A paleo táplálkozás lényege a nevében van, vagyis az elv az, hogy együnk olyan táplálékot, amire az ember emésztése az evolúció során a leginkább "beállt". Nyilván képes az emésztőrendszerünk mást is feldolgozni, illetve más arányú / összetételű táplálékot, de valószínűleg arra van a legjobban felkészülve, amit a leghosszabb ideig fogyasztottunk. A természetes kiválasztódás erre "finomhangolta" az emberi testet.
Mindenesetre a paleo semmiképpen sem tekinthető valami hülye divatdiétának, ahogy azt sokan hiszik, mivel nem valami aberrált hülyeség az alapja, hanem egy elég stabil, mondhatni tudományosnak tekinthető elmélet.
Deansdale írta:A paleo táplálkozás lényege a nevében van, vagyis az elv az, hogy együnk olyan táplálékot, amire az ember emésztése az evolúció során a leginkább "beállt".
Deansdale írta:valószínűleg arra van a legjobban felkészülve, amit a leghosszabb ideig fogyasztottunk
Deansdale írta:A természetes kiválasztódás erre "finomhangolta" az emberi testet.
Azt viszont kicsit furcsállom hogy a tudomány feltétlen hívei mintha vérebekként támadnának valakire aki egyébként kulturáltan, érthetően és logikusan szeretne megbeszélni valamit.
Ahogy elmagyaráztam, csak elkerülte becses figyelmed, alapvetően a tápláléktípusok arányairól van szó, vagyis a szénhidrát, fehérje és zsír egymáshoz viszonyított mennyiségéről a táplálkozásban.
Nyilván a különböző éghajlatokon mást esznek/ettek az emberek, de ez sem ütközik sehol a paleo elvekkel. Mondjuk táplálkozhatsz te minden éghajlaton úgy, ahogyan ott ettek a paleolitikumban.
Ennek tükrében magyarázd meg légyszives miért vannak olyan adatok az USA-ban, hogy pár éven belül minden második ember cukorbeteg lesz.
Nem volt sok energiám a te megtisztelő kedvedért fárasztani magam, de a legelső adat amit találhatsz a neten az az, hogy jelenleg az USA lakosságának ~33%-a diabéteszes vagy prediabéteszes. Ehhez képest azt hiszem az 50% egyáltalán nem vad jóslat, de nem fogom a pontos forrást megkeresni, mert sz*rok bele.
http://www.diabetes.org/diabetes-basics ... tatistics/
Namármost lehet azon vitázni, hogy az emésztőrendszerünk milyen sebességgel alkalmazkodik a táplálkozásunk változásaihoz, de a modern kor jellemzően táplálkozási alapú betegségeinek (pl. cukorbetegség) IRDATLAN szaporodása azt jelzi, hogy a szükségesnél lassabban.
Akinek logikusnak tűnik a fentebbi érvelés
a nyugati fajta "teljes kiőrlés" őrület NEM fog segíteni a cukorbetegségen.
Szívesen dumáltam volna olyan kérdésekről, amik mondjuk a változatosság kedvéért a témába vágnak, például az inzulin hatásai a szervezetre, a vércukorháztartás működésének finomságai, a sejtek cukorfelvételének mechanizmusa, stb. De úgy látszik itt pont a téma az, ami a kutyát sem érdekli.
Nem tudom érzed-e, hogy az alapállásotokat kritizáltam, és erreföl ugyanúgy "betámadsz" mint eddig mindenki más is. Számodra ez lenne egy értelmes vita?
Megvallom a teljesen őszintén, a glukóz transzporterek pont egy olyan téma amiben felszínes ismeretekkel rendelkezem
Ahogy én látom a GLUT téma meglehetősen picinyke jelentőséggel bír a paleolit táplálkozás szempontjából.
Ha szeretnél vitázni talán állíts valamit, hogy szerinted a glukóz transzporterek témaköre miért és hogyan kapcsolódik a paleo témához
Egyébként ha már így szóba hoztad, az inzulinrezisztencia eléggé összetett probléma, ugyanis nemcsak arról van szó, hogy a sejtek nem reagálnak az inzulinra, és a vérből nem veszik fel a glukózt, hanem arról is, hogy a máj is rezisztenssé válik és ezért a glükoneogenezis felpörög.
Ennek eredményeképpen akkor is magas marad a vércukorszint, ha a "páciens" nem fogyaszt szénhidrátot
mert a máj többet alakít át zsírból mint kéne.
Na mindegy, én úgysem értek ehhez, csak laikus vagyok
Az emésztőrendszer mint RENDSZER nem a felszívódásból áll. Látom, hogy sok dologban képben vagy, de ez fikarcnyit sem változtat azon, hogy egy fix ideára rágyepesedett nagyképű megmondóember vagy aki lenéz mindenkit aki mást gondol. Ha lenne benned legalább egy makulányi szellemi nyitottság és/vagy jóhiszeműség, akkor megpróbálnád megérteni hogy miről beszélek
Amit írtam, hogy az emésztőrendszerünk nem alkalmazkodik elég gyorsan a táplálkozásunk változásaihoz, tökéletesen leírja azt, hogy azért sok a cukorbeteg, mert a korábbi évezredekben megszokotthoz képest messze túlfogyasztjuk a szénhidrátot
A természetes kiválasztódásnak abban a szakaszában járunk, hogy aki nem tud alkalmazkodni az új körülményekhez (szénhidrátfogyasztás)
a nyugati fajta "teljes kiőrlés" őrület NEM fog segíteni a cukorbetegségen
Onmagaban a teljes kiorlesu liszt fogyasztasa nem elozi meg a cukorbetegseget.
kisebb inzulinszint-ugrás evés utánkevésbé alakul ki inzulinrezisztencia
A problémájukat az oldaná meg, ha meggyógyulnának, vagy eleve ki sem alakulna náluk a cukorbetegség. Namármost gondolj amit akarsz, de a paleo e téren igenis hasznos. Őszintén szólva a paleóval több cukorbetegséget tudnál meggyógyítani, illetve megelőzni, mint amennyit gyógyszerrel eddig összesen sikerült.
A paleolit táplálkozás lényege a visszatérés a kőkori étrendhez
Szubjektíven úgy gondolom, hogy nem az összetevőktől. Nem is az elkészítési módtól (sütés). De akkor mi köze ennek a paleolitikumhoz? Az arányok? A paleolitban élő eszkimók - ha voltak - biztos nem ettek ennyi magot.20 dkg lenmagliszt vagy finomra őrölt lenmag
5 dkg őrölt tökmag vagy dió, mandula,
szezámmag
1 tk. gluténmentes sütőpor vagy szódabikarbóna
1 kk. só
1-2 tk. választott fűszer
4 egész tojás
1 nagy ek. kacsa-, liba- vagy kókuszzsír
kb. 1 dl víz
Töltött omlett
2 nagy vagy 3 kisebb tojás
1 ek. víz
só, bors, ízlés szerint
1 púpozott tk. vaj vagy zsír
egy kb. 22 cm átmérőjű serpenyő
Szinte bármivel meg lehet tölteni, íme néhány javaslat:
• petrezselymes, párolt gomba
• kedvenc reszelt sajt
• sonkacsíkok
• füstöltlazac -csíkok
• sült bacon és paradicsom
• lecsómaradék
• avokádószeletek
• hideg sültcsirke-kockák salátával
• fokhagymás, párolt spenót
vaskalapos írta:Senki nem szolt nekik, hogy a teljes kiorlesu liszt es/vagy a paleolit etkezes megoldja a kerdest?
Vissza: “Gyógyászat, egészség”
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég