TERVEZETT ELAVULÁS

Kérdéses termékek, gyanús reklámok, versenyhivatali, fogyasztóvédelmi döntések
vilsi
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2014.11.30. 08:15

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: vilsi » 2018.02.09. 07:56

OBSZOLENCIA – NÉMET PÉLDÁK „Murks? Nein danke” (Ömlesztve, később termék szerint - okobetyar.blog.hu)
KAZÁN-ÉGŐ BUDERUS Gb 152
Vette: 2013/12 Hiba 2016/2
Az fűtés csak akkor ment, amikor ráütöttem. Mivel villanyszerelő vagyok, gyorsan megtaláltam a hibát. Az elektronikába olyan kondenzátorokat szereltek, melyek nem erre a hőfokra voltak tervezve. Jobbra cseréltem, ár 15 cent. Egy új égő 600 euró lett volna, beépítés nélkül. A legtöbb ügyfél ilyenkor egy teljesen új fűtést vesz.
MOSOGATÓGÉP S9 VTAS BOSCH SIEMENS
Vette: 2004/11 Hiba: 2013/4
A víz-zsebben (Wassertasche) minimális hiba teljes kiesést okozott. Milyen ostoba lehet egy konstruktőr vagy termékmenedzser, aki egy mosógép összes szennyvizét egy pár cm-es úszóval ellátott rekeszen présel keresztül? Előbb vagy utóbb szivattyúzáskor a lebegő anyagok és zsiradékok a rekeszt eldugítják. A víz-zseb kiszerelése gyerekjáték, de tisztítása csak sok trükkel és türelemmel lehetséges (szupermágnessel és apró szögecskékkel). Csak szándékosság lehet. Így a barátságos (de valójában teljesen fölösleges) szerviztechnikus egy teljesen új víz-zsebet lőcsöl ránk, mert nincs ideje 2 órát áztatni és pucoválni. Ha ez a rész egy üvegmosóval vagy vízsugárral könnyen elérhető volna, a készülék kétszer olyan hosszan bírná. SOHA TÖBBÉ SIEMENS VAGY BOSCH!
(Nincs mosogatás: 1.Kifárasztom magam kézi munkával.2.Egy tányérral kevesebbet főzök – több fogy a salátából, gyümölcsből.3.Lábasban vizet forralok.4.Annyit szedek, amennyit megeszek.5.Tányért kenyérrel kitörlök.6.Tányérokat nem rakok egybe, mert az aljuk is zsíros lesz.7.Forró vízzel leöblítem, nem hagyom rászáradni. 8.Ha kell, kevés oldott mosóporral tisztázom. (okobetyar.blog.hu)
MOSÓGÉP LAVAMAT ÖKO PLUS 1400 AEG
Vette: 201/10 Hiba: 2014/7
3,5 év után a mosógép elektronikája elbúcsúzott. Mint kiderült, nemcsak nálam. Egy hamburgi polgár megküldte a Lavamat Öko Plus 1400 (2010) kiszerelt lapka fotóját, melyen pontosan azok a részek mentek tönkre, mint nálam. Úgy vélem, gyönge részekről van szó, hogy egy idő után elromoljanak. A lapka-csere ára nem áll arányban az új gép árával. Kiment egy levél az AEG-nek. Várom a szakavatott választ. (Lásd még: Szelíd Energia Füzetek: Mosógépek).
LAPTOP TOSHIBA L755
Vette: 2010/6 Hiba: 2013/7
644 €-ért a Media Markt-nál vettem, 3 év után jelzi, hogy az akku defekt és kicserélendő. Mivel sokat használom, a jelzéssel nem sokat törődtem. Másnap azonban a Windows nem indult. Minden kísérlet, „lassított mód”, „hibajavítás” nem segített. Akkor eszembe jutott, hogy a notebook pár hete 2 éves lett és egy ismerősöm is így járt. Miután a Murks?NeinDanke-n ilyen beszámolókat találtam, világos lett, hogy ez nem véletlen. Pedig rendszeresen frissítettem, a hardverhez nem nyúltam...
Még 8 beírás a Toshibára: panasz a hűtés, az alaplap, az akku, a DVD-író miatt. „A szellőző nyílást rendszeresen porszívóztam, mégis...” „Vigyázat a porszívózással. A ventilátor generátorként működhet és kipurcan.” Saját, magyar esetem : 2014-2017 között birkóztam egy Toshiba Satellit laptoppal (József krt 14-ben vettem). Az akku gyorsan lemerül, így hálózatról megy, akkor meg minek laptop? A venti össze-vissza kapcsol, a gombok leragadnak, a tapipad akadozik és a végén – kékhalál. Önjavítás, lassítás itt sem használt. HDD-cserével, (Win 10 ISO-letöltéssel pendrive-ra, más géppel) helyrepofoztam, de most újra kezdi („A szgép hibát észlelt...) 100 eFt-os játékszer!
PROFESSIONAL CHARGER CM 420, VOLTCRAFT
Vette: 2011/5 Hiba: 2016/6
A kijelző röviden fölvillant és annyi... Szétszedés, esetleges biztosíték-csere végett, összetörés nélkül nem lehetséges. Conrad eladó: Hát így van ez, az elektronika tönkre megy...
GPS NAVIGÁCIÓ TOMTOM GO LIVE 930T
Vette: 2009 (?) Hiba: 2010 (?)
Az akku nálam is kezdettől fogva igen gyönge volt. 1,5 év után ki kellett cserélnem. Ez egy „műtét nyitott szíven”, mert közben az egész kütyüt agyon lehet vágni, ha nem követjük pontosan az internetes utasításokat. Az új akku jó, már 3 éve nem gyengül. Nyilván a TomTom eredetileg egy silány akkut rakott bele. A készülékkel különben meg vagyok elégedve, ám a tapasztalat miatt TomTom-ot többé nem vennék (2013/7).
goggo1966 írja (2013.04.28): Nagyvállalatnál kb. 100 TomTom-ot kezelek (100€/db).-Az akku gyorsan defekt. A garancián belül még kicserélik. Szerencsére a készülék még fölnyitható, meglátjuk, mi lesz. A trend: spec. csavarok, pattintható doboz.-Rendszeresen föl kell menni velük az internetre, hogy a quickGPS-adatokat megújítsák, különben nem találják meg a műholdak, nem lesznek pontosak vagy kiesnek.-Rendszeres ki-bekapcsolás szükséges, hogy működő képességüket megőrizzék (szotver-kiesés lehet).-Kijelző-hiba miatt sok kiesik. Csíkok a TomTom one kettes, hármas verziónál, garancia után. 5 évnél fiatalabbak fele elhull.-Az eddig magas térkép-díj mára 30€-ra csökkent. Ez „örökös”, de mit használ, ha a gép 2,5 év múlva defekt? Most egy normális térkép-update kb 20€.-Javítási költségek a TomTom Start 20 és 25-nél az új árának kb. 75%-a.
-Új tappancsok, tartó az új 20-30%-a, nekik vételi áron ez 2€ lehet. A szívókorongokat gyakran túlcsavarják, ezért nem lesz vákuum.-A legöregebb TomTom (10 éves) új akkuval még üzemel. Az új térképek azonban már nem férnek el rajta.További kommentek: új térkép évente 50€, gyönge akku, 10 percig keresgél, hibás útmutatás, hidegben-melegben leesik (silány tappancsok).
GŐZÖLŐS VASALÓ FV AQUA SPEED ULTRA CORD 260 TEFAL
Vette: 2012/4 Hiba: 2014/7
Nem jelez a piros lámpa, hogy fűtene, dugó és vezeték jó, „nem vesz föl áramot”.
DB 2200 WL (10€!) KGH vasaló termo-biztosítéka kioldott. Ez direkt a fűtővas hátoldalán van. Véglegesen megszakítja az áramot, ha itt a hőfok több, mint 227* C. Ám már a fölfűtéskor, a hőfokszabályzó „Max”-állásánál, a vasalóvas 250*C is lehet (mértem)! A szabályzó távolabb van a fűtővas hátlapjától, ezért a hő később éri el. Néhány kapcsolással aztán 180*C-ra beszabályozza. Aki a fenti hibát el akarja kerülni, a szabályzót először csak fél erőre állítsa, majd lassan csavarja a „Max” irányába.
S. Schridde, Murks-szerkesztő (2017.01.24): A javíthatóság még nem jelent komoly ellenállást a tervezett obszolencia ellen. A Tefal nem teszi lehetővé a pótalkatrészek hozzáférhetőségét, hanem limitálja ezeket az „autorizált szakkereskedőknél”. Ezzel a szakavatott ügyfél számára a javítás kizárt. Így az alkatrészek árait is jobban ellenőrizheti. Ez túlárazást jelenthet, amikor „méltányos” árakról beszélnek. Mivel a gyártó ismeri terméke tipikus hibáit, az átlagos javítás és pótalkatrészek árait pontosítania kellene, de ezt nem teszi. Érdekes, hogy a Tefal a honlapján (tefal.de/reparierbarkeit) a tervezett elavulás ellen foglal állást és ezzel indirekt a konkurencia ilyen magatartását tanúsítja.
TV LCD FERNSEHER 32 ZOLL NATUS E 1032 DVB-T TECHNO
Vette: 2010/3 Hiba: 2012/3
A garancia pár napja futott ki, kaptam egy keletnémet javítócég-címet: 60€ + 40€ postadíj, az új tv ára 255€. A hiba nyilván egy kondenzátor, vagy fesz.szabályzó. Egy cent-áru teszi a készüléket használhatatlanná.
obelix (2012.06.28): A vizsgálati díj túl drága. A tévét nem kell küldeni, mert ez egy Vestel-termék, török sztandard áru, bármely szerviz megjavítja. A Vestel gyárt a Quelle (Universum), Telefunken, Medion (Aldi) cégeknek is. Hálózati részek kaphatók, ám ha az INVERTER ment ki, kicsikét drágább lesz (forrasztás, anyag).
TV SONY KDL 52W 5800 SONY Vette: 2009/12 Hiba: 2012/7 Bekapcs. után ég a zöld lámpa – más semmi. Pár mp után villog a piros, 6x, szünet, 6x, szünet, stb. Többen automatikus, 1 mp kikapcsolásról írtak. Sony: valószínűleg a képernyő hibás, 830€+165€ munkadíj. A tv 1500€ volt. Bosszantó, hogy egy vásárból sem csináltunk eddig ilyen kultuszt: a Stiftung Warentest könyvét tanulmányoztuk, technikafreak-eket kérdeztünk, mégis...
Tubenfeder (2015.01.07): Átkozott kondenzátorok! Szándékosan vagy gondatlanságból silány részeket építenek be! Gyártók, mint a SABA, Graetz, Seibt ilyet nem merészeltek. Klasszikus médium-elektronikát gyűjtök, gyakran találkozom defekt kondenzátorokkal – de csak 20-50 éves készülékeknél!
Dietenhagen (2012.11.06): Az én Sony tévémnél is volt ilyen. A technikus megkérdezte, hányszor villan föl a piros lámpa. Azt mondta, a főkapcsoló lehet hibás, a javítás nem drága, van tartalék alkatrésze. Másnap ki is jött és megcsinálta. 180€ - ez egy jó szerviz, végre nem „Murks”!
MueleimerSpezi (2013.01.15): 2 év után nem akart csatornát váltani, a garanciális alaplap-csere után 3 hónapig bírta, aztán ugyanaz a hiba. Nem volt új firmware-szoftver, hogy a problémát megkerüljük. Adtak egy csere-készüléket (KDL-40W 820), ennél 1,75 év után ismét programváltó defekt! Mivel a Media M-nél maradék-garanciát vettünk (150€), az újabb javítást a garancia előttre próbáljuk halasztani. Évente kapunk egy távkapcsolót, szintén kilehelik lelküket. Különböző gombok (hangerő, csatorna-váltó, hang ki) belső tisztítás után, kis idő múlva ismét bedöglenek.
Hans Zürl (2013.07.05): TV KDL 40 EX 706 Sony, 4x villog a piros – és annyi. Szerviz: a javítás túl drága. Sony nem válaszol. Pedig ez a típus volt a legjobb a Stiftung Warentest-nél. A garanciát 5 évre kell emelni, a szabad gazdaságban ennyi a leírási idő a befektetési jószágokra.
Gregor Brock (2013.12.22): 6x villog = H stop, nincs vízszintes jel.
Brande (2015.04.02): Épp most kaptam a Sony-tól a megoldást – kitűnően bevált: 1. Router áramtalanít/LAN-kábel a tv-ből kihúz, 2. tv-t áramtalanít, 3. tv-t ismét áram alá, 4. Bekapcs és hardreset (fel-nyilat benyomva tart + ON/OFF button a tv-n), 5. Újrakezdés (iniciálás), 6. kb. 5 percig tesztelni, jön-e a hiba? (A firmware-verzió-számát a tévéből leírni és a Sony support-nak megküldeni), 7. Ismét internet-kapcsolat, 8. Működnie kell.
0 x

