Sómítosz újratöltve

CAM, HKO, táplálékkiegészítők és egyéb csodaszerek
abaluuuu
Hozzászólások: 80
Csatlakozott: 2010.09.09. 10:56

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: abaluuuu » 2010.09.10. 09:32

A minap véletlenül belefutottam Tejfalussy előadásába. Sok mindent összebeszélt az öreg de néhány dolog szöget vert a fejemben ezekkel kapcsolatban kíváncsi volnék a véleményetekre.

- Hallgatva az előadást utánanéztem néhány oldalon és könyvben annak hogy tulajdonképpen hány gramm NaCl-t és KCl-t kell fogyasztani naponta. Jelzem mindenhol más adat van. Teljes a sötétség a témában. Találtam olyan könyvet amiben az egyik adat ütötte a 20 oldallal előbb leírtat.

- Elgondolkodtató hogy ha az infúzióban lévő NaCl és KCl arány jót tesz akkor miért mondják hogy együnk jó sok káliumot és kevés nátriumot.

- A Magyar Szabványt az otthon talált són nem találtam.

- Mondom a mókatársamnak hogy a káliumos sótól kipirosodik a bőr erre ő mondja hogy szokott sós vízben fürödni mert valami izom problémáira igen jó. És mindig kicsípi meg kipirosítja a bőrét.

- http://www.kristalbrizo.ro/cura_cu_lichid_sarat_hu.html - ezen az oldalon aszongyák kurva jó a só. Márpedig Székelyföldön igen rég használják a sót tehát nekik több mint ezer éves tapasznyalatuk van erről.
0 x

nobel
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2010.05.28. 09:45

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: nobel » 2010.09.16. 15:36

A vérszérumban az arányok a következők:
Nátrium 141-142 mmol/l Kálium 4-5 mmol/l Kalcium 2,5 mmol/l Magnézium 1 mmol/l
Röviden:
ha csak kb.harmincad része a KCl tartalom a NaCl.-énak a szérumban, akkor nem valószínű hogy a Redi/szívbarát :!: / sóban levő 40 %os KCl tartalom jó a szívnek.
Köztudott hogy a sok KCl szívmegállást okozhat.
A fekete angyalok a KCl-ot használták..

Ne kössetek bele csak példa az élővilágból:
A farmereknek létszükséglet az egészséges állat , mert tönkre mennek különben ezért vesznek nyalósót.
Az állatok sem kálisó bányáig vándorolnak kilométereket, hogy sóhoz jussanak, hanem kősót keresnek...
Takarmánysó/nyalósó/ magas, min. 99,97%-os NaCl tartalma, garantáltan lefedi az állatok szükségleteit.
A szívbarát só annyira szívbarát, mint a szívbarát margarin :!:
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2010.09.16. 18:11

@abaluuuu (5737):
abaluuuu írta: Hallgatva az előadást utánanéztem néhány oldalon és könyvben annak hogy tulajdonképpen hány gramm NaCl-t és KCl-t kell fogyasztani naponta. Jelzem mindenhol más adat van.
Nézd! Van egy minimumbevitel, ami a legtöbb egészséges ember számára átlagos környezeti körülmények szükséges. Ebben legjobb tudomásom szerint nagy vita nincs. Ami kérdéses lehet, hogy mekkora az a felső bevitel, amit a szervezet hosszú távon károsodás nélkül tolerálni tud.
abaluuuu írta: Teljes a sötétség a témában.
Ez a kijelentésed tehát erős túlzás.
abaluuuu írta: Elgondolkodtató hogy ha az infúzióban lévő NaCl és KCl arány jót tesz akkor miért mondják hogy együnk jó sok káliumot és kevés nátriumot.
Valószínűleg hiányosak az ismereteid, ugyanis értesüléseddel ellentétben: nem csak egyféle infúzió létezik. Van olyan, aminek az ionösszetétele megegyezik az egészséges vérplazmáéval (145 mM Na+, 4,5 mM K+ stb.), de van ettől lényegesen eltérő is. Az orvos kiegészít(tet)heti más ionokkal, pl. káliumionnal. Hogy miből mennyit rak bele, az értelemszerűen a beteg állapotától függ. Pl. hipovolaemiás (alacsony az ereken belüli folyadék térfogata) betegnek, akiben rossz a szívtelődés, nem desztillált víz + KCl infúziót fogok adni, hanem olyat, aminek az összetétele közel áll a plazmáéhoz.
abaluuuu írta: Mondom a mókatársamnak hogy a káliumos sótól kipirosodik a bőr erre ő mondja hogy szokott sós vízben fürödni mert valami izom problémáira igen jó. És mindig kicsípi meg kipirosítja a bőrét.
Gondolom, nem issza meg a fürdővizet. Tehát itt nem erről van szó.
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2010.09.16. 18:21

@nobel (5865):
nobel írta: ha csak kb.harmincad része a KCl tartalom a NaCl.-énak a szérumban, akkor nem valószínű hogy a Redi/szívbarát / sóban levő 40 %os KCl tartalom jó a szívnek.
- Az állítás első fele (első tagmondat) ebben a formában téves, szorítkozzunk a Na+/K+ arányra (a vérben nincs NaCl és KCl, hanem Na+-, K+- és Cl--ionok vannak, utóbbi koncentrációja nem egyenlő a nátriumionéval)!

- Tudod, milyen folyadékterek vannak a szervezetben, mekkora térfogatokat képviselnek, és bennük mekkora ionkoncentrációk vannak?

- A következtetésed egyértelműen hibás. Ha igaz lenne, akkor kb. 30-szor kevesebb káliumionra lenne szükséges a szervezetnek, mint nátriumionra. Ez téves, a káliumion hiányát lényegesen rosszabbul tolerálja a szervezet, mint a nátriumionét, kevésbé érzékenyek a káliummentő mechanizmusok. A többibe akkor megyek bele, ha a kérdésre választ adtál.
nobel írta: Köztudott hogy a sok KCl szívmegállást okozhat.
Hogyne, kb. 8-10 g egyszeri dózis intravénásan (de lehet, hogy az a kálumionra igaz, már nem emlékszem), önmagában adva.
Te egy nap nem eszel meg ennyi káliumiont, nemhogy egy étkezés alatt intravénás Whopper mellé.

Étkezés (orális táplálékbevitel) során:

1. Lényegesen lassabban, fokozatosabban jut a vérbe a káliumion, mint iv.
2. Lényegesen kevesebbet viszünk be, mint a fenti letális mennyiség.
3. Általában szénhidráttal együtt esszük, az inzulin megnöveli a sejtek káliumion-fölvételét, ez által a vázizom puffereli a káliumionokat.
4. Mire ez a kevés káliumion kifiltrálódik az interstitiális térbe, jelentősen fölhígul.
5. A vese a többlet-káliumiont folyamatosan távolítja el.

Érted a különbséget?
0 x

nobel
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2010.05.28. 09:45

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: nobel » 2010.09.17. 15:10

@Várhegyi Márton (5871):

1. Amikor túl sok a káliumbevitel, akkor a szervezet aldoszteron nevű hormont termel. Ez az a hormon ami vizeletkiválasztáskor a vesetubulusokban képes 1 kálium ion-t üríteni, és helyette 1 nátrium ion-t megtartani. A folyamatosan túl sok kálium bevitel miatt folyamatosan magas az aldoszteron szint. Régi orvosi könyvekben még le van írva, hogy a folyamatosan magas aldoszteron szint érszűkületet és diabeteszt okoz...
Szívbarát REDI só/40% KCL/ Norbi só/50 % KCL/

Miért szed körülöttünk olyan sok öreg 10-15 féle gyógyszert?
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2010.09.17. 16:33

@nobel (5888):
nobel írta: Amikor túl sok a káliumbevitel, akkor a szervezet aldoszteron nevű hormont termel. Ez az a hormon ami vizeletkiválasztáskor a vesetubulusokban képes 1 kálium ion-t üríteni, és helyette 1 nátrium ion-t megtartani. A folyamatosan túl sok kálium bevitel miatt folyamatosan magas az aldoszteron szint.
A relatíve magas káliumbevitel (rel. magas diétás K+/Na+ arány) vérnyomáscsökkentő hatású. Szerinted hány mechanizmus szabályozza a nátrium- és káliumion-ürítést? Csak az aldoszteron?
nobel írta: Miért szed körülöttünk olyan sok öreg 10-15 féle gyógyszert?
Nyugodtan idézheted a tanulmányt, amely megállapítja, hogy azok az idős emberek, akiknek sok káliumion jut a szervezetükbe, 10-15-féle gyógyszert szednek.

A vízterekkel kapcsolatos kérdésemre adandó választ továbbra is várom, alapvető jelentőségű, mert jelzi, milyen szinten érted, amiről beszélsz.
0 x

nobel
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2010.05.28. 09:45

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: nobel » 2010.09.18. 23:00

Izoionia-t választottam mert egy tankönyvnyit lehet írni még a folyadékterekről, minket az ionok érdekelnek most jobban.

Jelentős különbség van az intracelluláris tér és az extracelluláris tér ionösszetételében. Tehát ~ alatt leginkább az extracelluláris folyadék ionösszetételét, állandóságát jelenti.
A szervezetben található legfontosabb ionokat vizsgáljuk, akkor látható, hogy az extracelluláris tér legfőbb kationja a Na, ami nem azt jelenti, hogy az intracelluláris térben nincs Na. Van, de nagyságrendekkel kisebb mennyiségben.
Az intracelluláris tér legfőbb kationja a K. Ez azt jelenti, hogy a vérplazmában is található, DE nagyságrendekkel kevesebb(4-4,4 és nem túl tág határok között mozog.
Az intracelluláris Ca koncentrációja a extracelluláris térben kb. 2,2 millió. Sejten belüli térben attól függ, hogy a sejtmembránon keresztül milyen transzportfolyamatok zajlanak, változó lehet. Anionok közül az extracelluláris térben döntően Cl ion található. Hidrogén karbamid anion az megtalálható intracelluláris és extracelluláris is, de az extracelluláris térben nagyobb a koncentrációja. Viszont a fehérjék, amelyek az artériás vér pH-ját savként disszociálnak. A vérben viszonylag kisebb koncentrációban található, mint a sejten belüli térben a fehérje anionok. Az interstíciális. térben majdhogynem elhanyagolható a fehérjekoncentráció. Ezzel szemben az intracelluláristérben lényegesen nagyobb a fehérjekoncentráció.
A foszfát anionok döntően a sejten belül találhatók meg, a sejten kívüli térben elhanyagolható a mennyiségük, tehát nagyon csekély. Ebből látható, hogy annak ellenére, hogy az intracelluláris és az extracelluláris folyadéktér ionkoncentrációja viszonylag állandó, a két tér között jelentős különbség van.
A folyadékáramlás a membránokon keresztül történik.

1; Pumpa mechanizmus

A szervezetben sok helyen működik. Erre a klasszikus példa a K-Na pumpa mechanizmus.
Abban van fontos szerepe, hogy fenntartja az egyenlőtlen ionmegoszlást a sejten belüli
tér és a sejten kívüli tér kötött.A sejten belüli tér legfőbb kationja a K-ion, sejten kívüli tér legfőbb kationja a Na-ion. Ahhoz, hogy ez az egyenlőtlen ionmegoszlás
megmaradjon, ehhez az kell, hogy K befele, és Na kifele jusson a sejtből. Ebben az esetben a kerrier a Na-K dependens adenozin trifoszfát enzim. Ez a Na-K dependens adenozin trifoszfát enzim.
Az enzim egy fehérje, ami a membránban lakik sok szeretettel, (tehát annak az alkotórésze) 2 konformációja ismert. A egyik konformációja képes arra, hogy 3 db Na iont megkössön a sejt belseje felől, ezáltal aktiválódik (egyébként inaktív )és az enzim megkezdi az ATP bontásának a katalizálását. ADP + foszfáttá. Energia keletkezik, és ez az energia elegendő ahhoz, hogy ezt a 3 Na iont kifordítsa a sejtből. Ez a molekula egy picit elfordul, ezt sztereorotációnak nevezzük. Tehát a 3 Na iont kilódítja a extracelluláris térbe, ahol amúgy is sok van belőle, és ott leadja. Ha leadta, akkor alakul ki az enzimnek a második konformációja. Ez a forma képes a membrán külső felén 2 db K iont megkötni, ott, ahol egyébként is kevés van belőle. Ez a két K ion aktiválja ismét az enzimet, egy újabb ATP molekulának a bomlását katalizálja az aktív enzim. Ekkor energia szabadul fel, és sztereorotációval beküldi a 2 K iont a sejtbe, ahol már egyébként is sok van.
Összességében 4 Na iont segít ki, és 2 Kiont segít be a sejtbe. Ennek eredményeként tovább nő az extracelluláris tér Na koncentrációja, és az intracelluláris tér K ion koncentrációja. EZ az oka annak, hogyha a sejt nyugalomban van, azaz nem éri inger, akkor a sejt membrán belső fele a külsőhöz képest kissé elektronegatív, mert több a + töltés az extracelluláris térben, mint az intracelluláris térben. E miatt a feszültségkülönbség miatt potenciál mérhető a membrán két oldalán, és ezt nevezzük nyugalmi potenciálnak. Ennek a sejtek ingerületi folyamatainak szempontjából van jelentősége.
Változatlanul állítom hogy a kősó/NACL/ kicserélése Káliumos sóra káros az egészségre és beteggé tesz..

Mellesleg a rák témában már említettem, hogy a rákos sejtnek más a membrán potenciálja, mint az egészséges sejté...
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2010.09.19. 12:17

@nobel (5944):
Pár tartalmi hiba van a kis írásban, ebbe most nem megyek bele, ami lényeges, azt megemlítem. A lényeg, hogy leírsz (pontosabban: forrásmegjelölés* nélkül kopizol) egy csomó alapvetően helyes állítást (erre a hozzászólásodra értem), de fogalmad sincs, mi a jelentőségük, nem látod az összefüggéseket, ráadásul szemmel láthatóan az alapvető fogalmak sem tiszták benned, de az is lehet, hogy el sem olvastad, amit kopizol. Így fordulhat elő, hogy nem tűnnek fel olyan ordítóan (nyelvtanilag vagy szakmailag) hibás állítások, mondatok, mint:
nobel írta: Az intracelluláris Ca koncentrációja a extracelluláris térben kb. 2,2 millió.
(A koncentrációnak nem db a mértékegysége; egyébként, összkalciumion-koncentrációra kb. stimmel a szám, csak éppen mmol/l-ben értendő, tehát 2,2 mmol/l.)
nobel írta: Hidrogén karbamid anion
nobel írta: a fehérjék, amelyek az artériás vér pH-ját savként disszociálnak
(A félkövér kiemelések tőlem származnak.)

