Vitaminokról, objektíven

CAM, HKO, táplálékkiegészítők és egyéb csodaszerek
Avatar
Orcas
Hozzászólások: 1027
Tartózkodási hely: Az Operencián túl

Vitaminokról, objektíven (47458)

HozzászólásSzerző: Orcas » 2012.05.17. 21:10

@solarboat (47457):

A belinkelt cikk szerint semmi haszna nem volt. Miert van az, hogy mindenki egy szertol var hatast, hogy az az egyszer majd hatni fog.

csikungmester
Hozzászólások: 12
Kapcsolat:

Vitaminokról, objektíven (53833)

HozzászólásSzerző: csikungmester » 2012.09.12. 03:02

@neofin (1520):

én is ezen a véleményen vagyok
szerintem minden ami mesterségesen előállított nemhogy nem használ a szervezetnek, hanem árt
nem lehet egy kalap alá venni a természetes és mesterséges vitaminokat

én nem szedek semmilyen vitamint mégis egészséges vagyok míg mások körülöttem elkapnak mindenféle "járvány"

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7881
Tartózkodási hely: Szoboszló

Vitaminokról, objektíven (53838)

HozzászólásSzerző: mimindannyian » 2012.09.12. 07:58

@csikungmester (53833):

én nem szedek semmilyen vitamint mégis egészséges vagyok míg mások körülöttem elkapnak mindenféle "járvány"
Szerinted ez mire bizonyíték?
- A vitamin ártalmas?
- Vagy aki vitamint vásárol, útközben elkap mindenféle járványt?
- Vas szervezeted van, így kibicként bármit mondhatsz, hiszen nemhogy a vitaminokhoz kötődő vizsgálatokat nem ismered, de éppen itt rögzítetted, hogy még személyes tapasztalatod sincs?
- Az "elkapnak mindenféle járványt" és a "vitaminokat szednek" annyira pontatlan kiindulási alap, hogy nem lehet belőle következtetést levonni?

Avatar
Tuttisuu
Hozzászólások: 1375

Vitaminokról, objektíven (53850)

HozzászólásSzerző: Tuttisuu » 2012.09.12. 10:34

@csikungmester (53833):
szerintem minden ami mesterségesen előállított nemhogy nem használ a szervezetnek, hanem árt
:facepalm: Gondolom a kenyeret is a kenyérfáról szeded. Az inzulint meg tessék az inzulinföldön kaszálni, nem mindenféle laborokban bohóckodni vele?

lorenz
Hozzászólások: 3115
Tartózkodási hely: Budapest-Nagyvárad

Vitaminokról, objektíven (53854)

HozzászólásSzerző: lorenz » 2012.09.12. 10:52

@csikungmester (53833):


"én nem szedek semmilyen vitamint mégis egészséges vagyok míg mások körülöttem elkapnak mindenféle "járvány"


Hát ez óriási!
Képzeld én sem szedek alkoholt fiolában.
Kizárólag vodka és sör formájában fogyasztom.

diamondtheta
Hozzászólások: 3

Vitaminokról, objektíven (61078)

HozzászólásSzerző: diamondtheta » 2012.12.30. 08:39

 **MODERÁLVA**  reklámnak minősülő hozzászólás - moderátor

csbened
Hozzászólások: 153

Vitaminokról, objektíven (71636)

HozzászólásSzerző: csbened » 2013.09.16. 17:31

Van ennek vmi valóságalapja ? Esetleg vmi eredmény ?
JELENLEG IS FOLYNAK KLINIKIA VIZSGÁLATOK :

Dániában
Kanadában
és az Egyesült Államokban

Kanadában , a Jewish General Hospital vezetésével folyik klinikai vizsgálat.

Itt hetente két-három alkalommal adnak C-vitamin infúziókat , más daganatellenes szerekkel együtt.
A dózis 1,5g/testsúlykg , ami 60 kg testsúlynál 90g, 70 kg esetén pedig 105g C-vitamint jelent, alaklamanként.
Felhívják figyelmünket, hogy a 1,5g/testsúlykg C-vitamin adagolásának nincsenek v. jelentéktelenek a mellékhatásai.(145)

A vizsgálatot vezetők kifejtik, hogy a ráktípusok nagyobb hányadánál a citotoxikus kemoterápia relative hatástalannak bizonyult.(145)



Az Egyesült Államokban, a University of Kansas Medical Center
vezeti azt a vizsgálatot, melynek címe : Új kezelési lehetőség a hasnyálmirigy rák gyógyítására,
melynek során C-vitamint adnak egyéb daganatellenes szerekkel együtt.
Itt 25g a C-vitamin infúzió kezdő dózisa és folyamatosan emelik fel 125g-ra. (146)


A University of Iowa vezetésével is folyik klinikai vizsgálat,

a hasnyálmirigy rák kezelésére vonatkozóan.

Itt az első héten: 15 g, második héten: 25 g, harmadik héten: 50g, negyedik héten: 75 g, ötödik héten: 100 g C-vitamint kapnak infúziónként.

Ha a plazma C-vitamin szintje eléri a 350-400 mg/dl - fenntartják a C-vitamin dózisát. (147)


A Thomas Jefferson University vezetésével is folyamatban van klinikai vizsgálat,

a nehezen kezelhető Non-Hodgkin Lymphoma (NHL) gyógyítására.

3x egy héten intravénás aszkorbinsavat adnak-100g-ig emelkedően - a plazma C vitamin szintjétől függő mennyiségben, hogy a plazma C-vitamin szintje elérje a 300-350 mg/dl szintet. (148)

Az Európai Unióban :
Jelenleg Dániában folyik klinikai vizsgálat, melynek címe : C vitamin, mint rákellenes szer !
Ebben 20 g C-vitamint kapnak a páciensek, intravénásan. (137)

137. Vitamin C as an Anti-cancer Drug. http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01080352
145. Trial of Chemotherapy Plus Intravenous Vitamin C in Patients With Advanced Cancer for Whom
Chemotherapy Alone is Only Marginally Effective http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01050621

146. New Treatment Option for Pancreatic Cancer http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01364805

147. A Research Trial of High Dose Vitamin C and Chemotherapy for Metastatic Pancreatic Cancer
http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01049880

148. Pilot Trial of Intravenous Vitamin C in Refractory Non-Hodgkin Lymphoma (NHL)
http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00626444


Ezek egy egy most készülő , nagyszabású tanulmány részletei, mely néhány héten belül a MAGYARORSZÁGI tapasztalatokkal együtt nyilvánosságra kerül.

Addig még néhány fontos információ :

Kontrollált klinikai vizsgálat során, 100 rákos páciens C vitamint kapott, miután a vizsgálati eredmények alapján kimondták Róluk, hogy menthetetlenek. A túlélési időt vizsgálták. 1000 hasonló állapotú beteg volt a kontrollcsoport, akik nem kaptak C vitamint .

10 napig kaptak intravénásan 10 g C-vitamint és ezt követően naponta szájon át, szintén 10 g -ot. A Cvitaminnal kezelt betegek többsége 3x hosszabb ideig , míg a csoport 10%-a 20x tovább élt, mint a C-vitamint nem kapó kontrollcsoport. Átlagosan 4,16x hosszabb ideig éltek a C-vitamin kezeltek !(3,11)

A tudósok felhívják a figyelmet, hogy 10g/nap dózisnál nagyobb mennyiség adásával nagyobb hatás érhető el, továbbá, hogy a páciensek várható élettartama a C-vitamin kezelés kezdetétől számítva 5 évről 20 évre változhat!(3.)
Az intravénás C-vitamin megöli a rákos sejteket. A beavatkozás hatására a rákos sejtek fele elpusztult, míg a kontrollcsoportba tartozó egészséges sejtekre a kezelés nem volt hatással. A lymphomás sejtek különösen érzékenyek voltak a beavatkozásra, hiszen közöttük teljes volt a pusztulás.(4.)
A C-vitamin nagy dózisokban - a tumor belsejébe jutva - a daganatsejtek közötti állományban hidrogénperoxid képződését segíti elő, amelye megöli a tumorsejteket. Az egészséges sejtekre a C-vitamin nem gyakorol mérgező hatást.(5.)

Az intravénás C-vitamin még az olyan agresszív tumorfajtáknak is, mint a hasnyálmirigy-, petefészek- és az agydaganat, 50 százalékkal csökkenti a súlyát és növekedési rátáját. (5.)

Az intenzíven növekedő tumorsejtek oxigénhiányban szenvednek, ekkor az oxigénhiány által indukált faktor : az ún. HIF-1 nevű fehérje (Hypoxia Inducible Factor-Hipoxia indukált faktor (érképző faktor, a tumor érellátását alakítja ki) működése szükséges ahhoz, hogy a daganat növekedni tudjon.
Emberi nyirok- és májrák sejteket ültettek be egerek két csoportjába. A C-vitamin hatékonyan gátolta ezek növekedését és terjedését, mert gátolta a HIF-1 fehérje működését.(6.)

Kontrollált vizsgálat eredménye :

A vizsgálat során a kezelt csoport naponta kapott szájon át 12g C-vitamint, 800 NE E-vitamint, nagy mennyiségű B-vitaminokat, Beta-karotint, szelént , valamint kalciumot és magnéziumot.

A kezeletlen, kontroll csoport túlélési ideje 5,7 hónap volt.
Ezzel szemben a C-vitamin kezeltek 20%-a 10 hónapig, 47%-a 72 hónapig, 32%-a pedig 122 hónapig élt. (144)

2003-ban közöltek az USA-ban két esetet, ahol petefészekrákot kezeltek, egy héten kétszer 60 g C-vitamin/infúzió adagolással, a kemoterápia abbahagyása ill. menetközbeni visszautasítása után, és kitűnő eredményeket értek el.
A CA-125 értéke a diagnózist követő 3 évig normális maradt és nem találtak bizonyítékot a rák kiújulására.


Japán klinikai vizsgálat :

99 végső stádiumú beteggel végeztek kontrollcsoportos klinikiai tanulmányt, melynek során 55 páciens kapott rendszeresen 30 g C-vitamint, intravénásan, 44-en viszont nem.

Az eredmény drámai :
A C-vitamin kezelt 55 beteg átlagosan ~ 6x tovább élt, mint a kontrollcsoport tagjai.
A C-vitamint nem kapók 43 napig éltek, míg a kezelt csoport átlagosan 246 napig élt, sőt a C-vitamint kapók közül néhányan még 1550 nap múlva is éltek. (11,135)

ISMERŐSEIM ORVOSTÓL ill. ORVOSI FELÜGYELET mellett kapják a kezelést. A C-vitamin infúziók mellett naponta szednek 8-10g C-vitamint, P-vitaminokat, 4-6000 NE D-vitamint, 1000 NE E-vitamint, B-vitaminokat, kalciumot,magnéziumot ,szelént,cinket,vasat és jódot tartalmazó étrend-kiegészítő készítményeket.
Vitamin C as an Anti-cancer Drug - Full Text View - ClinicalTrials.gov
www.clinicaltrials.gov



Avoué
Hozzászólások: 161

Vitaminokról, objektíven (78790)

HozzászólásSzerző: Avoué » 2014.05.30. 18:16

Szupervitamin..a legrosszabb amikor nem laikus, hanem egy orvos mond ilyeneket
http://www.life.hu/bulvar/hirdetes/2014 ... terju.html
Kizártnak tartom, hogy tél kivételével bármikor nehézséget okozna vitamindúsan táplálkozni.
De télen is megoldható, ha nincs friss ott a mirelit.

Avatar
flygandeangel
Hozzászólások: 765

Vitaminokról, objektíven (78797)

HozzászólásSzerző: flygandeangel » 2014.05.30. 22:13

@Avoué (78790):
Telen ugyanugy hozza lehet jutni a vitamin forrashoz mint nyaron
.a legrosszabb amikor nem laikus, hanem egy orvos mond ilyeneket

mi van ha van az a penz /ahogy szokatatok mondani / esete ez

Hosszas vizsgálódás után a Spártai Vitamin mellett tettem le a voksomat, mert ezek a készítmények azon kevés étrend kiegészítők közé tartoznak, amelyek valóban teljesen természetes eredetűek

Avoué
Hozzászólások: 161

Vitaminokról, objektíven (78874)

HozzászólásSzerző: Avoué » 2014.06.06. 22:44

Ehhez mit szóltok?
Elszívunk egy kis vitamint?:-P
http://www.vitacig.org/

Avatar
flygandeangel
Hozzászólások: 765

Vitaminokról, objektíven (78875)

HozzászólásSzerző: flygandeangel » 2014.06.06. 22:59

@Avoué (78874):
Nem is tudom, hogy C vagy D vitaminost valasszak ?
http://www.ecigliquid.sk/

Talan en a bananosra szavazok :)
http://www.ecigliquid.sk/product.php?cat=27&id=693

Avatar
Issamar
Hozzászólások: 5

Vitaminokról, objektíven (79014)

HozzászólásSzerző: Issamar » 2014.06.19. 14:55

Sziasztok!

Mélységesen felháborít, hogy számtalan vitamint reklámoznak úgy, hogy természetes vitamin amikor kb. a 98% szintetikus. Mit gondoltok, a szintetikus mennyire egészséges? Ezt nyomják orrba szájba, meg az időszemcsés vitaminokat. Persze az ember megveszi mert azt hiszi valamit is ér.

Dühítő....

Ahura
Hozzászólások: 33

Vitaminokról, objektíven (79015)

HozzászólásSzerző: Ahura » 2014.06.19. 15:22

@Issamar (79014):

Miben különbözik egy "természetes" és egy szintetikus vitamin? Szerkezetileg, hatásában stb.

