Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
-
- Hozzászólások: 124
- Csatlakozott: 2009.12.09. 20:22
- Tartózkodási hely: Budapest
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Sokfelé hallani, hogy a mangalica húsa és zsírja egészségesebb, mint a többi sertésé, mert kedvezőbb a telített/telítettlen zsírsavak aránya, alacsony a koleszterintartalma. Én nehezen tudom elképzelni, hogy a sertések testszövetében ilyen jelentős különbség lenne fajtánként. Nem sikerült találnom eddig meggyőző bizonyítékot arra az állításra, hogy egészséges lenne a managalica fogyasztása. Viszont a managalica-hisztéria növekszik.
Tud valaki olyan publikációt a témában?
Tud valaki olyan publikációt a témában?
0 x
-
- Hozzászólások: 2081
- Csatlakozott: 2009.12.11. 17:47
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Bocsi, ha off, de én meg vidéken járva találkoztam azzal a közkeletű vélekedéssel, miszerint a szürke magyar marha nem kapja el a kergemarha kórt. Igaz lehet ez?
Szerintem csak a rideg tartás (semmi állati eredetű takarmány) miatt nem lesz BSE-s, nem pedig genetikai okok révén...hm..?
Szerintem csak a rideg tartás (semmi állati eredetű takarmány) miatt nem lesz BSE-s, nem pedig genetikai okok révén...hm..?
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Wiki ezt irja:
A mangalicáról az a hír járja, hogy húsa egészségesebb, könnyebben emészthető, kevesebb benne a koleszterin, és az ember számára létfontosságú telítetlen zsírsavat tartalmaz. Nem így van.”[1]
„A mangalica zsírjának koleszterintartalma megegyezik bármilyen más sertésével. Vörösné Bálint Márta dietetikus a Velvetnek elmondta, hogy az állat zsírsavösszetétele csak abban az esetben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ha az eredeti, makkoltató rideg tartásban nevelik, és hagyják az állatot a saját ütemében növekedni. Ilyenkor a jószág zsírja alacsonyabb hőfokon olvad, mint a többi sertésé. Sajnos ennek a kritériumnak nem minden tenyészet felel meg. Hogy miért jó a gazdáknak, ha táppal etetik az állatot? Gyorsabban éri el a vágósúlyt.”[1]
Mondjuk a forras [1] erdekes... http://velvet.hu/trend/mang070920/ de egy spanyol disznofajtarol is hasonlo ertelmu informaciot talaltam.
Es logikusan is hangzik...
A mangalicáról az a hír járja, hogy húsa egészségesebb, könnyebben emészthető, kevesebb benne a koleszterin, és az ember számára létfontosságú telítetlen zsírsavat tartalmaz. Nem így van.”[1]
„A mangalica zsírjának koleszterintartalma megegyezik bármilyen más sertésével. Vörösné Bálint Márta dietetikus a Velvetnek elmondta, hogy az állat zsírsavösszetétele csak abban az esetben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ha az eredeti, makkoltató rideg tartásban nevelik, és hagyják az állatot a saját ütemében növekedni. Ilyenkor a jószág zsírja alacsonyabb hőfokon olvad, mint a többi sertésé. Sajnos ennek a kritériumnak nem minden tenyészet felel meg. Hogy miért jó a gazdáknak, ha táppal etetik az állatot? Gyorsabban éri el a vágósúlyt.”[1]
Mondjuk a forras [1] erdekes... http://velvet.hu/trend/mang070920/ de egy spanyol disznofajtarol is hasonlo ertelmu informaciot talaltam.
Es logikusan is hangzik...
0 x
-
- Hozzászólások: 124
- Csatlakozott: 2009.12.09. 20:22
- Tartózkodási hely: Budapest
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Köszönöm. Az általad idézett cikkben olvastam, hogy Szenes Péter, Dél-alföldi Mangalica Szövetkezet elnöke szerint is sok legenda van a mangalica zsírjával, húsával kapcsolatban. Beismeri, hogy a koleszerin-tartalom mese.„A mangalica zsírjának koleszterintartalma megegyezik bármilyen más sertésével. Vörösné Bálint Márta dietetikus a Velvetnek elmondta, hogy az állat zsírsavösszetétele csak abban az esetben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ha az eredeti, makkoltató rideg tartásban nevelik, és hagyják az állatot a saját ütemében növekedni. Ilyenkor a jószág zsírja alacsonyabb hőfokon olvad, mint a többi sertésé. Sajnos ennek a kritériumnak nem minden tenyészet felel meg. Hogy miért jó a gazdáknak, ha táppal etetik az állatot? Gyorsabban éri el a vágósúlyt.”
A zsírsavösszetételről viszont azt állítja, hogy hasonlatos az olívaolajéhoz. (! )
Számomra az is furcsa, hogy egy disznó zsírszövetének zsirsav9összetétele függ a táplálkozástól. A tárolt zsír mennyisége igen, de annak telített/telítettlen aránya nem. Ha olyan magas lenne a telítettlen zsírsavak aránya, mint ao olajban, akkor úgy folyna mint az olaj, és lötyögne a disznón
"A zsírgolyócskák kisebb mérete miatt könnyebben emészthető. " mondja Szenes Péter. Miféle zsírgolyócskák?
0 x
-
- Hozzászólások: 124
- Csatlakozott: 2009.12.09. 20:22
- Tartózkodási hely: Budapest
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Miért, a tehenészetben hússal etetik a marhákat?Popula(c)tion írta:Bocsi, ha off, de én meg vidéken járva találkoztam azzal a közkeletű vélekedéssel, miszerint a szürke magyar marha nem kapja el a kergemarha kórt. Igaz lehet ez?
Szerintem csak a rideg tartás (semmi állati eredetű takarmány) miatt nem lesz BSE-s, nem pedig genetikai okok révén...hm..?
0 x
-
- Hozzászólások: 2081
- Csatlakozott: 2009.12.11. 17:47
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Sajnos sok tehenészetben igen, (sőt agyba-főbe antibiotikumozzák is,) tudvalévő, hogy a BSE a kergebirka kór fajközi átlépéséből következett be!
(A leölt kergebirkák agy-és gerincvelői anyagát is bedarálták a marhatápba (Angliában), mondván, hogy úgysem képes a kór faji átlépésre! Ahogy Boborján mondaná: Pedig, DDe!!!)
Emberben Creutzfeld-Jakob szindróma a becsületes neve.
(A leölt kergebirkák agy-és gerincvelői anyagát is bedarálták a marhatápba (Angliában), mondván, hogy úgysem képes a kór faji átlépésre! Ahogy Boborján mondaná: Pedig, DDe!!!)
Emberben Creutzfeld-Jakob szindróma a becsületes neve.
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
"A zsírsavösszetételről viszont azt állítja, hogy hasonlatos az olívaolajéhoz. (! )
Számomra az is furcsa, hogy egy disznó zsírszövetének zsirsav9összetétele függ a táplálkozástól. A tárolt zsír mennyisége igen, de annak telített/telítettlen aránya nem. Ha olyan magas lenne a telítettlen zsírsavak aránya, mint ao olajban, akkor úgy folyna mint az olaj, és lötyögne a disznón "
Az zsirnak (miutan kifozod) valoban ugyanugy kene folynia, mint az olajnak, ha azonos a telitetlen zsirsavak aranya... ha csak "hasonlatos" akkor legalabb is konnyebben odvado kene legyen, mint a hetkoznapi disznozsir.
Fugghet ez a taplalkozastol? Talan igen.
Ha szenhidratokbol epiti fel a zsirraktarakat az allat, akkor nem, vagy kevesbe, de hogyha a keszen felvett zsirokat, vagy zsirsavakat kozvetlenul felhasznalja, raktarozza, akkor feltetlenul, azt raktarozza el amit felvesz.
"A zsírgolyócskák kisebb mérete miatt könnyebben emészthető. " mondja Szenes Péter. Miféle zsírgolyócskák? "
talan ezek:
http://www.emsdiasum.com/microscopy/pro ... ipids.aspx
(ennek nyilvan csak addig van jelentosege, mig meg nem fozod-sutod, annyiora, hogy a zsirgolyocskak osszeolvadnak)
Számomra az is furcsa, hogy egy disznó zsírszövetének zsirsav9összetétele függ a táplálkozástól. A tárolt zsír mennyisége igen, de annak telített/telítettlen aránya nem. Ha olyan magas lenne a telítettlen zsírsavak aránya, mint ao olajban, akkor úgy folyna mint az olaj, és lötyögne a disznón "
Az zsirnak (miutan kifozod) valoban ugyanugy kene folynia, mint az olajnak, ha azonos a telitetlen zsirsavak aranya... ha csak "hasonlatos" akkor legalabb is konnyebben odvado kene legyen, mint a hetkoznapi disznozsir.
Fugghet ez a taplalkozastol? Talan igen.
Ha szenhidratokbol epiti fel a zsirraktarakat az allat, akkor nem, vagy kevesbe, de hogyha a keszen felvett zsirokat, vagy zsirsavakat kozvetlenul felhasznalja, raktarozza, akkor feltetlenul, azt raktarozza el amit felvesz.
"A zsírgolyócskák kisebb mérete miatt könnyebben emészthető. " mondja Szenes Péter. Miféle zsírgolyócskák? "
talan ezek:
http://www.emsdiasum.com/microscopy/pro ... ipids.aspx
(ennek nyilvan csak addig van jelentosege, mig meg nem fozod-sutod, annyiora, hogy a zsirgolyocskak osszeolvadnak)
0 x
-
- Hozzászólások: 2081
- Csatlakozott: 2009.12.11. 17:47
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Szia Tamás
A BSE-vel kapcsolatban tudnál nekem segíteni?
Kössz!
A BSE-vel kapcsolatban tudnál nekem segíteni?
Kössz!
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Popula(c)tion írta:Szia Tamás
A BSE-vel kapcsolatban tudnál nekem segíteni?
Kössz!
