CSŐDTUDOMÁNY?

Örökmozgók, 100% feletti hatásfok
vilsi
Hozzászólások: 12

CSŐDTUDOMÁNY? (84476)

HozzászólásSzerző: vilsi » 2015.12.01. 20:06

CSŐDÖTT MONDOTT A TUDOMÁNY?
Előrejelezte az univerzum szétporladását milliárd évekre, de a menekültáradatot pár hónapra előre - képtelen volt becsöngetni!

A tudomány/technika csapdájába esünk, azt hisszük, megoldja az energiahiányt, a klímaátcsapást, a rák gyógyítását. Kritikátlanul engedjük be életünkbe a gépeket és azt hisszük, életünk sorsa függ tőlük. Bolondot csinálunk magunkból: számítógépes tolvajnyelveket tanulunk meg, újabb és újabb ketyeréket vásárolunk, hogy aztán pár év múlva elfelejtsük és kidobjuk, mert elavultak. A gombnyomogatók az életfönntartás alapjait nem tanulják: hogyan kell élelmet és meleget termelni. A technika nem fejlődik, csak szaporodik. Nagy a különbség a semmi és a bakelitlemez között, de kicsi a bakelit, a mágnesszalag, a CD között.
A tudomány egyetlen fontos kérdésre sem adott választ:
A világ szellemre és anyagra oszlik-e és mik ezek?
Alárendelt-e egyike a másiknak? Egységes-e a világ és van-e célja? Valóban vannak-e természeti törvények, vagy csak mi hiszünk a létezésünkben, velünk született rendszeretetünk okán? Van-e méltó élet és hogyan érhetjük el? (B. Russel, 1943)

Valójában problémáinknak csupán egy tört része függ a tudománytól. Ha elromlik a bojler vagy az autó, igazából nem érint tragikusan. Ám, ha válunk, gyermekünk drogozik vagy daganatot kapunk - megrendít és össze is törhet. Mindezek kivédése inkább ösztöneink, megérzéseink, élettapasztalataink feladata. Pálya- és párválasztás, szerelmeink, családalapítás, életveszélyek elhárítása mind-mind ősi, elsődleges képességeink vizsgáztatása. Hit és művészet, amelyek emberré tesznek bennünket, ezek fizikán túli, metafizikai életszemléletek. Ezeket a tudomány nem helyettesítheti. Ha meghalok, Einstein nevével az ajkamon leheljem ki lelkem?
Élhetünk kimért, száraz technokrata életet, de minek? Fölmentek a Holdra, ahol csak kő és pusztaság, megölték a romantikát és jöttek vissza a Földre, ahol minden van: bor, tánc, szerelem. Mi a holdutazó meséje a világ népmesei kincséhez képest?
A kvantummechanika szegény és monoton: számtani egyenletek végeláthatatlan sora; míg egy vers, egy festmény, egy zenemű ezer arcát mutathatja. A Higgs-(isteni!?)-részecske fölfedezése egy ország kincstárnyi pénzzel, egy hadsereg fizikus ügyködésével, 27 km-es, óriási földalatti masinákkal ahhoz vezetett, amit már az ősember is tudott: Istenhez.

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7892
Tartózkodási hely: Szoboszló

Re: CSŐDTUDOMÁNY? (84481)

HozzászólásSzerző: mimindannyian » 2015.12.01. 21:07

Köszönjük az ellentmondásokkal és tárgyi tévedésektől hemzsegő újabb butaságáradatot. A google eddig csak egy helyen adta ki ezen kívül, reméljük, most is sok helyen beszemeteled műveddel a netet, mint szoktad.

Érdemi párbeszédre úgysem jössz vissza, a topic törölhető.

angelasab
Hozzászólások: 19

Re: CSŐDTUDOMÁNY? (84490)

HozzászólásSzerző: angelasab » 2015.12.02. 10:14

mimindannyian írta:Köszönjük az ellentmondásokkal és tárgyi tévedésektől hemzsegő újabb butaságáradatot. A google eddig csak egy helyen adta ki ezen kívül, reméljük, most is sok helyen beszemeteled műveddel a netet, mint szoktad.

Érdemi párbeszédre úgysem jössz vissza, a topic törölhető.


A Magyar Tudomanyos Akademia "alruhas munkatarsai" + sceptikusok nemzetkozi hada /svedek, germanok ,norvegok, izraeliek ,
franciak,USA polgarok /....a nagy vilagbol mar mashol kezelesbe vettek a hamupip nickkel de ugyanezzel a szoveggel
jelentkezo netszemetelot , :twisted: de oda a se jott vissza :mrgreen:
ADVENT
NEM TECHNIKA KELL


http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&csatid=586&topicid=324221
OFF
talan a norveg vagy francia netszemetekre kielezett "kemunk" jelentette mar 1990ben is jott ezzel a temaval a magyar hvg nel is ;)
/OFF Elnézést!


Vissza: “Fizika”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég