Nincs konszenzus a kvantummechanika alapjairól

Örökmozgók, 100% feletti hatásfok
Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 5676
Tartózkodási hely: Budapest

Nincs konszenzus a kvantummechanika alapjairól (89286)

HozzászólásSzerző: Szilágyi András » 2017.01.31. 18:39

A New Scientist cikke szerint a fizikusok között nincs egyetértés a kvantummechanika alapjairól.
Physicists can't agree on what the quantum world looks like
A cikk egy felmérést ismertet, melyben 1234 fizikust kérdeztek, és 149 fizikus válaszolt. Nem volt egyetértés abban, hogy a kvantummechanikának melyik értelmezése helyes. A válaszadók 39%-a támogatta a koppenhágai értelmezést, 25%-a más értelmezést, 36%-nak pedig nem volt preferenciája. Emellett 32% azt válaszolta, hogy nem teljesen érti, melyik értelmezés mit is jelent, ezért nincs véleménye, 23% szerint pedig az értelmezésnek nincs jelentősége.

Bár a koppenhágai értelmezés a legnépszerűbb, ez valószínűleg azért van, mert először ezt tanítják a fizikusoknak (és általában mást nem is). Tehát ez nem jelenti azt, hogy az a helyes. A koppenhágai értelmezésben zavaró a hullámfüggvény összeomlásának bevezetése, amire nincs rendes magyarázat. Az sem világos, mi minősül mérésnek/megfigyelésnek. Eközben vannak más értelmezések, sőt, újabbak is születnek, mint pl. a "sok egymással kölcsönható világ" értelmezés. Újabban a de Broglie-Bohm-féle értelmezést is újra felkapták, miután folyadékmechanikai kísérletek igen jó analógiát mutatnak ezzel.

Más, pár évvel korábbi felmérések hasonló eredményt adtak. Nincs egyetértés az értelmezésekről, sem a mérés természetéről, sem arról, mi is következik a Bell-egyenlőtlenségek sérüléséből.

Sabine Hossenfelder szerint a sok különböző nézet azt jelzi, hogy lehet, hogy mindegyik hibás, és az egész fogalomrendszer rossz lehet.

A felmérés készítője szerint nem úgy néz ki, mintha rövidesen válaszokat találnánk ezekre a kérdésekre, szerinte lehet, hogy még 100 év múlva is ezeken fogunk vitatkozni.

A felmérés részleteit az alábbi cikk tartalmazza:
Sujeevan Sivasundaram, Kristian Hvidtfelt Nielsen:
Surveying the Attitudes of Physicists Concerning Foundational Issues of Quantum Mechanics
arXiv:1612.00676

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7770
Tartózkodási hely: Szoboszló

Nincs konszenzus a kvantummechanika alapjairól (89292)

HozzászólásSzerző: mimindannyian » 2017.02.01. 11:35

Szilágyi András írta:Hozzászólás forrása Bár a koppenhágai értelmezés a legnépszerűbb, ez valószínűleg azért van, mert először ezt tanítják a fizikusoknak (és általában mást nem is).
SZVSZ a koppenhágai interpretáció azért népszerű, mert ez szakad el legkevésbé a hétköznapi gondolkodástól. Fejlődhet a hullámfüggvény, de azért egy ponton túl ne csinálja ezt, szépen essen össze, és alakuljon ki egy olyan kép, ahogy mi azt látjuk, érteni szeretjük. Ha nem nézünk oda, akkor szétfolyhat a részecske, csinálhat minden huncutságot, de amikor "felkapcsoljuk a villanyt, akkor legyen rend a szobában".

Egyébként a modellek interpretációja inkább filozófiai kérdés, mint tudományos, nem? További elméletek megalkotását, vagy az eddigiek összekapcsolását segíti, ha megértjük, interpretáljuk az egyenleteket, de követlenül a megértés inkább csak a ontológiai kérdéseket feszegető elménk számára vágyott. Elvileg űzhető lenne a tudomány mindenféle interpretáció nélkül is. Hasonlóan ahhoz, hogy sakkozni is tud a gép pusztán helyzetkiértékelésre alapozva, miközben mi emberek szeretünk stratégiákban gondolkozni, érteni szeretjük az adott állást.

Szilágyi András írta:Hozzászólás forrása Sabine Hossenfelder szerint a sok különböző nézet azt jelzi, hogy lehet, hogy mindegyik hibás, és az egész fogalomrendszer rossz lehet.
Semmi garancia rá, hogy a természet megérthető. Ugye inkább azon szokás csodálkozni, hogy ennyire sikeresek vagyunk a megértésben és a leírásban. Lehet, hogy van egy pont, nevezetesen a kvantummechanika összefüggései, amint túl már nem megérthető (számunkra?), azaz nincs szép, letisztult interpretáció, hanem hol egyik tűnik jobbnak, hol a másik, ilyen "zagyván működik" a természet és kész.

Számomra az sem tűnik lehetetlen fikciónak, hogy egyszer majd valami gépi intelligencia megalkotja a nagy egyesített elméletet, ami tényleg mindent frankón leír, csak épp olyan változók és kifejezések lesznek benne, melyeknek semmi valós jelentést nem tudunk tulajdonítani. De miért is akarunk?...

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 5676
Tartózkodási hely: Budapest

Nincs konszenzus a kvantummechanika alapjairól (89293)

HozzászólásSzerző: Szilágyi András » 2017.02.01. 13:14

mimindannyian írta:Hozzászólás forrása Egyébként a modellek interpretációja inkább filozófiai kérdés, mint tudományos, nem?

Na ez is egy olyan kérdés, amiről nincs konszenzus.
Ha nem lehet kísérlettel dönteni az interpretációk között, akkor így van, de ez sem biztos.
Pl. ebben a cikkben hivatkoznak egy kísérletre, ami ugyan nem igazolja közvetlenül a de Broglie-Bohm interpretációt, de semmissé teszi az egyik ellene felhozott kifogást: https://www.quantamagazine.org/20160517 ... l-support/

Morcos
Hozzászólások: 776

Nincs konszenzus a kvantummechanika alapjairól (89294)

HozzászólásSzerző: Morcos » 2017.02.01. 13:28

Szilágyi András írta:
mimindannyian írta:Hozzászólás forrása Egyébként a modellek interpretációja inkább filozófiai kérdés, mint tudományos, nem?

Na ez is egy olyan kérdés, amiről nincs konszenzus.
Ha nem lehet kísérlettel dönteni az interpretációk között, akkor így van, de ez sem biztos.
Pl. ebben a cikkben hivatkoznak egy kísérletre, ami ugyan nem igazolja közvetlenül a de Broglie-Bohm interpretációt, de semmissé teszi az egyik ellene felhozott kifogást: https://www.quantamagazine.org/20160517 ... l-support/


A kantummechnika annyira bonyolult, hogy tök mindegy van e konszenzus vagy nincs.

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7770
Tartózkodási hely: Szoboszló

Nincs konszenzus a kvantummechanika alapjairól (89296)

HozzászólásSzerző: mimindannyian » 2017.02.01. 15:22

Morcos írta:Hozzászólás forrása A kantummechnika annyira bonyolult, hogy tök mindegy van e konszenzus vagy nincs.
Épp ellenkezőleg, a bonyolult dolgokban igazán értékes a szakmai konszenzus.

Avatar
szabiku
Hozzászólások: 130

Nincs konszenzus a kvantummechanika alapjairól (89301)

HozzászólásSzerző: szabiku » 2017.02.01. 16:11

mimindannyian írta:Semmi garancia rá, hogy a természet megérthető. Ugye inkább azon szokás csodálkozni, hogy ennyire sikeresek vagyunk a megértésben és a leírásban.

Igen. A világ "határait" megközelítve az elméleti leírásokban szerintem szükségszerűen, vagy kényszerszerűen (jobb fogalmat most nem találok) válik az részben értelmezhetetlenné vagy megérthetővé. Ilyenek az univerzum kozmológiai problémái is. A kvantumelmélet is szerintem a hullámfüggvény összeomlása tekintetében a világ egyfajta "határán" jár.


Vissza: “Fizika”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég