HOGYAN SÜTÖK 100 FT-BÓL 1 KG KENYERET?
Elküldve: 2015.01.02. 16:35
HOGYAN SÜTÖK 100 FT-BÓL 1 KG KENYERET?
- Bespájzolok akciós fehér lisztből, most 109 Ft/kg (2011. november, 6 kg liszt kiad 10 kg kenyeret)
- Kell még: futtatott élesztő, étolaj, só, cukor, víz, müzli – kenyérsütőgép.
1. A sütőedényt kiveszem, beletöltök jó fél kiló lisztet. (Nem méricskélem!)
2. Fakanállal elkeverek benne egy lapos evőkanál futtatott élesztőt, ennyi sót, ennyi cukrot.
3. A sütőedényt beillesztem a gépbe, fedél nyitva, beindítom (3:00, normálprogram).
4. Lassan adagolva hozzáadok annyi vizet, amennyit fölvesz, kevés olajat, müzlit.
5. Lezárom - 3 óra múlva kész a sült kenyér, 5 perc munkával!
Tehát 70 Ft lisztből indulok, jön hozzá a sütőgép, áram, adalék – ha 120 Ft is lesz, így is jóval a bolti ár (250 Ft) alatt marad.
Esetleg letakarom szigetelővel, hogy jobban átsüljön.
Ne rakj a gépbe túl sokat, mert veri a gép a tésztát és a keverő tömítése szétmegy. (Keverő nélkül is süt, ekkor az asztalon kell gyúrni a tésztát.)
Ha magokat, préselt gabonát, müzlit keverünk a fehér lisztbe, olyan lesz, mint a teljes kiőrlésű.
A kenyér friss, olyan, amilyet szeretek; akkor, annyi kész, amikor akarom; nem kell boltba menni érte és fele annyiba kerül.
8 év alatt kb. 800 kenyeret sütöttem.
- Bespájzolok akciós fehér lisztből, most 109 Ft/kg (2011. november, 6 kg liszt kiad 10 kg kenyeret)
- Kell még: futtatott élesztő, étolaj, só, cukor, víz, müzli – kenyérsütőgép.
1. A sütőedényt kiveszem, beletöltök jó fél kiló lisztet. (Nem méricskélem!)
2. Fakanállal elkeverek benne egy lapos evőkanál futtatott élesztőt, ennyi sót, ennyi cukrot.
3. A sütőedényt beillesztem a gépbe, fedél nyitva, beindítom (3:00, normálprogram).
4. Lassan adagolva hozzáadok annyi vizet, amennyit fölvesz, kevés olajat, müzlit.
5. Lezárom - 3 óra múlva kész a sült kenyér, 5 perc munkával!
Tehát 70 Ft lisztből indulok, jön hozzá a sütőgép, áram, adalék – ha 120 Ft is lesz, így is jóval a bolti ár (250 Ft) alatt marad.
Esetleg letakarom szigetelővel, hogy jobban átsüljön.
Ne rakj a gépbe túl sokat, mert veri a gép a tésztát és a keverő tömítése szétmegy. (Keverő nélkül is süt, ekkor az asztalon kell gyúrni a tésztát.)
Ha magokat, préselt gabonát, müzlit keverünk a fehér lisztbe, olyan lesz, mint a teljes kiőrlésű.
A kenyér friss, olyan, amilyet szeretek; akkor, annyi kész, amikor akarom; nem kell boltba menni érte és fele annyiba kerül.
8 év alatt kb. 800 kenyeret sütöttem.