Huzat és amit állítólag okoz

CAM, HKO, táplálékkiegészítők és egyéb csodaszerek
Rev01Yeti
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2015.02.06. 14:06

Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: Rev01Yeti » 2015.02.07. 02:13

Nos, ha már regisztráltam, engedjétek meg, hogy feldobjam ezt a nagyon magyar labdát, a huzatot. :) Egyszer azt olvastam valami cikkben, hogy ezen csak röhögnek a nyugat-európaiak.

A huzat számomra egy beltéri légáramlás (effektíve lassú szél), ami valamelyest lehűtheti a kültakarót, de ennyi. Mások viszont állítják, hogy az instant megfázáson, fejfájáson, és még ki tudja min kívül "arcidegzsibbadást" vagy "arcideggyulladást", és/vagy általános idegbénulást, sőt extrém esetben halálozást is okozhat. (Lásd koreai "fan death" hiedelem hasonló témában.) Ki mit hallott a gonosz huzattal kapcsolatban, amivel nagyon vigyázni kéne? Milyen fiziológiai hatása van a huzatnak, és mi lehet tényleg a következménye, ha valaki huzatban tartózkodik?
0 x

ennyi
Hozzászólások: 3849
Csatlakozott: 2011.02.01. 00:01

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: ennyi » 2015.02.07. 04:42

En erzekeny vagyok ra, a nyak/vallizmaim begorcsolnek tole, es hetekig, vagy meg tovabb tart, mire elmulik a fajdalmas gorcs.
Masokat nem zavar.

Mas testreszemen engem sem zavar.
0 x

Avatar
flygandeangel
Hozzászólások: 765
Csatlakozott: 2011.04.17. 22:01

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: flygandeangel » 2015.02.07. 11:35

Semmi bajom nincsa a huzattal.Nem erzek valtozast , fajdalmat, ellenben nem egy huzatfobiassal hozott ossze a "vegzet" utazasaim soran , amit egy kicsit nehezen viseltem. Hegy/sziklamaszas kozben sokkal erosebb legaramlatvaltozas er a szabadban . Huzatezekenyeknek biztosan van valami alapbetegseguk, elvaltozasuk amit a legaramlat ilyen hatasa elohozhat, felerosithet . Lehet hogy idosebb koromban nekem is lesznek .
Egy ami bizonyitott 1987 ota,az a SBS /Sick building syndrome /.http://www.nhs.uk/conditions/sick-build ... ction.aspx
Ez a rossz tervezesu epuletek okozta egeszsegugyi syndromak osszessege /hanyiger, legszomj, rakos megbetegedesek ,veteles, krakogas,orrverzes,fejfajas, borviszktegseg,odema kepzodes,fibromyalgia............
http://en.wikipedia.org/wiki/Sick_building_syndrome

Tenyleg, ennyi tunetcsoportjanak nem SBS lehet az oka ?
0 x

Rev01Yeti
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2015.02.06. 14:06

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: Rev01Yeti » 2015.02.07. 13:59

Engem az irritál a legjobban ezzel kapcsolatban, amikor emberek mindenféle vonatkozó ismeretalap nélkül megrögzötten állítják, hogy "a huzat betegségeket okoz", és hogy "huzatban senkinek sem jó lennie", és persze fel vannak háborodva, ha valaki rákérdez, hogy a légmozgás ugyan mióta okoz betegségeket önmagában?

Itt egy normális interjú egy orvossal, aki elismeri a problémát, annak idején ez volt az egyik cikk, amit elolvastam a huzatbetegségek kapcsán:
http://www.szekelyhon.ro/archivum/offli ... f-147-szam

Illetve ez volt a másik, ahol írják, hogy a huzatfóbia erőteljesen magyar/román, illetve balkáni jelenség:
http://think.transindex.ro/?p=9738

http://www.egeszsegtukor.hu/ferfitukor/ ... seges.html
Itt azt írja egy orvos, hogy "(...) a huzat is nagy befolyással bír, legfőképp a mozgás szervrendszerre. Ezt a bőr és az alatta lévő szövetek lehűléséből adódóan az izmok túlzott megfeszülése okozza, ami által romlik az adott területen a vérellátás, sőt akár még gyulladás is kialakulhat!".

Érdekes, hogy mindegyik cikk Erdélyből származik, úgy tűnik mi itteni magyarok rá se hederítünk erre a széles körben elterjedt tévhitre, hogy van "huzat", mint betegség(csoport), és hogy azt a huzat, mint légáramlat maga okozza, ráadásul mindenkinél.

Én régebben itt kezdeményeztem erről nyílt vitát kíváncsiságból, vegyes sikerrel:
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg_ ... atot-kapni
0 x

Avatar
flygandeangel
Hozzászólások: 765
Csatlakozott: 2011.04.17. 22:01

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: flygandeangel » 2015.02.07. 15:11

Megbizhatobb szakirodalom nincs ?
Engem az irritál a legjobban ezzel kapcsolatban, amikor emberek mindenféle vonatkozó ismeretalap nélkül megrögzötten állítják, hogy ..
Cafolatra hol a szakirodalom ?
huzatfóbia erőteljesen magyar/román, illetve balkáni jelenség:
Teny hogy Indiaban sem lattam huzatfobiast egyik vonaton sem. Kulonben mar feltem hogy ervent a TCM / Traditional Chinese medicine / fog belepni :twisted:
0 x

Avatar
flygandeangel
Hozzászólások: 765
Csatlakozott: 2011.04.17. 22:01

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: flygandeangel » 2015.02.07. 16:32

Veletlen akadtam ra Dr Angela Tian Zhu "munkajara "
http://www.traditionalqi.com/2011/03/08 ... dangerous/
Csak itt hagynam a fiiiiiiiijjjjuuuuknak
If the wind attacks the body after sex, it goes into the body deeper because the sexual arousal consumes lots of energy and blood. It is more possible to happen to males who can easily fall into deep sleep after ejaculation to be attacked by cold wind. A most common chronic disease of the central nervous system called Multiple Sclerosis is related to the wind attack after sex according to Traditional Chinese Medicine (TCM).
ki tudja hatha van benne valami ;) :facepalm:
0 x

pierredelacroix
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2014.07.15. 19:56

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: pierredelacroix » 2015.02.07. 16:40

Nem tudom, ebben a könyvben a szerző azt állítja, hogy az olaszok is eléggé huzatfóbiások (vonaton is felhúzzák, szintén betegségeikre hivatkoznak, stb.)
http://moly.hu/konyvek/phil-doran-csabito-toscana
OFF
Amúgy olaszul állítólag ezt mal'aria-nak hívják. :)
/OFF Elnézést!
flygandeangel írta:Megbizhatobb szakirodalom nincs ?
huzatfóbia erőteljesen magyar/román, illetve balkáni jelenség:
:twisted:
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2015.02.07. 19:20

Rev01Yeti írta:Engem az irritál a legjobban ezzel kapcsolatban, amikor emberek mindenféle vonatkozó ismeretalap nélkül megrögzötten állítják, hogy "a huzat betegségeket okoz", és hogy "huzatban senkinek sem jó lennie", és persze fel vannak háborodva, ha valaki rákérdez, hogy a légmozgás ugyan mióta okoz betegségeket önmagában?
Nekem egyszer egy nyári esős biciklizés után volt egy alapos fülgyuszim, előtte nem foglalkoztatott a huzat, azóta viszont a legkisebb légmozgás is zavar. A nagy szél, a turbulens áramlatok nem zavarnak, csak az a "sunyi", laminárisan kúszó levegő. Nem hiszem, hogy valami lelki probléma lenne, egyszerűen fájni kezd a fülem, és arról kapcsolok, hogy huzat van, valahol nyitva egy kis ablak. Az álmennyezeti klíma alatt ülni sem a legjobb elfoglaltságom.

Téged miért zavar, hogy egyesek nem szeretnek huzatban tartózkodni? Azt gondolod, csak úri hóbort, azért hogy felhívják magukra a figyelmet?

Mellékesen megjegyzem, engem viszont az szokott zavarni, amikor egyesek állandóan ablakot akarnak nyitni, mert "nincs oxigén". Lefogadom, hogy maróan oxigéndús levegőben is ezt csinálnák - szerintem nem az oxigént hiányolják, hanem enyhe klausztrofóbiájuk van, és bezártság ellen küzdenek. :)
0 x

Rev01Yeti
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2015.02.06. 14:06

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: Rev01Yeti » 2015.02.08. 17:23

mimindannyian írta: Téged miért zavar, hogy egyesek nem szeretnek huzatban tartózkodni? Azt gondolod, csak úri hóbort, azért hogy felhívják magukra a figyelmet?
Gondolhatod, hogy nem az zavar önmagában, hogy egyesek nem szeretnek huzatban lenni. Az viszont zavar, amikor valaki a "huzatot kap" címszó alatt mindenféle, tudományosan megalapozatlan hülyeséget mond. Effektíve azt, hogy a huzat, mint lassan mozgó széláramlat önmagában okozhatja az alábbi megbetegedéseket és problémákat:
fejfájás, nyakfájás, fogfájás, torokfájás, megfázás, tüdőgyulladás, arcüreg-gyulladás, homloküreg-gyulladás, középfülgyulladás, arcideggyulladás, arcidegbénulás, agyvérzés.
Közismert, hogy ezek többségét baktériumok és/vagy vírusok okozzák. De ahol nem kell hozzá mikroorganizmus, pl. a fejfájásnál, nyakfájásnál, ott sem szeretem, amikor nem szabad rákérdezni a hatásmechanizmusra, mert aki tapasztalta a problémát, az rámugrik, hogy ne kérdezzek hülyeségeket, "huzatot kapott" és kész. Maga a "huzatot kaptam" kifejezés utalni enged arra, hogy a közvélekedés számontart egy "huzat" nevű pszeudobetegséget, amit el lehet kapni, és többféle tünete lehetséges. Vagy csak túldimenzionálok egy nyelvi-kulturális kérdést?

Elismerem, talán nem pont a tudományos szkepticizmus látókörébe illő dolog ez a jelenség az auralátás meg a kombucha mellett, de lévén egyfajta urban legend-szintű, szinte már megkérdőjelezhetetlen dolog itt Magyarországon és a környéken, ezért hoztam fel, talán elfér itt a téma, lehet róla beszélgetni.

De személy szerint hasonlóan állok hozzá a jó öreg népi bölcsességekhez is: a hagyma "mindenre jó", az erőspaprika "mindenre jó", a jó házi tyúkhúsleves "mindenre jó". Ezt mondja mindenki, de racionális alátámasztásuk nincs (bár mintha a húslevessel végeztek volna biokémiai és egyéb teszteket). :)
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2015.02.08. 17:54

Szerintem nincs a huzat témájával semmi gond, szkeptikus kérdésnak pompás, csak azért nincs nagy hype körülötte, mert még nem árulnak huzat elleni védőkarkötőt. :)

Nekem a fejem fájdult meg már huzattól - legalábbis én úgy véltem, hogy az volt az ok. Lehet, hogy tévedek, s akkor örülnék, ha valaki tisztázná a kérdést :). Én a saját esetemben úgy vélem, hogy a fül/dobhártya túl érzékeny a lehűlésre. Ezt látszólag alátámasztja, hogyha bedugom a fülem, akkor nem zavar a huzat, nem is fájdul meg a fejem. Talán, ha nem csak kis huzat van, hanem erősebb légáramlat, akkor az már olyan hűlést indít el szerte a bőrfelületen, ami ellen a szervezet igyekszik védekezni, s mivel ezt sikerrel teszi, nem lesz porbléma.
0 x

Rev01Yeti
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2015.02.06. 14:06

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: Rev01Yeti » 2015.02.08. 18:49

Kíváncsiságból frissen rákerestem a "cold draft" kifejezésre az Interneten. Fórumok alapján úgy tűnik, a betegségek és a huzat triviális összekapcsolása máshol is fennálló jelenség, és mások sem értik a miérteket:

Németországban:
http://www.toytowngermany.com/lofi/inde ... 21607.html
"Air drafts make you ill, do you believe this? - Germany
Is there any scientific basis behind it?"

http://www.toytowngermany.com/lofi/inde ... 12051.html
"Anemophobia - fear of drafts - Germany
Germans and their phobia for fresh air"

http://adaabroad.blogspot.hu/2005/03/fear-draft.html

http://aroundthewherever.blogspot.hu/20 ... oning.html
http://aroundthewherever.blogspot.de/20 ... sense.html

Romániában:
http://jsbangs.com/2011/12/13/draft-rom ... nt-killer/

Itt több országból jelezték, hogy időjárástól és évszaktól függetlenül a kereszthuzatot betegségokozónak tartják, pl. Hollandiából, Oroszországból és Indiából is:
http://boards.straightdope.com/sdmb/arc ... 06768.html
"Europeans, are you afraid of cross-breezes?"

Itt arról írnak, hogy már 2005-ben kutatók bizonyították a lehűlés és a megfázás közti valós kapcsolatot:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/wales/4433496.stm

Mindenesetre érdekes kulturális dolog, annyi biztos.
0 x

piciloo
Hozzászólások: 883
Csatlakozott: 2011.02.24. 17:50

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: piciloo » 2015.05.30. 15:54

Érdekes téma. Nekem volt hogy kint volt a vonatból a fejem Győrtől Nyíregyházáig és nem lett tőle még csak fülfájásom sem. De látom, hogy egyesek még a buszablakot is becsukják 35 fokban is. Tisztára kiborít, amikor 40 fokban felszáll valaki és még a résnyire nyitott ablakokat is bevágja. Mi lehet az oka a huzatérzékenységnek? Más hallójárat szerkezet? Vagy nyomásérzékeny szem? Nem látok logikus magyarázatot a meleg huzat" pusztító" mivoltára.
0 x

piciloo
Hozzászólások: 883
Csatlakozott: 2011.02.24. 17:50

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: piciloo » 2015.05.31. 08:53

Tényleg a huzat mivel másabb légáramlat mint amikor kint erős szél éri az arcunkat?
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2015.05.31. 11:45

Hipotézis: a nagy szél beindítja a hőmérsékletszabályozás releváns védekező mechanizmusát, a kis huzat pedig csak a felszín lehűlésével jár (a huzatérzékeny embernél), emiatt kialakuló belső-külső hőmérséklet különbsége okoz problémát.
0 x

piciloo
Hozzászólások: 883
Csatlakozott: 2011.02.24. 17:50

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: piciloo » 2015.05.31. 15:42

mimindannyian írta:Szerintem nincs a huzat témájával semmi gond, szkeptikus kérdésnak pompás, csak azért nincs nagy hype körülötte, mert még nem árulnak huzat elleni védőkarkötőt. :)

Nekem a fejem fájdult meg már huzattól - legalábbis én úgy véltem, hogy az volt az ok. Lehet, hogy tévedek, s akkor örülnék, ha valaki tisztázná a kérdést :). Én a saját esetemben úgy vélem, hogy a fül/dobhártya túl érzékeny a lehűlésre. Ezt látszólag alátámasztja, hogyha bedugom a fülem, akkor nem zavar a huzat, nem is fájdul meg a fejem. Talán, ha nem csak kis huzat van, hanem erősebb légáramlat, akkor az már olyan hűlést indít el szerte a bőrfelületen, ami ellen a szervezet igyekszik védekezni, s mivel ezt sikerrel teszi, nem lesz porbléma.
Szerintem a huzat ellen nem kell karkötő. megteszi valami egyszerű virágeszencia vagy bukósisak is :) valami napernyősvirágzatú növényé :)
0 x

piciloo
Hozzászólások: 883
Csatlakozott: 2011.02.24. 17:50

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: piciloo » 2015.05.31. 15:44

