Mesterséges, természetes, bio

CAM, HKO, táplálékkiegészítők és egyéb csodaszerek
SzZoli
Hozzászólások: 35
Csatlakozott: 2011.01.12. 13:04

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2011.01.19. 10:42

Sziasztok,

sok helyen lehet olvasni olyasmit, hogy a természetes úton létrejött anyagok (vitaminok, tápanyagok, gyógyhatású szerek) jobbak/hatásosabbak/egészségesebbek, mint az ember által mesterségesen létrehozott anyagok.

Ez az állítás több, mint kétséges. Egy anyag kémiailag meghatározható, nem "emlékszik" arra, hogyan jött létre.

Persze vannak olyan állítások is, hogy a mesterségesen létrehozott anyagok szennyeződéseket, vegyszermaradványokat tartalmaznak. Ez viszont más kérdés, a szer tisztaságának kérdése. Mellesleg pl. egy gyógynövény, amit egyik hatóanyaga miatt használunk, még ezernyi más vegyületet tartalmaz, közöttük lehetnek számunkra előnyös, közömbös, vagy káros anyagok.

Pár évtizede dúl a "bio" divat. (Nem akartam ennek külön témát nyitni, szerintem elfér itt). A "bio" már szinte varázsszó, olyasmit jelent, hogy mesterséges módon nem kezelték pl. a növényt. Ez elvileg jó dolog lenne, de a vegyszerek használatának komoly szabályai vannak, kötelező várakozási időt betartani a vegyszerhasználat és a termés betakarítása között, ami biztosítja, hogy a szervezetre káros mennyiség töredéke se jusson be az emberbe.
Van aztán bio matrac, bio ágynemű, stb, hogy ezek mitől bio-k, azt már végképp nem tudom.
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2011.01.19. 13:17

@SzZoli (10611):
SzZoli írta: Ez az állítás több, mint kétséges.
Az állítás nem hogy több, mint kétséges, hanem nyilvánvalóan abszurd, nem igaz. Két azonos molekula (vagy egyéb részecske) egymástól megkülönböztethetetlen.

Egyedül az igaz, hogy a természetes és a szintetikus forrás eltérő minőségű és mennyiségű szennyezőanyagokat tartalmazhat, ill. lehetnek olyan kísérőanyagok, amik befolyásolhatják a fölszívódást vagy a hasznosulást érintő egyéb folyamatokat. Ez persze önmagában, általánosságban nem igaz, a konkrét esetet kell megvizsgálni.
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6520
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2011.01.19. 13:42

Az ipari szintetikus eljárások általában nem enantioszelektívek, a bioszintézis viszont csak egyféle enantiomert állít elő. És ez másfajta izomériára is igaz. Ebből a szempontból lehet különbség a mesterséges és a természetes úton előállított anyagok között, pl. a vitaminoknál. A mesterségesen előállított termék gyakran különféle izomerek keveréke, melyek közül csak az egyik biológiailag aktív, míg a természetes úton előállított termék teljes egészében aktív izomerekből áll.
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2011.01.19. 13:56

@Szilágyi András (10622):

Viszont ebben az esetben már nem azonos a két molekula.
Szilágyi András írta: Az ipari szintetikus eljárások általában nem enantioszelektívek,
Szerves kémiai szintézisek általában nem (ugyanakkor a két izomer egymástól kémiai és fizikai úton elkülöníthető), de pl. a C-vitaminra ez pont nem jó példa, mivel ennek a vitaminnak az előállítása bioszintézissel történik, ahogyan sok más vitaminé is. Így a boltban kapható C-vitamin az adott konstitúció 4 lehetséges sztereoizomerje közül csak az egyiket tartalmazza, a biológiailag legaktívabbat, az L-aszkorbinsavat.
Azt hozzáteszem, hogy a biológiai aktivitás enzimatikus reakciókra vonatkozik (az enzim enantioszelektív), az antioxidáns hatása a két aszkorbinsav-enantiomernek gyakorlatilag azonos.
0 x

SzZoli
Hozzászólások: 35
Csatlakozott: 2011.01.12. 13:04

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: SzZoli » 2011.01.19. 14:58

Vannak írások, amelyek szerint a természetes eredetű vitaminok jobban felszívódnak, mint a mesterségesen előállítottak. Arra hivatkoznak, hogy bár ugyanarról a molekuláról van szó (ezt persze nem hangoztatják), a "természetes" azért szívódik fel jobban, mert a zöldségekben, gyümölcsökben levő anyagok segítik a felszívódásukat.

Én ezt azért tartom problematikus állításnak (én már maradok ennél a kifejezésnél ;) ), mert az első vitaminokat a hiánybetegségek kapcsán fedezték fel. A pótlásuk enyhítette a hiánytüneteket, ami nyilván nem történt volna meg, ha a felszívódás nem lenne megfelelő. (De pl. a B12 vitaminnál van felszívódási probléma okozta hiánybetegség.) A vitaminokat tisztították, kémi szerkezetüket meghatározták, hiánybetegségek esetén a tiszta szer adásával ellenőrizték, javulnak-e a tünetek. Ha valami anyag hiánya a vitamin felszívódását akadályozná, az az anyag is előtérbe került volna, szerepe a vitaminéhoz hasonló lenne. Vitaminok szájon át történő adása után is ellenőrizték a szérumszintet, ez a vitaminpótlásnak az egyik alapja.

Az pedig végképp zöldség, hogy a növényekben levő vitaminok a bennük levő enzimek miatt szívódnak fel jobban (nemegyszer terjesztik ezt is). Az enzimeket, mint minden fehérjét megemésztünk, lebontunk aminosavakká, úgy szívódnak fel, esélyük sincs, hogy eredeti hatásukat kifejthetnék.
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6520
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2011.01.19. 15:17

@Várhegyi Márton (10623):
De pl. az E vitamin fő formája (alfa-tokoferol) esetében a 8 létező sztereoizomer aktivitása erősen eltérő, a természetes forma a 8 közül az egyik. A szintetikus készítményekben csak a molekulák egynyolcada a természetes sztereoizomer. Ezért a szintetikus készítmény vitaminhatása kb. csak fele a természetesnek.
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.01.19. 15:21

@SzZoli (10624):

Tegyunk kulonbseget a termesztes eredetu, esa termeszetes forrsaban megtalalhato vitaminok kozott, azaz mondjuk Szent-Gyorgyi prof modszerevel a pirospaprikabol izolalt, tisztitott C vitamin es a pirosparikaban talahato C vitamin kozott.

Ez az a kulnbseg, amit a "bio=kereskedok" szeretnek osszemosni.

Ha igy gondolunk ra akkor vilagos, hogy
- a tisztitott C vitamin melett nincsnek szamottevo mennyisegben egyeb anyagok (azert tisztitott)
- a tisztitott az sokkal gyorsabban kepes felszivodni, mint az amlyik a sejtekbe van zarva, ha nem ragod meg elegge a paprikat, akkor darabkai athaladhatnak az emesztorendszereden a bennuk levo vitaminokkal egyutt.
- a vizben oldodo vitaminok felszivodasat nem kell segiteni, azok feloldodnak es felszivodnak
- a zsirban oldodo vitaminok eseten valoban segit ha zsir is van jelen, mert abban oldodnak (de ha nem zsirmanetesen taplalkozol, van plane nem fogyokuras, fel nem szivodo zsirpotlekot hasznalsz, akkor ez sem problema)

En is ugy gondolom, hogy a taplalakkal bevitt vitamin jobb, mint a tablettas, de nem azert mert molekularis rassziszta lennek (rasszita az aki szarmazasuk alapjan kulonbozteti meg az entitasokat), szerintem magaban a vitaminban nincs kulonbseg az l-aszkorbinsav az l-aszkorbinsav mindegy, hogy a kiwigyumolcs, a szrvasmarha, vagy a vegyesz kesziti el, hanem mert a kiwigyumolcs es a marhahus sok mas ertekes tapanyagot (koztuk mas vitaminokat is stb) es elmenyt okozo izanyagot is tartalmaz.

Az antalvali fele dupla fermentacios 10x hatasosabb vitaminvaltozatok meg az altudomany csimborasszoja es a reklamhazugsagok netovabbja.

Osszefoglalva: a kulonbseg nem a kulonbozo eredetu, hanem a kulonbozo hordozkban levo vitaminok felszivodasa kozott van:
mashogy szivodik fel a vizben oldott C-vitamin kristaly, a kapszulaba zart, a tablettas, a narancsleben levo es egy elig emesztheto kemeny zoldpaprika husaban levo.

