@vaskalapos (25689):
Meglepően türelmes vagyok ma, úgyhogy azt gondoltam miért is ne válaszolnék ezekre a szépen összeállított, átgondolt kérdésekre. Közben legalább sokadjára lehetőségem lesz kijavítani néhány alapvető tévedésed.
Nem ertem.
igen látom, vagy legalább is úgy csinálsz...
Van $200 keszpenzem (vagy van $200 szamlamon).
Bemegyek a bankbam vasaolok rajta 4000Ft-ot.
A bank a szamlamra ir 4000Ft-t es levon a szamlamrol $200-at.
Ez az en szememben egy egyszeru csere, hiszen a $200-ert ugyanannyit tudok vasarolni, mint a 4000Ft-ert.
Nem figyelmesen olvasol. Semmi olyat nem olvashattál az írásomban, hogy bármit is vásárolnod kéne rajta. Ne bonyolítsd feleslegesen, mert így is nehezen érted. A pénzteremtésnek nem része az, hogy el is költsd a pénzt. De ne olvasd el újra, amit írtam korábban! Ne fáradj! Türelmes vagyok és írom. Szóval kicsit konkrétabban beszéljünk a valutás esetről. Van 200 $-od. Mi is az a dollár? Forgalomképes magyar fizetőeszköz? Nem. Még ha tudsz is itt-ott vásárolni, akkor is csak korlátozottan. Nem kötellező elfogadja pl.: a piacon a kínai fapapucsárusnak a te dollárodat (el tudom képzelni, hogy megteszi, de nem gondolom, hogy az legális). Ebben remélem egyetértesz. Bemész magyarországon egy bankba. A bank, a te dollárodat megvásárolja forintért, amit jóváír a bankszámládon. Ekkor már forgalomképes fizetőszközzel rendelkezel. Megnőtt a forgalomban lévő számlapénz mennyisége. Pénz keletkezett. Amíg be nem mentél a bankba az amerikából hozott dollároddal, addig az a számlapénz nem létezett. Bementél, utánna lett. Te hoztad be a gazdaságba. Ez ilyen egyszerű.
Nekem az a gyanum, hogy te nem ertesz, hozza, csak rosszindulatu trollkent szajkozod azt amit az iskolaban hallottal, de nem ertesz.
A valaszaid átgondolatlanok voltak, időnként még sértegető is. Mindegy.
Látod most én nem értelek. Ahhoz, hogy te megértsd azt, amit én trollként szajkózok neked arról, amit az iskolában hallottam, miért érzed szükségesnek, hogy még értsem is??? Nem releváns, hogy értem-e amit írok. A lényeg, hogy azt írom, amit az iskolában hallottam. Most akkor mi zavar téged? Az, hogy én nem értem, de jó amit leírok, vagy pedig nem hiszed el, hogy jó amit leírok. Lenne egy harmadik is, itt az ideje, hogy rákérdezzek. Te is olyan összeesküvéselmélet hívő vagy, hogy azt hiszed a közgazdászoknak már az iskolában hazugságot oktatnak pénzügyből? Esetleg erre akarsz kilyukadni? Az a hülyeség, amit tanítanak? (találkoztam már ilyen felfogással)
Probald lepesenkent magyarazni. Az alapoktol.
folyamatosan próbáljuk már többen is. Te az alapokban kételkedsz egyfolytában. Nem gondolkozol el rajtuk, hogy igazak-e, csak csípőből tüzelsz rá valami hasonlattal stb...
Itt szallt el az agyam.
nem itt szállt el. Már egy ideje meglehetősen gyanús vagy.
Szerintem egeszen mast ertunk penz alatt, te es en, azert nem ertjuk egymast.
jó esély van rá, mivel megpróbálod autókhoz hasonlítani pl. Bár annyiszor kijavítottunk már, hogy akár ugyanazt is érthetnéd mint én, ha elfogadnád a válaszokat és a kiigazításokat.
Ha kolcsonadok neked 100Ft-ot az penzt teremt... aha (neked teremt, nekem meg megsemmisul)
Ha te visszafizeted, akkor megsemmisul a penz... fraszt, csak neked semmisul meg, nekem nem: itt lesz nalam, zsebembe es elmegyek vele vasarolni...
bank vagy? Láttál olyan állítást, hogy te is tudsz pénzt teremteni? A bank tud. Az is csak számlapénzt. Érmét és papírt nem. De ezek már leírásra kerültek többször is. Ennek ellenére újra megérdezed, hogy de mi van akkor ha én adok kölcsön bla bla bla...
Ezt te írtad alaginak arra, amit a bankok hitelnyújtással történő pénzteremtéséről írt:
OK, ertem, koszi!
Most akkor itt valami nem stimmel. Ha alagival beszélsz, akkor már érted. Ha velem, akkor újra előadod a te kölcsönadós példádat, amit analógként próbálsz beállítani. Az ilyen írásaid szolgáltatnak alapot annak a feltételezésemnek, hogy már szándékosan csinálod (másképpen: troll vagy).
Ez a baj a szakmaddal.
Lila kod.
Ez nem a szakmám hibája, baja. Még csak nem is a tied. Az, hogy egy általános alapműveltséggel rendelkező ember (más témákban úgy olvastam emlékeim szerint, hogy neked ennél több is van) semmit sem tud a pénzügyekről a magyar oktatásnak a hibája, hiányossága. (bizonyos összeesküvéshívők szerint ezt egyébként éppen a bankok intézték így, hogy az átlagembernek fogalma se legyen a pénzügyekről)