor...miről beszélünk?Na jó.Ez a kiakadás filozófia...
Hát igen...Ha valahol nagyon multidiszciplinálisnak kell lenni,a táplálkozástudomány biztosan az.Ha én azt mondom egy embernek,hogy nincs egészségtelen étel,akkor neki az egyenlő lesz azzal,hogy "akkor jó,akkor azt csinálok,amit akarok".Ha azt mondom neki,hogy ő egészséges és ezért nincs ellenjavallat ránézve a kóla+csipsz fogyasztás tekintetében ha mértékkel teszi (Mi az,hogy mértékkel?),akkor neki az egyenlő lesz azzal,hogy "a szakember is ajánlotta",egyszerűen hosszútávon egész biztosan így fog benne lecsapódni.Plusz ha nincs egészségtelen étel,akkor én egy étlap tervezésénél miért ne illeszthetném be...Persze ekkor már tutira áthúzzák,hogy mit keres ott a csipsz az almánál uzsonnára.De akkor...miről beszélünk?Na jó.Ez a kiakadás filozófia...
0 x
AntalVali.com
@Rétike (45174):
Idézet:
Élelmiszer: "Minden olyan feldolgozot,vagy részben feldolgozott,vagy feldolgozatlan anyagot,vagy terméket jelent,amelyet emberi fogyasztásra szánnak,illetve amelyeket várhatóan emberek fogyasztanak el."
Az előbb olvastam itt a topikon.
Igen ennivalo a definició szerint:Igen,erről van szó,ahogy a kóla magas foszfáttartalmú,a csipszek tömény zsír és só...Megint az,hogy mit nevezünk "ennivaló"nak.Csak azért mert az a valami egy olyan elemek/anyagok halmaza,amik nem csak üres kalóriákkal bírokban,hanem mondjuk még az egészséget támogatóakban is megvannak,meg meglehet rágni és lenyelni,na még jó ízű is és "nemhalokmegazonnal",akkor már ennivaló?
Idézet:
Élelmiszer: "Minden olyan feldolgozot,vagy részben feldolgozott,vagy feldolgozatlan anyagot,vagy terméket jelent,amelyet emberi fogyasztásra szánnak,illetve amelyeket várhatóan emberek fogyasztanak el."
Az előbb olvastam itt a topikon.
0 x
AntalVali.com
De hát a definíció....,az nem finom!!Nem jó a definíció, kérem!
Nem kell definíciót enni! Egyen definíciót, aki beleteszi a süteménybe!
Főzzön neki a felesége definíciólevest!
/Laár András nyomán/
Nem kell definíciót enni! Egyen definíciót, aki beleteszi a süteménybe!
Főzzön neki a felesége definíciólevest!
/Laár András nyomán/
0 x
AntalVali.com
.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára solarboat 2013.04.19. 13:16-kor.
0 x