Továbbá, a sztereorotációt is, úgy tűnik, csak a te cikked ismeri.
(Bár nem égetően nagy tévedés, de nem igaz az, hogy a zérustól különböző membránpotenciált kizárólag a Na+-K+-pumpa működése eredményezi, sőt annak van a legkisebb szerepe, és az "elektronegatív" kifejezés is helytelen ilyen értelemben - a negatív elektromos potenciál kifejezés szinonimájaként - használva.)

Nem tudunk úgy vitázni, hogy kiollózol egy cikkből pár dolgot, aztán ide beírod. Ez nem tudás, ez nem értés, így semmi értelme folytatni a vitát. A végső konklúziódhoz pedig nem tudom, hogyan jutottál el megint, mert a cikk aligha ad értelmet az érvednek.

Egyébként a folyadéktereket rettentően bonyolult és hosszadalmas lett volna leírnod: intracelluláris, extracelluláris.
(Én ennyivel - középiskolás szint - is beértem volna, de valójában az extracelluláris teret kétfelé osztjuk - interstitiális és intravazális tér -, továbbá beszélünk ún. harmadik folyadéktérről - peritoneális, pleurális, pericardiális, ízületi, szemcsarnok- és agyfolyadék; endo- és perilympha a belső fülben.)

A lényeg az lett volna, hogy az intracelluláris térben alacsony a nátrium- és magas a káliumion-koncentráció, tehát értelmetlen az extracelluláris tér ionkoncentrációit kizárólagosan fölhasználni az érvelésben. Ráadásul az intracelluláris tér kétszerakkora, mint az extracelluláris, a te logikád (kiterjesztve az egész szervezet ionkoncentrációira) alapján tehát kb. kétszerannyi káliumion bevitelére van szükség, mint nátriumionéra. Valójában nem ez határozza meg a beviteli szükségletet.
nobel írta: Változatlanul állítom hogy a kősó/NACL/ kicserélése Káliumos sóra káros az egészségre és beteggé tesz..
Írhatnál valódi érveket, több értelme volna, mert eddig csak az ionkoncentrációkra hivatkoztál, ráadásul értelmetlenül (kizárólag az extracelluláris térre vonatkozólag).
(És akkor még jóindulatú voltam a megfogalmazásban, mert te csak a vérszérumot említetted, ami még nagyobb hiba a maga mindössze kb. 3 literes térfogatával.)

*A homeosztázis szabályozása
0 x

nobel
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2010.05.28. 09:45

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: nobel » 2010.09.19. 13:34

A forrás az amit írtál jó/egyébként nem tudom még hogy kell megjelőlni, a szerzőt és nem akartam kijavítani ŐT
Első megjegyzésemben is mmol/l volt értelemszerüen mi így számolunk/,
De kérlek ne beszélj mellé meg tudod mondani, összeségében miért kellene kb. 400x annyi KCL "K+ ionokat" a konyhasóban fogyasztani???
Azért mert cukorbetegségre való hajlamot, illetve trombozis hajlamot fokozza???

Nyugodjál meg egyébként orvos vagyok valamit hallottam már a folyadék terekről....
Probálj meg a feladott kérdésre koncentrálni..amíről a "Sómitosz" szól

Ne bujj se te, sem én a tudományos álca mögé....
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2010.09.19. 15:08

@nobel (5956):
nobel írta: Ne bujj se te, sem én a tudományos álca mögé....
Nézd, nem én linkelek pontatlan-téves/el nem olvasott forrást, hanem te. Olyan forrást adj, amit elolvasol, és vállalod a felelősséget a hitelességét illetően, ne legyen tele ordító tévedésekkel (megjelölni a forrást pedig igazán nem nehéz)!
Sem tudományos, sem semmiféle más álca mögé nem bújom, névvel, arccal vállalom, amit leírok (ha tévedek, azt is).
nobel írta: De kérlek ne beszélj mellé meg tudod mondani, összeségében miért kellene kb. 400x annyi KCL "K+ ionokat" a konyhasóban fogyasztani???
Ki beszél mellé? Én ugyan nem. Én azt látom a hozzászólásaid, az érveid alapján, hogy az egészet nem érted.
A 400-as szorzó honnan jött? Egyébiránt, el vagy tévedve, ti. nem a "kell"-ről vitázunk (mert kelleni nem kell), hanem arról, hogy káros-e, ha ilyen sókeveréket fogyasztunk (mennyiségtől függetlenül, az más lapra tartozik). Erre neked az az érved, hogy a vérplazmában sincs ekkora koncentrációban a káliumion. Ne fogyassz konyhasót se, mert abban meg semennyi kálumion nincs, tehát kevesebb, mint a vérplazmában.
nobel írta: Nyugodjál meg egyébként orvos vagyok valamit hallottam már a folyadék terekről....
Akkor miért érvelsz azzal, hogy a vérplazmában mennyi a nátriumion-koncentráció? Mintha más folyadéktér nem is lenne, és mindent a plazma határozna meg. A te logikád alapján egyetlen fogyasztható táplálék lenne, az a vérplazma. Egy orvosnak ennél igazán szélesebb látókörűnek kell(ene) lennie.
nobel írta: Azért mert cukorbetegségre való hajlamot, illetve trombozis hajlamot fokozza???
Mekkora káliumbevitel? Mennyi (g/nap) csökkentett Na-tartalmú só? Mennyi idő alatt? Milyen embereknek? Forrás?
Hangsúlyozom: nem arról szól a vita, hogy a magas káliumbevitel mit okoz, hanem arról, hogy a csökkentett Na-tartalmú sónak milyen káros hatása van. Szinte értelemszerű, hogy minden anyagnál van a tolerálható mennyiségek felső határa, ebben túl sok érdekes nincs. De az érveid - amikre reagáltam - értelmetlenek.
nobel írta: Probálj meg a feladott kérdésre koncentrálni..amíről a "Sómitosz" szól
Egyelőre még te nem adsz korrekt érveket, nem én. Az élettani összefüggésekre azért voltam kénytelen rákérdezni, mert úgy láttam, vannak hiányosságaid, amiből a téves összefüggések adódnak.
0 x

Avatar
Gábor
Hozzászólások: 2318
Csatlakozott: 2009.12.09. 19:37
Tartózkodási hely: Finnország

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Gábor » 2010.09.19. 17:23

@Várhegyi Márton (5957): A te logikád alapján egyetlen fogyasztható táplálék lenne, az a vérplazma.
Van ilyen, úgy hívják vámpír... :mrgreen:
0 x

abaluuuu
Hozzászólások: 80
Csatlakozott: 2010.09.09. 10:56

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: abaluuuu » 2010.09.23. 15:38

A minap az intersparban járva megvizualizáltam a sókat.
MSZ-01-10007-82-ezt egyen sem láttam felírva. Persze ez annyira nem a témához tartozó bizonyító erejű dolog.

Egyébként ha lesz időm meg energiám akkor fogok egy marék sót és elektronmikroszkóppal megnézessssük :D


"Nézd! Van egy minimumbevitel, ami a legtöbb egészséges ember számára átlagos környezeti körülmények szükséges. Ebben legjobb tudomásom szerint nagy vita nincs. Ami kérdéses lehet, hogy mekkora az a felső bevitel, amit a szervezet hosszú távon károsodás nélkül tolerálni tud."
Meg tudnád mondani mennyi ez a minimum bevitel NaCl-ből és KCl-ből?


