@Popula(c)tion (18643):
Ez nem evolúció, hanem súlyos szakmai hiba. Ha valaki szaros terméket állít elő, azon coli bacik lesznek.
Ha valamely terméken túl sok a bacilus, ott nagyobb eséllyel található bizonyos szerekkel szemben nagyobb ellenálló képességűek.
Ha beleszarsz abba a kútba, amelyikből iszol, akkor a coli bacik fognak megtámadni. Ekkor sem az evolúciót kell okolni.
Nem véletlen, hogy már őseink is gyűjtötték a tehén-, (disznó-)szart és tárolták(!) pár évig. Csak ezután vitték ki a földekre (ekkor már trágya - szinte coli baci nélkül).
A természet rendjét egyre jobban kiismeri az emberiség. Így a kórokozóknak ideális feltételeket igyekszik kerülni. Így pl. hiába mindennapos a szalmonella baktérium, a megfelelő óvintézkedések miatt (alapvetően a főzés és a hűtve tárolás) nem képes elszaporodni.
Ugyanígy a coli bacik ellen is van kialakult technológia. Ezen ismeretek semmibevétele vezet ilyen mértékű megbetegedéshez.
Ha a csirkét két napra elől hagyod, majd nem sütöd át rendesen (és végül megeszed), akkor jó eséllyel találkozol egy kiadós szalmonellával. Ez nem evolúció, mutáció kérdése, hanem súlyos higiéniai, szakmai hiba. (Lásd a séi cukrász diós süteményét, vagy a bp-i eperlevest.)