Szkeptikus Klub: Áltudomány a tudományos orvoslásban

A Szkeptikus Társaság eseményei, céljaival, működésével kapcsolatos kérdések, javaslatok
Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6493
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Szkeptikus Klub: Áltudomány a tudományos orvoslásban

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2017.03.08. 11:56

A Szkeptikus Klub következő rendezvénye március 14-én:
Áltudomány a tudományos orvoslásban
Dr. Lakos András infektológus, az MTA doktora (Kullancsbetegségek Ambulanciája) előadása
Előzetes ismertető:

"Sokszor szerepeltem a médiában, mint az áltudományok ellensége. Vitatkoztam homeopatákkal, természetgyógyászokkal, a beteg emberek kiszolgáltatottságát aljas módon kihasználó, - gyakran orvosi diplomával rendelkező – szélhámosokkal. Perbe is kerültem, mert az egyik diplomás gazembert sarlatánnak neveztem. Vesztettem: a bíróság nem az állítás igazságtartalmát, hanem a sértő voltát vizsgálta.

Az utóbbi időben egyre jobban foglalkoztat, hogy a tudományos orvoslás területén, valóban hiteles szakemberek is gyakorta tudománytalan megállapításokat tesznek. Tudománytalan az, aminek nem lehet bizonyítékokon alapuló alátámasztást szerezni, sőt a tudományos vizsgálatok az állítás ellen szólnak. Ha szisztematikusan áttekintenénk, a mai orvosi gyakorlat milyen arányban tartalmaz áltudományos eljárásokat, bizonyára megdöbbennénk. Sajnos, nincs erőm, időm, hogy egy ilyen szisztematikus áttekintést véghezvigyek. Marad az, hogy a szakterületemen, a kullancsbetegségek körében elterjesztett tévhiteket megpróbáljam korrigálni, de azért más területekről is nyújtok ízelítőt.

Azért van sok kullancs, mert az Unió betiltotta kullancsirtást? Az enyhe telek miatt van egyre több kullancs? Csak látszólagos a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladások előfordulásának a csökkenése, mert az orvosok nem vizsgáltatják ki a betegeik kóreredetét, ráadásul, csupán azért mert spórolnak a laboratóriumi tesztekkel?! Igaz, hogy a Lyme betegség mindenféle tünetet okozhat? Ha nem tudjuk, mi a baja a betegnek, akkor bizonyára Lyme-kóros? Ha valakinek pozitív a Lyme lelete, akkor ez azt jelenti, valóban Lyme-betegségben szenved?

Igaz-e, hogy a szűrővizsgálatok mindig hasznosak? Hasznosak-e egyáltalán? Ha nem, vajon káros következményei is lehetnek? Milyen következményekkel jár a PSA (prosztatarákra utaló laboratóriumi vizsgálat) vagy a mammográfia (emlőrákszűrés) végzése? Hasznosak-e a probiotikumok? Megelőzi-e a csontritkulást a D vitamin és a kalcium szedése? Honnan ered az a tévhit, hogy a B vitaminokkal gyógyíthatóak az idegkárosodások?

Milyen következményekkel jár a szülés alatti magzatészlelés (CTG: kardiotokográf)?

Többen csiszolták az alábbi bölcsességet: „A tudás legnagyobb ellensége nem a tudatlanság, hanem a tudás illúziója.” Legyen ez az előadás mottója!"

A klubest időpontja: 2017. március 14. kedd, 18.00 óra
Helye: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.), földszinti klubhelyiség


A klubestre a belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk! Részvételedet az esemény Facebook-oldalán is jelezheted (nem kötelező).
0 x

kusulj
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2017.02.22. 13:36

Szkeptikus Klub: Áltudomány a tudományos orvoslásban

Hozzászólás Szerző: kusulj » 2017.03.12. 10:07

Jó lenne megnézni. Bár kétlem, hogy a multicégek és gyógyszergyárak által jól megfizetett áltudományos módszerek és szerek is terítékre kerülnek, mint például a sugár és kemoterápia. Amik ugyan jól hoznak a lefizetett orvosok de főleg a gyártók konyhájára, viszont semmiféle gyógyhatásuk nincs. Mert ugye az 5 éven túli túlélési aránya az ily módon kezelt betegeknek semmivel sem jobb, mint azoké, akiket egyáltalán semmivel se kezeltek.....

Oops.


De van néhány más áltudományos lózung amivel szintén foglalkozni kellene, de ha jól sejtem az sem fog szóba kerülni. Mint például az, hogy nem érdemes vitamint és ásványi anyagot szedni, mert attól csak drága lesz a vizeletünk..... aminél nagyobb baromságot az elmúlt 10 ezer évben aligha ejtett ki bármelyik kuruzsló a száján...


Hogy csak a saját példámat mondjam el:

Savtúltengésem volt (igen, csak volt). A sav miatt éjjel aludni sem tudtam, folyton a savamtól fuldokolva ébredtem. Akkor 130 kiló voltam és képtelen voltam fogyni. Ezért némi gyomortükrözéses kínzás után (ugyanis orrsövény ferdülésem van illetve a baloldali orrsövényem majdnem teljesen összemeszesedett, összenőtt, emiatt a vizsgálat felért egy fuldoklásos halálközeli élménnyel), felírtak nekem savlekötőt. Nos valamennyire helyrejött, de nem teljesen. Ezenkívül elég erős fájdalom csillapítót szedtem a gerinc, és nyaki gerinc problémáim miatt. Valamint a köszvény, az extrém magas vérzsír miatt. Ráadásul gyakorlatilag cukorbetegnek számítottam (igen múlt időben), mivel a terheléses vércukor vizsgálatoknál az eredmény így nézett ki: éhgyomri első vételnél 5,8-6,2 között, 120 perc után 6.5-7,1 között.

