@Rétike (34171):
En ertenem felre?
Szerintem az nem pszichologiai kerdoiv volt, hanem egyfajta ad abszurdum meno logikai bizonyitas-feleseg.
Egyszerű hívekről beszéltem, amilyen te is vagy. A hozzád hasonló szimpla hívek alkotják a keresztény rendszer jelentős részét. De hogy mennyire lehet egy egyszerű hívőből is közveszélyes ember, az alábbi kérdéssorból remélem számodra is világos lesz:
1. Elismered hogy az Úr mindent tud? [igen] [nem]
2. Élő kapcsolatod van az Úrral, hiszed mikor ő szól hozzád; nem csak képzelődsz? [igen] [nem]
3. Vakon bízol az Úr szavában mikor szól hozzád? [igen] [nem]
4. Bármit megtennél az Úrnak, h elnyerd a kegyelmét? [igen] [nem]
5. Küzdesz a gonosz ellen, ha ő úgy kéri? [igen] [nem]
6. Ismétlem; megtudod különböztetni az Úr hozzád intézett szavát, a képzelgéstől? [igen] [nem]
7. Ha az Úr kéri tőled, hogy cselekedj valamit, megteszed? [igen] [nem]
8. Ha az Úr azt kéri tőled, hogy minden ateista embert kínzással vegyél rá a megtérésre, megtennéd? [igen] [nem]
9. Ha az Úr azt mondja, a sátán emberi formát öltött, és eme ember elpusztításával lehet a gonoszt megölni, megtennéd? [igen] [nem]
Mellébeszélés nélkül válaszolj a kérdésekre légy szíves! Illetve arra a kérdésre amire [nem]-el válaszoltál, indokold meg hogy miért tagadtad meg az Istent, akit szeretsz, imádsz. Köszönöm! És kérlek, tényleg ne terelj majd.
A kerdesek nem valodi kerdesek, hanem allitasok, amelyekre egy vallasos ember szerintem is mindeg igennel kell valaszoljon, csak azert vannak kerdes formajaban leirva, hogy megadjak a lehetoseget a vitara, az ellenvelemenyre a vitaparnernek.
A Kerdessoron vegigmenve latszik, hogy miert veszelyes egy feltetelezett, mindefele valodi kontrol/elenorzes/bizonyitas/hitelesites nelkuli istenben valo hit.
Az igazi hivo az istenre valo hivatkozassal barmire raveheto.
Itt a valasz az volt, hogy 1-7 igen 8-9 hatarozott nem.
De a 8 es 9 az tulajdonkeppen egy alkerdese, specifikalasa a 7-nek (es a 3 es 5-nek) amirek igen a valasz.
Ramutat a belso ellentmondasra.
KJózsef azzal, hogy a 8-9-re tagado valaszt ad, megtagadja a hitet, tagadja az 1-7-et amikre igennel valaszolt.
Nagyon jo kerdessorozat volt.
Es nem felmeres, nem kerdoiv, logikai bizonyitas.
HA feltetel nelkuli hivo valaki, AKKOR barmilyen aljassagra raveheto.
Az en olvasatomban errol van szo.