@vaskalapos (34770): Nezzuk ujra:
>>>>>"ha az erkölcs átírja a tudományos racionalitást, akkor igen."
>>>>A tudományos racionalitást nem írhatja át az erkölcs.
>>>>Ha valakit kilöksz az ablakon az erkölcsileg kifogásolható,de ne a gravitációt okold.
>>>>>A tudományos racionalitást nem írhatja át az erkölcs.
>>>>>Átírhatja - és sokszor át is kell írnia ..
>>>>>Lásd emberi jogok nyilatkozata - stb ..
>>>"A tudományos racionalitást nem írhatja át az erkölcs."
<>szerintem átírhatja ..
http://www.ett.hu/nemzajanl/hny.htm
>nem ertem, mire gondolsz?
>Hol irja itt at az erkolcs a racionalitast?
Ha nem irja át, akkor nem kellene Orvosi Etikával foglalkozni.
Az Erkölcs a Társadalmi Kultúrán alapul és nem a racionalitáson.
Tovabbra sem ertem. Mit jelent nalad az, hogy "A tudományos racionalitást az erkölcs átírhatja"?
Arra gondolsz, hogy ha valami erkolcsos, akkor az tudomanyos igazsagga valik, akkor is, ha nem igaz, es ha valami erkolcstelen, akkor hiaba teny, igaz, akkor sem fogadjuk el tenykent?
Vagy inkabb arra, hogy nem mindig a primitiven racionalis dontes az etikus (a peldaid erre utalnak).
A peldaidban az erkolcs nem a tudomanyos igazsaggal all szemben, hanem a tudomany neveben elkovetett erkolcstelen cselekedetekkel.
Kevered a szezont a fazonnal. Ha kifejtetted volna korabban legalabb ket mondattal mire gondolsz, hamarabb eljutottunk volna ide. A peldaiddal, idezeteiddel az a baj (mint rendszeresen), hogy nem kommentalod, igy nem tudhatjuk mire gondolsz, mit akarsz veluk mondani.
Idezek a vita kezdeterol:
"Ha valakit kilöksz az ablakon az erkölcsileg kifogásolható,de ne a gravitációt okold."
Ket kulon dimenzio (hogy neked kedves szot hasznaljak), hogy mi a tudomanyos teny (ha kilokod, leesik, ha magasrol esik le, megserulhet, meghalhat) es mi az etikus (ugy altalaban nem lokod ki az ablakon, de erre is van kivetel, ha mondjuk epp fegyvert fog rad es/vagy szeretteidre es/vagy sok mas emberre, es nincs mas lehetoseged, akkorerkolcsileg eppenseggel az az elfogadhato, hogy kilokod, akar ugy is, hogy magaddal rantod).
Mellesleg az erkolcs es etika mogott is van racionalitas, ha jobban belegondolsz.