Kulon tudomany olyan tablettak keszitese, amik LASSITJAK a felszivodast, es ezaltal egyenletesebb felszivodast eredmenyeznek. Az is igaz, hogy ezek kozott vannak gyatrak, amelyek annyira lassitjak, hogy nem is szivodik fel beloluk az osszes hatoanyag.
De itt is a felszivodas ugyanannak a molekulanak fuggetlen, hogy a hatoanyag termeszetes forrasbol izolalt, kemiailag modositott, vagy kemiai totalszintezissel keszult.
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2011.01.19. 15:25

@Szilágyi András (10625):

Igen, az E-vitamin esetében ez igaz. (A C-vitamint azért hoztam föl példának, mert Antal Vali vagy valamelyik csatlósa nemrég írt róla.)
A név, amit használnak a kereskedelmi forgalomban kapható vitaminkészítményeken, a DL-alfa-tokoferol, kicsit megtévesztő, én is csak nemrég tudtam meg, hogy ez all-rac keveréket jelent, amiben mindegyik izomer 1:8 arányban van.
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.01.19. 15:34

@Szilágyi András (10625):

Igaz, az E vitaminra. Az A, B, C, D es K vitamin eseten is hasonlo a helyzet?

Igaz, de arrol van szo, hogy van-e kulonbseg ugyanazon molekula szintetikus vagy termeszetbol izolalt valtozta kozott, azaz peldaul
az RRR-alpha-tocopherol (korabbi nevein named d-alpha-tocopherol vagy ddd-alpha-tocopherol) molekulak kozott van-e kulonbseg szarmazastol fuggoen.

Igaz, de epp ezert az E-vitamin mennyiseget nemzetkozi egysegben (IU) adjak meg, nem milligrammban, akkor van-e kulonbseg a termeszetbol izolalt es a kemiailag szintetizalt E vitamin keszitmeny 1 IU adagja kozott?
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.01.19. 18:34

Antalvali irja:

Természetes C-vitaminról akkor beszélhetünk, ha az összetételen nem aszkorbinsav, hanem különböző C-vitamint tartalmazó gyümölcsök neve szerepel. És a gyümölcsöket lehetőleg nyers állapotban hasznosítják (Just Goji pl.)

Biológiailag aktív C-vitaminról pedig csak akkor beszélünk, ha a termék kettősen fermentált!
0 x

Avatar
vegyati
Hozzászólások: 575
Csatlakozott: 2009.12.09. 18:49

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: vegyati » 2011.01.19. 18:51

@Várhegyi Márton (10623):
Szilágyi András írta:
Az ipari szintetikus eljárások általában nem enantioszelektívek,

Szerves kémiai szintézisek általában nem (ugyanakkor a két izomer egymástól kémiai és fizikai úton elkülöníthető)
Ma már, mint azt itt említettem, csak enantiotiszta termék, hatóanyag hozható forgalomba. Az engedélyező hatóság szóba sem áll azzal, aki racém anyagban gondolkodik. Az új ipari szintetikus eljárások ezért enantioszelektíven működnek.

Az enantioszelektív szerves kémiai szintézisek, többek között az engedélyezési kívánalmak miatt, egyre nagyobb szerepet kapnak. A szakirodalmat követve látható, hogy az enantioszelektív szintézisek nagyon különböző típusú szerves reakciók esetében is (megfelelő katalizátorok alkalmazása, fejlesztése hihetetlen szintre jutott) megvalósultak.

Az enantiomerek egyszerű kémiai és fizikai eljárásokkal nem megkülönböztethetőek, elkülöníthetőek. Elválasztásukra bizonyos kutatócsoportok (pld. http://www.doktori.hu/index.php?menuid=192&sz_ID=8038 ) specializálódtak. Az elválasztásuk diasztereomer képzésen keresztül oldható meg. (rezolválás)
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6520
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2011.01.19. 18:58

@vegyati (10639):
Ez nyilván igaz a gyógyszerekre, de a vitaminokra meg egyéb tápkiegészítőkre nincs ilyen követelmény, különösen mivel azokat nem is kell engedélyeztetni.
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.01.19. 19:03

@Szilágyi András (10640):

Mi tobb, nyugodtan arusithatnak szintetikusan eloallitott tapkiegeszitot azzal, hogy az termeszetes. Sot, lehet, hogy hatoanyag sincs benne, vagy nem annyi van benne, amit rairnak. Vagy valami mas van benne.
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2011.01.19. 19:11

