Fügedi Ubul írta:Mindenesetre az valószínűtlennek tűnik, hogy ha nincs kozmikus sugárzás, akkor nem képződnek felhők, mert különben az elpárolgott víz csak halmozódik, halmozódik, és nem esik le.
Persze, nem is ezt állítják. Csupán azt, hogy kisebb kozmikus sugárzás esetén kevesebb lesz a felhő. Persze értem, amit mondasz, előbb utóbb ki kell csapódnia a többletnek. De lehet, hogy az egyensúly más szinte áll be. Tehát kevesebb sugárzás esetén kicsit kevesebb felhő, ugyanakkor több túltelített vízgőz, ami viszont szintén fokozza az üvegházhatást, tehát a felmelegedést.
Hasonképpen ha a levegő rel. páratartalma 100 % alatt van, akkor hiába a kozm. sugárzás, nem lesz belőle felhő.
De gondolom, ez a más jellegű felhőképződésnél is ugyanígy van, tehát ez nem tud dönteni a kérdésben.
A kozm. sugárzás szerepe SZVSZ a felhőképződés gyorsítása; ha hamarabb alakulnak ki a felhők, az óceánhoz közelebb esik le a víz.
Lehet, bár nem tudom, mennyire függ össze, hogy hol alakul ki a felhő, aztán hol esik le belőle a víz.
Igazából én azért vagyok hajlamos elfogadni ezt a napszeles elméletet, mert a naptevékenység görbéje sokkal szorosabban korrelál a hőmérséklettel, mint bármi más. Akkor meg akár igaz a magyarázat, akár nem, nem lehet szemet hunyni az összefüggés felett. Persze az a nagy kérdés, hogy mennyire hitelesek a filmben bemutatott grafikonok.
De talán ez az egyik kulcsa az egész klímavitának. Hogy mindenki kénytelen mások által készített, mások által bemutatott adatokra hagyatkozni. Ez nem olyan dolog, hogy fogom magam és ellenőrzőm egy egyetemi laborban. Hacsak nem megyek el magam is az északi sarkra mintákat gyűjteni