Szkeptikus Klub 2009.12.15. - Evolúció: hol tart a tudásunk?

A Szkeptikus Társaság eseményei, céljaival, működésével kapcsolatos kérdések, javaslatok
Avatar
Tamási Jocó
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2009.12.04. 20:44
Tartózkodási hely: Budapest

Szkeptikus Klub 2009.12.15. - Evolúció: hol tart a tudásunk?

Hozzászólás Szerző: Tamási Jocó » 2009.12.10. 22:30

A Szkeptikus Társaság Budapesti Csoportja
BUDAPESTI SZKEPTIKUS KLUB

Általában (de nem mindig) a hónap harmadik keddjén 18.00 órai kezdettel

A klubnap nyitott. Elsősorban olyan érdeklődőket várunk, akik maguk is szkeptikus beállítottságúak, de még esetleg nem tudják, hogy közöttünk van-e a helyük, vagy sem? Nem zárunk ki olyan embereket sem, akik nem értenek egyet velünk, de készüljenek fel rá, hogy nem fogunk velük kesztyűs kézzel bánni! Ez nem az ő fórumuk!

2009. december 15. kedd, 18.00 óra
Evolúció: hol tart a tudásunk?

Meszéna Géza biofizikus előadása

Az evolúcióval kapcsolatos tudományos alapélményt mindmáig semmi sem fejezi ki jobban, mint Theodosius Dobzhansky, a modern evolúciós elmélet egyik atyja, egy népszerűsítő cikkének címe: "A biológiában semminek sincs értelme csak az evolúció fényében". Ez a gondolat köti össze az evolúció különböző bizonyítékait. Külön-külön bármire rá lehet mondani, hogy egy tervező értelem önkényes döntése nyomán van úgy - csak akkor túl sok olyan tényt kell tökéletesen esetlegesnek minősíteni, amelyek egyébként egységes képpé állnak össze az evolúció gondolata mentén. A molekuláris genetika napjainkban zajló tudásrobbanása elképesztő mennyiségű új tényt tár elénk. Ha az evolúció gondolata nem lenne érvényes, akkor ez mára már drámai módon kiderülhetett volna.

Van egy részletesen ismert történetünk, amelyet többek között a geológia egész tudománya, a biológiai rendszertan egésze, és újabban a génszekvenciák összehasonlítása támaszt alá. És vannak, akik azt hirdetik, hogy ez a történet nincs is. Az előadás példák segítségével igyekszik majd felvillantani az alapélményt, bemutatni tudásunk határait és reagálni az evolúcióellenes mozgalom érvelésére.

SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT!

További részletek, a Társaság honlapján.
0 x