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7881
Tartózkodási hely: Szoboszló

Vitaminokról, objektíven (79016)

HozzászólásSzerző: mimindannyian » 2014.06.19. 15:22

@Issamar (79014):
Mit gondoltok, a szintetikus mennyire egészséges?
Amennyire a vizsgálatok kimutatják. Általánosságban semmi összefüggés az egészségesség és a szintetikus mivolt között. (Talán a szintetikus egészségesebb, mert tudjuk mi az. A természetes eredetűnél zavarosabb a kép.)

ennyi
Hozzászólások: 3849

Vitaminokról, objektíven (79017)

HozzászólásSzerző: ennyi » 2014.06.19. 16:42

@Ahura (79015):
Semennyire. Azonosak.

Ket vitaminkeszitmeny amiben ugyanaz a vitamin (mondjuk peldanak L-aszkorbinsav = C vitamin) van ugyanolyan mennyisegben, az a vitamin forrasatol fuggetlenul azonos.
Ugyanakkor azonos forrasbol szarmazo vitaminkesztmenyek (mondjuk mind csipkebogyobol, vagy mind ugyanaolyan kemiai szintezisbol) elterhetnek egymastol a tisztasagban, abban, hogy milyen egyeb anyagok vannak a hatoanyag (vitamin) mellett.
Igy termeszetesen ket kulonbozo forrasbol szarmazo keszitmeny is kulonbozhet, de kulonbozoseg oka nem a kiindulas, a forras, a hanem a tisztitas modja, merteke.

mimindannyian írta:@Issamar (79014):
Mit gondoltok, a szintetikus mennyire egészséges?
Amennyire a vizsgálatok kimutatják. Általánosságban semmi összefüggés az egészségesség és a szintetikus mivolt között. (Talán a szintetikus egészségesebb, mert tudjuk mi az. A természetes eredetűnél zavarosabb a kép.)

Mind a termeszetben elofordulo, mind a szintezissel eloallitott vitaminokrol tudjuk jol, mik azok (csak azert tudjuk szintetizalni, mert elotte megismertuk a termeszteset). Vagy talan arra gondolsz, hogya termeszetes forrasban megtalalhato, nem tisztitott vitamin mellett szamos mas anyag van, amik nem feltetlenul ismertek: ebben egyetertek.

Ne a szarmazasuk alapjan tegyunk kulonbseget az anyagok, molekulak kozott (az a molekularis rasszizmus), hanem erdemeik alapjan.

http://kodpiszkalo.blog.hu/2014/04/21/s ... umallergia

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7881
Tartózkodási hely: Szoboszló

Vitaminokról, objektíven (79019)

HozzászólásSzerző: mimindannyian » 2014.06.19. 18:33

@ennyi (79017):
Vagy talan arra gondolsz, hogya termeszetes forrasban megtalalhato, nem tisztitott vitamin mellett szamos mas anyag van, amik nem feltetlenul ismertek: ebben egyetertek.
Igen.

Egyébként meg minden természetes forrásból származik, hiszen mi lenne természetesebb az ősrobbanásnál?

Ganajozó Vazsvella
Hozzászólások: 114

Vitaminokról, objektíven (79020)

HozzászólásSzerző: Ganajozó Vazsvella » 2014.06.19. 19:46

@mimindannyian (79019):
Elvileg semmilyen kifogás nem lehet olyan szintetikus élelmiszerekkel vagy adalékokkal szemben, amelyek természetazonosak. Többek között azért sem, mert például a természetes élelmiszer-alapanyag is lehet szennyezett (hormonos, antibiotikumos hús, talajszennyezett, szermaradványos növény) vagy akár fertőzött is (az USA-ban pl. gyakori a húsok trágyával szennyeződése). Ráadásul az "E-számos" anyagok egy jó része nem is szintetikus, és ezeket a "házi" feldolgozásnál is használjuk.

A szintetikus anyagokkal más a probléma. Egyrészt az, hogy a gyártáskor általában nem egyetlen tiszta vegyület keletkezik, hanem számos más is. Ezeket azután vagy precízen eltávolítják, vagy nem. Jellemző példa a házi laborokban előállított kábítószer, amelyben olyan vegyületek lehetnek, amelyek károsabbak, mint maga a szer. De nagyon gyakori a kínai élelmiszerek durva szennyezettsége is.

Vagy vegyük például az aromákat. A természetes málnában kb. 100-150 különféle ízanyag található, amelyből 5-10 meghatározó. A málnaízű szörpben meg legfeljebb 1-2 van. A természetes gyümölcsben vannak például olyan molekulák, amelyek az utóízért felelnek. A szintetikus szörpöknek vagy nincs utóízük, vagy penetráns. Ugyanakkor a szintetikus aromákat bőven adagolják ("ízbomba"), ezért sokan jobban szeretik. Aki megszokta a mesterségest, annak az igazi málnaszörp vagy baracklekvár már nem is ízlik, csak az "ízű".

Sajnos a mesterséges aromák elkerülhetetlenek. Magyarországon töredéke annyi cseresznye vagy barack terem, mint amennyi pálinka a boltok polcain áll. Ha jól tudom, a ma hatályos jogszabály esetén a mesterséges aromával készült szeszesitalt már nem szabad pálinkának nevezni. A napokban hallottam, hogy ennek ellenére néhányan még a versenyekre benevezett pálinkákba is tesznek mesterséges aromát.

ennyi
Hozzászólások: 3849

Vitaminokról, objektíven (79026)

HozzászólásSzerző: ennyi » 2014.06.19. 21:22

@Ganajozó Vazsvella (79020):

Elvileg semmilyen kifogás nem lehet olyan szintetikus élelmiszerekkel vagy adalékokkal szemben, amelyek természetazonosak.


Es ha nem termeszetazonos, akkor kifogasolod? Csak azert, mert (meg) nem talaltal olyat a termeszetben?

Többek között azért sem, mert például a természetes élelmiszer-alapanyag is lehet szennyezett (hormonos, antibiotikumos hús, talajszennyezett, szermaradványos növény) vagy akár fertőzött is (az USA-ban pl. gyakori a húsok trágyával szennyeződése).


Pedig a tragya az teljesen termeszetes. ;-(

A szintetikus anyagokkal más a probléma. Egyrészt az, hogy a gyártáskor általában nem egyetlen tiszta vegyület keletkezik, hanem számos más is.


Ahogy a termeszetben is a termeszetes anyagok termelesekor.

Ezeket azután vagy precízen eltávolítják, vagy nem.


Ahogy a termeszetes anyagok tisztitasakor is.

Jellemző példa a gabonak, paprika stb teljesen termesztes aflatoxin szennyezese.

Vagy vegyük például az aromákat. A természetes málnában kb. 100-150 különféle ízanyag található, amelyből 5-10 meghatározó. A málnaízű szörpben meg legfeljebb 1-2 van.


