Hidegterápia

CAM, HKO, táplálékkiegészítők és egyéb csodaszerek
Avatar
pounderstibbons
*
*
Hozzászólások: 2662
Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01

Hidegterápia

Hozzászólás Szerző: pounderstibbons » 2012.10.11. 21:00

Nekem kicsit bejelzett a bullshitjelzőm(sok feltételes-mód, tanulmányokra hivatkozás sehol, 0 közeli pubmed index), de kíváncsi vagyok mások véleményére arról, hogy biztonságos, egészséges vagy egyáltalán hihető-e a -110/-180 fokos hűtésnek kitett emberi test?

És mi lesz a következő állomás? "Fogyjál -273 fokon, mint egy szupravezető"?
A hidegterápia -180 Celsius fokos kezelésekkel csökkenti a fájdalmat, javítja a közérzetet, fokozza a teljesítményt, megújítja a bőrt, és szinte észrevétlenül fogyaszt.

Az 1980-as évektől kezdve a világ számos országában alkalmazzák sikerrel a hidegterápiát, amely Magyarországon még kuriózumnak számít. Az eredetileg aero- (levegő) -krioterápia (ACT) névre hallgató kezelés olyan egylépcsős gyógyászati módszer, amelyben az emberi test felszínének nagy részét extrém alacsony hőmérsékletű (akár -180 °C-os), gáznemű közegben hűtik le. Az 1 és 3 perc közötti kezelések alkalmával a páciens egy -120 °C és -180 °C közé hűtött kabinban tartózkodik. A sokkhatás nem azonnal következik be, hiszen a kabint előzetesen -60 °C-ra hűtik, majd rövid akklimatizálódás után a kezelő tovább csökkenti a hőmérsékletet. A kezelés során az arc felülete nincs kitéve a szélsőséges hatásnak, mivel a vendég csupán vállmagasságig tartózkodik a hidegben.

Már egyetlen hidegterápiás kezelés alatt jelentős biokémiai és hormonális változások mennek végbe a szervezetben, amelynek eredményeként megszűnhet a fáradtságérzet és az álmatlanság, a túlterhelt izmok ellazulnak, felgyorsul a bőr és a belső szervek vérkeringése.
http://www.oxygenwellness.hu/hu/naphegy/hidegterapia
Fogyasztó fagyasztó: karcsúsodj mínusz 110 fokban!
Eleged van a diétás tanácsokból, unod az izzasztó gyakorlatokat? Akár hiszed, akár nem, a hideg is fogyaszthat!
Nálunk még kevéssé ismert, de a világon már közel 30 éve rendszeresen használnak egy érdekes módszert, a teljestest-hidegterápiát. Sokféle betegség kezelésére jó, de korántsem tartozik azok közé az eljárások közé, amelyek „mindent gyógyítanak”. Az ízületi betegségek nagy része (különösen a pikkelysömör okozta ízületi bántalmak és a sokízületi gyulladás), egyes bőrbetegségek (pikkelysömör, neurodermitis), depresszió és még néhány más kórkép esetében jelentősen képes enyhíteni a tüneteket, csökkenteni, illetve megszüntetni a fájdalmat, a viszketést. Sportolóknál rendszeres „kamrázással” körülbelül 10-15 százalékos teljesítménynövekedés várható. Emellett azonban a fölös kilók eltüntetésére is jó.

Mínusz 110 fokban két percig

Tudjuk, a fogyni vágyók nagy része mindent hajlandó megtenni annak érdekében, hogy testsúlya csökkenjen. Legjobb, ha a szervezet energiafelhasználása nő, a salakanyagok eltávolítása felgyorsul, a tápanyagbevitel pedig csökken. Utóbbi, vagyis a diéta, a nehezebben betartható feltételek közé tartozik, de ha dietetikus segítségét is igénybe vesszük, aki személyre szabottan – esetleges gyengeségeinket is figyelembe véve – állítja össze a megfelelő étrendet, könnyebb a betartása. Fordíts tehát nagyobb figyelmet az első feltételre, a szervezet energiafelhasználásának növelésére, a salakanyagok eltávolításának gyorsítására!

A teljestest-hidegterápia során 2 percet töltesz –110 fokon, a bőröd felszíne pedig plusz 5 fokra hűl le. Mindeközben a szervezeted igyekszik fenntartani a 37 fokos maghőmérsékletet. Ahhoz, hogy ezt teljesíteni tudja, jelentős erőket kell mozgósítania. Te is tapasztaltad már, hogy ha fázol, libabőrös leszel, borzongsz, remegni kezdesz. Ez az izommunka energiafelhasználással jár, és mivel az egész testre kiterjed, jelentős mennyiségű kalóriát éget el. Az alapanyagcsere az éber állapotban a normál életfunkciók: a testhőmérséklet, a légzés, a szívverés fenntartásához szükséges energiamennyiséget jelöli. Így természetes, hogy a hidegterápia hatására (amikor a testhőmérséklet fenntartásához szükséges energia megnő) a légzés felgyorsulása, a légutak kitágulása, a szívverés szaporábbá válása miatt szintén nagyobb lesz az energiafelhasználás, az alapanyagcsere is nő.

Beindul a zsírégetés

A hirtelen hidegsokk után a visszamelegedés a hidegben összehúzódott hajszálerek négyszeresre tágulásával történik. A vér ilyenkor oda is eljut, ahová nyugalomban lévő szervezetben nem. A felgyorsult keringés segíti a salakanyagok, méreganyagok gyorsabb kiürülését. A nyirokkeringés felgyorsul, kiürül a sejtek között felgyűlt felesleges vízmennyiség. Mindezek következtében a régóta letapadt zsírsejtek könnyebben mobilizálódnak, a fogyás beindulhat. Ilyenkor már csak egy kis testmozgásra van szükség, hogy a kívánatos eredményt elérd.

A fogyni vágyó számára a személyi edzők testre szabottan határozzák meg, milyen mozgássort érdemes elvégeznie. Az edzés a fizikai állapottól és a kezdeti testsúlytól függően történhet kardiogépeken, vagy eleinte akár fekve elvégzett mozgásprogrammal is. Gyakori probléma, hogy a túlsúllyal küzdő páciensnek ízületi panaszai vannak, és a fájdalom korlátozza a sportolásban. Ilyenkor a teljestest-hidegterápia fájdalomcsökkentő hatása is hasznosul. A körülbelül 2 perces kezelés után ugyanis pár órára megszűnnek, de legalábbis jelentősen csökkennek a fájdalmak, így azok a mozgások is lehetővé válnak, amelyek elvégzése korábban a fájdalom miatt elképzelhetetlennek tűnt. A fájdalommentes időszak bőven elegendő ahhoz, hogy a 30-40 perces sportolással a zsírégetés beinduljon.

Ha valakinek a kezelés elején még így is nehézséget okoz a 30-40 perces mozgásprogram, lehetőség nyílik arra is, hogy masszőr is segítse az ideális alak elérését, vagy a nyirokkeringést a „csúszóhullám-masszázs” serkentse.
http://hidegkamra.hu/index.php/cikkek/5 ... 110-fokban
0 x

Avatar
Question
Hozzászólások: 1060
Csatlakozott: 2012.05.30. 14:38

Hidegterápia

Hozzászólás Szerző: Question » 2012.10.11. 21:35

hihető-e a -110/-180 fokos hűtésnek kitett emberi test?
Sajnos az átlagember számára igen. Olyan dolgokról, amelyekről saját tapasztalatuk, elképzelésük nincs (esetünkben az extrém hideg hatásai), nagyjából bármilyen, kicsit is megalapozott szöveget hajlandóak elfogadni. Legalábbis ahogy én tapasztalom.
0 x

solarboat
Hozzászólások: 928
Csatlakozott: 2011.01.29. 23:28

Hidegterápia

Hozzászólás Szerző: solarboat » 2012.10.11. 21:49

.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára solarboat 2013.04.20. 00:04-kor.
0 x

Avatar
Tuttisuu
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2011.09.25. 23:11

Hidegterápia

Hozzászólás Szerző: Tuttisuu » 2012.10.11. 22:23

@solarboat (55310): Csak flamand nyelven van? Más közérthetőbb nyelven esetleg?
OFF
Ja és nem az Afrikaansra gondoltam :P
/OFF Elnézést!
0 x

Avatar
Tuttisuu
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2011.09.25. 23:11

Hidegterápia

Hozzászólás Szerző: Tuttisuu » 2012.10.11. 22:40

@pounderstibbons (55308): Durván hangzik. Az rendben van, hogy egy sérült testtagot lehűtenek, de a komplett testet :? . Én még csak -17 fokban voltam kint fürdőnadrágban, de az is elég megerőltető tud lenni (mondjuk nem 2 percig, hanem 5-10 percig és volt közben némi úszkálás is). Ennél 10x hidegebbet... hát nem tudom, hogy vállalkoznék e rá. Kockázatos is, ha eléggé lehűl a véred, akkor akár egy végtagod megdörzsölésétől is leállhat a szíved. (Persze nem a dörzsöléstől, hanem mert a hideg vér előbb visszakerül a véráramba a hajszálerekből, minthogy felmelegedne, így hidegen jut el a szívbe, ami emiatt leállhat. :geek: )
A hirtelen hidegsokk után a visszamelegedés a hidegben összehúzódott hajszálerek négyszeresre tágulásával történik. A vér ilyenkor oda is eljut, ahová nyugalomban lévő szervezetben nem.
Vajon hova juthat el a vér ahová eredetileg nem? Belső vérzések lesznek tőle? :mrgreen:
Sokféle betegség kezelésére jó, de korántsem tartozik azok közé az eljárások közé, amelyek „mindent gyógyítanak”.
Ez legalább korrekt.
0 x

Avatar
Gábor
Hozzászólások: 2318
Csatlakozott: 2009.12.09. 19:37
Tartózkodási hely: Finnország