@vegyati (10639):
vegyati írta: Ma már, mint azt itt említettem, csak enantiotiszta termék, hatóanyag hozható forgalomba.
Én is azt gondolom, mint András, hogy ez csak gyógyszerekre igaz, vitaminokra, étrendkiegészítőkre nem.
vegyati írta: Az elválasztásuk diasztereomer képzésen keresztül oldható meg.
Éppen ezért írtam, hogy kémiai és fizikai úton elválaszthatóak: diasztereomerképzés, majd a képződő diasztereomerek eltérő fizikai tulajdonságai lehetővé teszik a fizikai úton történő elkülönítést (utóbbi enantiomereknél értelemszerűen nem működik). Vagy rosszul tudom?
0 x

Avatar
vegyati
Hozzászólások: 575
Csatlakozott: 2009.12.09. 18:49

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: vegyati » 2011.01.19. 19:31

0 x

Avatar
vegyati
Hozzászólások: 575
Csatlakozott: 2009.12.09. 18:49

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: vegyati » 2011.01.19. 19:34

@Várhegyi Márton (10643):

Bocs, nem láttam, hogy megemlítetted a diasztereomer képzést, hogy ezen keresztül szedik szét a képződött enantiomereket.
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2011.01.19. 19:36

@vegyati (10646):

Nem láthattad, mert nem is írtam le :) (Csak utaltam rá.)
De még középiskolás koromban megtanultam az OKTV-re.
0 x

Avatar
monolit
Hozzászólások: 357
Csatlakozott: 2010.01.29. 19:17

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: monolit » 2011.01.28. 20:32

@SzZoli (10611):
Van aztán bio matrac, bio ágynemű, stb, hogy ezek mitől bio-k, azt már végképp nem tudom.
A matracoknál a nedvességet (izzadtság) próbálják elvezetni (kókuszréteg) valamint csak természetes anyagokat használnak fel. A téli és a nyári oldalt mint láthatod eltérő anyagokból állítják elő. A rugalmasságot adó latex is természetes eredetű nem úgy mint a műanyag szivacs. Magát a lebomlási folyamatot is figyelembe veszik.

A anyagok kipárolgásait szeretnék csökkenteni ezáltal, hiszen már ismert a ”beteg-épület-szindróma (SBS) tünetegyüttes”. Alvással elég sok időt töltünk ahhoz hogy ne terheljük még tovább szervezetünket."A képen a biomatrac szerkezete látható. Felülről lefelé haladva az anyagok nevei itt olvashatóak:

Pamutsávoly
Gyapjú ( téli-oldal )
Molinó
Latex réteg
Kókusz réteg
Molinó
Pamut ( nyári-oldal )
Pamutsávoly"

Ágyneműnél a gyapjú az izzadtságot jól elvezeti, kényelmes télen-nyáron.Már vannak bio műanyagok is :)

http://www.google.hu/search?client=fire ... es%C3%A9s
0 x

Avatar
Dorka11
Hozzászólások: 775
Csatlakozott: 2009.12.09. 22:11
Tartózkodási hely: Dunakeszi

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Dorka11 » 2011.01.28. 20:44

@monolit (11271):
Ágyneműnél a gyapjú az izzadtságot jól elvezeti
Hova?
0 x

Avatar
monolit
Hozzászólások: 357
Csatlakozott: 2010.01.29. 19:17

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: monolit » 2011.01.29. 09:53

@Dorka11 (11272):

Ahová a ruházatod is, a levegőbe. A jó hőszigetelés miatt vékonyabb keresztmetszet is elegendő mint egyébként.
0 x

balinta53
Hozzászólások: 122
Csatlakozott: 2011.02.20. 14:46
Tartózkodási hely: hegyek és völgyek között

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: balinta53 » 2011.03.05. 17:31

0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.03.05. 17:46

@balinta53 (13892):
En nem koltenek ra.

Kinaiaknak szol, kinaikrol.
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.03.05. 20:57

@balinta53 (13892):

Fúj,de utálom ezt a fajta érvelést.Mintha érvelne!Tuti nem egyenes,akárkié is...
"Even today, 1as the low-carb craze sweeps the nation, two-thirds of adults are still obese and children are being diagnosed with Type II diabetes, typically an "adult" disease, at an alarming rate. 2 If we're eating healthier, why are Americans stricken with heart disease as much as we were 30 years ago?"
1.Az,hogy valamiről beszélnek,attól még nem történik változás...
2.Csakhogy nem eszünk egészségesebben...Pont ez a baj!
Utálom,amikor egy étrendi ajánlást azért lőnek ki,mert "nem hatásos",pedig az lenne,csak épp nem olvasgatni kéne róla(ha ugyan!),hanem megcsinálni...