Ezután pár évvel kirúgtak rokkantságiból. Szenvedtem, nem is keveset. ráadásul magas vérnyomásom is lett, először sima Coverex, majd forte. Így nagyjából tartottam a 145-150/90-100 közötti értéket. A gyógyszereknek köszönhetően 162 kilóra híztam, menni is alig tudtam, nemhogy bármiféle munkát végezni. A sok gyógyszertől még gondolkodni is alig tudtam, a szellemi teljesítőképességem a nulla közelében tendált. A közmunkában kis híján kinyiffantam, mert a szívem úgy dübörgött és kalimpált 1 óra munka után, hogy öntudatlanul fetrengtem a fűben, a többiek meg röhögtek, mert meg voltak győződve róla, hogy szimulálok.

Ekkor olvastam a kolloid ásványi anyagok és vitaminok hatásáról. Például arról, hogy a kálcium rendszeres szedése helyrehozza vérnyomást, akár túl alacsony akár túl magas. Hogy mese, hogy a kálcium szedésétől lesz a vesekő. Valójában épp ellenkezőleg. A kálcium hiány miatt, a szervezet elkezdi lebontani a csontokat, hiszen nincs miből építenie, erősítenie őket és az így a vérbe került kálcium az, ami felhalmozódik a vesékben. Ugyanezért magas a kálcium szintje a vizeletben, egyes csontritkulásos betegeknek és persze ezért megvonják tőlük a kálciumot, minek következtében gyógyszerekre szorulnak, majd tolószékben végzik. De gondolom ez sem lesz témája az előadásnak. Hiszen szegény orvosoknak és gyógyszergyárosoknak is meg kell valamiből venni a 20 milliós házimozit meg a százmilliós merdzsót nem igaz???

Szóval visszatérve hozzám ez volt a helyzet. Eldobtam a gyógyszereimet kivéve a vérnyomás csökkentőt. Szedtem az ásványi anyagokat és a vitaminokat. Eleinte iszonyatos volt a szenvedés. A sav szanaszéjjel mart. Éjjelenként fél órákat aludtam. Néha már fel akartam adni. Aztán kb 6 hónap elteltével, normalizálódott a savam. Csak akkor folyt fel éjjel, ha telezabáltam magam hússal, tojással, vagy hasonlóval. De ez egyre ritkábban történt meg, ugyanis egyre jobban tudtam olvasni a testem jeleiben. Már tudtam mikor mondja, hogy ez jó, mikor azt hogy ez rossz. Minél egészségesebben étkeztem, annál egyértelműbben jelzett a szervezetem. zöldségek, tészta, kéthetente egy kis hús mindig zöldségkörettel. Kolloid sáványok és vitaminok, plusz kálcium külön.

1 év alatt jutottam el oda, hogy most 112 kiló vagyok folyamatosan fogyok, nincs szükségem savlekötőre. 1 hónapja raktam le a vérnyomás csökkentőt, a vérnyomásom egyszer sem volt 135/85 fölött. Igen ez volt a legmagasabb érték. A cukrom? 120 perces terheléses vizsgálat legutóbbi 3 eredménye, amit mellesleg a belgyógyászom el sem akart hinni.... éhgyomri/120 perc: 4,8/3,9; 5,1/4,0; 4,9/3,1.


Ennyit az áltudományokról. Az összes orvosom azt mondta, mikor ebbe belevágtam, hogy meg fogok betegedni. Meghalok. A magas vérnyomás tönkre ogja tenni a vesémet, mert a kálcium szart sem ér. Ráadásul vesekövem lesz a kálciumtól. Az ásványi anyagok túl fogják terhelni a szervezetemet és vérem tele lesz ezekkel és mindenféle betegségeket fogok kapni tőlük. Ehhez képest 20 éve nem voltam ilyen egészséges! De gondolom az elődsának az sem lesz témája, hogy vajon az efféle orvosi áltudományos ijesztgetéseknek milyen kutatási, klinika tesztelési alapjai vannak. Mert nincsenek és nem is lesznek, amíg az orvosok a gyógyszergyártóktól függnek és tőlük kapják a merdzsót meg a Karibi nyaralást.
0 x

kusulj
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2017.02.22. 13:36

Szkeptikus Klub: Áltudomány a tudományos orvoslásban

Hozzászólás Szerző: kusulj » 2017.03.12. 10:13

Ja igen, természetesen azon az ásványi anyag sem segít, hogy összenőttek a nyakcsigolyáim, a hátam és a derekam állandó fájdalom forrás, az ujjaim összevissza görbültek és fájnak. De az orvosoknak erre is van megoldásuk: ha majd már járni és fogni sem tudok akkor elküldenek MR-re, hogy megállapítsák, ami nyilvánvaló... köszönöm rohadtul tudományos orvoslás....
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6493
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Szkeptikus Klub: Áltudomány a tudományos orvoslásban

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2017.03.15. 16:33

0 x

con
Hozzászólások: 141
Csatlakozott: 2017.01.13. 12:35

Szkeptikus Klub: Áltudomány a tudományos orvoslásban

Hozzászólás Szerző: con » 2017.03.17. 12:57

Kösz! Ez nagyon jó!
0 x