Azt hogy teljes a sötétség a témában arra alapoztam hogy vettem a fáradtságot és megnéztem 2 orvosi könyvben és vagy 15 internetes oldalon mennyi az ajánlott mennyiség és mindenhol más volt.
Volt ahol 0,5g NaCl volt a napi ajánlott mennyiség 3-4 g KCl és 1,5 mg Fluor.


Persze teljesen igazad van hogy sokféle fajta infúzió létezik. Én konkrétan a fiziológiás sóoldatra gondoltam.


Egyébként ha az ember mondjuk csak csökkentett nátrium tartalmú konyhasót fogyaszt aminek mondjuk 40%a KCl és mondjuk mindenbe ezt teszi és napi kb.:15 grammot benyel belőle akkor az hosszú távon egészséges?
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2010.09.23. 19:51

@abaluuuu (6126):
abaluuuu írta: Egyébként ha lesz időm meg energiám akkor fogok egy marék sót és elektronmikroszkóppal megnézessssük
Igen, egy EM-os vizsgálat bizonyosan eldönti az élettani-biokémiai kérdéseket :)
abaluuuu írta: Meg tudnád mondani mennyi ez a minimum bevitel NaCl-ből és KCl-ből?
Szakadjunk el a sóktól (NaCl, KCl), itt a nátrium- és a káliumionokról van csak szó. A Tápanyagtáblázat (Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 2005) c. dietétikai kézikönyv a következőket írja:

"...egyes szakemberek 0,5 g/nap nátriumbevitelt is elegendőnek tartanak, mivel bizonyos oki összefüggés mutatható ki a túlzott sóbevitel és a magas vérnyomás között."

"A minimális káliumszükségletet 1,6 g-ra [g/nap] becsülik."
(Ez összhangban van azzal, hogy a nátriumion-ürítés sokkal szabályozottabb, mint a káliumioné, utóbbi esetében könnyebben alakul ki hiány - hypokalaemia.)
abaluuuu írta: Volt ahol 0,5g NaCl volt a napi ajánlott mennyiség 3-4 g KCl
A hivatalos magyar ajánlás maximum 5 g/nap NaCl (ún. hozzáadott só) bevitelét tartja megfelelőnek. Ajánlott mennyiséget egészségeseknél sóra nem adnak meg, mert nem a só a lényeg, hanem az említett ionok.
abaluuuu írta: Persze teljesen igazad van hogy sokféle fajta infúzió létezik. Én konkrétan a fiziológiás sóoldatra gondoltam.
Tudom, hogy arra gondoltál, ettől még téves volt az indoklásod. Nem a fiziológiás sóoldat ionkoncentrációi adják meg az optimális diétás Na+-K+-arányt, már csak azért sem, mert a fiziológiás sóoldatban kizárólag NaCl van (c = 0,154 mmol/l), kálium-, kalcium- stb. ionok (amik a vlrplazmában vannak) nincsenek.
abaluuuu írta: Egyébként ha az ember mondjuk csak csökkentett nátrium tartalmú konyhasót fogyaszt aminek mondjuk 40%a KCl és mondjuk mindenbe ezt teszi és napi kb.:15 grammot benyel belőle akkor az hosszú távon egészséges?
Ez 3,6 g Na+-ionnak és 3 g K+-ionnak felel meg. Nátriumból ez már elég sok (magas vérnyomás kockázata), kivéve, ha intenzív izzadás indokolja. Káliumból nem vészes a mennyiség, egészségeseknél nem tartom valószínűnek, hogy akár hosszabb távon problémát okozna, de ez természetesen az egyéb, ételekkel bevitt káliumtól is függ.
Bővebbet egyelőre nem tudok erről mondani.
0 x

Avatar
vegyati
Hozzászólások: 575
Csatlakozott: 2009.12.09. 18:49

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: vegyati » 2011.04.19. 08:18

A BadBigPharma és a sómaffia összefonódásának újabb jele :) :

UPM Produces Low Sodium Salt Substitute; Good for Heart, Diabetes and High Blood Patients

"A group of researchers from Universiti Putra Malaysia (UPM) successfully produced Cardio-mate or a salt substitute from plants with low sodium content which proves to be friendly for heart, diabetes and high blood pressure patients who are at risk of food salt."

"Cardio-mate has the ability to decrease blood sugar, control excessive blood pressure and protecting the eyes, liver, heart, kidney, bone, skin, brain to blood vessels."
0 x

nobel
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2010.05.28. 09:45

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: nobel » 2011.05.04. 15:52

Reformsók..REDISÓ./40%KCL/nem csak szerintem károsak...
Még egyetemista koromban megvettem a :
"TECHNIKA A BIOLÓGIÁBAN 8. A BIOLÓGIA AKTUÁLIS PROBLÉMÁI" -(MEDICINA KÖNYVKIADÓ BUDAPEST Dr. Szabó Dezső írt "A mellékvesekéreg biológiája" témában itt részletesen ki van fejtve hogyan okoz trombozist vese és egyéb betegségséget a KCL. :!:

A műtrágyázás miatt amúgy is káliummal telítettek a növényeink és az állataink, melyek ezeket a káliumban dús növényeket fogyasztják.”

A hiányos NaCl-pótlástól besűrűsödik a vér, ettől romlik a vérkeringés és emiatt lassanként tönkremegy a vese és minden más szerv is. A kálium-túladagolás viszont (elsősorban) szív-, vese- és idegrendszer károsító.
"A belgyógyászat Alapvonalai 2." (Prof. Dr. Magyar I. - Prof. dr. Petrányi Gy., Medicina Orvosi Könyvkiadó Budapest, 1967.) egyetemi tankönyv szerint, egy egészséges felnőtt veséinek többlet kálium-eltávolítási sebessége kisebb, mint 2,2 - 3,6 gramm/nap, s azt is írja, hogy ha a szájon át bejutó kálium az ételből és italból ennél gyorsabban jut be a vérbe, akkor kálium-túladagolási mérgezésre, hiperkalémiára jellemző torzulások, szívműködésben romlás fog bekövetkezni.
A kálium túladagolás nagyon komoly negatív kihatással van a férfiak nemzőképességére (!).
Ki ezért a felelős? Mindenki aki a nátriumhiány/kálium túladagolás mellett érvel!

A kálisó, lassan ölő méreg. Káliumból a szükséges napi mennyiség 400-600mg és nem az ajánlott 3000-5000mg. Olyannyira mérgező, hogy 800mg kálium egyszerre bejutva a szervezetbe már vesekárosító! Ennél fogva, káros a boltokban árusított sók többsége, melyben a nátriumot 40-90%-ban káliumra cserélték (holott a Magyar szabvány ezt tiltja is)!
A szervezet által elviselhető legnagyobb kálium-dózis max. 3,6 gramm, de csak, 24 órán belül egyenletesen elosztva!

"Magyar Imre – Petrányi Gyula A belgyógyászat alapvonalai, Egyetemi tankönyv, hetedik, átdolgozott kiadás, Medicina kiadó 1969, első és második kötet" szerint is, a napi káliumszükségletünk ~400mg!
A kálium, a szervezetünkben egy nagyon kényes egyensúlyú elektrolit alkotója. Az emlitett tankönyv nyomán az is kijelenthető, hogy a laboratóriumi vérképelemzés alkalmával feltüntetett nátrium határértékei úgyszintén hamisak amennyiben szélesebb határokat adnak meg a valóban megfelelő értékeknél: ha bárkinek a laboreredményén a nátrium 140 és 144mmol/l közötti értéktől a legcsekélyebb mértékben eltér, akkor a szervezetében a Na koncentrációja nem megfelelő.
Az optimális érték: 142mmol/l. A laboratóriumok által megjelölt, 140mmol/l-nél alacsonyabb határérték, elfedheti a szervezet Na hiányát!

