Van eszünk és eszünk, amit veszünk!
Elküldve: 2013.02.24. 12:38
A társadalom és technika, de az élet minden vonalán, így a táplálkozásban is az USA-é a vezetõ szerep, õ a példakép. Ez azt is jelenti, hogy a világ egyéb részeihez viszonyítva idõben min. 10 évvel megelõzi a többi társadalmat és rajta keresztül a "jövõbe" látunk. Például ami a táplálkozási kultúrát és annak hatásait illeti. Évtizedekkel ezelõtt az USA-ban indult el az élelmiszerek, készételek nagyipari gyártása és manapság a fogyasztott élelmiszer több, mint 50%- a ilyen termék. Melyek a következmények?
Amerikai egészségügyi szakértõk szerint a lakosság ca. 70%- a allergiában és (ami nem ugyanaz) bizonyos anyagok elviselhetetlenségében szenved. Az allergiában szenvedõk számaránya Európában 30% és évenként növekszik. Négy-öt év mulva 50% várható. Az USA-ban a népesség 50%- a, Svájcban az iskolás gyermekek 25%- a, Németországban 30%- a túlsúlyos, elhízott, ami vérkeringési, szívmûködési és izületi betegségekhez vezet.
A fejlett nyugati / ipari államokban statisztikailag kimutatható, hogy 8-10 évente megduplázódik az asztma betegek aránya és évente 180 ezren halnak meg világszerte a régen ritkán elõforduló betegségben. A rákos betegségek is különösen a tüdõ-, gége-, mell-, prosztata-, máj-, vér-rák, stb. is szedik áldozataikat mind nagyobb számban és ami a legfeltûnõbb már gyermekek is szenvednek olyan betegségekben, ami azelõtt csak öregek "kiváltsága" volt. Azelõtt alig, vagy nem is ismert betegségek ütik fel fejüket.
Ugyancsak szaporodnak az idegbetegségek különbözõ fajtái, egyrészük szintén már gyermekkorban. Az USA-ban a rákos gyermekek száma 1975 és 2000 között 33%- kal nõtt, több, mint 9 ezer gyermek szenved vese-, csont-, vér-rákban, vagy agydaganatos. Németországban évente 1800-2000 gyerek lesz rákos.
Sõt már az anyaméhben "problémák" merülnek fel. Az USA-ban évente csaknem 3000, Angliában ca. 1500, a világban a születettek 1-5%- a velõcsõzáródási rendellenességekkel (spina bifida, vagy anenzephalie) születik. A férfiak magtalanságának terjedése is komoly probléma. Svájcban a fiatal házasságok 20%- a terméketlenség miatt gyerektelen.
Természetesen a kiváltó okok összetettek: ártalmas anyagok a vízben, a levegõben, a tisztítószerekben és az élelmiszerekben, Csernobil, Fukushima és elektroszmog. Több ok véletlen összejátszása is lehetséges. Általánosan és régóta ismert az alkoholizmus és a dohányzás egészséget károsító hatása.
E cikkben csak az élelmiszeripar "áldásos" tevékenységével foglalkozom. A cikk végén található a témához kapcsolódó cikkek linkje. Azon cikkek listája, amelyekre késõbb utalni fogok, vagy idézek belõlük.
Ezt az idézet elején a link sorszámával (pl.: 1.*) jelzem.
Mivel tárgyi összefüggésekre fektetem a hangsúlyt és nem a technikai, biológiai-szakmai anyagot akarok ismertetni, a következõ javaslatom van: akit biológia (és ezen belül az immunitás) részletesen érdekel, nagyon jól teszi, ha az 1.sz. linken elolvassa Dr.Erdei A. professzornõ cikkét.
Aki ezt mellõzi, az legalább az 5.sz. linken "Élelmiszereink kozmetikumai az adalékanyagok" cikket feltétlenül olvassa el. Nem nagyon hosszú és lényeges ismereteket közöl, amit nem árt tudni.
Aki azonban részletesen akarja magát kiismerni azokban az anyagokban (vegyszerekben), amelyeket naponta táplálkozás közben elfogyaszt, annak ajánlom a 3.sz. link tartalmát.
A szóbanforgó vegyszerek, kémiai vegyületek száma, az arómákat leszámítva több száz, arómákkal együtt több ezer darab. Amerikában minden újszülött köldökzsinórja 287 ipari és mezőgazdasági vegyszert tartalmaz!
(Aróma anyagokból (ca. 5 ezer ismeretes) az Európai Élelmiszerhatóság (EFSA) szerint 2800 félét használ(hat) az élelmiszeripar és ebbõl a mennyiségbõl csak 2 ezret ellenõríztek egyáltalán, és 2007 végéig kellett a hiányzó 800-at vizsgálni egészségügyi szempontból.)
Az úgynevezett adalékanyagok egyrésze az emberi szervezetben amúgy is elõforduló vegyület (pl.glutaminsav / glutamat), másik része növénybõl, vagy állati szervbõl kivont "természetes anyag" (pl.mannit, szorbit, lecitin), a harmadik teljesen mesterséges úton, vagy gén manipulációval elõállított vegyület (pl.E-vitamin, tartrazin, amaranth, alluravörös).