Avatar
Solaris
Hozzászólások: 3584
Csatlakozott: 2012.07.25. 17:32

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Solaris » 2018.02.11. 01:07

vilsi írta: OBSZOLENCIA – NÉMET PÉLDÁK „Murks? Nein danke” (Ömlesztve, később termék szerint - okobetyar.blog.hu)
KAZÁN-ÉGŐ BUDERUS Gb 152
Vette: 2013/12 Hiba 2016/2
Az fűtés csak akkor ment, amikor ráütöttem. ...
Mit szeretnél állítani és bizonyítani ezzel a bejegyzéssel?
0 x

Antiszkeptika
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2018.02.05. 18:10

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Antiszkeptika » 2018.02.13. 10:25

Tömörítve fogalmazódott meg a fenti írásban az hogy a mai profithajhász világunkban egyes tartós fogyasztási cikkek élettartamának lejáratát a gyártók mint egy "előre beprogramozzák" arra az időpontra mikor már a garancia nem lesz érvényes. Így a fogyasztó kénytelen másik készüléket venni függetlenül attól hogy mennyire vigyázott rá.
A témáról itt lehet olvasni . http://kontaktmagazin.hu/2014/08/30/ter ... t-gyartok/
Leginkább valamilyen elektronikát is tartalmazó készüléknél követhető nyomon a jelenség.
Megemlíti még azt is, hogy gyakran "alul méretezett ", vagy olyan alkatrészeket építenek be kritikus helyekre ahol azok fokozott hőhatásnak vannak kitéve, így azok tönkremenetele eléggé pontosan kiszámítható.
Nem mindegy hogy azért veszek egy új készüléket mert a régit meguntam, vagy mert technikailag elavult, vagy azért mert rákényszerülök mert javíthatatlan.Ez utóbbi estben többször kell ugyanazt vásárolnom.
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2018.02.13. 17:58

Solaris írta: Mit szeretnél állítani és bizonyítani ezzel a bejegyzéssel?
Vilsitől megszoktuk, hogy az idományait kirakja néhány fórumra, nem párbeszédet akar róla folytatni.
Antiszkeptika írta: mert rákényszerülök mert javíthatatlan.Ez utóbbi estben többször kell ugyanazt vásárolnom.
Többször, de olcsóbban. Ha tartósságra vágysz, vehetsz ma is méregdrága berendezéseket, és akkor azok kitartanak az elavulásig. Csak persze amikor a boltba mész, akkor az alacsony árakat keresed ("profithajhász" vagy), nem a magasakat - mely gyakran együtt jár a tartóssággal.

Az elavulás hamis mivoltáról egy jó cikksorozat, konkrétumokkal alátámasztva: Tervezett elavulás legendája /1. rész/
0 x

Antiszkeptika
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2018.02.05. 18:10

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Antiszkeptika » 2018.02.14. 11:11

Tisztelt "mimindannyian"!

"Az elavulás hamis mivoltát.." és a " Tervezett elavulás legendáját"

Ezt tessék elmagyarázni azon családos embertársainknak is akik pl: 3 év alatt már a 2. mosógépet , vagy gázkazánt "fogyasztják" csak azért mert filléres hitvány hamis alulméretezett, tervszerűen kikönnyített, alkatrészekből tákolnak össze.
Ezen "profithajhász" embereknek gyakorta hitelt kénytelenek felvenni, hogy megtudják vásárolni a létezésükhöz szükséges dolgokat.
Az sem mindegy hogy ez által mennyi szeméttel telítődött a vidék, a lakókörnyezetünk, az újrahasznosítás pedig egyenlőre még nem illik bele a mai "fogyasztóinak" nevezett társadalmunkba.Nem beszélve arról hogy milyen sok energiába kerül az újabb és újabb termékek gyártása a szemét feldolgozása.Úgy csinálunk mintha kiapadhatatlan energiákkal rendelkeznénk a végtelenségig.A Média pedig még rá tesz egy lapáttal. Pazarolj!
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2018.02.15. 11:30

Antiszkeptika írta: Ezt tessék elmagyarázni azon családos embertársainknak is akik...
Azt hiszem, egy állítás igazságértékét aligha kérdőjelezi meg, hogy tudunk találni olyanokat, akik nem értik meg.
0 x

Antiszkeptika
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2018.02.05. 18:10

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Antiszkeptika » 2018.02.15. 12:44

mimindannyian írta:
Antiszkeptika írta: Ezt tessék elmagyarázni azon családos embertársainknak is akik...
Azt hiszem, egy állítás igazságértékét aligha kérdőjelezi meg, hogy tudunk találni olyanokat, akik nem értik meg.
Ne személyeskedjél már legyél szíves!Hanem arra adjál okos tanácsot hogy mit kezdesz a szeméttel aminek a jelentős része pont azáltal keletkezik hogy a tartós fogyasztási cikkek hamarabb tönkre mennek mint a régebbi konstrukciók. Arra adjál magyarázatot hogy erre fordított időt és pénzt energiát miből teremted majd elő. Menjél már ki határba és nézzél körül, rád férne egy kis séta a jó levegőn. :-))
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2018.02.15. 13:48

mimindannyian írta: Az elavulás hamis mivoltáról egy jó cikksorozat, konkrétumokkal alátámasztva: Tervezett elavulás legendája /1. rész/
Nekem nem annyira meggyőző, pl. ezt írja: "Vannak igaz állításaik, pl a villany körte élettartama, a lapszámláló, vagy a szakadó nylon harisnya. Ezek tények. A motiváció amit mögé tesz, viszont feltételezés, amire az érintettek nem reagálhatnak. Nem tudhatjuk műszaki, gazdasági vagy tényleg egy összeesküvés áll e mögöttük."

Tehát nem cáfolja a tervezett avulást, hanem csak azt mondja, nem tudhatjuk, így van-e.
A villanykörte esete azért elég egyértelmű, megtapasztaltam az autók fényszóróizzóinál, amiből lehet speciális hosszú élettartamút kapni, amiben vastagabb izzószál van és 4-szer annyi ideig bírja, mint a normál izzó. Nincs tehát technikai akadálya annak, hogy tartósabb izzókat gyártsanak, és egyéb ok sincs rá, csak nem akarnak.
0 x

idegen
Hozzászólások: 930
Csatlakozott: 2015.04.10. 23:21

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: idegen » 2018.02.16. 00:32

Szilágyi András írta: Nem tudhatjuk műszaki, gazdasági vagy tényleg egy összeesküvés áll e mögöttük.
Nem tudhatjuk...de tudjuk.Dugjuk a homokba a fejünket?Nem olyan régi történet ez hogy ne lehessen átlátni.
kb40-50évvel ezelőtt még arra törekedtek a "gyártók",hogy a legjobb minőségű termékeik uralják a "piacot".Aki örökéletű javítható terméket gyártott az mára már tönkrement.Ma már ez nem így van!
Az eldobható összeintegrált szemetet drágán gyártók extraprofit éhsége termeli az olcsón felvásárolható/újrahasznosítható/ szemetet...Amiből ismét szemét lesz.Ördögi kör ez.Egyértelmű hogy gazdasági érdek áll mögötte,a műszakiak megvásárolhatóak,a technológia megvan.Ez egyszerű gazdasági összeesküvés.
Tömegtermelés van és csak akkor tudnak sokat eladni,ha az előző divatjamúlt,vagy elromlik és nem javítható.
Mivel azóta sokat fejlődött a "tudomány" ezért ma már nem folyamodnak olyan primitív módszerekkez,hogy kiszámítsák egy kondenzátor elöregedését,vagy silány anyagokat használjanak.
Már elég régen szoftveres az elavulás./izzószálaknál még nem/.
Laptop akku intelligens szoftver,nem azt nézi hogy melyik cellát kell cserélni...pedíg megtehetné.Ehelyett számolja a töltés/kisütések számát.Eléri a beállított értéket és akkor már szerinte rossz az aksi,cserélni kell az egészet egyben.Ilyenkor még csak egy-két cella rossz,de hiába cseréled,mert szoftveresen lejárt...kuka.
Mi ez ha nem "intelligens lehúzás"
Nyomtatópatron szoftver sem azt nézi mennyi a tinta!Mennyit nyomtattál?Hány papír gurult át?
Tölthetsz bele tintát,de hiába...
Minden mögött gazdasági érdek van és minden gazdasági érdek összeesküvés.
///Jó üzlet az amikor mindenki jól jár...rég láttam ilyet.
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2018.02.16. 10:50

Szilágyi András írta: Tehát nem cáfolja a tervezett avulást, hanem csak azt mondja, nem tudhatjuk, így van-e.
Az én értelmezésemben azzal cáfolja, hogy nem kell összeesküvést feltételezni, ha ugyanilyen eredményre vezet az olcsóságért folytatott verseny.
Szilágyi András írta: A villanykörte esete azért elég egyértelmű, megtapasztaltam az autók fényszóróizzóinál, amiből lehet speciális hosszú élettartamút kapni, amiben vastagabb izzószál van és 4-szer annyi ideig bírja, mint a normál izzó.
Gondolom, az árában ez meg is mutatkozik. Ahogy a cikkben szereplő Hajdú mosógépre is kiszámolta: lehet, hogy sokkal tovább működik, de sokkal drágább is az üzemeltetése.
Szilágyi András írta: Nincs tehát technikai akadálya annak, hogy tartósabb izzókat gyártsanak, és egyéb ok sincs rá, csak nem akarnak.
Akarnak, magad írod, hogy lehet jobbat kapni. Az, hogy van olcsóbb, ami hamar elromlik, és drágább, ami később, abban szerintem semmi összeesküvés sincs, egyszerűen kiszolgálják a vásárlói igényeket. Beleértve ebbe azt is, hogy rászedik a nem elég tudatos vásárlót. Hasonlóan az audiofil őrülethez, ahol aranyozott hálózati csatlakozót is kapsz horror összegekért, mert megveszik.

Én ezt a tervezett elavulást hasonló mögöttes tartalomúnak látom, mint az értelmes tervezettség vs evolúció témakört. Fel kell-e tételezzünk szándékosságot ott, ahol a természetes/piaci folyamatok is ugyanolyan eredményre vezetnek, mint a célzatos mesterkedés?
Mondhatjuk, hogy dehát a tervező ménökök emberek, tehát ők kénytelenek tudatosan megalkotni a terméket, és ha e tudatos cselekedet arra vezet, hogy nem sokkal bírja tovább a garancia időtartamánál, akkor ki is jelenthetjük, hogy ez a céljuk? Szerintem nem mondhatjuk.

Vagy ott van a szoftverek esete. Állíthatjuk, hogy szándékosan tesznek a programozók hibákat bele, hogy aztán ezek égető problémákká váljanak és rákényszerítsék a vevőt, hogy frissítéseket, supportot, újabb verziót vegyen? Nem kizárt, hogy előfordulnak ilyenek (mint pl. az apple telefonokba beépített lassítása, amire nemrég derült fény), de az esetek túlnyomó többségében nem kell semmi rossz szándékot feltételezni, a hibák egyszerűen garantáltak, ha sietve készítik el a szoftvereket, megspórolják a bonyoult tesztek létrehozását, csakhogy minél előbb, a konkurenciát megelőzve lépjenek piacra.
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2018.02.16. 11:17

mimindannyian írta: Gondolom, az árában ez meg is mutatkozik.
Naná, jóval drágább, négyszer annyi az élettartama, kb. négyszer annyiba is kerül, vagy még többe. De nem drágább az üzemeltetése. Az előállítási költséget sem gondolnám, hogy jelentősen növeli az, hogy egy picit vastagabb izzószálat tesznek az izzóba. Alighanem jóval nagyobb a profit a hosszú élettartamú izzón.
mimindannyian írta: Akarnak, magad írod, hogy lehet jobbat kapni. Az, hogy van olcsóbb, ami hamar elromlik, és drágább, ami később, abban szerintem semmi összeesküvés sincs, egyszerűen kiszolgálják a vásárlói igényeket.
Miért szerinted van olyan ember, akinek igénye van a rövid élettartamú izzóra? Szereti cserélgetni?
mimindannyian írta: Én ezt a tervezett elavulást hasonló mögöttes tartalomúnak látom, mint az értelmes tervezettség vs evolúció témakört. Fel kell-e tételezzünk szándékosságot ott, ahol a természetes/piaci folyamatok is ugyanolyan eredményre vezetnek, mint a célzatos mesterkedés?
Miért ne, hiszen a termékekről tudjuk, hogy tudatos, mindenféle szándékokkal rendelkező lények tervezik őket?
0 x

