@Gábor (13975):
Úgy látom nagyon félre értelmezted amiket írtam.

Én nem fekete öltönyös emberekről beszéltem, akik borítékban adják át az oktatási hivatalnak a tantervet. Az István király legendáiról szóló linked nagyszerűen példázza a gondolataimat, hogy miképp lesz idealizált alak egy véreskezű történelmi személyből. Illetve a történelem során, hogyan színezték ki egyre jobban István király legendáját. Valóban kideríthető hogy ezek legendákról beszélnek, nem a valós történelmi királyról. Azonban ami fontos, az a közmegítélés erről a történelmi személyről. (már maga a tény is, hogy szentté avatták egy keresztény országban, jelzi hogy a személyét szimbólummá alakították manipuláció érdekében.) Tehát hiába tudjuk hogy a legendák nem a valós királyról szólnak, a közmegítélés alapján István király eggyé válik a mitikus alakká.
Vajon kizárt, hogy a keresztény egyház a történelem során ilyen (számukra) példa értékű legendák megtartása érdekében eltüntetett bizonyítékokat a valós történelmi személyről? (jó példa erre, a bibliai próféciák összeállítása, mikor az ideológiájukba nem illő próféciákat eretneknek minősítették, miközben lehet ha az összes verziót egybevetnék, sokkal teljesebb képet kaphatnának a történetekben szereplő személyekről, illetve mondandójukról - akár léteztek eme személyek, akár nem.)
Tegyük fel, ha egy a politikai hatalom saját emblematikus alakjává választ egy történelmi személyt, akkor egyáltalán nem kizárt hogy az államilag finanszírozott régészeti kutatásokban azokra a momentumokra hegyezik ki a kutatást, ami igazolhatja az ideológiájukat. Az ilyen fajta szelektív kutatások, bár nem történelem hamisítások, de mégis manipuláció a kapott adatokkal. Ez tényleg annyira elképzelhetetlen?
balinta53 írta:Ugye nem az amerikai őslakos indiánok kiírtására gondolsz?! Őket az aranyért írtották ki ill. később az európai telepesek terjeszkedésnek voltak útjában. Természetesen volt ebben (a kiírtásban) vallási szinezet is (akkor mindenki vallásos volt), de nem a vallás volt a fő indok.
Nem erre gondoltam, bár ez is benne van. Ott vannak a keresztes háborúk, amik elég véresek voltak. De történelem könyv sem kell ahhoz, hogy tudjuk a keresztény egyházak manapság is missziókat folytatnak, számukra eretneknek tartott népcsoportok körében. (pl. Afrikában) Ahol győzködik az embereket, hogy a saját vallásaik sátántól való téveszmék, és övüké az igaz út, ami elvezet Isten országába. Afrikába se kell mennünk, ezzel a dologgal találkozhatunk akkor is mikor bekopog hozzánk egy Jehova tanúja. A lényeg, az egyházaknak mire jók ezek a missziók? Vajon
Németh Sándornak miért jó hogy egyre többen vannak ott a vidám vasárnapján? Mire jó egy tévéjós-nak ha sok ember hisz a transzcendentális erőkben? Ugye nyilvánvaló mire gondolok?
Gábor írta:A többi nem tartozik ide. (Bár én is kíváncsi vagyok. Milyen kutatásokra gondolsz?)
Ha gondolod nyithatunk egy topik témát "Tudományos fejlődés, kontra keresztény erkölcs" (vagy hasonló) címmel.
Addig is:
Nem tudom ismerős e Dr. Vivien Thomas, és Dr. Alfred Blalock szívsebészek esete akiknek küzdeniük kellett azzal az etikai problémával, (mikor kutatták a kék csecsemő halál okát) hogy a közmegítélés a szívet abban az időkben (1930 körül) még mindig a lélek valamiféle központjának tartotta. Az őssejt kutatás biztosan ismerős, ez az ügy nem olyan rég zajlott. Eme kutatásokat etikai okokból függesztették fel korábban. A tudomány fejlődésére elég kártékonyak az ilyen keresztény erkölcsökből táplálkozó etikai döntések. Szerencsére ezek a dolgok már javuló tendenciát mutatnak, de még mindig jelen van a tudományos fejlődésben az ilyesféle visszatartó erők.
Összegzés:
Arról beszélek, hogy a tudományos fejlődésre befolyással van az aktuális politiai hatalom, a politikai hatalomnak akkor van hatalma ha támogatja a nép, a nép támogatásához, meg szükségük van a tömeg manipulációjára. Ergo ezek a dolgok összefüggnek egymással, és így csorbul az objektivitása.