embb írta:Nem, az eves uveghazhatasu gazkibocsatas 0,3%-a (hibas szamot adtam meg az elobb) jon az embertol.
Eleg lenne a trendet megfigyelni, minek varni husz evig? Napi nehany miligramm CO2 utan egy ket ev alatt latszania kell a trendnek nem?
Komolyan belegondoltal? 0.02
oC homersekletkulonbseget akar megbizhatoan merni, mikozben a kornyezet homerseklete -20 es +40 kozott valtozik az ev soran?
Igazad van gyorsabb lenne, de nem igazolna semmit. Az allitas amirol a vita folyik ugyanis az, hogy az ember altal kibocsatott CO2 okozza a melegedest.
Arrol nem vita folyik, csak egy kinyilatkoztatast ismerunk, ami szerint az ember szendioxid kibocsajtasa elenyeszo.
Hoppa? Jol ertem? Akkor azon nincs vita, hogy van melegedes es azon sincs, hogy azt a szendioxid okozza?
Ezekben a kerdesekben egyetertunk?
bizony egyszerubb. De meg csak nem is koszon annak a folyamatnak amit modellezunk. Ugyanis
az ember altal kibocsatott CO2 szereperol vitatkozunk.
Hoppa? Jol ertem? Akkor azon nincs vita, hogy van melegedes es azon sincs, hogy azt a szendioxid okozza?
Ezekben a kerdesekben egyetertunk?
Nem egeszen. Tobbek kozott az zavar, hogy az uveghazhatas 96.5%-at mas gazok adjak nem a CO2.
Igen.
Tobbszor leirtam, hogy uveghaz hatas nelkul -18C lenne a fold atlaghomerseklete. Van sok uveghazhatasu gaz, igy +14C az atalaghomerseklet.
A globalis felmelegedes evi atlagban 0.02C ez ugye az uveghazhatas 0.015%-a
A legkori CO2 kb 3%-a szarmazik emberi tevekenysegbol,
Olvasod valahol, idezgeted, de semmi alatamasztas, adat, szamitas... honnan jon a tobbi? Miert aranyos a CO
2 szint az ipari novekedessel?
Mivel itt a forumon a statisztika nem tunik a tarsasag eros oldalanak, megmondom, hogy ez mit jelent. Ha az ember nyomtalanul eltunne a Foldrol egyik pillanatrol a masikra akkor a minden egy fok melegedes kb. 0,3 %-al lenne kevesebb - vagyis egy fok helyett 0,997 fok lenne a melegedes.
A matematika nem eros oldalad, latom. Kevered a valtozast es az allando mennyiseget.
Melyik uveghaz hatasu gaz koncentracioja valtozik, es mennyit? Csak a valtozas, novekedes okoz homerseklet valtozast, novekedest.
Ez nem statisztika, ez logika es matematika. Ha jobban belegondolsz, a statisztika az valami egeszen mas.
Most gondolj bele, hogy egy negyzetmeter uveghaz lefedesehez milyen sulyu folia kell, es akkor mennyivel lesz melegebb az uveghazban (foliasatorban). Szamit-e, hogyha a folia infravoros elnyeleset (vastagsagat) megduplazzuk?
Most gondolj bele, hogy mar van egy mondjuk 10 cm vastag foliank. Szamit az, hogy valaki minden evben raken egy 3 tizedmilimeteres reteget?
Igen, nagyon jo az analogia.
A jelenlegi 10cm-es folia a kornyezethez kepest 32
oC-kal magasabb homersekletet eredmenyez az uveghazban.Ha szaz even at evente egy uj reteget huzol ra, akkor 100 ev mulva nem 32 hanem 33 fokkal lesz magasbb az atlaghomerseklet. Errol szol a globalis felmelegedes.
Nem az egy evi novekedes az ami aggodalomra ad okot, kulonosen nem az egy napra, vagy egy orara kiszamolt novekedes, hanem a 10-100 eves tavlat. Hogy HA igy folytatodik a novekedes, AKKOR 2100-ra 800ppm lehet a szendioxid mennyisege
Ha felteszed, hogy a kibocsatott CO2 nem nyelodik el persze. Van am egy olyan folyamat is. hogy a CO2 korforgas. (Ez persze a befottesuvegben nincsen, es alapvetoen ezert ostobasag a legjobb esetben ez a kiserlet, a legrosszabban pedig tudatos megtevesztes.).
Nem kell feltenni, hogy elnyelodik-e a szendioxid, meg kell merni. Lattal ilyen merest? Novekszik 200 korul indult, most 380-nal tart. Es akkor jossz a feltevessel, hogy elnyelodik.
Mint mar irtam, nagyon fura, hogy a termeszet pont az ember altal kibocsatott evi 3-6 % nyi CO2-t nem tudja elnyelni.
[/quote]
Nem pont azt nem nyeli el, hanem annyival kevesebbet nyel el, amennyi a novekedes. Ez tenykerdes. Meg lehet merni. Lattal ilyen merest? Novekszik 200 korul indult, most 380-nal tart. Es akkor jossz a azzal, hogy furcsallod. Furcsalld nyugodtan. De ketelkedni nincs okod benne.