Hidegterápia

Hozzászólás Szerző: Gábor » 2012.10.12. 00:50

@Tuttisuu (55324): Oh, ha storyzunk, akkor én sem akarok kimaradni. Szerintem én éltem meg a fórumozók közül a leghidegebbet, -39,8 fok, két hét a tajgán, egy hálózsákban aludtam (jó esetben egy lavuban, ami úgy néz ki mint egy kutyaól, nem esik rád a hó, de nincs ajtaja vagy ilyesmi). Az olyan hideg, hogy levegőt venni is fáj, a fagyási sérülés meg alap, bármit csinálsz. Egyébként kisebesedik a bőröd a hidegtől, és vérzik, ami egy darabig jó meleg érzés (csak amikor megnézed mitől...) Bear Grylls elbújhat mögöttem. :geek:
0 x

Avatar
pounderstibbons
*
*
Hozzászólások: 2662
Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01

Hidegterápia

Hozzászólás Szerző: pounderstibbons » 2012.10.12. 09:26

Akkor ha nincs még hidegebbet tapasztalt jelentkező, eredményt hirdetnék:
-180 fokos hidegkamrában fagyoskodók.
-110 fokos hidegkamrában fagyoskodók
-Gábor

A hideg időtartamát sajnos nem tudtam figyelembevenni. :)

Ezt találtam még
http://en.wikipedia.org/wiki/Cryotherap ... er_therapy
ami leginkább egy [citation needed] lerakat egy reklámcikkel, meg egy komolynak tűnő összefoglalót, ami azonban eléggé korlátozott körben ír alkalmazásáról:
http://emedicine.medscape.com/article/1125851-overview

ahhoz képest, hogy mennyi mindenre ajánlják:
Mikor javasolt a ... teljestest-hidegterápia alkalmazása?

* krónikus gyulladásos ízületi és gerinc megbetegedések kezelésére
* degeneratív ízületi betegségek másodlagos gyulladásainak kezelésére
* ízületi- és gerincműtétek rehabilitációjára
* egyes autoimmun betegségek kiegészítő kezelésére
* pszoriázis (pikkelysömör) orvoslására
* neurodermitisz kezelésére
* egyes tüdőbetegségek esetében
* depresszió egyes formáinak enyhítésére
* alvászavarok egyes formái
* pszichés és fizikai teljesítmény növelésére
* sportolók teljesítményének fokozása dopping nélkül (testmozgató- és tartórendszer funkcióját erősíti, az izomzat vérellátását és feszességét növeli)

Miért döntsön a hidegterápia mellett?

* mérséklődik a gyulladás
* csökken a fájdalom
* javul az ízületek mozgékonysága
* kevesebb gyógyszerre lehet szüksége
* javul a közérzete, pszichés és fizikai teljesítőképessége
* Bőrproblémák - akut és krónikus betegségek, pl. pikkelysömör és ekcéma esetén,
* Fájdalomcsillapítás – bármilyen jellegű panasz kezelésében,
* Teljesítményfokozás – rehabilitációban és sportolóknak,
* Közérzetjavítás – depresszió, stressz és alvászavarok kezelésében,
* Reumatológiai betegségek – ízületi funkciók és egészségi állapot javításában,
* Immunerősítés – öngyógyító folyamatok beindításában,
* Alakformálás - testsúlytól és hőmérséklettől függően egy kezelés 1000-3000 kcal energiavesztéssel jár.
Engem főleg az ekcémára gyakorolt hatása érdekelne, amivel kapcsolatosan ezt találtam:
http://archderm.jamanetwork.com/article ... eid=419737
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18559779
Meggyőző ez valakinek?
0 x

Avatar
Tuttisuu
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2011.09.25. 23:11

Hidegterápia

Hozzászólás Szerző: Tuttisuu » 2012.10.15. 13:56

@Gábor (55331): :o No ez már tényleg nem egészséges.
OFF
Lábujjak száma változott?
/OFF Elnézést!
0 x

Avatar
Gábor
Hozzászólások: 2318
Csatlakozott: 2009.12.09. 19:37
Tartózkodási hely: Finnország

Hidegterápia

Hozzászólás Szerző: Gábor » 2012.10.16. 11:30

@Tuttisuu (55418): OFF
Minden testrészem megmaradt, bár az orrom féltem, hogy nem fog. Első éjszaka elfejtettem bekenni "fagyálló" zsírral, és reggelre kék-zöld lett, fájt és hámlott, meg vagy egy hétig kisebb nagyobb megszakításokkal nagyon komolyan vérzett. Viszont a szauna nagyon jó a fagyási sérülésekre, kevésbé fáj, és esk. hamarabb gyógyul. Csak ajánlani tudom. :)
/OFF Elnézést!
0 x

Avatar
Tuttisuu
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2011.09.25. 23:11

Hidegterápia

Hozzászólás Szerző: Tuttisuu » 2012.10.18. 16:51

@Gábor (55440): OFF
Akkor szerencsére viszonylag olcsón megúsztad. :) Mondjuk az orrod az elég érzékeny veszteség lett volna. A szaunát nem ezért szeretjük, de nagyon szeretjük. :D
/OFF Elnézést!
0 x