Antiszkeptika
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2018.02.05. 18:10

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Antiszkeptika » 2018.02.16. 12:22

Idegen hozzászólása tükrözi a valóságot.
Egy egy olcsó termék legfeljebb bosszúságot okoz ha elromlik, de mi van akkor ha gázkazán vezérlése megy tönkre el filléres rossz minőségű elektrolitkondenzátor miatt.
A helyszínen nem javítható általában és el kell szállítani a panelt szervizbe. A gyári panel ára 20 ezertől 280 ezer Ft-ig is elmehet !
Példa: Bevizsgálás 8 ezer Ft + kiszállás és nem jár vissza ha nem javítható a panel.Amikor pedig megkérdezel egy gázkészülék beüzemeléssel foglalkozó szakembert hogy még is melyiket érdemes megvásárolni.. hát.. csak mosolyog Tök mindegy..

De még mindig nem kaptam választ arra hogy : Mibe is fog kerülni a megnövekedett hulladék összegyűjtése, újrahasznosítása?A vidéki falvak határa tele van szeméttel!Ennek összeszedése plusz energiát, pénzt munkaerőt kíván,( miközben a vízcsapból is a CO2 kibocsátás folyik, meg hogy tenni kéne valamit)...A fogyasztói társadalom a bolygónkra nézve nem különb egy rákos daganatnál ami tönkre teszi a gazdaszervezetet.
Ideje lenne egy másmilyen társadalmi létformát megalkotni.

vagy?

Fel kell találni az "ingyen energia generátort" :mrgreen: .. Na de ezen a fórumon :o ???
0 x

a.n
Hozzászólások: 130
Csatlakozott: 2015.05.14. 20:31

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: a.n » 2018.02.17. 08:13

Olvasva ezen soraitokat valahogy az a furcsa képzelgésem támadt,hogy mindannyiótoknak igaza van.Szerintem.
Az én értelmezésemben azzal cáfolja, hogy nem kell összeesküvést feltételezni, ha ugyanilyen eredményre vezet az olcsóságért folytatott verseny.
Ez a mondat ki is merített mindent.Viszont tény az olcsóság (eladósításból is származhat,lásd hazai iparágak),tény az ebből fakadó silányság.Az is tény ,mert tudom "belső" körökből,hogy egyszerűen ki van adva a tervezés "mikéntje".Jó nevű több ezer embert foglalkoztató cégről van szó.Ez pediglen már lehet összeesküvés. Még ha nem is ezt feltételezi vagy nem így akarták is.De ez lett belőle.A drágább termékbe vetett hit pedig csak szintén illúzió.Vagyis csak hit kérdése. (még hogy csak az ingyenenergia a hit kérdése :D :P :facepalm: )Tessék beleolvasgatni szaklapokba.Vagy csak a hobbielektronika oldalait olvasgatni,pl hegesztő gépek,gázkazánok,mosógépek,stb.Vagy az autóipar mostani furcsaságai.szóval globálisan megváltozott az üzletpolitika.Ennek felismeréséhez nem kell nagy észjárás.Lehet ragozni a szavakat,de a lényeg marad ugyan az.
Szép lassan ezt az emberiséget (saját magunkat) a társadalmi és gazdasági befolyásolásokon keresztül,tehát hatalomvágyból elkövetett hatalmi érdekből a pénzrendszeren keresztül tönkre tesszük.A Föld kiheveri majd idővel ezt a "betegséget".Ő hozzá van szokva,de mi nem.
Ideje lenne egy másmilyen társadalmi létformát megalkotni.
Attól tartok ez valamiért több ezer éve nem sikerül. Nem itt,nem most.
Fel kell találni az "ingyen energia generátort" :mrgreen: .. Na de ezen a fórumon :o ???
Még akár itt is,miért ne? Ötlet? Mit ,miért úgy, mivel? :!:
0 x

Avatar
bekukk
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2010.07.29. 22:48
Tartózkodási hely: Bretagne Finistere :o) a Fold vege

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: bekukk » 2018.02.17. 12:16

Szilágyi András írta: Miért szerinted van olyan ember, akinek igénye van a rövid élettartamú izzóra? Szereti cserélgetni?
Nincs penz jobbra , tehat a nem "modos" megveszi... ez olyan mint a banktol felvett kolcson : olyanra veszik fel , ami kell , de nincs ra keret..
Itt a villanykorte pl a most divatos gu10-es led szarok megvehetok 1,10 euroert , vagy 12 euroert.... Eskuszom , hogy a szegenyebbje de meg en is , az olcsot veszem.
Elektromos habfelvero : latom jol , hogy a dragabbjaban a habverö szalai forrasztva vannak , fembe . A sokkal olcsobbnal a szalak muanyagba vannak öntve... Meg a hulye is tudja, melyik fog tovabb tartani : de megvettem negyedaron az olcsot , ezelott 10 evvel , mert a nagyi csak karacsonykor nyul hozza s keszit vele a hagyomanyos fatörzs tortahoz piskotat....
Nincs olyan ember a vilagon , aki ne tudna , hogy olcso lenek hig a leve... Szerintem a problema inkabb az , hogy aki szegeny , az ne hasznaljon semmi olyat , amire nincs penze ?
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2018.02.17. 12:47

Szilágyi András írta: Az előállítási költséget sem gondolnám, hogy jelentősen növeli az, hogy egy picit vastagabb izzószálat tesznek az izzóba. Alighanem jóval nagyobb a profit a hosszú élettartamú izzón.
Nem tudjuk, mennyivel drágább a vastagabb szál, de tegyük fel, hogy nem sokkal. Ekkor sem tervezett elavulásról van szó, hanem piacpolitikáról: gyártsunk gagyit olcsóbban, használjuk ki, hogy a vásárlók elsősorban az árat megnézve döntenek.
Szilágyi András írta: Miért szerinted van olyan ember, akinek igénye van a rövid élettartamú izzóra? Szereti cserélgetni?
Nem, nem a cserégetés lebeg a szemei előtt, hanem az alacsonyabb ár. Ez leggyakrabban irracionális, egyszerű rövidlátás, nem átgondolt viselkedés, de lehet racionális is, ha pl. épp eladni készül az autót, de új izzó kell bele, akkor megveszi a legolcsóbbat.
Szilágyi András írta: Miért ne, hiszen a termékekről tudjuk, hogy tudatos, mindenféle szándékokkal rendelkező lények tervezik őket?
Erre már fentebb előre válaszoltam. Tömören: ha tudatosan tervezek, valamint elromlik a készülék, az nem ekvivalens azzal, hogy az elavulásra terveztem.

