@Rétike (9373):
Szia Rétike!
Nagyon köszönöm a hosszú válaszod!
Először is gratulálok a felszámolt ortorexiádhoz,bár ahogy elnézem a hsz-eidet,még van mit lefaragni belőle.
köszönöm, nagyon-nagyon jól esett amit írtál.....hosszú folyamat volt, nagyon elszállt velem anno a ló...
Akkor még nem is lehetett olvasni erről, ráadásul tök becsapós, mert először meg vagy arról győződve, hogy amit te csinálsz az a jó, egészséges, és ez egy kis "felsőbbrendűségi" érzést is okoz. Odafigyelni a táplálkozásra az egészségre meg ráadásul kifejezetten pozitív dolog (le is fogytam egy év alatt az ideális súlyomra és tartottam) - csak
nagyon-nagyon nem mindegy, milyen információkkal találkozol és mennyire vagy befolyásolható lelkiállapotban. ÉS khmm.. a laikosoknak nagyon sok mindent meg lehet magyarázni, szakszerűnek tűnően levezetni az esetleges orvosi szakvéleményeket/kutatásokat meg le lehet gyorsan és könnyen szerelni azzal, hogy azokat biztos ilyen-olyan lobbi pénzelte..ugye, fel lehet erősíteni az emberben lappangó gyanakvást. Jó kis manipuláció, "szép" példái vannak a fentieknek az AV-s oldalakon.
Gratulálok a babához is és talán az ő féltése az,ami most egy kicsit felerősítette a félelmeket újra
köszönöm, még nem vagyok terhes, csak már "rajta vagyunk az ügyön". ÉÉS telitalálat, valóban most ezért jöttek elő ezek a kérdések erősebben..
Azt hiszem ha majd valóban gyermekem lesz oda kell figyelnem, hogy (lelkileg) egészséges keretek közt maradjak.
Édesítés: akkor zöld lámpa a méznek, fruktóznak és némi édesítőnek. (Nem egyszerre!
) És mértékletesség.
A liszteknél: keverek rostmixet hozzá, vagy valóban zabkorpát, teljes kitörlésűeket (a tönkölyt nagyon szeretem) használok illetve zablisztet. A zabpehely is gyakran "használatban" - pld rizs helyett is lehet fasírtba.
A kozmetikumokat nem tudom miért akarod megenni…
itt inkább arra gondoltam, hogy otthon is lehet csinálni gyümikből, zöldségekből tejtermékekből pakolást - és azokat akár el is lehetne fogyasztani, az azokból bőrön keresztül bejutó hatóanyagok természetesek.
E-számok: elolvastam dr Gunda Tamás oldalát- vissza-visszajárok rá, azóta nyugodtabb vagyok
a tartósítószerek (nem az aszkorbinsavra gondolok) és a húsoknál alkalmazott nitritek kapcsán van még kicsit bennem félsz, de dolgozom rajta
És hogy meglepjelek: az E-szám listáról elsőként pont természetes anyagok kerültek le.
ez tényleg meglepő volt
És hogy még meglepőbbet mondjak: van olyan „kőolajszármazék”,amit simán megeszel.Csak nem tudsz róla,hogy az annak is nevezhető.
tippelhetek: margarin? vagy ha nem akkor mi?
a földgázzal miért nem riogatnak?
bevallom, nem tudok arról, hogy abból előállítanának más napi használatban lévő anyagokat... de ha mégis, akkor lehet, hogy csak idő kérdése, hogy AV által terítékre kerüljön
vagy inkább
Korábban már kérdeztem: a rákbetegek esetében viszont több helyen is kifejezetten a természetesebb élelmiszerek használatát javasolják. Minél több (és lehetőleg bio) friss gyümölcs, zöldség, ne egyenek felvágottat, kevés (vagy semennyi) húst fogyasszanak. Akkor náluk miért hívják fel külön a figyelmet az E-számok kerülésére? Vagy ez csak megint pánikkeltés?
Sőt, ha már fehérje, a vegán "szakirodalmakban" az állati fehérje tilos, mert azt mondják, hogy így is a többszörösét visszük be a fehérjének mint ami egészséges lenne, és a túlzott fehérjebevitel szerintük rákot okozhat. (Van ennek tényleg alapja?) Ezzel szemben számos helyen olvasni, hogy zsírszegény fehérjék bevitelével lehet hosszabb telítettségérzetet elérni, fogyni. Ez utóbbit dietetikusok is megerősítik, úgyhogy hajlok arra , hogy ez lehet igaz. Szerintetek?
Ha már "okosságok": ugyan nem áll olyan érdekeltség az oldal mögött, mint AV esetében, de felhívom erre a figyelmeteket:
http://www.napfenyes.hu/taplalkozas/
Tőlük vettem receptkönyveket és a Népbetegségek sorozat is megvan.. Úgyhogy idézni is tudok, mit mivel magyaráznak meg. Hogy ne égessem magam annyira, gyorsan leírom, hogy a szellemtudományi/evangéliumi, stb.. kiadványaikat, írásaikat, nézeteiket soha, egy percre sem tettem magamévá!
Mazochista orvosoknak, táplálkozástudósoknak, biológusoknak jó csemegészést.
Sajnos sokan komolyan veszik- ahogy én is legvadabb időszakomban.
Itt jó helyen vagy.
köszi, jól esett
megint hosszú voltam, bocsánat.