Latod, "tisztabb"a mesterseges.

Sajnos a mesterséges aromák elkerülhetetlenek.


Miert lennenek azok?
En szemely szerint nem hasznalok semmi mesterseges aromat. Hogy van egy reteg, akinek iganye van ra...

Mellesleg: a tema a vitaminokrol szol, nem az aromakrol.

Ahura
Hozzászólások: 33

Vitaminokról, objektíven (79027)

HozzászólásSzerző: Ahura » 2014.06.19. 21:37

@ennyi (79017):

Köszi a választ, igazából Issamartól vártam volna, hogy megindokolja miért is kéne kifogásolni bármit, ami szintetikus. :D
Nem tartom magam molekuláris rasszistának, éljen a meritokrácia.

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7881
Tartózkodási hely: Szoboszló

Vitaminokról, objektíven (79051)

HozzászólásSzerző: mimindannyian » 2014.06.22. 09:35

Ugyan nem vitamin, de fíínom bio-természetes készítmény: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/suly ... 82953.html

Avatar
flygandeangel
Hozzászólások: 765

Vitaminokról, objektíven (79053)

HozzászólásSzerző: flygandeangel » 2014.06.22. 20:20

@mimindannyian (79051):

OFF
Ki evett ebbol meg ?csak nem emiatt ilyen keves a hsz ezen a forumon ? :o
Aphrodisiac Foods
Truffles :The Greeks and the Romans considered the rare Truffle to be an aphrodisiac. The musky scent is said to stimulate and sensitize the skin to touch.
Read more from GourmetSleuth.com: http://www.gourmetsleuth.com/articles/d ... z35OSSXGEI

"They can, on certain occasions, make women more tender and men more lovable."
Referring to truffles: Alexandre Dumas (1802-1870)

http://www.foodreference.com/html/qwomen.html

/OFF Elnézést!

Avatar
Issamar
Hozzászólások: 5

Vitaminokról, objektíven (79064)

HozzászólásSzerző: Issamar » 2014.06.23. 11:59

sziasztok!

Nem kívánok harcba szállni a szintetikus ellen vagy természetes vitaminokért. Engem csak az dühített fel amikor tv-ben láttam a reklámokban elhíresült "időszemcséket", amivel lassabban szívódnak fel a vitaminok.

Én laikusként úgy tanultam, hogy a szintetikus vitaminok lassabban szívódnak fel, terhelik a vesét és gátolhatják egyéb ételek hasznosulását.
Pl a c-vitaminnál sokan ha szintetikus vitamint vesznek be akkor csak aszkorbinsavat szednek, de a természetes c-vitaminnál különböző faktorok is bekerülnek a szervezetbe és a hasznosuláshoz is kellenek a faktorok.

Nem is beszélve arról, hogy az ásványi anyagok hasznosulása komplex kölcsönhatásban van a vitaminokkal, tehát az agyagok felszívódása csak akkor mehet végbe ha megfelelő vitaminok és megfelelő faktorok is jelen vannak.
Természetesen értem, hogy nincs természetidegen vitamin csak azért számomra mégis kérdéses a fentebb említett hiányok miatt a szintetikus vitaminok fogyasztása.

Avatar
flygandeangel
Hozzászólások: 765

Vitaminokról, objektíven (79066)

HozzászólásSzerző: flygandeangel » 2014.06.23. 12:25

@Issamar (79064):
Mire gondolsz ? kofaktorokra ?koenzimekre ?enzimekre,Mindenkinek mas es mas a vitaminszukseglete /eletkor , egeszsegiallapot /laz, varandosag, alkoholizmus ,pajzsmirigy ..../es van akinel a termeszetesen bevitt sem hasznosul

Avatar
flygandeangel
Hozzászólások: 765

Vitaminokról, objektíven (79068)

HozzászólásSzerző: flygandeangel » 2014.06.23. 12:43

@Issamar (79064):
ennyi majd biztosan jon es valaszt ad kerdesedre,
es gondolom a bioflavonoidokra is gondolsz de nekem pl azt jutott eszembe hogy a termeszetesen bevitt elemiszerekben levo vitamin mennyiseget ugyan honnan tudnank ?
pl a citrusfelekben levo C vitamin mennyisege fugg az erlelesi szinttol es attol is hogy hol termesztettek , meg a szintetikusnal tudod, hogy mennyi az annyi .

ennyi
Hozzászólások: 3849

Vitaminokról, objektíven (79070)

HozzászólásSzerző: ennyi » 2014.06.23. 12:55

@Issamar (79064):
Én laikusként úgy tanultam, hogy a szintetikus vitaminok lassabban szívódnak fel, terhelik a vesét és gátolhatják egyéb ételek hasznosulását.


1. miert szivodnanak fel lassabban?
2. HA lassabban szivodnanak fel AKKOR eppenseggel kevesbe terhelnek a veset (azt is csak tuladagolas eseten, ugye?)
3. semmi kozuk mas etelek hasznosulasahoz

Nem is beszélve arról, hogy az ásványi anyagok hasznosulása komplex kölcsönhatásban van a vitaminokkal, tehát az agyagok felszívódása csak akkor mehet végbe ha megfelelő vitaminok és megfelelő faktorok is jelen vannak.


A felszivodas fuggetlen attol, hogy mas faktorok es mas vitaminok jelen vannak-e. Egyetlen dolog jut eszembe: a zsirban oldodo vitamin felszivodasahoz nemart, ha zsir is van jelen...
Az asvanyi anyagpk hasznosulahoz nem kellenek vitaminok.
HA kellenenek, AKKOR a szintetikus pont ugy mukodne.

zámomra mégis kérdéses a fentebb említett hiányok miatt a szintetikus vitaminok fogyasztása


Megvalaszolva.

Van tovabbi kerdesesed is?

Ganajozó Vazsvella
Hozzászólások: 114

Vitaminokról, objektíven (79075)

HozzászólásSzerző: Ganajozó Vazsvella » 2014.06.23. 14:36

@flygandeangel (79068):
a teremeszetesen bevitt elemiszerekben levo vitamin mennyiseget ugyan honnan tudnank ?

Mindig érdeklődéssel olvasom a hozzászólásaidat, szerintem az egyik legfelkészültebb vagy az itt fórumozók között. Ez a mondatod azonban némi kiegészítésre szorul.

A természetesen bevitt élelmiszerekben levő vitamin mennyiségét "elvileg" nem kell tudnunk. Még azt sem, hogy van bennük vitamin. Sőt, még azt sem, hogy egyáltalán létezik olyan, hogy vitamin.

Évmilliókig nem volt szükségünk ilyen tudásra. Az evolúció során az ember az anyagcseréjével is hozzáidomult a természethez, és azokra a lehetőségekre épült rá a szervezete, amelyeket a természet nyújt számára. És ezzel jól elvolt anélkül, hogy méricskélnie kellett volna a vitamin- és nyomelem-szükségletét.