Az sem igaz, hogy a NaCl károsítja a vesét. Ferdítés! Azért ferdítés, mert a kálium károsítja a vesét és nem a nátrium! A szervezetünk képes akár ~40g nátrium kiválasztására a legcsekélyebb károsodás nélkül. A veséink káliumeltávolítási sebessége pedig csak 2,2-3,6g! Vagyis, amikor arról van szó hogy a só kiválasztása problémás, akkor az nem a tiszta NaCl-ra vonatkozik, hanem a káliummal dúsitott hamisitott sóra!

Vegyetek kóser sót az egészséges nincs benn KCL.
0 x

Avatar
osamuka
Hozzászólások: 2227
Csatlakozott: 2011.02.19. 08:08

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: osamuka » 2011.05.04. 16:24

Na végre egy értelmes hozzászólás! :o
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2011.05.04. 16:40

@nobel (17767):
nobel írta: A hiányos NaCl-pótlástól besűrűsödik a vér,
A nátriumkonzerváló mechanizmusok elég nagy kapacitásúak, egészségesekben kb. 0,5 /nap nátriumbevitel sem okoz hyponatraemiát. Inkább akkor van baj, ha nem fogyasztunk elég vizet, ilyenkor a vér besűrűsödhet, ami a trombózisnak kedvez.
nobel írta: "A belgyógyászat Alapvonalai 2." (Prof. Dr. Magyar I. - Prof. dr. Petrányi Gy., Medicina Orvosi Könyvkiadó Budapest, 1967.) egyetemi tankönyv szerint, egy egészséges felnőtt veséinek többlet kálium-eltávolítási sebessége kisebb, mint 2,2 - 3,6 gramm/nap
"Az átlagos 80 mmol [3,1 g] napi K+-terhelésnél hatszor nagyobb K+-terheléshez is jól alkalmazkodik a veseműködés."
(Tulassay Zsolt [szerk.]: A belgyógyászat alapjai, Medicina Könyvkiadó, 2011)

A 2,2-3,6 gramm/nap abszurdan kicsit érték. Ha ennyi lenne, már mindenki régen hyperkalaemiás volna.
nobel írta: A kálium túladagolás nagyon komoly negatív kihatással van a férfiak nemzőképességére (!).
Hivatkozás?
nobel írta: Olyannyira mérgező, hogy 800mg kálium egyszerre bejutva a szervezetbe már vesekárosító!
(Ez kb. másfél-két banánt jelent.) Hivatkozás?
nobel írta: Ennél fogva, káros a boltokban árusított sók többsége, melyben a nátriumot 40-90%-ban káliumra cserélték
És ezt honnan tudjuk? Ugyanis nincs ráírva a sóra.
nobel írta: Az emlitett tankönyv nyomán az is kijelenthető, hogy a laboratóriumi vérképelemzés alkalmával feltüntetett nátrium határértékei
A vérképhez hogyan jön a nátrium? Sehogy: a vérképnek nem részei a különböző ionkoncentrációk, így a nátriumioné sem (ezek a klinikai kémiához tartoznak).
Micsoda dilettantizmus!
nobel írta: úgyszintén hamisak amennyiben szélesebb határokat adnak meg a valóban megfelelő értékeknél:
Hivatkozás?
nobel írta: Ez sem igaz, hogy a NaCl károsítja a vesét. Ferdítés!
A magas nátriumfogyasztás az arra érzékenyekben magas vérnyomáshoz vezethet, ami károsíthatja a vesét.
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.05.05. 13:43

Erdekes cikk a temaban:

http://index.hu/tudomany/2011/05/05/a_s ... ockazatot/

A jelenlegi amerikai ajánlások szerint a napi sófogyasztást érdemes 2300 milligramm alatt tartani, sőt a magas vérnyomás által veszélyeztetett embereknek még ennél is kevesebbet, legfeljebb 1500 milligrammot javasolnak naponta.

A mostani kutatáshoz két korábbi, összesen 3700 európai embert érintő tanulmány adatait értékelték. A résztvevők sófogyasztását vizeletmintáik elemzésével állapították meg a tanulmányok indulásakor. Ennek alapján három (alacsony, közepes és magas sófogyasztású) csoportba osztották az embereket. Ekkor a résztvevők kétharmadának normális volt a vérnyomása, egyiküknek sem volt szívbetegsége.

A nyolcéves követési idő végén megállapították, hány embernél diagnosztizáltak közben szívbetegséget vagy magas vérnyomást. Kiderült, hogy a három csoport között nem volt különbség a szív- és érrendszeri betegségek arányában, sőt a szívbetegségek miatti halálozás éppen a legkevesebb sót fogyasztók csoportjában volt a legmagasabb (4 százalék), és a legalacsonyabb (1 százalék) azok körében, akik a legtöbb sót ették. Mindhárom csoportban a normál vérnyomással indulók mintegy negyedének lett magas a vérnyomása a követés végére.

Megszokott (bosszanto) modon a magyar internetes cikk nem adja meg a forrast, megkeresheto:

http://newsatjama.jama.com/2011/05/03/a ... striction/

http://www.cnn.com/2011/HEALTH/05/03/sa ... google_cnn

vegul itt a cikk: http://jama.ama-assn.org/content/305/17/1777.short

Erdekes!
0 x

verszemu
Hozzászólások: 180
Csatlakozott: 2011.01.22. 11:42

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: verszemu » 2011.05.05. 15:14

@vaskalapos (17841):

Azért jöttem fel a fórumra, hogy rákérdezzek itt, látom megelőztél. :)
Szóval mennyire komoly kutatásról van szó, mennyire fogadja el a szakma?
Köszi.
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.05.05. 15:25

@verszemu (17850):

Erdekes... nyilvan lesz folyatatasa...

az elso es legnagyobb bizonytalansagot az adja, hogy a sofogyasztast hogyan mertek (szerintem ez nem komoly, gyakrabban kellett volna, ahhoz, hogy ebbol komolyan lehessen kovetkeztetni barmire is!):

A vizgalat kezdeten egy napig gyujtottek vizeletet, hogy abban mennyi a so... es ezt extrapolaltak nyolc evre! A szerzok is latjak, hogy ez egy bizonytalansagi tenyezo...

a masik, hogy normalis vernyomasu, fiatal feher kiserleti alanyokat kovettek... nem feltetlenul lehet altalanositani a magas vernyosmasu, nem feher, nem fiatal egyenekre
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.05.06. 10:30

@vaskalapos (17851):

Nos én úgy tudom és gondolom ez lenne a titok nyitja...

...hogy a szervezeten belüli össz mennyiségük (Na,K) szigorúan szabályozott és ez nem a se-ra vonatkozik,hanem az egész/teljes szervezetre.Éppen ezért a Na és K beviteli aránya is fontos a hipertónia megelőzésében,nem csak a Na-nak a bevitele.A helyzet pedig az,hogy Na-ból többet,K-ból kevesebbet viszünk be a kívánt értéknél,nos ez igencsak eltorzítja a szükséges arányt...

