Oldal: 1 / 1

CSÖRTE SZELÍD ENERGIA VS. PAKS

Elküldve: 2017.03.13. 06:41
Szerző: vilsi
Dugig a terem (100 fő) a BME Energetikai Szakkollégium SMR (Small Modular Reactor) /zsebreaktor/ előadásán. A Paks-főmérnök 90 percig részletezi az új atomtechnikát, amelytől mindenki azt várta, ha már atom, legalább legyen kicsi és moduláris. Az úszó, meg a tengeralattjáró-reaktornál már tűkön ülök, előbb robbanok föl, mint a reaktor. Végre vége, 15 perc marad kérdésekre, legott nyújtózkodom és – SZÓT ADNAK! (Nem sejtik, kinek). Ön az utolsó képen szépen fölsorolja az U-boot-reaktor hátrányait (időigényes, sebezhető, bonyolult, stb.) csakhogy ez minden centrális megaprojektre, legyen az szemétégető, részecskegyorsító, akármi, érvényes! A nevünkben rendelik meg, nem demokratikus… Mi a kérdés? Tessék, most bizonyítja, hogy antidemokratikus, nem engedi, hogy elmondjam az ellenérveket! Leülök. Megenyhül, folytassa! Ha problémája van Pakson, én Önnek nem tudok segíteni, ahhoz 5 évig itt kellene atomtechnikát tanulnom, de fordítva, ha eljön hozzám, két nap alatt megtanul egy tartálykollektort összerakni és egy házi villanytelepet, 300 eFt-ból… (Már integetnek, fogjam be). És a poént saját maga lőtte le, mikor kijelentette, ebből az SMR-ből mi semmit nem kapunk, Paks II a helyes! Akkor mire volt jó az egész előadás? Ezektől a fiatal mérnököktől veszi el a munkahelyeket, mert míg az automatizált, robotizált, új Paks csak kevés mérnököt igényel, egy decentralizált energiaellátásnál energetikusok ezrei kapnának országszerte munkát! De ezt már csak otthon gondoltam. (Ki szólt be az oroszlánnak? A nyuszi mérgesen hazamegy és otthon rácsap a konyhaasztalra: HÁT ÉN, A NYÚL!) A német antinukleáris mozgalomból jövet, furcsa ide jönni, MOL-zászlót lobogtató fiatalok közé. Paks-mérnökök lépnek hozzám: Ez nem a vita helye. Utólag átgondolva: őket személyesen nem vádolhatjuk, a rendszer csapdájában, kényszerből „teszik a munkájukat”. Minden hiábavalóság, mondta Kohelet - nem véletlen, hogy nincs itt a Greenpeace, az Energiaklub, az LMP. Ne veszekedj velük! Adta utamra előtte a feleségem. Nyilván, hogy legyen energiám ő v e l e veszekedni!

CSÖRTE SZELÍD ENERGIA VS. PAKS

Elküldve: 2017.03.13. 15:56
Szerző: Rigel
Semmi baj nincs az atomenergiával általában, azon kívül hogy

1. nem biztos, hogy szükségünk van rá, tekintve az energiahatékonysági tendenciákat és a megújuló energiák hasznosításában tapasztalható technológiai fejlődést

2. irgalmatlan nagy költségű beruházásból lehet k...va sokat ellopni. Nem véletlen, hogy a "panamázás" egy akkoriban giga-költségű beruházásról kapta a nevét (a Panama-csatorna létrehozása). A jelen magyar rögvalóság alapján mindenki nyugodtan feltételezheti, hogy a ráfordított összegek 50+ százaléka valaki haver zsebében fog landolni.

3. Csak az idióta épít kölcsönből erőművet! Ha nagyon kell az új atomerőmű, akkor a k...va életbe, rá kell rakni 1-5 forintot a kilowattóra áram lakossági árára, és mire a beruházás időszerű lesz, összegyűlik a pénz is rá. Ja, hogy ez a megoldás szembemegy a rezsimaszlaggal? Sz@r ügy. Viszont ez az ésszerű megoldás mind financiálisan, mind energiahatékonyság szempontjából. (Az értékén - vagy drágábban - adott energia ösztönzi a fogyasztókat a takarékosságra és az energiahatékonysági beruházásokra, ha áron alul kapják, akkor sz@rnak bele a dologba.)

CSÖRTE SZELÍD ENERGIA VS. PAKS

Elküldve: 2017.03.13. 21:20
Szerző: Szelki_Lata
Ne aggódj Rigel, sem a 4-es metró értelmetlenségét, sem az ottani lenyúlás mértékét nem tudják majd megközelíteni sem a fideszes fiúkák, ha megfeszülnek sem. És ez csak egy fikarcnyi, lábjegyzetes, kiragadott balos példa. Arról nem is beszélve, hogy amíg a baloldal volt hatalmon, addig ők is akartak atomerőművet. De még olimiát is. Tisztán látszik, hogy teljesen mindegy mint csinál a kormány, a baloldalnak egyszerű az algoritmusa: negálás.

Arról nem is beszélve, hogy a pénz nem felélve lesz - mit a ti időtökben volt szokás-, hanem beruházva. Ez sem volt jellemző a baloldali kormányokra. Inkább mindent eladtak, még a közműveket is, és hagyták, hogy a közmű"szolgáltatók" olyan sápot szedjenek, amit csak akarnak. Csak a közmű díjakon több paksnyi erőmű ára ment ki az országból, csak oszd el a 3000 millárdot 10 millióval!
Az általad olyan nagyon favorizált Horn Gyuszi pedig olyan szinten járatta csúcsra a privatizációt, mint se előtte és utána senki sem. Már muszáj is volt neki mondjuk, eleget vártak már a rendszerváltás után a "befektetők", kezdett elfogyni a türelmük. Még szerencse, hogy a csúcsra járatott privatizáció alatt járatódott csúcsra az államadósság is, mégse látjuk az eredményét.

