Mém

Be nem sorolható, egyéb szkeptikus témák
zenesz
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2010.06.25. 12:33

Mém

Hozzászólás Szerző: zenesz » 2013.03.23. 15:02

Divat lett ez a fogalom. Sokszor félreértve, sokszor felszínesen értve. A Szkeptikus fórumon a tudományos elmélet státuszra törekvő (vagy már tudományos elmélet státuszú?) mém fogalomról beszéljünk. Vajon tényleg létező entitás, vagy -ahogy Mérő László fogalmazott- lehet, hogy egy téves elmélet csupán, amelynek mégis megvan a gyakorlati haszna a flogiszton elmélethez hasonlatosan, mely bár teljesen tévesnek bizonyult, mégis a kohászat fejlődését mozdította elő?
Pár magyar nyelvű link:
http://www.darwins.hu/file/hirlev_1.pdf
http://terebess.hu/keletkultinfo/ebredes.html
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Mém

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2013.06.14. 17:12

@zenesz (66706): Bump! Márcsak azért is, mert ide kapcsolódik a nemrég megpedzett MI vs emberi agy téma is. A következőket ajánlom Rigelnek:
Susan Blackmore írta:Az idegrendszerrel foglalkozó modern tudomány legszembetűnőbb (és legijesztőbb) következtetése az, hogy egyszerűen nincs senki odabent az agyban. Minél többet tudunk meg az agyfunkciók működésmódjáról, annál kevésbé látszik szükségesnek a központi irányító, a kis emberke odabent, döntések döntéshozója vagy a tapasztalatok megtapasztalója. Ezek csupán fikciók - részei annak a történetnek, amelyeket az agy mesél magának az odabent lévő énről (Churchland és Sejnowski, 1992; Dennett, 1991).
...

Ki vagyok én?

Feltételezem, hogy mostanra már kitalálták, mi lesz a válaszom erre a kérdésre. Egyszerűen csupán egymáshoz alkalmazkodó mémkomplexumok vagyunk. A mi becses, mítikus "énjeink" csupán önző mémek csoportjai, amelyek önmaguk által és javára álltak össze.
De, hogy hozzá is szóljak, a Balackmore így fejezi be:
Hosszú utat kellett megtennem, hogy felelni tudjak a kérdéseimre, de remélem, mostanra érthetővé vált a válaszom. "Miből kell felébrednünk? Természetesen a mémálomból. És hogyan? Annak belátásával, hogy mémálom."

És ki az, aki a mémfelfejtőt útnak indítja? Ki ébred fel, ha a mémálom teljesen lerombolódott? Hát, ez bizony kérdés.
Senki, a mémálomból nem lehet feléledni, mert maga a gondolkodásunk a mémálom. Olyan ez, visszavetítve a kérdést a genetikára, mintha a testünkből eliminálni akarnánk az önző gének uralkodását.
0 x