Szerintem a huzatérzékenyeknek úgy el van lazulva az arca, hogy a könnycsatornájukon befúj a légáramlat és idegességet okoz a súrlódás miatt. Vagy kiszárítja és irritálja ,mert pollen ragad bele.
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2015.05.31. 21:12

Valójában más van a dolog hátterében. Annak nincs huzatérzékenysége, akinek az arcán vastag a bőr. Minden egyenes ember érzékeny rá.
0 x

Avatar
flygandeangel
Hozzászólások: 765
Csatlakozott: 2011.04.17. 22:01

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: flygandeangel » 2015.06.01. 08:43

mimindannyian írta:Annak nincs huzatérzékenysége, akinek az arcán vastag a bőr.

Ez most tudomanyosan igazolt allitas ? Mert most tukorbe nezve elbizonytalanodtam .
0 x

Avatar
Solaris
Hozzászólások: 3584
Csatlakozott: 2012.07.25. 17:32

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: Solaris » 2015.06.01. 19:30

Micsoda értelmes szkeptikus téma. A huzat és következményei. :)

A szellőzésre, légcserére alkalmazni kell a vonatkozó szabványokat. Egy - egy helyiség légtérfogatát a befogadóképesség függvényében kell meghatározni. Szobákban, irodákban, kórtermekben legalább 15 m3/fő természetes szellőzés esetén. Mesterséges szellőzésnél lehet 2 m3/fő, de csak zárt, kabinszerű munkahelyeken, pld. riporterfülke. Az óránkénti légcsere értéke szintén előírás. Szellemi és könnyű fizikai munka esetén 30 m3/h, közepesen nehéz fizikai munka esetén 40 m3/h, nehéz fizikai munkánál 50 m3/h személyenként. Természetes és mesterséges szellőzés esetén a huzathatás legfeljebb 2 m/s lehet. (Az un. vészszellőzés kivétel.) Efelett nem komfortos és megterhelő a munkavégzés, vagyis nem megfelelő a helyiség klímája. (Utóbbi más tényezőktől is függ, de nem részletezném.) A nem megfelelő klíma a fokozott megterhelés miatt okozhat egészségügyi problémákat, kinél mit, egyeseknél semmit, másoknál meghűlés, főfájás, mert nem egyformán tudunk alkalmazkodni a klimatikus viszonyokhoz. Ebben semmi csoda nincs, legalább is olyan nincs, amin hosszan rágódni kellene.
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2015.06.02. 14:59

Egyesek háklisak a nyitott vonatablakra, mások kifejezetten kedvelik. Az utóbbiak szerint az előbbiek csak direkt dacból ellenzik a friss levegőt, és az egészségügyi panaszaikra nincs kielégítő magyarázat. És kielégítő magyarázatot tényleg nem tudnak adni a huzatérzékenyek. ők csak nyögnek és morcosan becsukatják az ablakot.
A kérdés az, hogy a huzattűrés valamilyen objektív biológiai adottság miatt tér-e el emberenként, vagy csak tudatos/tudatalatti reakció produkál kellemetlen tüneteket egyeseknél, amolyan nocebo jelleggel.
0 x

piciloo
Hozzászólások: 883
Csatlakozott: 2011.02.24. 17:50

Re: Huzat és amit állítólag okoz

Hozzászólás Szerző: piciloo » 2015.06.02. 20:19

Nekem ez a huzat téma olyan téves kapcsolás jellegűnek tűnik (főleg a meleg huzaté). Az egyik ismerősöm mondta ,hogy neki egyszer félreállt a szája a huzattól. Ez eddig hihető lenne, de azt valahogy nem hiszem hogy 30 év alatt egyszer érte szél vagy huzat. Mert ha az egyik huzattól ez történik, akkor a másiktól miért nem. Akkor harminc év alatt minimum 60szor félre kellett volna hogy álljon a szája a huzat miatt. Az utána volt, tehát azért volt szindrómának tűnik. Viszont a hideg huzattal vagy széllel mása helyzet, mert az sokaknál okoz megfázást, fülfájást stb, bár száj félreállásról nem igazán hallottam hideg szél miatt.
0 x