És akkor egy kis összeesküvéses aromával megspékelt megváltói ígéret:
"After a long career in research and policy-making, I have decided to step 'out of the system'. I have decided to disclose why Americans are so confused," said Dr. Campbell. "As a taxpayer who foots the bill for research and health policy in America, you deserve to know that many of the common notions you have been told about food, health and disease are wrong."

"I propose to do nothing less than redefine what we think of as good nutrition. You need to know the truth about food, and why eating the right way can save your life.""
Azt meg nem tudom ki mondta,hogy ez az egészséges étrendi ajánlás:
"eating more meat, milk and eggs"
Tisztán látszik,hogy azt a réteget célozza meg,aki max. a bulvárból reggelizés közben olvas valami nyúlfarknyi hírt kaja ügyben,de sosem vette a fáradtságot,hogy utána nézzen a hivatalos tudományos ajánlásoknak.
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.03.05. 20:58

@vaskalapos (13894):

Ja...Ne egyenek annyi kutyát! :lol:
0 x

balinta53
Hozzászólások: 122
Csatlakozott: 2011.02.20. 14:46
Tartózkodási hely: hegyek és völgyek között

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: balinta53 » 2011.03.05. 21:10

antalvali barátnőnk ír erről, ez minősíti is őt és az olvasóit. van egy tanult barátnője benda judit, ő legalább a paleolt diétáról normálian vélekedik. sajnos nagy hülyeségeket is ír a lapján, ha lesz időm végig pirosozom az éptészettel kapcsolatos kijelentéseit, akkor sem igazak ha németországban képezte magát. :roll:
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.03.05. 23:09

@balinta53 (13907):

OFF
Jajj...te műszakis vagy,vagy mi?Hu,lehet lesz egy-két kérdésem,de majd akkor privátban,mert kicsit megviselt a mai sulis anyag...Persze pont ezért nem mostanában,erő kell,hogy újra ráemeljem a pilláim... :D
/OFF Elnézést!

Paleolit...hát az nem túl egységes...Egyikőjük erre esküszik,másikójuk meg arra...Én meg mondom a magamét,hogy miért nem tetszik! :)
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.03.06. 16:05

HELP!

Ezt ma kaptam :o ,csak egy részlet és teljesen kiakadtam...
"Az igazi természetgyógyászat Benne van a nevében, hogy a természet megfigyelésén alapuló, a természetes gyógymódoknak az alkalmazása. Ezek számos tapasztalat útján szerzett helyes élettani és biológiai ismeretekre épülnek. Pl. kamillatea inhaláláshoz. Gyógyfüves, gyógyteás, varázslásmentes kezelések sorolhatók ide. Szinte nincs ma olyan orvos, aki ne ajánlana ilyen kezeléseket a betegének konkrét esetekben. Ide tartoznak a gyógyfürdők, fizioterápia, fizikoterápia, gyógytorna, gyógymasszázs. "
Nálam az utolsó mondat verte ki a biztosítékot...Milyen/micélú ember érvel így?Én köpni-nyelni nem tudok.De már leosztanám az illetőt nagyon...
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.03.06. 16:55

@Rétike (13932): Kifejtened, mi az ami felhaboritott benne? Nem ertem.
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.03.06. 17:05

@vaskalapos (13939):

Azt hiszem az,hogy egybemos dolgokat.Ezeket(amiket vastagbetűvel kiemeltem)valóban használják a orvoslásban,gyógyításban,rehabilitációban(főleg),de ez nem természetgyógyászat.Vagy igen?Én úgy tudom,hogy természetgyógyászat úgy kb. ezek:

http://www.tgy-magazin.hu/
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.03.06. 17:09

@Rétike (13940):
Szamit valamit, hogy a gyogyfurdo termeszetgyogyaszat-e vagy sem?

Ami erdekes: "fizioterápia" - ez micsoda?

A fizioterápia a természeti energiákat használja fel gyógyításra (nem tévesztendő össze a fizikoterápiával, amin a köznyelv a villanykezeléseket érti).

Magában foglalja a mechanoterápiát (gyógytorna, masszázs), elektroterápiát (villanykezelés), hidro- és balneoterápiát (előbbi egyszerű csapvízzel, utóbbi ún. gyógyvízzel történik), diétát, helioterápiát (napfürdőzés), pszichoterápiát (lelki kezelés) is többek között.
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.03.06. 17:18

@Rétike (13932):

Ezt kaptad?

http://jezusszeret.5mp.eu/web.php?a=jez ... 41OuUJejyp

Tehát éljünk bátran az Istentől kapott gyógymódokkal, és kerüljük el az Előtte utálatosakat. Akarjunk meggyógyulni, de soha nem bármi áron.

Dr Erdélyi Judit előadása
Elhangzott Bp-Rákosfalván 2003. március 16-án.

Mostanra jutott el hozzad?
Honnan kapod az ilyeneket, multkor is kaptal valami bizarr irast...

Mellesleg ez egy nagyon erdekes iras, a nagyon szigoruan vett keresztyen vallas szemszogebol kritizalja az alternativ gyogyaszatot, es sok igazsag is van benne... persze nem azert, mert a kereszteny isten az igazi...
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.03.06. 17:24

@vaskalapos (13942):

Annyiban számít,hogy az illető ezáltal úgy állítja be az orvoslást,mintha az maga is természetgyógyászat lenne ...és ha ezeket használja,mi baj a többivel...Holott a kettőnek(orvoslás és kuruzslás) köze nincs egymáshoz.De gőzöm nincs mit lehet erre lépni...
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.03.06. 17:30

@vaskalapos (13943):

:O Ja...egy részét csak.Nem mindet.

Hogy honnan???Hát csupa szakmabelitől.De nekem már ebből elegem van...A múltkor meg valami sóról,hogy a kálium az a veszélyes méreg belecsempészve,meg mittudomén...Azelőtt meg valami baromságot a tejekről.El sem olvasom,csak most épp vitázom,valamiért nagyon irritál,általában le szoktam söpörni.Vagyis inkább tesztelem rajta a tudásom.Ameddig elbírom olvasni,de mindegyiknél van egy pont ahol azt mondom,hogy "na jó,ennyit ebből".Mondjuk ez most tényleg a végletekig felháborított.
Ezt most attól kaptam,aki közölte,hogy nem leszek jó szakember...DE aki szerint a homeopátia az nem ezoterikus.Rohadtul nem zavarja,hogy nincs benne hatóanyag...Vagy ez a tipikus nem gondolkozik,hogy akkor mi hat...Meg hogy hogy' átvágják az embereket anyagilag vele...Az hol keresztényi???
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.03.06. 17:31

OFF
De jó ha hívő...könnyebb lesz "megrángatni"...
/OFF Elnézést!
0 x

solarboat
Hozzászólások: 928
Csatlakozott: 2011.01.29. 23:28

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: solarboat » 2011.03.06. 17:44

.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára solarboat 2013.04.19. 20:31-kor.
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.03.06. 17:52

@solarboat (13947):

Nem "akár",hanem az. :D
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.03.06. 18:39

@vaskalapos (13943):

Amúgy köszönöm a segítséget. :)
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.03.06. 18:44

@solarboat (13947): Bocs, de a dieta hol hasznal fizikai energiat?

Mellesleg a tobbi sem energiat (olvasd: munkavegzo kepesseg) hanem fizikai hatast alkalmaz (de hogy jon ide a viz?)
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.03.06. 18:48

@Rétike (13945):
Hogy honnan???Hát csupa szakmabelitől.
Ha nem titok, mifele szakma?
Annyiban számít,hogy az illető ezáltal úgy állítja be az orvoslást,mintha az maga is természetgyógyászat lenne ...és ha ezeket használja,mi baj a többivel...Holott a kettőnek(orvoslás és kuruzslás) köze nincs egymáshoz.De gőzöm nincs mit lehet erre lépni...
A "termeszetgyogyaszat" onmagaban nem kuruzslas, csak sok benne a kuruzslo.

Jobb elkulonites a bizonyitekon alapulo es a bizonyitekokkal nem rendelkezo, vagy epp ellentetben levo gyogyaszat.
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.03.06. 20:06

@vaskalapos (13956):
Ha nem titok, mifele szakma?
Privátban megírom.
A "termeszetgyogyaszat" onmagaban nem kuruzslas, csak sok benne a kuruzslo.
Jobb elkulonites a bizonyitekon alapulo es a bizonyitekokkal nem rendelkezo, vagy epp ellentetben levo gyogyaszat.
Sajnos...azt gondolom,hogy ma már senki laikus nem gondol másra ezen szó kapcsán mint amiről a beidézett magazin is beszél.Akármi is volt régebben ez a szó.
Ettől függetlenül szerintem is jobb elkülönítési mód,ahogy írtad.
0 x

Avatar
monolit
Hozzászólások: 357
Csatlakozott: 2010.01.29. 19:17

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: monolit » 2011.03.06. 20:28

@Rétike (13945):
Azelőtt meg valami baromságot a tejekről
Kíváncsi lennék mi lenne az?
0 x

Rétike
Hozzászólások: 1151
Csatlakozott: 2011.01.02. 00:56

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Rétike » 2011.03.06. 20:29

@monolit (13962):

:lol: 8-) Ne hari.Nem létezik!!! ;)
0 x


Avoué
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2009.12.20. 18:47

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Avoué » 2011.03.08. 22:28

0 x

balinta53
Hozzászólások: 122
Csatlakozott: 2011.02.20. 14:46
Tartózkodási hely: hegyek és völgyek között

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: balinta53 » 2011.03.08. 23:59

0 x

piciloo
Hozzászólások: 883
Csatlakozott: 2011.02.24. 17:50

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: piciloo » 2011.03.14. 21:37

Járok bioboltba, de csak olyan termékeket vásárolok, amik nem túlzottan drágák. Még azt is elhiszem ,hogy jót akarnak nekünk a biotermékek gyártói, de ennyiért? Miért nem adhatják olcsóbban az áruikat?
0 x

Avatar
Dorka11
Hozzászólások: 775
Csatlakozott: 2009.12.09. 22:11
Tartózkodási hely: Dunakeszi

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Dorka11 » 2011.03.15. 06:26

@piciloo (14420):
Ne legyél kicsinyes, ha az egészségedről van szó! :lol:

Ki hinné el, hogy hatásos ha olcsó? ;)
0 x

piciloo
Hozzászólások: 883
Csatlakozott: 2011.02.24. 17:50

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: piciloo » 2011.03.15. 09:08

@Dorka11 (14433):
A nem túlzottan drága, az nem feltétlenül olcsó (bár az is beletartozik). Van egy árküszöb, aminél berágok bármilyen boltban. Olyankor arra gondolok "Mi van, sajnáljátok?". Azokat akkor sem veszem meg, amikor van rá pénzem. Elvi kérdés ;)
0 x

piciloo
Hozzászólások: 883
Csatlakozott: 2011.02.24. 17:50

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: piciloo » 2011.03.15. 09:10

@Dorka11 (14433):
Szeretem az olcsó boltokat is. Ha pl. a 200 Ft-os kézkrémről érzem hogy hatásos, akkor azt veszem.
0 x

Popula(c)tion
Hozzászólások: 2081
Csatlakozott: 2009.12.11. 17:47

Mesterséges, természetes, bio

Hozzászólás Szerző: Popula(c)tion » 2011.03.15. 16:27

@piciloo (14442):
Statisztika:
A kozmetikumok árából úgy 5-10% a hatóanyag, a többi a reklám, a csomagolás és az egyéb (pl. illatosítás) költsége. Tehát a 200 Ft-os kézkrém minden bizonnyal az olcsóbban gyártható "mesterséges" hatóanyagokat tartalmazza, de ennek semmi köze a hatásossághoz.
(Szép emlékem: Mielőtt hazahoztam megszületése után a kórházból a kisfiamat, betértem egy gyógyszertárba és jó (leendő) apuka lévén megkértem a patikus hölgyet, hogy állítson össze egy "kezdőkészletet" újszülöttek "karbantartásához". Természetesen kaptam egy köbméternyi, nyócvannnyócezer forintos alapszettet, majd néhány fürdetés és tisztábatevés után áttértem a sima gyógyszertári popsikrémre, hintőporra, a méregdrága illatos vackok meg hamarosan a szemétben kötöttek ki. :) )
Egy szó, mint száz, a "természetes vs. bio" egy mesterségesen felfújt nem létező ellentét.
0 x