mimindannyian írta:Hozzászólás forrása Azt kéne észrevenni, hogy mindaz, ami egy vallásban jó, az tökéletesen megvalósítható alaptalan hittételek nélkül is, sőt, a tudományra támaszkodva. És ezzel a humanizmushoz érkeztünk.
A humanizmus is egyfajta hit, ha nem vesszük annyira szigorúan. Lehet hinni egy olyan társadalomban amelynek pl erkölcsi értékrendje szerint tilos az ölés, és lehet hinni egy olyan társadalomban is, ahol a vadon törvényei uralkodnak. Ha nincs egy olyan erkölcsi rend amely az embereket befolyásolja (és főleg a butábbakra gondolok), hogy eldöntsék, hogy mi a jó és mi a rossz, akkor mi akadályozná meg őket abban, hogy őljenek? Az egész relatív, mert lehet, hogy egyeseknek rossz ha életüket vesztik, mások pedig hasznot húzhatnak belőle. Kell egy olyan erkölcsi rend ami a tömegek kicsi agyára is hatással van, és erre szerintem a keresztény vallás elég jónak bizonyul, annak ellnére is, hogy persze, hogy sok hibája is van, és van még mit rajta csíszolni. Nem akarok én feltétlenül annyira kardoskodni a keresztény hit mellett, viszont szerintem az is egy óriási tévedés lenne, ha nem ismernénk fel, hogy egyelőre a társadalomnak a keresztény erkölcsrend a leghasznosabb. A kereszténységnek szerintem még az is egy fontos és jó tulajdonsága, hogy szekuláris környezetben is működőképes, vagyis az állam és a vallás különvállott, ezzel szemben pl az iszlám ehhez képest sokkal elmaradottabb, mert az azt mondja, hogy a vallás az állam felett áll. A keresztény erkölcsrend tulajdoképp nem zárja ki, hogy a tudomány által az emberiség még jobban tökéletesítse a berendezkedését, hanem sőt, rásegít számos téren.