A tanulmány,mivel egy rakás élettani folyamat ellen beszél a maga kis konzekvenciájával,biztos nem véletlenül lett ilyen hanyagul elkészítve.
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2011.05.06. 11:24

@Rétike (17875):
Rétike írta: a szervezeten belüli össz mennyiségük (Na,K) szigorúan szabályozott és ez nem a se-ra vonatkozik,hanem az egész/teljes szervezetre.
A szervezet össz-nátriumtartalma leginkább az extracelluláris tér térfogatán (vértérfogat, artériás vérnyomás, veseperfúzió, a képződött filtrátum mennyisége) keresztül szabályozódik (a szérumkoncentrációnak kisebb mértékben, ugyan, de van szerepe), a káliumion esetében viszont a szérumkoncentráció a szabályozott paraméter, nem pedig az össz-káliumtartalom. Úgyis lehet magas a szérum káliumion-koncentrációja, hogy közben az össz-káliumtartalom alacsony. Ilyen helyzet állhat elő inzulinhiányban.
Rétike írta: Éppen ezért a Na és K beviteli aránya is fontos a hipertónia megelőzésében,nem csak a Na-nak a bevitele.
Így igaz. Ha a káliumbevitel nem azonos a vizsgált csoportokban, rögtön van plusz 1 nemkontrollált paraméter, és így a végeredményből csak korlátozottan lehet levonni a konklúziót. A káliumon kívül a kalcium- és magnéziumbevitel is számít (ezek is csökkentik a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét) sok más mellett.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Várhegyi Márton 2011.05.06. 12:09-kor.
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.05.06. 11:53

@Várhegyi Márton (17876):
... sok más mellett.
Ott a pont!

Ja igen...a többi is szép volt. 8-)
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.05.06. 22:33

@Rétike (17875):
A tanulmány,mivel egy rakás élettani folyamat ellen beszél a maga kis konzekvenciájával,biztos nem véletlenül lett ilyen hanyagul elkészítve.
Nem tudom, hanyag-e... es mi koze ennek a veletlenhez? Arra gondolsz, hogy valami elozetes koncepciot probaltak alatamasztani? Nem hiszem.

Nem elettan, egyszeru megfigyeles, megmerik a so-uritest, es utan kovetik az egeszsegi allapotot.

Nezem a cikket, a harom csoport 107, 168 es 260 mmol sot uritett 24 ora alatt. M=58-cal szamolva 0.107*58g az kb 6g napi sofogyasztas az alacsony, napi 9.7g a kozepes es 15g a magas... realis ez?
Ha natriummal szamolok, akkor 2.3 - 4 - 6 g napi urites (fogyasztas).

Mertek a kalium-uritest is, es neztek a Na: K aranyt is, az adatok az elekronikus mellekletben vannak:

http://jama.ama-assn.org/content/suppl/ ... 4_2011.pdf

Elobb azt kell ketseget kizaroan megallapitani, hogy az itt leirt osszefugges valoban letezik, reprodukalhato, es ha igen, majd utana lehet elettani magyarazatot keresni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára vaskalapos 2011.05.06. 23:51-kor.
0 x

Avatar
osamuka
Hozzászólások: 2227
Csatlakozott: 2011.02.19. 08:08

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: osamuka » 2011.05.06. 23:45

@vaskalapos (17887):
Ezt a mellébeszélést!!! :o Döbbenet! Te tudod, hogy miről van itt szó? :lol:
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2011.05.07. 07:54

@Rétike (17877):

Tehát akkor az előző hozzászólásom tükrében:

Miféle "rakás élettani folyamat ellen beszél" a tanulmány? És miért hanyag?

Elolvastad az egészet, vagy csak az abstractot?
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.05.07. 16:01

@Várhegyi Márton (17910):

Nem,alap információkból indultam ki,közben kiokosítottak tápl.tud.-on a Na/K arány szükségességéről(ez az,amire konkrétan rákerestem az anyagokban,de nem tért ki rá) + hozzátettem az ÁOK anyagot,ennyi.
És a konklúzióról írtam ezt.Azért összegeztem (rakás),mert én most le nem vezetem ezt,az tuti.
0 x

Avatar
osamuka
Hozzászólások: 2227
Csatlakozott: 2011.02.19. 08:08

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: osamuka » 2011.05.07. 16:03

@Rétike (17932):
Eszed helye megvan hozzá! :lol:
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.05.07. 19:43

@nobel (17767):


Próbálom értelmezni...
800mg kálium egyszerre bejutva a szervezetbe már vesekárosító!
Ha ez igaz lenne,akkor mindenki vesebeteg lenne X éves korára.Íme.

A kálium-túladagolás viszont (elsősorban) szív-, vese- és idegrendszer károsító...
hiperkalémiára jellemző torzulások, szívműködésben romlás fog bekövetkezni.
Bármiről el lehet mondani,hogy a túlzott bevitel káros...Ez nem specifikus tulajdonság,sok szót nem érdemel,érvényes a Na-ra is...Inkább foglalkozzunk ezekkel a messzemenő következtetésekkel:
A kálisó, lassan ölő méreg.
Vegyetek kóser sót az egészséges nincs benn KCL.
És ha már Petrányi (csak mert 2.féléve tanulok „tőle”)…
Forrás: Ifj.Dr.Petrányi Gyula szerkesztésében (+Dr.Petrányi Gyula egyik szerző a sokból),Belgyógyászat – tömör összefoglalás, 2003.,5.átdolgozott kiadás, Medicina kiadó

Kamrai extrasystolia – 118.oldal
„Igen fontos még a kálium pótlása”

Szövődménymentes szívinfarktus hagyományos kórházi kezelése – 139.oldal
„Fontos a megfelelő kálium-bevitel,ez végezhető infúzióban,vagy adható kálium per os is,általában napi 3-4g kálium citricum formájában,ha egyébként nincs szükség infúzióra.”

Dilatatív (congestiv) cardiomyopathia – 147.oldal
„Gyógyítás – 6.pont
Vízhajtás káliumpótlással (l.cardialis decompensatio kezelése)”

Hypertensiv állapotok – 163.oldal
„Endogén,táplálkozási és környezeti faktorok elősegítik a hypertonia és a csatlakozó patológiai elváltozások,klinikai tünetek megjelenését.Ezek:…túlzott sóbevitel…”

168.oldal
„Jelentős sóbevitel is … lehet oka a várt vérnyomáscsökkentés elmaradásának.”

Természetesen gyógyszer alkalmazása mellett.Adott esetben spironolacton,triamteren (171.oldali táblázat!)hatóanyagút választva.(Segítek: kálium-megtartók…)

Minimállaesiós nephrosis - 293.oldal

"Kiegészítő kezelés.
2.Sószegény étrend
3.étrendi kálium pótlás"

Szerintem a só-bevitel csökkentése nem a titkos kálium miatt van...

Lassan ölő méreg?Zéró kálium?Hát mik ezek itt fent?Tippek aktív euthanasiára?