Mielõtt az adalékanyagok bármilyen élettani szerepét, hatását kritizálnám, vagy minõsíteném, javaslom fogyasszunk el egy kiadós villásreggelit (a következő fejezetben)!
A teljes cikk:
Élelmiszeripar (Élelmi-vegy-szerek)
Amerikai egészségügyi szakértõk szerint a lakosság ca. 70%- a allergiában és (ami nem ugyanaz) bizonyos anyagok elviselhetetlenségében szenved. Az allergiában szenvedõk számaránya Európában 30% és évenként növekszik. Négy-öt év mulva 50% várható. Az USA-ban a népesség 50%- a, Svájcban az iskolás gyermekek 25%- a, Németországban 30%- a túlsúlyos, elhízott, ami vérkeringési, szívmûködési és izületi betegségekhez vezet.
A fejlett nyugati / ipari államokban statisztikailag kimutatható, hogy 8-10 évente megduplázódik az asztma betegek aránya és évente 180 ezren halnak meg világszerte a régen ritkán elõforduló betegségben. A rákos betegségek is különösen a tüdõ-, gége-, mell-, prosztata-, máj-, vér-rák, stb. is szedik áldozataikat mind nagyobb számban és ami a legfeltûnõbb már gyermekek is szenvednek olyan betegségekben, ami azelõtt csak öregek "kiváltsága" volt. Azelõtt alig, vagy nem is ismert betegségek ütik fel fejüket.
Ugyancsak szaporodnak az idegbetegségek különbözõ fajtái, egyrészük szintén már gyermekkorban. Az USA-ban a rákos gyermekek száma 1975 és 2000 között 33%- kal nõtt, több, mint 9 ezer gyermek szenved vese-, csont-, vér-rákban, vagy agydaganatos. Németországban évente 1800-2000 gyerek lesz rákos.
Sõt már az anyaméhben "problémák" merülnek fel. Az USA-ban évente csaknem 3000, Angliában ca. 1500, a világban a születettek 1-5%- a velõcsõzáródási rendellenességekkel (spina bifida, vagy anenzephalie) születik. A férfiak magtalanságának terjedése is komoly probléma. Svájcban a fiatal házasságok 20%- a terméketlenség miatt gyerektelen.
Természetesen a kiváltó okok összetettek: ártalmas anyagok a vízben, a levegõben, a tisztítószerekben és az élelmiszerekben, Csernobil, Fukushima és elektroszmog. Több ok véletlen összejátszása is lehetséges. Általánosan és régóta ismert az alkoholizmus és a dohányzás egészséget károsító hatása.
E cikkben csak az élelmiszeripar "áldásos" tevékenységével foglalkozom. A cikk végén található a témához kapcsolódó cikkek linkje. Azon cikkek listája, amelyekre késõbb utalni fogok, vagy idézek belõlük.
Ezt az idézet elején a link sorszámával (pl.: 1.*) jelzem.
Mivel tárgyi összefüggésekre fektetem a hangsúlyt és nem a technikai, biológiai-szakmai anyagot akarok ismertetni, a következõ javaslatom van: akit biológia (és ezen belül az immunitás) részletesen érdekel, nagyon jól teszi, ha az 1.sz. linken elolvassa Dr.Erdei A. professzornõ cikkét.
Aki ezt mellõzi, az legalább az 5.sz. linken "Élelmiszereink kozmetikumai az adalékanyagok" cikket feltétlenül olvassa el. Nem nagyon hosszú és lényeges ismereteket közöl, amit nem árt tudni.
Aki azonban részletesen akarja magát kiismerni azokban az anyagokban (vegyszerekben), amelyeket naponta táplálkozás közben elfogyaszt, annak ajánlom a 3.sz. link tartalmát.
A szóbanforgó vegyszerek, kémiai vegyületek száma, az arómákat leszámítva több száz, arómákkal együtt több ezer darab. Amerikában minden újszülött köldökzsinórja 287 ipari és mezőgazdasági vegyszert tartalmaz!
(Aróma anyagokból (ca. 5 ezer ismeretes) az Európai Élelmiszerhatóság (EFSA) szerint 2800 félét használ(hat) az élelmiszeripar és ebbõl a mennyiségbõl csak 2 ezret ellenõríztek egyáltalán, és 2007 végéig kellett a hiányzó 800-at vizsgálni egészségügyi szempontból.)
Az úgynevezett adalékanyagok egyrésze az emberi szervezetben amúgy is elõforduló vegyület (pl.glutaminsav / glutamat), másik része növénybõl, vagy állati szervbõl kivont "természetes anyag" (pl.mannit, szorbit, lecitin), a harmadik teljesen mesterséges úton, vagy gén manipulációval elõállított vegyület (pl.E-vitamin, tartrazin, amaranth, alluravörös).
Mielõtt az adalékanyagok bármilyen élettani szerepét, hatását kritizálnám, vagy minõsíteném, javaslom fogyasszunk el egy kiadós villásreggelit (a következő fejezetben)!
A teljes cikk:
Élelmiszeripar (Élelmi-vegy-szerek)