Ne aggódj, energiára szükségünk lesz. Bár a te fajtád inkább mindent eladna és felélne, valamint külföldről venné meg, kiszolgáltatottan. De hát ez a szar ügy. Mert egy ideig még nem lesz erre a rablásra újra lehetőségetek.

A kurva olcsó megújuló energia pedig azt jelenti a gyakorlatban, hogy Németországban és Dániában a legmagasabb az áram ára. És szénerőműveket építenek. És veszik a csúnya atomenergiás áramot a franciáktól. És külön vezetékről tárgyalnak Putyinnal. Mert azért eljátszott színjáték ide-vagy oda, de senki nem olyan hülye, hogy fullba nyomja a kretént. Az csak a magyar baloldal.

CSÖRTE SZELÍD ENERGIA VS. PAKS

Elküldve: 2017.03.13. 21:37
Szerző: Szelki_Lata
A "rezsimaszlag" kifejezés pedig erőtlen és hiteltelen a pannon puma országában. Még egy emberöltőre az lesz. Gondoskodtatok róla. Nem csak az országot, de még a magánszférát is sikerült tökig eladósítanotok devizában, miközben mindent eladtatok. MINDENT.

Az új Paks pedig 2000 MW teljesítménnyel épül, ami éppen 2000 MW elöregedett teljesítményt vált ki. És nyakig benne voltatok, amíg ti voltatok kormányon. Csak most játszátok itt a szűzkurvát, de senki nem veszi, még azt sem hisszük el, amit kérdeztek. Illetve 20%, de akkor már a jobbikot és Schmuck Andort is beleszámoltam. Pedig mindenki tudja - csak ti nem-, hogy a nagy összeborulásoknál a szavazatokat nem összeadni kell, hanem kivonni. :D

CSÖRTE SZELÍD ENERGIA VS. PAKS

Elküldve: 2017.03.13. 21:41
Szerző: Szilágyi András


Fórumszabályzat 10. pont

A Fórum politikamentes. Néha megkerülhetetlen (pl. törvényi szabályozások vitája), de ezekben az esetekben különösen válogasd meg mondanivalódat. A tisztán politikai témájú hozzászólásokat, témákat indoklás nélkül töröljük.

CSÖRTE SZELÍD ENERGIA VS. PAKS

Elküldve: 2017.03.13. 22:03
Szerző: Szelki_Lata
Paks egy átpolitizált kérdés. Mindenki tudja, hogy ki politizálta át és miért.

**MODERÁLVA**

Ennél Paks sokkal szakmaibb. Mégis néhányan népszavazásra akarják vinni. Mintha értene ehhez a nép... A francokat. 2 GW teljesítményt kell kiváltani valahogy. A hogyanja szakmai kérdés. Én sem értek hozzá, pedig a 10M magyar tájékozottabja közé sorolom magam.

CSÖRTE SZELÍD ENERGIA VS. PAKS

Elküldve: 2017.03.13. 22:09
Szerző: Szelki_Lata
Amikor pedig a leghangosabban vannak emlegetve a "környezetvédelem" és az "emberi jogok" maszlagjai, akkor a napnál világosabban csak a pénzről van szó a dolgok legmélyén. Mindig a pénzről van szó, csak ilyenkor a legszembetűnőbb a hazugság.

CSÖRTE SZELÍD ENERGIA VS. PAKS

Elküldve: 2017.03.14. 00:02
Szerző: Szelki_Lata
virsli írta:Ezektől a fiatal mérnököktől veszi el a munkahelyeket, mert míg az automatizált, robotizált, új Paks csak kevés mérnököt igényel, egy decentralizált energiaellátásnál energetikusok ezrei kapnának országszerte munkát! De ezt már csak otthon gondoltam.
Hűű, ez aztán az olcsó energia! Egyenesen ingyen van! Sőt, negatív az ára!
Még szerencse, hogy én ilyen hülyeségeket még otthon sem gondolok.

CSÖRTE SZELÍD ENERGIA VS. PAKS

Elküldve: 2017.03.14. 12:10
Szerző: Rigel
Rigel írta: Ha nagyon kell az új atomerőmű, akkor a k...va életbe, rá kell rakni 1-5 forintot a kilowattóra áram lakossági árára, és mire a beruházás időszerű lesz, összegyűlik a pénz is rá.
Egyébként ezt nevezik "amortizációnak", azaz a termék árában megjelenő azon pluszköltség, amely a termelőeszköz elhasználódása utáni cseréjének költségét hivatott a termelőeszköz élettartama alatt összegyűjteni. Ha a lejáró erőművi blokkokat új atomerőmű blokkokkal kívánja a kormány lecserélni, akkor az volna a közgazdasági minimum, hogy az amortizációs költséget úgy építi bele az áramárba, hogy mire időszerű az új blokk építése, már ott vigyorog a bankszámlán a költsége is, hiszen a fogyasztók összedobták.

CSÖRTE SZELÍD ENERGIA VS. PAKS

Elküldve: 2017.03.14. 12:52
Szerző: Szelki_Lata
Az atomerőmű élettartama van vagy 50 év, tehát a megújításra is 50 éven át kellene gyűjteni a te közgazdasági módszereddel. A probléma az, hogy ha volt is, lett volna is ilyen gyűjtés: sajnos nem nagyon maradtak meg a pénzek a korábbi rendszerekből és korábbi kormányoktól.

Egyébként a Kapolyinak a szénforintjai érdekes módon rajta vannak az áramáron, legalábbis néhány éve még rajta voltak. És az a pénz vajon megvan, vagy fel lett élve?