Szerintem tisztázni kellene, mit értünk pontosan tervezett elavulás alatt. Én azt, hogy a tervezés során külön tekintettel vannak arra, hogy nehogy sokáig működjön a berendezés. Tehát, ha előállítanak egy terméket, majd rájönnek, hogy ez nagyon hosszú élettartamú lenne, amit el akarnak kerülni, elkezdenek azon fáradozni, hogy rövidítsék az élettartamot, akár a termékek előállításában jelentkező többletköltség árán is. Ha csak arra jutnak, hogy ez így túl tartós, és azért kezdenek olcsóbb alkatrészeket beépíteni, hogy maga a termék olcsóbb legyen (és/vagy ezáltal a profit nagyobb), akkor nem az elavulásra terveztek, hanem a vásárló alacsonyabb árral való megnyerésére.

Mivel szerintem itt tényleg elsődleges szerepe van a szándéknak, nehéz explicite bizonyítani, hogy valami tervezett elavulás áldozata, vagy csak spórolás vezetett ide. Leginkább ott merném megkockáztatni a tervezett elavulás minősítést, ahol tényleg plusz költséggel érik el, hogy a termék ne működjön túl sokáig. Például a nyomtató patronok, amikbe külön kis elektronikát tesznek, csakhogy számolja, hogy mennyi nyomtatott már, és egy adott mennyiség után ne működjön tovább, annak ellenére se, hogy feltöltötték és kifogástalan minden részegység állapota. Vagy a nevezett iphone-ba frissítésként kiküldött plusz programkód, amelyik az aksi élettartamának előrehaladtával szándékosan lassítja a kód végrehajtását.
Azonban, mivel itt a szándékot fontosnak vélem, ezen esetek is kérdésesek, és a gyártók igyekszenek ki is magyarázni, jó szándékukról biztosítani. Az iphone esetén az volt a duma, hogy azért lassítják a készüléket, hogy a már legyengült akku ne merüljön ki túl hamar. (Szerintem ez hazugság, hiszen a felhasználónak nem az a feltett célja, hogy sokáig működjön a telefon, bármilyen lassú is, hanem, hogy működjön úgy, mint mindig is tette, mint újkorában. S ha majd túl hamar lemerül, akkor rájön, hogy új aksi kéne bele, és megy kicseréltetni. Ha tényleg azokra gondolt volna a gyártó, aki sokáig üzemelő telefont akar, fussanak is bármennyire lassan rajta az app-ok, akkor ezt beállítási lehetőségként kínálta volna fel, tájékoztatva a felhasználót, hogy az akksi ilyen és ilyen állapotú, válasszon, hogy lassul a telefon, vagy hamarabb lemerül.)

Azonban az olyan esetek, mint a hajdú mosógép tartóssága, a fenti cikkből szerint egyértelmű, hogy nincs szó tervezett elavultatásról, egyszerűen sokkal hatékonyabb, hosszú és rövid távon is olcsóbb mosógépeket gyártanak ma, mint régen. Még akkor is olcsóbb, ha beleszámoljuk, hogy 5 évente cseréli az ember.
0 x

Antiszkeptika
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2018.02.05. 18:10

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Antiszkeptika » 2018.02.18. 11:04

Fel kell találni az "ingyen energia generátort" :mrgreen: .. Na de ezen a fórumon :o ???
a.n írta: Még akár itt is,miért ne? Ötlet? Mit ,miért úgy, mivel? :!:[/quote]

Ennek a topicnak ez nem témája
0 x

Avatar
Solaris
Hozzászólások: 3584
Csatlakozott: 2012.07.25. 17:32

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Solaris » 2018.02.18. 13:56

Antiszkeptika írta: Erre már fentebb előre válaszoltam. Tömören: ha tudatosan tervezek, valamint elromlik a készülék, az nem ekvivalens azzal, hogy az elavulásra terveztem.
Így van. Tervezni többnyire élettartamra szokás, s a tervezett élettartamot gondosan kell megválasztani műszaki és gazdasági megfontolások alapján. Egyszerű példa az izzó, amiről beszéltek Szilágyival. Minek bele vastagabb izzószál a szokásosnál? Luxus, mert a wolfram párolog és lecsapódik az üvegbura belsejében, s csökkenti az izzó fényerejét akár a minimálisan előírt határérték alá. Ekkor cserélni kell az izzót, noha az izzószálnak semmi baja.
0 x

Morcos
Hozzászólások: 1594
Csatlakozott: 2012.08.19. 14:02

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Morcos » 2018.02.18. 14:20

Én például most vettem két darab Zenbook ux331 laptopot, és 2022-ig és nem is tervezek újat venni. Az Intel évek óta beragadt 14 nm-en, a processzoraik egyre gagyibbak, a kiadott javítások is hibásak, hogy az Apple hibákkal teli, tervezetten lelassított kalap szar termékeiről ne is beszéljünk. Egyszóval elektronikai szinten is gagyisodunk, a feljődés jól láthatóan megrekedt.
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2018.02.18. 15:31

Solaris írta:
Antiszkeptika írta: Erre már fentebb előre válaszoltam. Tömören: ha tudatosan tervezek, valamint elromlik a készülék, az nem ekvivalens azzal, hogy az elavulásra terveztem.
Így van. Tervezni többnyire élettartamra szokás, s a tervezett élettartamot gondosan kell megválasztani műszaki és gazdasági megfontolások alapján. Egyszerű példa az izzó, amiről beszéltek Szilágyival. Minek bele vastagabb izzószál a szokásosnál? Luxus, mert a wolfram párolog és lecsapódik az üvegbura belsejében, s csökkenti az izzó fényerejét akár a minimálisan előírt határérték alá. Ekkor cserélni kell az izzót, noha az izzószálnak semmi baja.
Villanykörte-összeesküvés:
https://en.wikipedia.org/wiki/Phoebus_cartel
A Phoebus-kartellbe tömörült vállalatok (Osram, GE, Philips, stb.) megállapodtak, hogy a villanykörték élettartama 1000 óra legyen. Rendszeresen tesztelték egymás termékeit, és akinek az előírtnál hosszabb élettartamú volt az izzója, az pénzbüntetést kapott.
0 x