Csak mert Petrányi... :)
0 x

Avatar
osamuka
Hozzászólások: 2227
Csatlakozott: 2011.02.19. 08:08

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: osamuka » 2011.05.08. 20:31

Túl bonyolítjátok! A vegytiszta sóból, amit Erélyből hozatok, fele annyi kell, mint a bolti, KCl-t, és kálium-ferrocianidot tartalmazó sóból! Így csökkentett NaCl tartalmú sót eszünk. ilyen egyszerű! Ez megfelel a 82-s MSZ 10007 szabványnak, és számolgatni sem kell! Az ilyen étel után az O2 víz is jobban esik! :lol:
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2011.05.10. 19:40

Az volna a tiszteletteljes kérésem a fórumozókhoz, hogy próbáljanak meg a topiktéma megvitatására szorítkozni.
0 x

abaluuuu
Hozzászólások: 80
Csatlakozott: 2010.09.09. 10:56

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: abaluuuu » 2011.06.02. 09:31

http://hetivalasz.hu/eletstilus/hara-so-24474/

Kár hogy a topic elején feldobott kérdésre senki nem tudott megnyugtató választ adni. Mégpedig hogy vajon igaz e hogy az a Kcl olyan mennyiségben jelen van az asztali sóban mint ahogy azt állítják egyesek.

Hogy mit okoz a NaCl és a KCl azt utána kellett volna megvitatni. Engem konkrétan első körben ez érdekelt volna mert úgy gondolom hogy ha csökkentett nátrium tartalmú sót akarok fogyasztani akkor azt veszek. Szórakozóhelyeken is rühellem hogy rendes pálinkát kérek helyette sunyiba átverve valami kommersz szeszesitalt kapok :D
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2011.06.02. 09:56

@abaluuuu (18596):
abaluuuu írta: Kár hogy a topic elején feldobott kérdésre senki nem tudott megnyugtató választ adni.
Nézd! A törvényi előírás szerint nagyobb mennyiségű kálium biztosan nem lehet benne, de ha érdekel, keresd ki a megfelelő törvényt, jogszabályt. Ha annak nem hiszel, akkor meg bevizsgáltathatod a sókat, kb. 15-20 kHUF/minta árért.

Én tervezem, hogy valamelyik egyetemen megkérdezem, nem csinálnák-e meg olcsóbban (egy analitikával foglalkozó cégnek haszon is kell, és az árban benne van minden költsége, tehát nyilván nem anyagköltségi áron csinálja), de még nem volt időm erre.

(A linkelt cikket nem olvastam el, majd később reagálok rá.)
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2011.06.02. 10:35

@abaluuuu (18596):
Itt van a legnagyobb magyarországi sóforgalmazó honlapján a forgalmazott termékek listája:
http://www.compex-so.hu/index.php/terme ... ossagi-sok

Látható, hogy itt van külön "csökkentett nátriumtartalmú só", ami 30%-kal kevesebb nátriumot tartalmaz.
Szerintem ez az egy, ami 30% KCl-tartalmaz, a többi pedig >99% NaCl. A csomagolásra sajnos általában ez nincs ráírva (talán a nagyobb, éttermi kiszereléseknél rá van), de meg lehet kérdezni a gyártót.
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2011.06.02. 10:51

@Szilágyi András (18598):

Én kb. 25 só csomagolását néztem meg egyszer egy nagyobb élelmiszerüzletben, és a csökkentett nátriumtartalmúakon kívül egyiken sem jelezték, hogy lenne benne kálium számottevő mennyiségben (a jód volt káliumsó formájában, de ez 20-50 mg kálium-jodidot vagy -jodátot jelent 1 kg sóban).
Az összetételt általában jelezték a csomagoláson (konyhasó, tengeri só stb.), de volt olyan termék, ahol nem.
A csökkentett nátriumtartalmúakra (3-félét lehet kapni) viszont mindre rá volt írva, hogy miből mennyi van bennük (a NaCl terméktől függően 50-70 m/m %, a KCl 30-50 m/m %).
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.06.02. 11:31

@abaluuuu (18596):

Kár hogy a topic elején feldobott kérdésre senki nem tudott megnyugtató választ adni. Mégpedig hogy vajon igaz e hogy az a Kcl olyan mennyiségben jelen van az asztali sóban mint ahogy azt állítják egyesek.
Nincsen.
Hogy mit okoz a NaCl és a KCl azt utána kellett volna megvitatni. Engem konkrétan első körben ez érdekelt volna
Igen?Hát pedig nagyon de nagyon jól tennéd,ha odafigyelnél a kettő közti lényeges élettani/kórélettani vonatkozásokra!A magasvérnyomás és sok Na fogyasztás,illetőleg alacsonyvérnyomás és K fogyasztás kapcsolata nem kérdés.
mert úgy gondolom hogy ha csökkentett nátrium tartalmú sót akarok fogyasztani akkor azt veszek. Szórakozóhelyeken is rühellem hogy rendes pálinkát kérek helyette sunyiba átverve valami kommersz szeszesitalt kapok

Persze ha valakinek az egészsége csak a pálinkáig futja,akkor nem csodálkozom,hogy az igazán lényegi kérdés magasról le van...

Mérgezés???Bár mindenki(akinél kizáró tényező nincs) a csökkentett Na-tartalmút "fogyasztaná",ha már mindenképpen magas sófogyasztás jellemzi az étrendjét!

Továbbá akkor ne vegyünk jódozott sót sem?Nem baj,hogy abban meg kálium-jodid formájában van benne a jód,amire viszont nagy szükség van...Na akkor most mérgeznek,vagy inkább észt próbálnak adni az egészség védelme nevében?
0 x

abaluuuu
Hozzászólások: 80
Csatlakozott: 2010.09.09. 10:56

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: abaluuuu » 2011.06.02. 11:47

Nekem egy elektronmikroszkópos vizsgálatot beígértek ingyenbe egy egyetemen de még nem volt időm eljutni odáig hogy be is menjek sajna.

Egyébként jó lenne ezt az összesküvés elméletet cáfolni kísérletekkel.

Van aki még a piros paprikába is megleli a Kcl-t.
http://www.youtube.com/watch?v=G-2Gy2APllk
0 x

abaluuuu
Hozzászólások: 80
Csatlakozott: 2010.09.09. 10:56

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: abaluuuu » 2011.06.02. 11:51

@Rétike (18600):
Rétike drága ez : Persze ha valakinek az egészsége csak a pálinkáig futja,akkor nem csodálkozom,hogy az igazán lényegi kérdés magasról le van... egy példa volt arra hogy nem szeretem ha vásárolt termék nem azt tartalmazza mint amit meg akarok venni, de látom nem értetted.
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2011.06.02. 12:06

@abaluuuu (18601):
abaluuuu írta: Nekem egy elektronmikroszkópos vizsgálatot beígértek ingyenbe egy egyetemen
Elektronmikroszkóppal? Alkalmas egyáltalán erre az elektronmikroszkópia? (András?)
Sokkal olcsóbb föloldani a sót desztillált vízben, és lángfotometriásan megmérni a koncentrációkat.
0 x

abaluuuu
Hozzászólások: 80
Csatlakozott: 2010.09.09. 10:56

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: abaluuuu » 2011.06.02. 12:32

Nem vagyok benne biztos hogy tökéletesen alkalmas volna. De egy ingyen egy kristályszerkezet tanulmányozást megérne:)
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.06.02. 13:44

@abaluuuu (18602):

Írd azt,ahogy érted,célszerűbb...

Nem vitattam a kívánság/elvárás jogosságát.
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2011.06.02. 14:15

Gyanítom amúgy, hogy a KCl sokkal drágább, mint a NaCl.
Pl. Compex asztali só 1 kg: 75 Ft
Compex asztali só csökkentett nátriumtartalmú 1 kg 255 Ft.

