cranio-sacralis terapia

CAM, HKO, táplálékkiegészítők és egyéb csodaszerek
burkutthus
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2010.11.04. 02:04

cranio-sacralis terapia

Hozzászólás Szerző: burkutthus » 2010.11.04. 02:49

Üdv Mindenkinek!
Új vagyok itt, az antalvali.com kapcsán találtalak meg titeket, mert eléggé feldühödtem az ottani kókler tanácsadókon ... és annyira örültem, amikor idetévedtem :) , mindent leírtatok a témában, amit én is gondoltam.

Sajnos az angolom nem elég jó, ezért kérném a segítségeteket, hátha érdekel valakit és megnézné. Kíváncsi lennék, mit gondoltok erről a terápiáról, mármint tudományos igazolhatóságáról. Mo-n azt hiszem elég új.

Magyar (rövid, nem tudományos ) :

http://www.craniosacralis.hu/craniosacralis-terapia.php
http://www.vita-drsarkadi.hu/Cranio_sac ... a_tanf.htm


Angol nyelvűek (szerintetek megbízható?? ) pl.:
wikin elég sok hivatkozás van:
http://en.wikipedia.org/wiki/Craniosacral_therapy
http://www.craniosacralis.hu/kapcsolodo-oldalak.php

http://www.uiahe.com/index.php
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

cranio-sacralis terapia

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.11.04. 14:14

@burkutthus (6948):
az angol nyelvu Viki cikk eleg jo valaszt ad szerintem

Craniosacral therapy (also called CST, also spelled CranioSacral bodywork or therapy) is an alternative medicine therapy used by osteopaths, ], massage therapists, naturopaths, chiropractors, and occupational therapists.

Several studies have reported that there is little scientific support for the underlying theoretical model for which no properly randomized, blinded, and placebo-controlled outcome studies have ever been published...

Criticisms
There are extensive criticisms of cranialsacral therapy from the scientific and health care professions as to the validity and efficacy of Cranial Type techniques and principles. The following criticisms are cited against this form of therapy.

Lack of evidence cranialsacral therapy provides a therapeutic benefit[13]
-nincs bizonyitek arra, hogy gyogyito hatasu
Lack of evidence for the existence of "cranial bone movement": -nincs bioznyitek a koponycsontok mikormozgasaira
Scientific evidence does not support the theories for cranial bone movement claimed by craniosacral practitioners. This research shows that partial fusion between cranial bones occurs during growth and development.[7]
Lack of evidence for the existence of the "cranial rhythm":
-nincs bizonyitek arra ritmusra amirol irnak
While evidence exists for cerebrospinal fluid pulsation, one study states it is caused by the functioning of the cardiovascular system and not by the workings of the craniosacral system.[32]
Lack of evidence linking "cranial rhythm" to disease:
-nincs bizonyitek a ritmus es betegsegek kapcsolatara
Research to date to support the link between the "cranial rhythm" and general health is cited as "low grade" and "unacceptable to meet scientific measures".[21]
Lack of evidence "cranial rhythm" is detectable by practitioners:
-nincs bizonyitek arra, hogy a gyogyito erzekelne ilyen ritmust
Operator interreliability has been very poor in studies that have been done. Five studies showed an operator interreliability of zero.[5] In a report to the British Columbia Office of Health Technology Assessment one study in this report shows some operator interreliability but has been criticized as deeply flawed.[13]


Osszefoglalva: nincs bizonyitek. Alternativ gyogyaszat.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára vaskalapos 2010.11.04. 19:44-kor.
0 x

burkutthus
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2010.11.04. 02:04

cranio-sacralis terapia

Hozzászólás Szerző: burkutthus » 2010.11.04. 18:48

Hm, sejtettem ... köszi a gyors segítséget :)
0 x

vzs262
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2018.07.16. 14:48

cranio-sacralis terapia

Hozzászólás Szerző: vzs262 » 2018.07.16. 15:10

Látom, már évek óta nem írt ide senki, de azért leírom a tapasztalataim, esetleg másoknak is jól jönne...
Több, mint fél éve sípol a fülem, illetve a gerincem sincs valami jó állapotban (van sérvem és fájdalmaim már hosszú évek óta). Most a fülemre koncentráltam, mert nagyon zavar a sípolás, mely szüntelen, éjjel és nappal is sajnos zavaróan hallható. Sok terápia után elmentem kranioszakrális terápiára is, mert most nagyon "divatos" és sokak szerint hatékony. Budafoki úton jártam mind a 10 alkalommal, ennyit szántam rá időmből és pénzemből. Szerintem kissé sokat kérnek a kezelésért alkalmanként, de gondoltam, ha segít, akkor mindegy is! Az ott dolgozók nagyon kedvesen fogadtak, mind a kezelők, mind az adminisztrátori munkát végzők. Pár alkalom után az érintéseken túl elkezdett beszéltetni is a kezelő, ami eleinte zavart, mert nem tudtam úgy ellazulni, de érdekelt, mit hozunk ki belőle. Nos, egy számomra ismert oldási technikát alkalmaznak a probléma megoldásra, legalábbis már máshol is találkoztam a tipikus szöveggel. Nem vált be.... Pedig nagyon akartam, mert a gyógyulás lebeg a szemem előtt még most is! 8 alkalom után már lemondtam a következőt, de a vezető hölgy felajánlotta, hogy menjek még egy alkalmat fél áron, mert szerinte ennek működnie kell. Meglepődött, hogy eredménytelen volt eddig a kezelés.... Kezelőt váltottunk és mentem további két alkalommal, amiből egyiket valóban féláron kaptam. Másik kezelő bátrabban folytatta az elkezdett terápiát. Ettől sem lett jobb sajnos, semmilyen változást nem hozott. Feladtam a terápiát... Amit azért megemlítenék, hogy csupán a finom érintéstől a következő dolgokat észleltem: (ezeket csak ideig-óráig) minden kezelés után a látásom homályos volt, a derekamnál, ahol van porckorongsérvem sokszor napokig bizonytalan érzésem volt és nagyon fájt. Úgy gondolom, hogy ha bármilyen hosszú távra szóló változás következett volna be, akár a 10. alkalom után, nyilván folytatom, de így semmi értelmét nem láttam. Tovább keresgélek és természetesen nem mondok le a gyógyulásról.
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

cranio-sacralis terapia

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2018.07.16. 20:50

Köszönjük a beszámolót.
Sajnos a fülzúgásra ritka esetektől eltekintve nincs jelenleg működő terápia. Ha a vérellátás növelő gyógyszereknek nincs hatása (amit a körzeti orvos is bármikor felír), akkor marad az elviselés. Az agykutatókon a világ szeme.
0 x

inf3rno
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2019.09.05. 01:04

cranio-sacralis terapia

Hozzászólás Szerző: inf3rno » 2019.09.05. 04:17

mimindannyian írta:
2018.07.16. 20:50
Sajnos a fülzúgásra ritka esetektől eltekintve nincs jelenleg működő terápia. Ha a vérellátás növelő gyógyszereknek nincs hatása (amit a körzeti orvos is bármikor felír), akkor marad az elviselés. Az agykutatókon a világ szeme.
Függhet az okoktól is azért.

Nekem pl fülkürt hurut okozza. Ha erősebb a gyulladás, mint most, akkor sípolni szokott, főleg fekvő helyzetben, viszont volt olyan időszakom, amikor hónapokra elmúlt. Nagyjából az a normál helyzet, most is csak azért jött elő megint, mert sokat úsztam, és víz ment a fülembe. Valszeg még 1-2 hét, aztán lecsillapodik megint.

Koncerteknél itthon pocsék a hangosítás úgy általában, aztán későn kapnak csak észbe a halláskárosultak, pedig elvileg 1-2 hétig az infúzió még legalább a fülzúgást elmúlasztaná, ha már a hallószőrökön nem lehet segíteni.

További probléma, hogy rengeteg gyógyszer okozhat fülzúgást, és nem igazán törődik senki azzal, hogy ezt megakadályozza vagy legalább a beteget tájékoztassa, hogy ennek azért komoly kockázata van.

Szóval szerintem azért lenne mit tenni, leginkább a lakosság tájékoztatása kapcsán. Legalább a megelőzés jó lenne, ha már a hosszabb ideje kialakult zúgást nem tudják gyógyítani.

Vannak hang terápiák, amikkel egy fokkal elviselhetőbbé tehető. Itt van összefoglaló. https://www.ata.org/managing-your-tinni ... -therapies A neuromoduláció, ami állítólag csökkenti, gyakorlatilag nem néztem utána, hogy van e erre bizonyíték. Mindenesetre van ingyenesen elérhető változata, szóval érdemes egy próbát tenni vele, aztán ha az nem, akkor talán a placebo hatás segít. :-)
0 x

idegen
Hozzászólások: 930
Csatlakozott: 2015.04.10. 23:21

cranio-sacralis terapia

Hozzászólás Szerző: idegen » 2019.09.09. 00:06

inf3rno írta:
2019.09.05. 04:17
Függhet az okoktól is azért.
Hmmm
Minden az okoktól függ,de nem mindegy kire mi és hogyan hat.Nekem is zúg,sipol,ha akarom hallom ha akarom nem.Gyógyszert soha nem szedtem.
Egy pár évig a dobos mellett álltam és a cinek meg a hangerő viszonylag megsüketített...azóta nem nagyon hallom a magasakat,de olyan tízkilohertz körüli zúgás van a fülemben.
Érdekes,hogy csak akkor ha odafigyelek.Ez is placebo?
0 x

inf3rno
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2019.09.05. 01:04

cranio-sacralis terapia

Hozzászólás Szerző: inf3rno » 2019.10.02. 14:47

idegen írta:
2019.09.09. 00:06
Érdekes,hogy csak akkor ha odafigyelek.Ez is placebo?
Nem, beszélgetésnél is tisztábban hallod, amit mondanak, ha odafigyelsz, félálomban meg a 10m-re történő dolgokat is úgy lehet hallani, mintha ott lennének melletted. Egyszerűen csak így működik a hallás. Én este szoktam jobban hallani, amikor nincs semmi háttérzaj. Megszoktam már, csak ritkán zavar, olyankor tv-re vagy zenére alszom el. Nálam a koncert csak minimális sípolást okozott. A nagyját fülkürt hurut adja. Van, hogy fél évig szinte egyáltalán nincs semmi, meg van, hogy felerősödik. A mostani egy ilyen időszak, a fogínyem is gyulladt, meg a fülembe is víz ment úszás közben, aztán begyulladt, és mindkettő ott van a környékén a fülkürtnek, úgyhogy ott is fokozzák a gyulladást. Majd idővel talán javul. Ha nem, akkor megcsináltatom a fogamat meg elmegyek fülorrgégészhez megint.
0 x