Morcos
Hozzászólások: 1594
Csatlakozott: 2012.08.19. 14:02

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Morcos » 2018.02.18. 16:21

Szilágyi András írta:Villanykörte-összeesküvés:
https://en.wikipedia.org/wiki/Phoebus_cartel
A Phoebus-kartellbe tömörült vállalatok (Osram, GE, Philips, stb.) megállapodtak, hogy a villanykörték élettartama 1000 óra legyen. Rendszeresen tesztelték egymás termékeit, és akinek az előírtnál hosszabb élettartamú volt az izzója, az pénzbüntetést kapott.
A kartellezés nem összeesküvés, hanem tény. Nem véletlen, hogy a multik az egyre gagyibb termékeket, egyre borsosabb áron adják el. Kis befektetés nagy haszon. A lényeg, hogy minél többször kelljen újat venned az előzőnél sokkal drágábban, az egyre gyatrább minőség mellett.
0 x

a.n
Hozzászólások: 130
Csatlakozott: 2015.05.14. 20:31

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: a.n » 2018.02.19. 07:35

Antiszkeptika írta:
Fel kell találni az "ingyen energia generátort" :mrgreen: .. Na de ezen a fórumon :o ???
a.n írta: Még akár itt is,miért ne? Ötlet? Mit ,miért úgy, mivel? :!:
Ennek a topicnak ez nem témája[/quote]
Van itt megfelelő hely annak a kitárgyalására. Hja,vagy inkább nem akarod.Az más.
0 x

Avatar
Solaris
Hozzászólások: 3584
Csatlakozott: 2012.07.25. 17:32

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Solaris » 2018.02.20. 13:51

Szilágyi András írta: Villanykörte-összeesküvés:
https://en.wikipedia.org/wiki/Phoebus_cartel
A Phoebus-kartellbe tömörült vállalatok (Osram, GE, Philips, stb.) megállapodtak, hogy a villanykörték élettartama 1000 óra legyen. Rendszeresen tesztelték egymás termékeit, és akinek az előírtnál hosszabb élettartamú volt az izzója, az pénzbüntetést kapott.

Ez is csak engem igazol. :) "Tervezni többnyire élettartamra szokás ..."
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Solaris 2018.02.20. 13:56-kor.
0 x

Avatar
Solaris
Hozzászólások: 3584
Csatlakozott: 2012.07.25. 17:32

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Solaris » 2018.02.20. 13:55

Morcos írta: Én például most vettem két darab Zenbook ux331 laptopot, és 2022-ig és nem is tervezek újat venni. Az Intel évek óta beragadt 14 nm-en, a processzoraik egyre gagyibbak, a kiadott javítások is hibásak, hogy az Apple hibákkal teli, tervezetten lelassított kalap szar termékeiről ne is beszéljünk. Egyszóval elektronikai szinten is gagyisodunk, a feljődés jól láthatóan megrekedt.
Morcos! Tudhatnád, hogy jelenleg az elektronikában a leggyorsabb az avulás. Nincs értelme közönséges, 10 - 20 év élettartamú számítógépeket gyártani, mert a fejlődés egy év alatt is elavulttá teszi az egy éve még korszerű és gyors eszközöket.
0 x

Antiszkeptika
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2018.02.05. 18:10

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Antiszkeptika » 2018.02.24. 10:40

"Tudhatnád, hogy jelenleg az elektronikában a leggyorsabb az avulás. Nincs értelme közönséges, 10 - 20 év élettartamú számítógépeket gyártani, mert a fejlődés egy év alatt is elavulttá teszi az egy éve még korszerű és gyors eszközöket."

Annak sincs értelme hogy folyamatosan egyre több energiát használunk fel a "semmire". Úgy csinálunk mintha megoldottuk volna az energia kérdést a földön.Takarékoskodás helyett pazarlás van, mert egy két "majomnak" az Isten pénze sem elég.
Egyáltalán nem biztos hogy a jelenlegi "fejlődés" iránya helyes!
0 x

vilsi
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2014.11.30. 08:15

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: vilsi » 2018.04.12. 19:54

OBSZOLENCIA KISLEXIKON - A Széchényi Könyvtárban! Itt a 13. szelíd energia füzetünk! -Mit csinálsz, Sándor? -Javíthatatlan gépeket javítok! A MURKS (fusimunka) német panaszoldalra 2018 januárjában bukkantam, amikor egy 45 eFt-os, külsőleg teljesen ép Hyundai tévét kellett volna 4 év után, kidobnom. Herrgottnochmal! Lügichdenn! Verdammtescheiße! Utóbbi szó szinonimái: tré, srott, vacak, gyatra, ócskaság, bóvli, kacat, krumpli, selejt, núdli... Az „elromlásra”: tönkre ment, kaput, K.O., kampec dolóresz, ennek annyi, elbúcsúzott, bedöglött, meghalt, offolt...
A MURKS a bátor Stefan Schridde közgazdász 2012-es kezdeményezése; a fórumozók, a nyilvánosság sikere, a német fogyasztók új mozgalma. Stefan egy igazi Robin Hood, szembeszáll az óriásvállalatokkal, megnevezi őket! (Itthon mindenki be van sz...va, ha márkanevet kéne említeni.) A harc sikeres: a TERVEZETT ELAVULÁS már az EU-parlamentben van! Ez egy hétfejű sárkány, levágod az egyik fejét, nő egy másik. Mert a rendszer minden aljas módon megpróbálja a túltermelést ránk tukmálni, csakhogy növekedjen: „öngyilkos” gépekkel, divatárukkal, igénykeltéssel (lásd: haszontalan áruk, HUMUSZ; 11 társadalommodell, degrowth-mozgalom). Ha ez kevés, nevünkben rendelnek meg harci repülőket, atomerőműveket, óriás-kutatóközpontokat - és ha ez sem elég, jöhet a háború!
A MURKS-site-ot először csokorba raktam föl magyarul az „ökobetyár”-ra, de gyorsan egész „virágbolt” lett belőle. Elnézést a sok magyartalanságért, de ha szépen fordítom, (kerep, agyváltó, kengyelszabályzó, víztáska), talán nem lesz annyira világos, mint mikor az eredeti angolt hagyom. Nem szólva a dolog természetéből fakadó terminus technikusról (Kurbelwellenhauptlagerbockschrauben = forgattyústengelycsapágybakcsavar, ki halt meg?).
Hogy sokat ne hamisítsak, a szlenget is hagytam. A német MURKS (nehezen követhető) fejezetei: akku, apró-rész, konstrukció/mechanika, kopás, pótalkatrész, szerviz, utóköltség. Magyarul a gépek funkciója szerint, abc-sorrendben olvashatók. De nemcsak panaszképp: az Obszolencia kislexikon rengeteg megoldás, fifika és kiút tárháza is! Mert, ahogy egy fórumozó mondta: Mi is kitalálunk mindig egy válaszlépést!
Úgy hittük, a Robinzon-házzal szelíd energia füzetsorozatunk végére értünk (mennyi technikát szabad beengedni életünkbe?) és lám, beütött az obszolencia-ménkű. De elbánunk vele, ugye?
Vásárlás előtt (még otthon) tájékozódjunk vásárlói jogainkról, határidőkről!
(3 nap, 6 hó; 1, 2, 3 év). A kimentési bizonyítás megfordulhat.
jótállás (garancia): önként vállalt, ált. 2 év, vásárlás előtt nézzük meg!
szavatolás: törvényes, ált. 2 év, 6 hó után: bizonyítás-megfordulás: a vásárló bizonyít!
(Obszolencia kislexikon - letölthető).
0 x

