@Question (65864): Én sajnos azt tapasztalom, hogy van egy olyan réteg is a reálosok között, akik kifejezetten lenézik és haszontalannak tartják a humán műveltséget. Igaziból emiatt bonyolódtam bele most is a témába, hogy árnyalódjon a kép.
Áhá, szóval innen fúj a szél. Igen, már fentebb is írni akartam, hogy vannak kőkemény szakbarbárok reál téren is, nem minden reálos vesz otthonra hárfát. De itt nem erről volt szó, hanem pont arról, hogy reálosok között van, aki hárfát gyakorolni megy haza, míg humánosok között gyakorlatilag nincs, aki alig várja az esti egyenletmegoldásokat.
A lényeg, hogy mindkét oldalon vannak olyan emberek, akik értik és kedvelik a másik oldalt is.
Továbbra is erősködöm (a munkahipotézis mellett - a magyarázatra egy ötletet lásd fentebb), hogy nincs ebben szimmetria, több reálos nyit a humán dolgok iránt, mint fordítva.
És szerintem ez az ideális hozzáállás, ha valaki mindkettővel foglalkozik.
Szerintem ez egy hamis aranyközépút-kereső megszólalás. Ha valaki csak az egyikhez ért, de nagyon, annak minek erőlködnie a másik megértésén? A zseniális festő fessen! Nem lesz jobb festő, de még jobb ember se, ha eljár matekszakkörre.
Az egy más dolog, hogy bizonyos bölcseleti kérdések esetén jobban megbízunk azon emberek véleményében, akik mindkét területből merítenek. (De még ezt sem biztos, hogy jól tesszük.) Viszont ez nem azonos azzal, hogy az az ideális, ha valaki mindkettővel foglalkozik. Szükség van vérprofi szakbarbárokra is - akik lehetőleg legyenek tudatában a korlátaiknak, és ne ártsák bele magukat abba, ahol csak bajt kevernek.