Nem nagyon érné meg a normál sóba sokkal drágább KCl-t keverni és ugyanannyiért adni.
0 x

abaluuuu
Hozzászólások: 80
Csatlakozott: 2010.09.09. 10:56

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: abaluuuu » 2011.06.02. 15:36

@Szilágyi András (18607):
Igaz de az összesküvés elméletesek szerint ez hatalmas üzlet a gyógyszergyáraknak.
0 x

zsofi
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2011.07.12. 20:08

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: zsofi » 2011.07.13. 19:59

Sziasztok!
Pár napja regisztráltam, most ismerkedem az oldallal. Nem akartam hozzászólni a témákhoz, inkább csak érdeklődésből olvasgatok. Ez a „só” dolog viszont saját tapasztalás, ezért megosztanám. 1999. évtől volt szívritmuszavarom, 210-es pulzusszámmal. Naponta többször „felpörögtem” ájuldoztam. Mivel a betegségem miatt igen sok időt töltöttem ágyban, állandóan a neten lógtam, próbáltam ez ügyben ismeretet szerezni, mert az abláción átesett ismerőseim állapota csak némileg javult, ezért nem találtam végleges megoldásnak, meg hát maga a beavatkozás elég rémisztő. Idén januárban találkoztam Tejfalussy úr hírveréséről a sóval kapcsolatban. Úgy gondoltam veszteni valóm nincs, egy próbát megér. Lecseréltem a régi jódozott sómat természetes sóra, és azóta semmi szívzűr. Illetve, ha étteremben, vagy vendégségben eszek, akkor időnként előjön. Egy olasz barátom éttermében szoktam ebédelni, aki kintről hozza a sót, mert a szakácsai szerint a nálunk kaphatóból 3 x annyit kell használniuk az ételek ízesítésekor. Általában ott ebédelek. A napokban ebéd után kb 3 órával éreztem, hogy valami nincs rendben szívtájékon és megkérdeztem a szakácsot, hogy milyen sót használt? Azt válaszolta, hogy kifogytak a kintről hozott tengeri sóból és a nálunk kapható bolti, akármilyen sóval főztek. Tehát egyetlen étkezés alatt bevitt káliumklorid mennyiség megzavarja a szív működését.
Hogyan gondolkodjak erről a dologról? Magyarországon, a XXI. században egyetlen ember, Tejfalussy úr van tisztában a kálium, emberi szervezetre gyakorolt hatásával? A neten több helyen olvastam az enyémhez hasonló esetről. Immáron fél éve teljesen tünetmentes vagyok, viszont elvettek az életemből 11 évet, amit végig vegetáltam.
Bocs ha kicsit hosszúra sikeredett az írásom, de ha nem is vagyok szakszerű, de mindenképpen a témához tartozónak éreztem a saját tapasztalásomat
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.07.13. 20:10

@zsofi (21471): Attol tartok, valami felreertes lehet a dologban.
A kozonseges jodozott soban nincs kalium klorid legjobb tudomasom szerint.
Csak a specialis (es sokkal dragabb) kifejezetten csokkentett natrium tartalmu soban van kalium klorid is (es ezt a csomagolasan jelzik), a kozonseges bolti soban nincsen.

Ezzel szemben a bananban es ugy altalaban a zoldsegekben-gyumolcsokben sok kalium van. Ugye azoktol semmi bajod?

Lehet, hogy a jodra vagy erzekeny, amit a jodozott sohoz adagolnak?
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.07.13. 23:27

@zsofi (21471):
a nálunk kapható bolti, akármilyen sóval főztek. Tehát egyetlen étkezés alatt bevitt káliumklorid mennyiség megzavarja a szív működését.

A nálunk kapható akármilyen bolti só erősen NaCl...Nem értem...Mit tetszik? :roll:
210-es pulzusszámmal
A túlzottan magas kálium-szint a vérben dyastolés szívmegállást okoz.Te miről beszélsz,ne haragudj?
Jobban tennéd,ha inkább visszamásznál az orvosi ellenőrzés alá,mert attól még lehet a normálisnál magasabb a pulzusod és nem tudod.Ha netán infarktust kapsz,kire fogod,most,hogy kiaktattad a "gyilkos káliumot"??? :roll:
Aki ilyen súlyos beteg,az ne találgasson,hanem járjon laborba,meg orvoshoz!
Magyarországon, a XXI. században egyetlen ember, Tejfalussy úr van tisztában a kálium, emberi szervezetre gyakorolt hatásával?
Nem.Ő a sokadik,aki nincs tisztában.

Ja igen...Nem tudom,de én...személy szerint nem szeretem az anekdotázást... :roll:
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.07.13. 23:32

@vaskalapos (21473):

Kálium-jodid formában van jelen a jód a jódozott sóban.
Lehet, hogy a jodra vagy erzekeny, amit a jodozott sohoz adagolnak?
Az ötlet nem elfuserált.Allergiás reakcióban lehet magas pulzusszám és ájulás/ájulásérzet,stb-stb.
Akárhogy is:ilyen tünetekkel öngyógyítgatni,több,mint orosz rulett!!!
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.07.13. 23:41

@Rétike (21494):
en mondjuk nem allergiara gondoltam, hanem a jod es pajzsmirigyhormon kacsolatara... a pazsmirigy hormonja is emeli a szivmukodest stb... de tavol alljon tolem, hogy internetesn keresztul megprobaljam kitalalni mi az ok... az viszon szinte biztos, hogy nem a kalium, egyrszet mert annak nincs ilyen hatasa, masreszt mert a kozoseges soban nincs kalium
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2011.07.14. 00:08

Ide kapcsolódó hír: Megrövidítheti az életet a sok só és a kevés kálium
"A túl sok só és kevés kálium együttesen növelheti a korai halálozás kockázatát - közölték amerikai kutatók."

A forrás:
Yang et al:
Sodium and Potassium Intake and Mortality Among US Adults
Arch Intern Med. 2011;171(13):1183-1191.

A CDC sajtóanyaga: High Sodium, Low Potassium Diet Linked to Increased Risk of Death

Azt javasolják, hogy a napi nátriumbevitel 2300 mg alatt legyen (bizonyos csoportok esetében 1500 mg alatt), a káliumbevitel viszont 4700 mg körül ajánlott. Az amerikaiak jelenleg átlagosan 3300 mg nátriumot fogyasztanak naponta.

Az ajánlott káliummennyiséget megfelelő ételek választásával javasolják elérni: gyümölcsök, zöldségek, joghurt, stb.

Tejfalussy úr egyelőre nem nyilvánított véleményt az új kutatási eredményről.
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Sómítosz újratöltve

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2011.07.14. 07:57

@zsofi (21471):

Szia, Zsófi!

Nehéz konkrétumok nélkül reagálni az írásodra (nem tudom, milyen szívritmuszavarod van, nem láttam az EKG-dat stb.), de valószínűleg itt valami csúnya félreértésről van szó. Ha volna is kálium a konyhasóhoz keverve, a veséd elég hatékonyan kiürítené: Ha ilyen kis mennyiségű káliumtól bajod volna, már vagy nem élnél, vagy szorgalmasan járnál dialízisre. A banántól, egyéb gyümölcsöktől, zöldségektől is volna panaszod, mint azt vaskalapos nagyon helyesen leírta.
Tejfalussy András pedig végképp nem ért a biológiához, keveri a szezont a fazonnal (Donnan-egyensúly, veseműködés), ami nem véletlen, hisz semmi köze a biológiához. Persze ez esetben nem kell okoskodni.
Egyetlen mérést nem olvastam az írásaiban arról, hogy mennyi kálium van a konyhasóhoz keverve. Nem csoda, egy ilyen mérés 15-20 kHUF-ba kerül.
0 x