idegen
Hozzászólások: 930
Csatlakozott: 2015.04.10. 23:21

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: idegen » 2018.08.27. 23:35

Itt nem hinném hogy csak a számítógépekről és a mobiltetefonokról lenne szó.Az egy más kategória és jóval kisebb szelete ennek az "üzletágnak".
A nem szándékosan tervezett elavulás addíg volt hasznos amíg javítható volt.Ebből alakult ki a tervezett elavulás ami csak a könnyen megvalósítható de szándékosan megkomponált anyagválasztáson múlott. Az intelligens tervezettség már csak egy software,és ez jóval később kezdett eluralkodni.
Én is javíthatatlannak tűnő dolgok javításával foglalkozom és eleinte csak a chipekről lecsiszolt számok okoztak problémát,később a műgyantával kiöntött dobozok,ma meg már az összeintegrált komplett egységből kibányászni egy filléres alkatrészt...
Sajnos a "Dobd ki és vegyél újat"című rejtett szlogennel szemeteket gyártó profitraéhes cégekkel nem lehet lépést tartani.
0 x

Antiszkeptika
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2018.02.05. 18:10

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Antiszkeptika » 2018.09.24. 14:45

idegen írta:
2018.08.27. 23:35
Sajnos a "Dobd ki és vegyél újat"című rejtett szlogennel szemeteket gyártó profitraéhes cégekkel nem lehet lépést tartani.
Kár hogy fotót nem lehet ide feltölteni.Vannak azért lehetőségek ( Bár a szkeptikus fórumok nem arról híresek hogy valamire megoldást is bemutassanak :D
Hozzám egy 5 ezer Ft körüli Led-es lámpatest került javításra. A primitív alulméretezett nyomtatott áramköri huzalozás és az egyenirányító MB6S Si Graetz-híd cseréje ( kiváltása) után a lámpatest "örök hajtós" lett :-))
A gyárilag alkalmazott MB6S alkatrésznek kb: 46 Ft a kiskereskedelmi ára (boltja válogatja) Az általam beépített (4db) BY133 diódának összesen 12Ft az ára.
Pár percnyi munka 1.5cm huzal és a fiók aljából összekapart 4 diódával a kellemetlenség orvosolható volt, nem kellet másik lámpatestet vásárolni, nem került a szemétbe
0 x

idegen
Hozzászólások: 930
Csatlakozott: 2015.04.10. 23:21

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: idegen » 2018.09.24. 19:50

Antiszkeptika írta:
2018.09.24. 14:45
Vannak azért lehetőségek
Akár fotót is lehet feltölteni :)
Led lámpatest?...majdnem mind javítható(kivétel az összeintegrált 50-100W-os,230V-os)
A probléma a maximumon hajtással van,mint pl a LED tv-k háttérvilágításánál.Egy ellenállás megváltoztatása örökhajtóssá teheti azokat is.
0 x

Antiszkeptika
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2018.02.05. 18:10

TERVEZETT ELAVULÁS

Hozzászólás Szerző: Antiszkeptika » 2020.04.27. 09:32

Solaris írta:
2018.02.18. 13:56
Szerző: Solaris » 2018.02.18. 13:56

Antiszkeptika írta:
Erre már fentebb előre válaszoltam. Tömören: ha tudatosan tervezek, valamint elromlik a készülék, az nem ekvivalens azzal, hogy az elavulásra terveztem.
Ezt nem én írtam bocsika! Ha már idézel akkor csak pontosan..

mimindannyian írta:
2018.02.17. 12:47
Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2018.02.17. 12:47

Szilágyi András írta:
Az előállítási költséget sem gondolnám, hogy jelentősen növeli az, hogy egy picit vastagabb izzószálat tesznek az izzóba. Alighanem jóval nagyobb a profit a hosszú élettartamú izzón.

Nem tudjuk, mennyivel drágább a vastagabb szál, de tegyük fel, hogy nem sokkal. Ekkor sem tervezett elavulásról van szó, hanem piacpolitikáról: gyártsunk gagyit olcsóbban, használjuk ki, hogy a vásárlók elsősorban az árat megnézve döntenek.

Szilágyi András írta:
Miért szerinted van olyan ember, akinek igénye van a rövid élettartamú izzóra? Szereti cserélgetni?

Nem, nem a cserégetés lebeg a szemei előtt, hanem az alacsonyabb ár. Ez leggyakrabban irracionális, egyszerű rövidlátás, nem átgondolt viselkedés, de lehet racionális is, ha pl. épp eladni készül az autót, de új izzó kell bele, akkor megveszi a legolcsóbbat.

Szilágyi András írta:
Miért ne, hiszen a termékekről tudjuk, hogy tudatos, mindenféle szándékokkal rendelkező lények tervezik őket?

Erre már fentebb előre válaszoltam. Tömören: ha tudatosan tervezek, valamint elromlik a készülék, az nem ekvivalens azzal, hogy az elavulásra terveztem.
0 x