Lám, a macskának nincs szüksége C-vitaminra, a táplálékával ezért csupán csekély mennyiséget vesz magához, de azt sem hasznosítja. Éppen ezért lehet a vesehomokra, húgykövességre hajlamos kandúrokat eredményesen kezelni aszkorbinsavval. De erről persze a macska mit sem tud.

Az ember azonban sokat tud, például tönkre tudta tenni maga körül a természetet. Sőt, tönkre tudta tenni a saját maga által termesztett növényeket is. Fél évszázaddal ezelőtt egy átlagembernek a minden külön tudomány nélkül, automatikusan összeállított étrendje tartalmazott minden szükséges összetevőt (víz, fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok stb.). Mára ez felborult, a mai termesztett növények vitamin- és ásványianyag-tartalma töredéke az 50 évvel ezelőttinek.

Ennek az okába most ne menjünk bele, mert messzire vezet. A lényeg az, hogy manapság kénytelenek vagyunk a táplálékunkat külön bevitt adalékokkal kiegészíteni. A baj az, hogy nem tudjuk, mennyit vittünk be a táplálékunkkal, ezért fogalmunk sincs róla, mennyit kell pluszban bevinni. Tehát "elvileg" nem kell tudnunk a természetesen bevitt élelmiszerekben levő vitamin mennyiségét, gyakorlatilag azonban mégis tudnunk kell.

Hogy hogyan? Nos, lassan valósággá válik az a vízió, hogy az ember rendszeres időközönként egy pici, eldobható laborchipet (kísérleti stádiumban már létezik ilyen!) érint a bőréhez, és azt a számítógéphez illesztve azonnal megtudja, hogy aznap milyen anyagokból mennyit kell beprogramoznia, amit azután a nyomtatója majd kinyomtat számára, hogy megegye. Vagy megkapja infúzióban...

Senki nem mondhatja, hogy nem fejlődik az emberiség :-D Milyen lesz majd az így létrehozott francia konyha? A pacal, a homár, az articsóka, a Calvados és a Chateau Lafite rá lesz-e majd nyomtatva az infúzós palack címkéjére? Vagy csak a csőből jön, mint az ivóvíz? :-D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Ganajozó Vazsvella 2014.06.23. 14:51-kor.

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6169
Tartózkodási hely: Budapest

Vitaminokról, objektíven (79076)

HozzászólásSzerző: Szilágyi András » 2014.06.23. 14:39

@ennyi (79070): Szerintem a felvetés alapvetően arról szól, hogy előnyösebb a vitaminokat táplálékban, természetes formájukban magunkhoz venni, mint kapszulázva, étrend-kiegészítőként. Ezzel pedig teljes mértékben egyet lehet érteni.

Ganajozó Vazsvella
Hozzászólások: 114

Vitaminokról, objektíven (79077)

HozzászólásSzerző: Ganajozó Vazsvella » 2014.06.23. 15:00

@Szilágyi András (79076):
Ezzel teljes mértékben egyet lehet érteni, csakhogy például a paprika C-vitamin tartalma nagy mértékben függ a fajtától, a termesztés módjától és körülményeitől és még egy sereg olyan tényezőtől, amelynek hatásáról sem a termesztőnek, sem az eladónak, sem a vásárlónak fogalma sincs. Márpedig nagyon nem mindegy, hogy a napi szükséglethez 1 darabot vagy 1 kilót kell megenni. A C-vitaminnal az a szerencse, hogy ha a napi szükségletet pluszban bevisszük, nem lesz belőle probléma. Ez azonban már nem teljesen igaz a B-vitaminokra, a zsírban oldódó vitaminokra pedig egyáltalán nem. Az utóbbiakat viszonylag könnyű túladagolni a mesterséges bevitellel, miközben a természetes bevitel esetleg nem elegendő, vagy az egyéb körülmények (pl. napfény) nem megfelelőek.

ennyi
Hozzászólások: 3849

Vitaminokról, objektíven (79078)

HozzászólásSzerző: ennyi » 2014.06.23. 16:46

@Szilágyi András (79076):
Szerintem a felvetés alapvetően arról szól, hogy előnyösebb a vitaminokat táplálékban, természetes formájukban magunkhoz venni, mint kapszulázva, étrend-kiegészítőként. Ezzel pedig teljes mértékben egyet lehet érteni.


Ezzel egyet lehet erteni, en teljes mertekben egyet is ertek, de en mast olvastam abban a hozzaszolasban, amire valaszoltam.
Én laikusként úgy tanultam, hogy a szintetikus vitaminok lassabban szívódnak fel, terhelik a vesét és gátolhatják egyéb ételek hasznosulását.
Pl a c-vitaminnál sokan ha szintetikus vitamint vesznek be akkor csak aszkorbinsavat szednek, de a természetes c-vitaminnál különböző faktorok is bekerülnek a szervezetbe és a hasznosuláshoz is kellenek a faktorok.


Gondolod, hogy Issamar nem tudja mi a kulonbseg a szintetikus anyagok es kapszulazott etrend-kiegeszitok kozott?
Hiszen annyi "teljes mertekben termeszetes", nem szintetikus kapszulazott etrendkiegeszito kaphato. Amiket pontosan olyan reklammal hirdetnek, mint amit Issamar is irt.

Ganajozó Vazsvella
Hozzászólások: 114

Vitaminokról, objektíven (79081)

HozzászólásSzerző: Ganajozó Vazsvella » 2014.06.23. 17:30

@ennyi (79078):
Teljesen értelmetlen vita. A szintetikus készítmények felszívódását csak a fejlesztő vizsgálta, ezért a hitelessége nem 100%-os. Egyes állítások szerint például a C-vitamin esetében azonos mértékű a szintetikus és a természetes felszívódása, más állítások szerint pedig nem. Ha rendelkezésünkre állnának a vizsgálatok, talán tudnánk valamit mondani. Így azonban csak a hit segít, azt meg fújhatjuk.

ennyi
Hozzászólások: 3849

Vitaminokról, objektíven (79082)

HozzászólásSzerző: ennyi » 2014.06.23. 17:51

@Ganajozó Vazsvella (79081):
A szintetikus készítmények felszívódását csak a fejlesztő vizsgálta, ezért a hitelessége nem 100%-os.

A szintetikus es a "termesztes" eredetu vitamin pontosan ugyanugy es ugyanolyan mertekben szivodik fel.

A felszivodast az befolyasolhatja, hogy milyen formaban fogyasztod: tablettaban, kapszulaban, folyadekben, vagy etel alkotoreszekent, es az is befolyasolhatja, hogy mit fogyasztasz vele egyszerre.
Az, hogy szintetikus, vagy nem szintetikus az nem befolyasolja.