Felek, hogy nem, legfeljebb tovabb bonyolitom a helyzetet azzal, hogy itt felenk az ozek/szarvasok (egy allatfaj, "deer", nem tudom, minek forditsam: Odocoileus virginianus, fehérfarkú szarvas?) egy nagyon hasonlo prion betegseget terjesztenek egymas kozott a CWD-t. Ebben az esetben allatrol allatra terjed a kor.
Eredeterol nem tudok semmit.
Itt egy osszehasonlitas BSE-CWD-rol: http://www.datcp.state.wi.us/ah/agricul ... se_cwd.jsp
Ennek alapjan, es abbol, hogy juh-szarvasmarha-ember viszonylatban fertoz a BSE, nehezen tudom elkepzelni, valoszinutlennek tartom, hogy epp a magyar szurke lenne az amelyik kivetel.
De nem lehetetlen.
(Az antibiotikum kezetes vagy tapkiegeszites nem kapcsolodik ehhez).
0 x
-
- Hozzászólások: 2081
- Csatlakozott: 2009.12.11. 17:47
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Szóval nem kell megenni "egymást", terjedhet máshogy is?
A Creutzfeld-Jakob az emberevőknél volt lehetséges, ahol pont az úgymond értéktelenebbek (nők, gyerekek) csak az agyat, bőrt, zsírt, ill., velőt ették (és Kuru-t kaptak), a jófajta húst meg az "értékes" vadászok kaphatták. Van más terjedési mechanizmus is? (A BSE-s marhahús pogácsából készült hamburgert evő emberen kívül?)
Magyarán,: hogy terjed a BSE?
Egyáltalán, a prionokról mit tudsz?
Szeretem a hozzáállásod, érdekel a véleményed!
Kössz!
A Creutzfeld-Jakob az emberevőknél volt lehetséges, ahol pont az úgymond értéktelenebbek (nők, gyerekek) csak az agyat, bőrt, zsírt, ill., velőt ették (és Kuru-t kaptak), a jófajta húst meg az "értékes" vadászok kaphatták. Van más terjedési mechanizmus is? (A BSE-s marhahús pogácsából készült hamburgert evő emberen kívül?)
Magyarán,: hogy terjed a BSE?
Egyáltalán, a prionokról mit tudsz?
Szeretem a hozzáállásod, érdekel a véleményed!
Kössz!
0 x
-
- Hozzászólások: 1027
- Csatlakozott: 2009.12.09. 21:07
- Tartózkodási hely: Az Operencián túl
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Azert erdekesek a prionok, mert csak feherjet tartlamaznak, orokitoanyagot nem (gyakorlatilag egy fertozo feherje, jelen tudasunk szerint). Viszont, ha bekerulnek a szervezetbe, akkor a testet felepito feherjeket egyszeruen elkezdik atalakitani rossz es fertozo feherjekke. Pl. az agyban, amyloid-okat, lerakodasokat hoznak letre. Aztan ahol feldolgoztak az agyat, ott kis "lyukacsok" maradnak vissza.
Rendkivul hostabil anyag. Nagyon nehez elpusztitani. 1 N NaOH vagy eleg tomeny hipos aztatas utan, autoklavozast ajanlanak 0.5-1 oran at, aztan utana meg sima sterilizalast/autoklavozast is, amit csak onmagaban alkalmazna az ember egy veszelyesebb anyagra, pl. egy virus elpusztitasara.
Vaskalapos meg emlitette, hogy vannak mas betegsegek is, es a wikipedian meg tobbet talaltam, amit prion okoz. http://en.wikipedia.org/wiki/Prion
Rendkivul hostabil anyag. Nagyon nehez elpusztitani. 1 N NaOH vagy eleg tomeny hipos aztatas utan, autoklavozast ajanlanak 0.5-1 oran at, aztan utana meg sima sterilizalast/autoklavozast is, amit csak onmagaban alkalmazna az ember egy veszelyesebb anyagra, pl. egy virus elpusztitasara.
Vaskalapos meg emlitette, hogy vannak mas betegsegek is, es a wikipedian meg tobbet talaltam, amit prion okoz. http://en.wikipedia.org/wiki/Prion
0 x
-
- Hozzászólások: 2081
- Csatlakozott: 2009.12.11. 17:47
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
A wikin én is olvastam az elméletet, de Tamás "józan paraszti eszét" (ha meg nem sértlek...?) szeretem, igazából a terjedés mikéntje érdekelne!
0 x
-
- Hozzászólások: 2081
- Csatlakozott: 2009.12.11. 17:47
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Nekem túl egyszerűnek tűnik a szabály, hogy ne egyél embert, kergebirkát és BSE-vel fertőzött marhát..... De, ha úgy van???
0 x
-
- Hozzászólások: 1027
- Csatlakozott: 2009.12.09. 21:07
- Tartózkodási hely: Az Operencián túl
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Evessel terjed. A sejtrol-sejtre terjedes mikentjere hipotezisek vannak, senki sem tudja pontosan.Popula(c)tion írta:A wikin én is olvastam az elméletet, de Tamás "józan paraszti eszét" (ha meg nem sértlek...?) szeretem, igazából a terjedés mikéntje érdekelne!
Itt van a szakirodalma, bongeszd at, es ha megtudsz valami erdekeset, akkor szivesen meghallgatom.
http://www.landesbioscience.com/journals/prion/
En is biologus vagyok, csak mas szakteruleten es fiatalabb, mint Vaskalapos.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Orcas 2010.01.09. 05:28-kor.
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Es szebb.Orcas írta:En is biologus vagyok, csak mas szakteruleten es fiatalabb.Popula(c)tion írta:A wikin én is olvastam az elméletet, de Tamás "józan paraszti eszét" (ha meg nem sértlek...?) szeretem, igazából a terjedés mikéntje érdekelne!
0 x
-
- Hozzászólások: 775
- Csatlakozott: 2009.12.09. 22:11
- Tartózkodási hely: Dunakeszi
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Eléggé közérthető ahogy ezt a kérdést tárgyaljátok, és örülök, hogy a "józan paraszti ész" gondolkodásmód megint érvényre jutott. Nekem azonnal gyanús lett a "mangalica-szürke marha" kampány, főleg ha azzal végződik, hogy fizess 20-30%-al többet.
Nem kellet sokat várni arra, hogy az egyik hipermarketben a közönséges marhahúst "szürke" marhahúsként árulták. Én pusztán a nemzeti érzelmeket stimuláló dolognak tartom, amin persze jót lehet kaszálni.
Nem kellet sokat várni arra, hogy az egyik hipermarketben a közönséges marhahúst "szürke" marhahúsként árulták. Én pusztán a nemzeti érzelmeket stimuláló dolognak tartom, amin persze jót lehet kaszálni.
0 x
-
- Hozzászólások: 124
- Csatlakozott: 2009.12.09. 20:22
- Tartózkodási hely: Budapest
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Számomra is nagyon marketing-ízű volt a dolog, és egy kicsit meglapargatva a felszínt lassan kideül, hogy nincs mögötte semmi. Ha a táplálkozás jelentősen befolyásolná a szervezet telített/telítettlen zsírsav összetételeét, néhányan egyszercsak arra ébrednénk, hogy a testzsírubk folyadékká vált testhőméssékleten és az egész lefolyt a bokánkhozEléggé közérthető ahogy ezt a kérdést tárgyaljátok, és örülök, hogy a "józan paraszti ész" gondolkodásmód megint érvényre jutott. Nekem azonnal gyanús lett a "mangalica-szürke marha" kampány, főleg ha azzal végződik, hogy fizess 20-30%-al többet.
Nem kellet sokat várni arra, hogy az egyik hipermarketben a közönséges marhahúst "szürke" marhahúsként árulták. Én pusztán a nemzeti érzelmeket stimuláló dolognak tartom, amin persze jót lehet kaszálni.
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Gondolj bele, hogy testhomersekleten, 37C-on az allati zsir milyen halmazallapotu? A disznozsir, pontosabban a hati szalonnabol nyerheto nyir 30-40C kozott olvad, a hasi 43-48C-on.Sanya írta: Ha a táplálkozás jelentősen befolyásolná a szervezet telített/telítettlen zsírsav összetételeét, néhányan egyszercsak arra ébrednénk, hogy a testzsírubk folyadékká vált testhőméssékleten és az egész lefolyt a bokánkhoz
Miert nem folyik le a hatarol a szalonna?
SEJTed?
olvadaspont innen
0 x
-
- Hozzászólások: 31
- Csatlakozott: 2009.12.09. 22:09
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Na végre, ez igazán nekem való téma.
Mangalica:
http://www.ohki.hu/hus_es_egeszseg/gyakorikerdesek.htm
Ez elfogadható álláspont.
Itthon: legyünk őszinték, tényleg nagyon finom a mangalicahúsos étel, de gyakorlatilag nincs annyi fajtatiszta példány, amennyinek a húsa a piacon van... Továbbá: a duroc nevű intenzív sertésfajta meglehetősen jól kereszteződik a mangalicával, és ez szépen megemeli a teljesítményét a mangalica-termelésnek!! Gondoljatok bele, egy klasszikus mangalica majdnem 1 év alatt lesz vágható, míg a mai legkorszerűbb keresztezések (az ún. fehér sertés ) 150 életnaposan 100-110 kilóban vágódnak, testük 58-60 %-a pedig színhús!!!!
És mi magunk is építettünk (mármint a cég, ahol dolgozom) mangalicás cégeknek intenzív nevelési technológiákat, vagyis automatikus etetőt, amelyik tápot adagol a kis röfik elé... Na, ezeknek a természetes tartású mangalicához nem sok köze van, de nem is annyira lényeges szerintem, a húsa még így is azért elüt a normál sertésétől.
A mangalicaevéstől önmagában nem lesz a koleszterinszint rendezve, ez mondjuk világos, csak nem a hétköznapi embernek... Az endorfinok a magasban, pénztárca laposodik, lehet vagánykodni, hogy mi milyen tudatosak vagyunk!
Amúgy a mangalicafesztiválon kiállított mangalicák egy része is mangalica x duroc "keverék", ez megy a spanyol serranói sonka alapanyagába leginkább.
Ezzel együtt egyétek nyugodtan a magyarországi sertéshúsokat, a legtöbbje antibiotikumtól mentes, a többi anyagtól pedig határozottan mentes!!!
A szürkemarha: néhány éve az egyik hipermarketben árult szürkemarhahús ellenőrzésénél kiderült, hogy mintegy 90 %-uk "sima" húsmarha volt, és még az egyedi azonosítóikat (ENAR) is manipulálták, hogy szürkemarhásak legyenek, csak nem jött be, mert a szürkéket itthon a génmegőrzés miatt nagyon figyelik és az idevágó hatóság jól rajtolt a fülesre... !!!
Elvileg mentes a prionoktól a szürkemarha, de csak azért, mert nem találkozott vele itthon, nem fajtai mentessége van. Itthon nem tudok egyetlen egy pozitív esetről sem a legdurvább járvány idejéből sem, amikor a BSE dühöngött Angliában, pedig mindegyik marhát speciálisan kellett levágni onnantól, és a gerinccsatornát külön kellett kezelni, a fejet meg kobozták és vizsgálták! Ja igen, itthon kb. 15 éve tilos állati eredetű terméket etetni kérődzőkkel (meg a röfikkel sem), de még a sertéstakarmányokat is külön gyártósoron kell gyártani az esetleges keveredés miatt!!! (Mellékzönge, hogy ez iszonyatosan nagy költség és pazarlás, főleg a röfik esetében!!!)
Én ettem akkor is meg ma is marhahúst is, bár elismerem, nem telt le a lappangási idő az esetleges CJ-kórból!
Mangalica:
http://www.ohki.hu/hus_es_egeszseg/gyakorikerdesek.htm
Ez elfogadható álláspont.
Itthon: legyünk őszinték, tényleg nagyon finom a mangalicahúsos étel, de gyakorlatilag nincs annyi fajtatiszta példány, amennyinek a húsa a piacon van... Továbbá: a duroc nevű intenzív sertésfajta meglehetősen jól kereszteződik a mangalicával, és ez szépen megemeli a teljesítményét a mangalica-termelésnek!! Gondoljatok bele, egy klasszikus mangalica majdnem 1 év alatt lesz vágható, míg a mai legkorszerűbb keresztezések (az ún. fehér sertés ) 150 életnaposan 100-110 kilóban vágódnak, testük 58-60 %-a pedig színhús!!!!
És mi magunk is építettünk (mármint a cég, ahol dolgozom) mangalicás cégeknek intenzív nevelési technológiákat, vagyis automatikus etetőt, amelyik tápot adagol a kis röfik elé... Na, ezeknek a természetes tartású mangalicához nem sok köze van, de nem is annyira lényeges szerintem, a húsa még így is azért elüt a normál sertésétől.
A mangalicaevéstől önmagában nem lesz a koleszterinszint rendezve, ez mondjuk világos, csak nem a hétköznapi embernek... Az endorfinok a magasban, pénztárca laposodik, lehet vagánykodni, hogy mi milyen tudatosak vagyunk!
Amúgy a mangalicafesztiválon kiállított mangalicák egy része is mangalica x duroc "keverék", ez megy a spanyol serranói sonka alapanyagába leginkább.
Ezzel együtt egyétek nyugodtan a magyarországi sertéshúsokat, a legtöbbje antibiotikumtól mentes, a többi anyagtól pedig határozottan mentes!!!
A szürkemarha: néhány éve az egyik hipermarketben árult szürkemarhahús ellenőrzésénél kiderült, hogy mintegy 90 %-uk "sima" húsmarha volt, és még az egyedi azonosítóikat (ENAR) is manipulálták, hogy szürkemarhásak legyenek, csak nem jött be, mert a szürkéket itthon a génmegőrzés miatt nagyon figyelik és az idevágó hatóság jól rajtolt a fülesre... !!!
Elvileg mentes a prionoktól a szürkemarha, de csak azért, mert nem találkozott vele itthon, nem fajtai mentessége van. Itthon nem tudok egyetlen egy pozitív esetről sem a legdurvább járvány idejéből sem, amikor a BSE dühöngött Angliában, pedig mindegyik marhát speciálisan kellett levágni onnantól, és a gerinccsatornát külön kellett kezelni, a fejet meg kobozták és vizsgálták! Ja igen, itthon kb. 15 éve tilos állati eredetű terméket etetni kérődzőkkel (meg a röfikkel sem), de még a sertéstakarmányokat is külön gyártósoron kell gyártani az esetleges keveredés miatt!!! (Mellékzönge, hogy ez iszonyatosan nagy költség és pazarlás, főleg a röfik esetében!!!)
Én ettem akkor is meg ma is marhahúst is, bár elismerem, nem telt le a lappangási idő az esetleges CJ-kórból!
0 x
-
- Hozzászólások: 2081
- Csatlakozott: 2009.12.11. 17:47
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Köszönöm az autentikus(-nak tűnő) felvilágosításodat, mindig többre értékeltem a "testközeli", "hétköznapi" tapasztalatot, a "józan paraszti észt" a "könyvmoly", elméleti okoskodásnál!
(Ezért is lenne jó, ha sokan lennénk, akkor nagyobb valószínűséggel lehetne minden témában egynéhány, azzal hétköznapi szinten is találkozó közülünk!!)
(Ezért is lenne jó, ha sokan lennénk, akkor nagyobb valószínűséggel lehetne minden témában egynéhány, azzal hétköznapi szinten is találkozó közülünk!!)
0 x
-
- Hozzászólások: 1027
- Csatlakozott: 2009.12.09. 21:07
- Tartózkodási hely: Az Operencián túl
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Krityo, de akkor mitol egeszsegesebb a mangalica? Kevesebb a zsirtartalma es husosabb, mint a "feher diszno"? Csak a mangalica lassu novekedese miatt keresztezik be a spanyol sonka alapanyagat ado disznoval? Vagy az elonyos tulajdonsagokat akarjak keresztezni?
Kolbasz. Minden kolbaszhushoz hozzaadnak zsiradekot, gondolom a mangalicaehoz is. Miben mas a mangalica zsirja, mint a feher disznoe? (Szerintem nem sokban kulonbozhet.)
Kolbasz. Minden kolbaszhushoz hozzaadnak zsiradekot, gondolom a mangalicaehoz is. Miben mas a mangalica zsirja, mint a feher disznoe? (Szerintem nem sokban kulonbozhet.)
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
A kerdes nem az, hogy mitol, hanem az, hogy egeszsegesebb-e egyaltalan?Orcas írta:Krityo, de akkor mitol egeszsegesebb a mangalica? Kevesebb a zsirtartalma es husosabb, mint a "feher diszno"? Csak a mangalica lassu novekedese miatt keresztezik be a spanyol sonka alapanyagat ado disznoval? Vagy az elonyos tulajdonsagokat akarjak keresztezni?
Kolbasz. Minden kolbaszhushoz hozzaadnak zsiradekot, gondolom a mangalicaehoz is. Miben mas a mangalica zsirja, mint a feher disznoe? (Szerintem nem sokban kulonbozhet.)
Vagy nagyjabol ugyanolyan egeszseges elelem, mint masfajta disznohus.
0 x
-
- Hozzászólások: 31
- Csatlakozott: 2009.12.09. 22:09
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Popula(c)tion: köszi , a sertések a szakterületem, bár el kell ismerni, legkevésbé a mangalicával foglalkozom - én a nagyüzemi, ún. intenzív rendszerekben vagyok naprakészebb. Azért ebben a körben sokat hallok a mangalicákról is.
Orcas: hát, a mangalica a normál, ún. EUROP-szabványú, színhúskihozatalt mérő rendszerben erősen alulról súrolná a 45-48 %-ot, a korábban említett 60 % körüli fehérekkel szemben, egyszerűen szólva: zsíros disznó.
Az én véleményem szerint sokkal inkább húsgyártás-technológiai kérdés a mangalica vagy az ibériai sertés húsának használata (nedvességtartalom, küllem, íz, stb.) nagyüzemi árutermelésben, mint egészségesesdi.
Egy otthon felnevelt (értsd: lassan, akár táp nélkül, "csak amit találsz, azt kapod verzióban") mangalica levágva és elkészítve egyébként szerintem teljesen más ízvilágú, mint a mangalicaként árult és feldolgozott nagyüzemi termék, ezért ilyet kóstoljatok meg. Tök drága, de úgysem ezen él az ember, még a rózsadombiak sem...
Itthon is igyekeznek nemes felvágottakat készíteni, a holnapi kiszállásom pont egy ilyen helyre vezet majd - ott a duroc sertés húsára esküsznek, erre alapozzák majd az igényesen készített kolbászokat, egyebeket. Akit érdekel, megsúgom, milyen márkanév alatt fut!
Orcas: hát, a mangalica a normál, ún. EUROP-szabványú, színhúskihozatalt mérő rendszerben erősen alulról súrolná a 45-48 %-ot, a korábban említett 60 % körüli fehérekkel szemben, egyszerűen szólva: zsíros disznó.
Az én véleményem szerint sokkal inkább húsgyártás-technológiai kérdés a mangalica vagy az ibériai sertés húsának használata (nedvességtartalom, küllem, íz, stb.) nagyüzemi árutermelésben, mint egészségesesdi.
Egy otthon felnevelt (értsd: lassan, akár táp nélkül, "csak amit találsz, azt kapod verzióban") mangalica levágva és elkészítve egyébként szerintem teljesen más ízvilágú, mint a mangalicaként árult és feldolgozott nagyüzemi termék, ezért ilyet kóstoljatok meg. Tök drága, de úgysem ezen él az ember, még a rózsadombiak sem...
Itthon is igyekeznek nemes felvágottakat készíteni, a holnapi kiszállásom pont egy ilyen helyre vezet majd - ott a duroc sertés húsára esküsznek, erre alapozzák majd az igényesen készített kolbászokat, egyebeket. Akit érdekel, megsúgom, milyen márkanév alatt fut!
0 x
-
- Hozzászólások: 512
- Csatlakozott: 2009.12.04. 20:44
- Tartózkodási hely: Budapest
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Véééééégre valaki aki ért a disznókhoz!Krityó írta:Popula(c)tion: köszi , a sertések a szakterületem
0 x
-
- Hozzászólások: 1027
- Csatlakozott: 2009.12.09. 21:07
- Tartózkodási hely: Az Operencián túl
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
Most akkor nem ertem. Akkor csak az izeben kulonbozik a mangalica, es a husa meg zsirosabb, mint a "feher disznonak"? Annyival jobb az ize?Orcas: hát, a mangalica a normál, ún. EUROP-szabványú, színhúskihozatalt mérő rendszerben erősen alulról súrolná a 45-48 %-ot, a korábban említett 60 % körüli fehérekkel szemben, egyszerűen szólva: zsíros disznó.
Az én véleményem szerint sokkal inkább húsgyártás-technológiai kérdés a mangalica vagy az ibériai sertés húsának használata (nedvességtartalom, küllem, íz, stb.) nagyüzemi árutermelésben, mint egészségesesdi.
Egy otthon felnevelt (értsd: lassan, akár táp nélkül, "csak amit találsz, azt kapod verzióban") mangalica levágva és elkészítve egyébként szerintem teljesen más ízvilágú, mint a mangalicaként árult és feldolgozott nagyüzemi termék, ezért ilyet kóstoljatok meg. Tök drága, de úgysem ezen él az ember, még a rózsadombiak sem...
Itthon is igyekeznek nemes felvágottakat készíteni, a holnapi kiszállásom pont egy ilyen helyre vezet majd - ott a duroc sertés húsára esküsznek, erre alapozzák majd az igényesen készített kolbászokat, egyebeket. Akit érdekel, megsúgom, milyen márkanév alatt fut!
0 x
-
- Hozzászólások: 31
- Csatlakozott: 2009.12.09. 22:09
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
A korábban adott Húsipari Kutatós cikk végkövetkeztetését másolom ide, nagyjából ez az elfogadott sertéses szakmai körökben:
"A táplálkozástudomány mai állása szerint a mangalica húsa és szalonnája nem egészségesebb a húsfajtákénál. A fajta értékelésekor nem is ezt a szempontot kellene hangoztatni. Sokkal inkább a tűrőképességét és azokat a tulajdonságokat, amelyek alkalmassá teszik különleges minőségű készítmények előállítására, amelyekért érdemes megőriznünk, amelyekért kötelességünk megőrizni!"
Részletesebb következtetéseik:
1. "A nagyobb zsírtartalom - ami ugyan táplálkozás-élettani szempontból nem tekinthető előnyösnek - finom eloszlással párosul, ezáltal a mangalica húsa kiválóan alkalmas lédús, ízletes pecsenyehúsok, steak jellegű sültek, valamint szalámifélék és érlelt sonka készítésére."
2. "Nincs alapjuk tehát azoknak a feltételezéseknek, melyek szerint a mangalica zsírja kedvezőbb zsírsavösszetételénél fogva könnyebben emészthető és egészségesebb, mint az intenzív fajtáké."
3. "Nem igaz tehát az az állítás, hogy a mangalica zsírsavösszetétele ugyanolyan, mint a tengeri halaké."
4. "Az eredmények nem támasztják alá azokat a közléseket, melyek szerint a mangalica zsírja kevesebb koleszterint tartalmazna az általánosan elterjedt hízósertés típusokénál."
Ott, a cikkek mellett a citálások, stb., meg egy csinos táblázat a zsírsavakról. Az egészhez hozzáteszem még, hogy a gyakorlatban nagyon könnyű befolyásolni a disznók húsának és zsírjának ízét is a takarmányozással (főleg elrontani!!), és ez a mangalicára is igaz!
"A táplálkozástudomány mai állása szerint a mangalica húsa és szalonnája nem egészségesebb a húsfajtákénál. A fajta értékelésekor nem is ezt a szempontot kellene hangoztatni. Sokkal inkább a tűrőképességét és azokat a tulajdonságokat, amelyek alkalmassá teszik különleges minőségű készítmények előállítására, amelyekért érdemes megőriznünk, amelyekért kötelességünk megőrizni!"
Részletesebb következtetéseik:
1. "A nagyobb zsírtartalom - ami ugyan táplálkozás-élettani szempontból nem tekinthető előnyösnek - finom eloszlással párosul, ezáltal a mangalica húsa kiválóan alkalmas lédús, ízletes pecsenyehúsok, steak jellegű sültek, valamint szalámifélék és érlelt sonka készítésére."
2. "Nincs alapjuk tehát azoknak a feltételezéseknek, melyek szerint a mangalica zsírja kedvezőbb zsírsavösszetételénél fogva könnyebben emészthető és egészségesebb, mint az intenzív fajtáké."
3. "Nem igaz tehát az az állítás, hogy a mangalica zsírsavösszetétele ugyanolyan, mint a tengeri halaké."
4. "Az eredmények nem támasztják alá azokat a közléseket, melyek szerint a mangalica zsírja kevesebb koleszterint tartalmazna az általánosan elterjedt hízósertés típusokénál."
Ott, a cikkek mellett a citálások, stb., meg egy csinos táblázat a zsírsavakról. Az egészhez hozzáteszem még, hogy a gyakorlatban nagyon könnyű befolyásolni a disznók húsának és zsírjának ízét is a takarmányozással (főleg elrontani!!), és ez a mangalicára is igaz!
0 x
-
- Hozzászólások: 124
- Csatlakozott: 2009.12.09. 20:22
- Tartózkodási hely: Budapest
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
A zsírsejtek, vagyis maga a testzsír nem kizárólag a zsírszövetben található a testen, hanem makroszkópikusan káthatatlan formában van az izomszövetben is. Tehát ha valaki levagdossa a húsról a fehér zsírt és megmarad neki a piros "sovány" hús, abban még van zsir. Gondolom, van valamilyen mérési módszer, amivel mérkető az ún. színhúsban a zsír és az izom aránya. Ebben is különböznek a disznók.Most akkor nem ertem. Akkor csak az izeben kulonbozik a mangalica, es a husa meg zsirosabb, mint a "feher disznonak"? Annyival jobb az ize?
A magasabb zsíradék-tartalmú ételek íze kellemesebb sok embernek.
0 x
-
- Hozzászólások: 31
- Csatlakozott: 2009.12.09. 22:09
Mangalica-hús tényleg egészségesebb?
"A zsírsejtek, vagyis maga a testzsír nem kizárólag a zsírszövetben található a testen, hanem makroszkópikusan káthatatlan formában van az izomszövetben is. Tehát ha valaki levagdossa a húsról a fehér zsírt és megmarad neki a piros "sovány" hús, abban még van zsir. Gondolom, van valamilyen mérési módszer, amivel mérkető az ún. színhúsban a zsír és az izom aránya. "
Ez a márványozottság, ami azért ránézésre is sokat elárul egy-egy szelet húsról. Ízre, konzisztenciára, benyomásra a közepesen-erősen márványozott hús jobban tetszik a fogyasztóknak általában, mint a nagyon sovány színhús. Egyébként CT-vel mérhető, Kaposváron voltak ilyen kísérletek is, de persze ez nem elterjedt. Marad a jó öreg organoleptikus vizsgálat: jó nagyot eszünk belőle és minősítjük!!!
"Az érzékszervi szempontok közé sorolt tulajdonságok a szín, szag, márványozottság, lédússág, porhanyósság. Ezek a tulajdonságok jelentik a húsnak a fogyasztótól elvárt élvezeti értékét, s ebből kifolyólag e tulajdonságok megítélése meglehetősen egyéni. Izomrostok közötti zsír (intramuszkuláris) adja a márványozottságot. A hús ízletességét az izomrostok közötti zsírban oldott zamatanyagok nyújtják. Ezért, a húsnak 3-5%-ban legalább kell ilyen zsírt tartalmaznia. A modern világfajták sovány karaja ízetlennek tűnik 1-2%-os zsírtartalmával. A mangalicára jellemző 8-10%-nyi zsírból annyi veszik el a sütés alkalmával, amennyi ezt a kívánt mértéket eredményezi."
(http://www.agroinform.com/aktualis/2450 ... 3%B3l.html"
Ez a márványozottság, ami azért ránézésre is sokat elárul egy-egy szelet húsról. Ízre, konzisztenciára, benyomásra a közepesen-erősen márványozott hús jobban tetszik a fogyasztóknak általában, mint a nagyon sovány színhús. Egyébként CT-vel mérhető, Kaposváron voltak ilyen kísérletek is, de persze ez nem elterjedt. Marad a jó öreg organoleptikus vizsgálat: jó nagyot eszünk belőle és minősítjük!!!
"Az érzékszervi szempontok közé sorolt tulajdonságok a szín, szag, márványozottság, lédússág, porhanyósság. Ezek a tulajdonságok jelentik a húsnak a fogyasztótól elvárt élvezeti értékét, s ebből kifolyólag e tulajdonságok megítélése meglehetősen egyéni. Izomrostok közötti zsír (intramuszkuláris) adja a márványozottságot. A hús ízletességét az izomrostok közötti zsírban oldott zamatanyagok nyújtják. Ezért, a húsnak 3-5%-ban legalább kell ilyen zsírt tartalmaznia. A modern világfajták sovány karaja ízetlennek tűnik 1-2%-os zsírtartalmával. A mangalicára jellemző 8-10%-nyi zsírból annyi veszik el a sütés alkalmával, amennyi ezt a kívánt mértéket eredményezi."
(http://www.agroinform.com/aktualis/2450 ... 3%B3l.html"
0 x
-
- Hozzászólások: 775
- Csatlakozott: 2009.12.09. 22:11
- Tartózkodási hely: Dunakeszi