Szkeptikus Klub: Atomenergia - tévhitek és érdekességek

A Szkeptikus Társaság eseményei, céljaival, működésével kapcsolatos kérdések, javaslatok
Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6520
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Szkeptikus Klub: Atomenergia - tévhitek és érdekességek

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2019.11.23. 15:51

A Szkeptikus Klub következő rendezvénye november 26-án:
Atomenergia - tévhitek és érdekességek
Dr. Yamaji Bogdán egyetemi docens (BME Nukleáris Technikai Intézet) előadása
Kép

Az atomenergia korunk egyik meghatározó energiaforrása, az átlagember mégis kevés információval rendelkezik az atomerőművek működéséről. Jobbára csak egy-egy atomkatasztrófa vagy meghibásodás, pillanatnyi leállás híre jut el hozzá, és nem is gondol rá, amikor az erőmű csendesen teszi a dolgát. Szükségünk van atomenergiára? Meg tudnánk lenni nélküle? Mik az atomenergiával kapcsolatos tipikus félreértések, tévhitek, érdekességek?

A klubest időpontja: 2019. november 26. kedd, 18.00 óra
Helye: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.)


A klubestre a belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk! Facebook-eseményoldal
0 x

vilsi
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2014.11.30. 08:15

Szkeptikus Klub: Atomenergia - tévhitek és érdekességek

Hozzászólás Szerző: vilsi » 2019.12.03. 19:12

Az atomerőműnek is van CO2-kibocsátása, főleg a fűtőelem gyártásánál, de nézd meg, hány autó parkol a paksi erőműnél! CO2/atom-kWh faktorok: DE 32 g, F 8 g, UK 32 g, RU 65 g, US 62 g, ZA (Dél-Afrika) 125 g; (Öko-Institut Freiburg)
TANÁCSTALAN, DE MOST SZAKMAIATLAN IS
Sokadjára gyűlünk össze (160 fő) az ELTE-Lágymányos 0.83-ában, ezúttal, hogy megválaszoljuk, lehet-e: KLÍMAPOLITIKA ATOM NÉLKÜL?

A tényleg élő, vidám estről (Munkácsy-Hetesi szópárbaja földobta a hangulatot) én is jókedvűen távoztam volna, ha nem borzaszt el jó néhány tárgyi tévedés, tévhit, kisiklás – mindez neves akadémikusaink (szakértőink?) szájából. (Tímár tanár úr mentsége: ő abszolút nem tartozik ide.)

-Végig az elektromos energiáról beszéltek, holott ez az összenergiának max. 20%-a. A közlekedés, a nehézipar, a bányák javarészt direkt fosszilisokkal, olajjal mennek.
Ha a klímaválságról akarunk beszélni, a „maradék” 80% fosszilisről kell vitáznunk.

-Az innovációhívő technokraták elszálltak:
Hidrogén-energiahordozó, fúziós reaktor? (Felsmann).

1988-ban csináltunk egy H2-konferenciát Kölnben, de rögtön kijózanodtunk: drága, rossz termelő hatásfokok, túl finom – jobb megenni (margarin). Ez időtájt állíttattuk le a német fúziós kísérletet is Kalkar-ban. (Mikor lesz fúziós reaktor? Mindig 40 év múlva, amikor kérdezik).
Ha innováció, akkor: Annyi áramot adjon, amennyit kérek és akkor, amikor kérem! És akkor is: egyenáramot. (A váltóáram tévedés volt). 0-24 órán át ennyi energiát a vezetékekbe pumpálni: esztelenség.

-Nap- és szélenergiát tárolni? Bojler? (Munkácsy)

Energiát tárolni nem lehet - ekkora fogyasztásra.
A vizes szolár bojler 2-3 nap után azt a kevés hőt is leadja, amit fölvett. Távhő nyáron - fűtésre? (Használati melegvíz: legjobb a lavór a napon.)
A legjobb tároló a természet (szén, földgáz, olaj). A szénbányáinkat nem szabad bezárni. Ha az utolsó bányász is eltűnik, akkor leszünk meglőve - messze a klímakatasztrófa előtt.

Szántón energiát termelni nem lehet. Ha lehetne, nem vennénk olajat az araboktól. (Negatív energiamérleg, több fosszilis rámegy, mint amennyit aratnánk. Lásd: Energiamérlegek a mezőgazdaságban, Szelíd Energia Füzetek 5)

Megújulók: Napelemekkel nem lehet napelemeket gyártani.
Minden alapja a fosszilis (!) könnyű és nehézipar. Ha kiveszed, vége a megújulóknak. (Ugyanúgy atomerőművekkel sem lehet atomerőműveket építeni). Elképesztő a napelem-burjánzás, a villamos művek képtelen kezelni a óriási mennyiségű új áramot, amikor amúgy is túltermelés van.

-Bár tetszetős a szereplők laza talk show-ja, de hetet-havat összehordanak, a szétszórtság elveszi az időt a lényegről és a közönségtől.
-A lényeget pedig Hetesi említi utolsó kurta mondatában: fogyasztás, öko-lábnyom.

Ne szédítsük önmagunkat: Mindent a fogyasztó rendel meg: a túltermelést, a klímarongálást.

A DIE ZEIT hamburgi hetilappal indítottunk egy akciót: „Személyes karbon-lábnyom” címmel.
Aki klímaügyben meg akar szólalni, ki se nyissa a száját, míg ki nem rakta saját, személyes karbon-lábnyomát! (Néhány német klímakutató már megtette.) A magyar átlagfogyasztás: 30 000 kWh PE/fő/év, ennek fele szürke energia.

Mindezt elmondtam volna, de az Ökodiktátor nekem nem ad szót. Ám aki komolyan gondolja, utánajárhat: Energiamenü, személyes CO2/kWh-számítás, Robinzon-ház, pedgen; „Nem a klíma, nem a környezet”, stb.
(ökobetyár, uff, beszéltem)
0 x

Avatar
CsokiBoszi
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2019.07.30. 00:38

Szkeptikus Klub: Atomenergia - tévhitek és érdekességek

Hozzászólás Szerző: CsokiBoszi » 2019.12.21. 16:37

Juhé! Újabb előadás. :)

Megnézem és köszönöm szépen vilsi észrevételeit is. :)
0 x