Ha van egy ilyen molekulad, arrol senki nem tudja megmondani, hogy szintetikus vagy nem szintetikus. A molekula maga sem tudja. Nincs egeytlen olyan tulajdonsaga sem (a felszivodasa sem), ami megkulonboztetne a kulopnbozo szarmazasu ilyen molekulakat:

Kép

Ganajozó Vazsvella
Hozzászólások: 114

Vitaminokról, objektíven (79086)

HozzászólásSzerző: Ganajozó Vazsvella » 2014.06.23. 19:04

@ennyi (79082):
Teljesen értelmetlen a válaszod, sőt, tulajdonképpen nem is válasz. Azt, amit mindenki tud, teljesen fölösleges újra leírnod.

Azt viszont képtelen vagy megérteni, hogy olyan, hogy "természetes vitamin" és "mesterséges vitamin" csak eredete, előfordulása szerint létezik, egyébként nem. A meg nem értésed azért különös, mert ezt te magad is leírod. Tehát a saját szavaidat sem tudod értelmezni (ld. Wágner úr).

Namármost az eredet a lényeges, és tulajdonképpen ettől lesz "természetes" vagy "mesterséges", nem a csupasz molekulától. Márpedig az előfordulása szerinti vitamin elválaszthatatlan a környezetétől. Vagyis a mesterséges a vivőanyag(ok)tól és a gyártási mellékanyagoktól, a természetes pedig a hordozó növény egyéb anyagaitól. A felszívódás viszont ezektől lényegesen függ.

Ha tehát természetes és mesterséges vitamin felszívódásáról beszélünk, akkor az értelmes ember sosem a puszta molekulára gondol, hanem a ténylegesen előforduló, tehát az összes egyéb anyaggal együtt előforduló vitaminra.

Én elhiszem, hogy ezt nehéz megérteni, de azt javaslom, hogy a többiek idejének kímélése érdekében kíséreld meg :-D

ennyi
Hozzászólások: 3849

Vitaminokról, objektíven (79087)

HozzászólásSzerző: ennyi » 2014.06.23. 19:16

@Ganajozó Vazsvella (79086):

Kezdjuk az alapoknal.

Mit ertesz ebben a mondatban " A szintetikus készítmények felszívódását csak a fejlesztő vizsgálta, ezért a hitelessége nem 100%-os. " a szintetikus jelzon. Mit jelent a te szohasznalatodban az, hogy szintetikus?

Mit ertesz "természetes és mesterséges vitamin" alatt? Ugy ertem mi a természetes vitamin, es mi a mesterséges vitamin szerinted?

a kekszakallu

lorenz
Hozzászólások: 3115
Tartózkodási hely: Budapest-Nagyvárad

Vitaminokról, objektíven (79090)

HozzászólásSzerző: lorenz » 2014.06.23. 19:42

@Ganajozó Vazsvella (79086):

Pongyolán fogalmazol és amikor erre felhívják a figyelmedet, még neked áll feljebb.
Azt írod, hogy mindenki tudja, de te is és a többi laikus is "szintetikus" meg "természetes" vitaminokról beszél.
Ha minden értelmes ember tudja miről van szó-amit egyébként kétlek-akkor miért nem fogalmazol pontosan?
Senki sem láthat bele a fejedbe, hogy észrevegye, marhára okos vagy és te helyes értelemben használod ezeket a megkülönböztető kifejezéseket.

Ganajozó Vazsvella
Hozzászólások: 114

Vitaminokról, objektíven (79091)

HozzászólásSzerző: Ganajozó Vazsvella » 2014.06.23. 19:46

@ennyi (79087):
Kezdjuk az alapoknal.

Kezdd nyugodtan. Ajánljak valami irodalmat, vagy elboldogulsz a guglival? :-)

A kérdéseidre azt hiszem, hogy az eddigiekben választ kaptál. Ha úgy érzed, hogy nem, akkor olvasgasd újra, előbb-utóbb be fog ugrani az értelme :-)

Különösen ezt a mondatot javaslom tanulmányozásra, egy szótöredék kihagyásával:
Ha tehát természetes és mesterséges vitamin( felszívódásá)ról beszélünk, akkor az értelmes ember sosem a puszta molekulára gondol, hanem a ténylegesen előforduló, tehát az összes egyéb anyaggal együtt előforduló vitaminra.

Ganajozó Vazsvella
Hozzászólások: 114

Vitaminokról, objektíven (79093)

HozzászólásSzerző: Ganajozó Vazsvella » 2014.06.23. 20:20

@lorenz (79090):
Nem én fogalmazok, hanem te "gondolkodsz" pongyolán. És borítékolom, hogy még neked áll majd feljebb :-D
de te is és a többi laikus is

Az a baj, hogy vannak olyan laikusok, mint te, akik szintén, csak éppen a saját szavukat sem értik :-)

Szerintem higgadj le, pihenésként olvass el valahol egy szövegértési kurzust, és utána leeresztett gőzzel próbáld meg újra elolvasni, amit írtam. És felejtsd el az "argumentum ad personam" technikát, mert abban én jobb vagyok :-) Igaz, hogy érvelésben is, de azért legalább érdemes dolgoznod.

Tehát még egyszer: elméletben nincs olyan, hogy "természetes" és "mesterséges" molekula. Egyféle molekula van (kivéve az olyan eseteket, amikor a térbeli elrendezésben különbségek vannak, de általában ez sem természetes-mesterséges kérdése).

Van viszont a gyakorlatban természetes és mesterséges vitamin. Merthogy a bevitelkor sosem csak a tiszta molekulát visszük be (még példának okáért a laboratóriumi tisztaságú aszkorbinsav esetében sem), hanem a molekula valamilyen közegben van. A "tiszta" molekula egy fikció. Amikor megszomjazol, nem H2O-t, hanem vizet iszol. A kémiai víz elméleti fogalma messze nem azonos a gyakorlati vízével.

Egy kémikusok által épített elefántcsonttoronyban csak "molekula" van. A közember odalenn a földön azonban nem molekulát eszik-iszik, hanem vitamint, vizet és más egyéb, ténylegesen előforduló dolgot. Márpedig ténylegesen előforduló anyagként igenis van természetes és mesterséges vitamin. Ugyanis a vitamin többjelentésű szó, és nemcsak a kémiai molekulát jelenti, hanem azt is, amit vitamin gyanánt elfogyasztasz. Tehát amikor vitaminról beszélünk, a kontextus szerint definiálnunk kell, hogy melyiket értjük rajta. Ahogy a vasról beszélve sem mindegy, hogy a kémiai elemről (Fe) beszélünk, avagy kardról, láncról, macskáról, kalapról vagy számítógép-hardverről.

A témánkra visszatérve bármilyen anyag bevitelekor a közeg és az egyéb anyagok jelentősen befolyásolják a felszívódástól kezdve a hatáson át a kiürülésig a teljes folyamatot. És erről sajnos, egyelőre meglehetősen keveset tudunk. Ha gyógyszereket nézel, akkor azt látod, hogy ugyanannak a hatóanyagnak a működését lényegesen befolyásolják a vivő- és adalékanyagok. Két teljesen azonos hatóanyagú, de másként gyártott gyógyszer hatása és mellékhatása sem azonos. Szabad hinni abban, hogy a gyógyszerfejlesztők és gyártók tudják, hogy mit csinálnak, a gyakorlat azonban egészen más képet mutat.

Avatar
flygandeangel
Hozzászólások: 765

Vitaminokról, objektíven (79096)

HozzászólásSzerző: flygandeangel » 2014.06.23. 21:37

@Ganajozó Vazsvella (79075):
....A lényeg az, hogy manapság kénytelenek vagyunk a táplálékunkat külön bevitt adalékokkal kiegészíteni. A baj az, hogy nem tudjuk, mennyit vittünk be a táplálékunkkal, ezért fogalmunk sincs róla, mennyit kell pluszban bevinni. Tehát "elvileg" nem kell tudnunk a természetesen bevitt élelmiszerekben levő vitamin mennyiségét, gyakorlatilag azonban mégis tudnunk kell......

en is erre gondoltam
Koszonet

Avatar
flygandeangel
Hozzászólások: 765

Vitaminokról, objektíven (79097)

HozzászólásSzerző: flygandeangel » 2014.06.23. 21:39

@Issamar (79064):

What’s the Difference Between Natural and Synthetic Vitamins?
http://www.doctoryourself.com/synthetic.html

ennyi
Hozzászólások: 3849

Vitaminokról, objektíven (79101)

HozzászólásSzerző: ennyi » 2014.06.23. 23:05

@Ganajozó Vazsvella (79091): A google nem tudja, hogy Ganajozó Vazsvella mit ert szintetikus vitamin alatt.

Miert nem irod le egy rovid mondatban?

Itt az en ertelmezesem:
Ez ugy tudom, hogy szintetikus az amit emberek (vegyeszek, betanitott munkasok) kemiai szintezissel allitanak elo (egyszerubb osszetevokbol), tagabb ertelemben pedig barmilyen kemiai reakcioval, reakciokkal allitanak elo.

Ennek ellentete a "termeszetes" amelyet valamilyen termeszetben megtalalhato forrasbol kemiai modositas nelkul, fizikai eljarasokkal tisztitanak.

A harmadik kategoria, a vitamint tartalmazo etel (hal-maj, eleszto, gyumolcs, zoldseg), ezeket en nem nevezem vitaminnak, hanem vitamint-tartalmu elelmiszernek.

Maga a vitamin az mindig egy nagyon konkret molekula, ami a tapkiegeszito gyakorlatban kulonbozo tisztasagban eloallitott keszitmeny (kristaly, por stb) formajaban letezik, es ebbol keszul vitamin tabletta, vitamin kapszula, vitamin csepp/oldat.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ennyi 2014.06.23. 23:28-kor.

lorenz
Hozzászólások: 3115
Tartózkodási hely: Budapest-Nagyvárad

Vitaminokról, objektíven (79102)

HozzászólásSzerző: lorenz » 2014.06.23. 23:13

@Ganajozó Vazsvella (79093):


"Van viszont a gyakorlatban természetes és mesterséges vitamin. "

A fenti képen a C vitamin molekula látható.
Meg tudnád nekem mondani, hogy egy természetes vagy szintetikus példányt láthatunk?
/Engedelmeddel a többi eszmefuttatásodra inkább nem reagálnék, és kurzust sem szeretnék olvasni, mert azt nem tudom hogyan kell./

lorenz
Hozzászólások: 3115
Tartózkodási hely: Budapest-Nagyvárad

Vitaminokról, objektíven (79103)

HozzászólásSzerző: lorenz » 2014.06.23. 23:20

@Ganajozó Vazsvella (79093):

Egyre jobban belebonyolódsz az arrogáns tudálékosságodba:

"Ugyanis a vitamin többjelentésű szó, és nemcsak a kémiai molekulát jelenti, hanem azt is, amit vitamin gyanánt elfogyasztasz."
Mit fogyasztok én vitaminként, ami tulajdonképpen nem vitamin?
A vitamin szó más jelentéseit megosztanád velem?
Tehát paprika húsát más néven vitaminnak hívjuk?

Ganajozó Vazsvella
Hozzászólások: 114

Vitaminokról, objektíven (79107)

HozzászólásSzerző: Ganajozó Vazsvella » 2014.06.24. 01:44

@lorenz (79103):
Egyre jobban belebonyolódsz az arrogáns tudálékosságodba

Miért beszélsz magadról egyes szám második személyben? :-D Már figyelmeztettelek, hogy a személyes argumentálást felejtsd el, mert nem jösz ki belőle jól.
Mit fogyasztok én vitaminként, ami tulajdonképpen nem vitamin?

Minden egyes mondattal, amelynek az értelmét megpróbálod kitekerni, a saját nyakadon tekersz egyet. Így bele fogsz fulladni a saját erőlködésedbe. Egyébként nem tudom, hogy mit fogyasztasz és azt minek gondolod. Azt viszont látom, hogy bármi is az, nem kellene fogyasztanod, mert nem tesz jót neked.
A vitamin szó más jelentéseit megosztanád velem?

Ki mondta, hogy van még más is? A kettő az nem "több"? Pláne neked :-D
Tehát paprika húsát más néven vitaminnak hívjuk?

Honnan tudjam, hogy felétek mik a szokások? :-D

Ganajozó Vazsvella
Hozzászólások: 114

Vitaminokról, objektíven (79108)

HozzászólásSzerző: Ganajozó Vazsvella » 2014.06.24. 02:56

@ennyi (79101):
Schopenhauerre emlékeztesz, aki felállított egy egészen jó kis elméletet arra, hogy a szexualitás motivációja a gyermeknemzés. Aztán amikor ebbe már nagyon beleélte magát, a homlokára csapott: "bakker, elfeledkeztem a buzikról"! Valahogy így jártatok te és lorenz is.

A szintetikusra vonatkozó értelmezésed jó közelítéssel elfogadható, bár vannak benne téves elemek. Hagyjuk, elmegy... A természetesre vonatkozó értelmezéseddel sem vitatkozom, az is elmegy.

A baj nem a definícióddal van, hanem azzal, hogy nem jelent semmit. A dolgot mindketten azzal baltáztátok el, hogy a C-vitamin körül forogtak a gondolataitok, és abba alaposan belegabalyodtatok.

Arra közben nem gondoltatok, hogy mi a fene például az A-vitamin és D-vitamin. Arra, hogy a "vitamin" egyrészt kémiai fogalom, ami egy adott molekulát jelent. Másrészt biológiai fogalom, ami takarhat egyetlen molekulát, mint a C-vitamin, de molekulacsoportot is, mint az A és a D. Itt elválik a kémiai és biológiai fogalom! Szóval ezek az anyagok a vitaminok buzijai, amelyekről szépen megfeledkeztetek :-D

A szintetizálás fogalma is másként értendő, mert ezeket a vitaminokat az emberi szervezet is képes előanyagokból szintetizálni, ezért biceg a szintetizálásra adott értelmezésed.

Amikor A-vagy D-vitamint mesterségesen, gyárilag szintetizálsz, egyféle molekulát fogsz kapni, hacsak nem vagy varázsló. Amikor azonban növényből (állatból) vonod ki, a kapott anyag nem egyetlen vegyület lesz, hacsak nem vagy varázsló.

A gyakorlatban a molekulát felejtsd el, mert az egy fikció! Ahogy a vízmolekula is csak egy fikció. Sosem kémiai vizet iszol, noha amit iszol, annak döntő része vízmolekulákból áll. Mégsem az elméleti H2O, mert attól bizony szomjan halnál.

De nekem a kilenc is páros. Felőlem ehetsz-ihatsz bármit, csak aztán ne én legyek a hibás, ha megárt, vagy nem használ. Én mindenesetre szóltam... :-D

Ganajozó Vazsvella
Hozzászólások: 114

Vitaminokról, objektíven (79109)

HozzászólásSzerző: Ganajozó Vazsvella » 2014.06.24. 03:18

@lorenz (79102):
Lorenz, te huncut, te csalsz! :-D
A fenti képen a C vitamin molekula látható.

Hol, huncut lorenz?

Vagy esetleg erre gondoltál? :-D
Kép
Meg tudnád nekem mondani, hogy egy természetes vagy szintetikus példányt láthatunk?

Ebből csak azt tudom megmondani, hogy képtelen vagy megkülönböztetni egy dolgot a modelljétől. Én itt semmilyen molekulát nem látok, csupán egy szemléltető eszközt. Ha neked ez "a" molekula, akkor nálad valami nagyon nagy baj van. De tényleg...

Ismét szólok, kerüld a személyes argumentálást, mert az nem érv, viszont - amint látod - magaddal szemben érveket szolgáltatsz a vitapartnerednek. Szóval nem egy józan viselkedés. Persze te tudod...

ennyi
Hozzászólások: 3849

Vitaminokról, objektíven (79110)

HozzászólásSzerző: ennyi » 2014.06.24. 03:57

@Ganajozó Vazsvella (79108): Te fikcio! Tudod mi tortenik, amikor a kurva belesik a meszesgodorbe?

reszemrol ennyi

ucp.php?i=zebra&mode=foes

lorenz
Hozzászólások: 3115
Tartózkodási hely: Budapest-Nagyvárad

Vitaminokról, objektíven (79111)

HozzászólásSzerző: lorenz » 2014.06.24. 08:30

@Ganajozó Vazsvella (79109):

Értem.Tehát nem akarsz válaszolni.
Látom, valahol olvastál az argumentum ad hominem kifejezésről, és ez annyira megtetszett neked, hogy minden kommentedben megemlíted./Jajj, tudom, te más kifejezést használtál, de az is az általam említettnek egy változata.Mielőtt még figyelmetlen olvasással vádolnál./
Szerintem ideje lenne lapoznod az öledben fekvő lexikonban.

Mélyenszántó elemzésedből eddig megtudhattuk, hogy a vitamin szó legalább két jelentésű, a C vitamint ábrázoló rajz nem a tényleges molekulát jelenti csak vizuális modell, valamint óriási tudományos űrt pótolva végre megismertettél bennünket a vitaminok buzijaival.

Viszont makacs ember vagyok és mielőtt letiltanám az ostoba kommentjeidet, még szeretnék egy magyarázatot erre a mondatodra:

"Arra, hogy a "vitamin" egyrészt kémiai fogalom, ami egy adott molekulát jelent. Másrészt biológiai fogalom, ami takarhat egyetlen molekulát, mint a C-vitamin, de molekulacsoportot is, mint az A és a D. Itt elválik a kémiai és biológiai fogalom!"

Kérdéseim:Ha biológiai fogalomként is takarhat egyetlen molekulát, akkor miért írod, hogy "másrészt"?
Miért válik el molekulacsoportként egy biológiai fogalom a kémiaitól?
Egy vitaminnak kétféle képlete van?Egy biológiai és egy kémiai?

Ha meg tudod állni, kérlek argumentumos kifejezések nélkül válaszolj és a szokásos halandzsát is mellőzheted.

piciloo
Hozzászólások: 865

Vitaminokról, objektíven (79112)

HozzászólásSzerző: piciloo » 2014.06.24. 08:47

Én meg azt nem értem, miért ne lehetne gyümölcsökkel meg zöldségekkel vagy egyéb ételek bevitelével túladagolni valamilyen vitamint. Főleg a vegánokra gondolok, akik kilószámra esznek zöldséget vagy gyümölcsöt. Van, hogy ha pl.sok banánt eszünk,akkor egy idő után rá sem tudunk nézni akár egy hónapig sem, pedig addig imádtuk az ízét. Amúgy a szintetikus vitamint is csak addig szedem, amíg jobb a közérzetem tőle, egyértelműen rosszabbul érzem magam, amikor a testemnek már elege van belőle, és akkor már nem szedem tovább.

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7881
Tartózkodási hely: Szoboszló

Vitaminokról, objektíven (79114)

HozzászólásSzerző: mimindannyian » 2014.06.24. 09:24

Szerintem annyit akar kinyögni Ganajozó, hogy a szintetikusan előállított és csomagolt vitamin túl tiszta, míg a természetes forrásból szerzett anyag nem csak magát a vitamint tartalmazza, hanem olyan járulékos anyagokat (vegyi értelemeben szennyeződéseket), melyek segítik a vitamin felszívódását. Talán csak azért nem mondja ki ezt ilyen kerek-perec, nehogy könnyen meg lehessen cáfolni.

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492

Vitaminokról, objektíven (79118)

HozzászólásSzerző: Rigel » 2014.06.24. 11:34

@Ganajozó Vazsvella (79108):
Ganajozó Vazsvella írta:a "vitamin" egyrészt kémiai fogalom, ami egy adott molekulát jelent. Másrészt biológiai fogalom, ami takarhat egyetlen molekulát, mint a C-vitamin, de
molekulacsoportot is, mint az A és a D. Itt elválik a kémiai és biológiai fogalom!


A "vitamin" nem kémiai fogalom. Egy gyűjtőszó, ami a kémiában semmi releváns jelentéssel nem bír. A "vitaminok"-at a biológiai hatásuk jelöli ki a szerves molekulák halmazából, és nem valamiféle kémiai hasonlóság. Ez utóbbi híján pedig értelmetlen a kémiában "vitaminok"-ról, mint csoportról beszélni.
A "vitamin" szimplán egy biológiai fogalom.


Vissza: “Gyógyászat, egészség”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron