ANTIPSZICHIATRIA

CAM, HKO, táplálékkiegészítők és egyéb csodaszerek
Bodri
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2018.02.06. 01:39

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: Bodri » 2018.02.06. 21:47

Tisztelt forum-latogatok!


Bodri Zsuzsanna vagyok, üdvözöllek benneteket! A következő kérdésem lenne:

Hallottatok-e már az antipszichiatriai irányzatrol,ismeritek-e főbb tételeit nagy vonalakban?

Szerintetek melyik az ÁLTUDOMÁNY:
a pszichiátria,amelyik még azt sem tudja megmondani, hogy mit is gyógyít {hiszen a lélek ORVOSILAG megtagadhatatlan!}
vagy az antipszichiatria,amely egy humánusabb és egyben komplexebb megközelítést javasol a lelkileg rossz állapotban lévő emberek segítésére
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2018.02.06. 22:40

Bodri írta: Hallottatok-e már az antipszichiatriai irányzatrol,ismeritek-e főbb tételeit nagy vonalakban?
Nem.
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2018.02.07. 10:44

Szerintem az antipszichiátria nyitott kapukat dönget, amikor a mentálhigénés kezelés elősbbéségét hangsúlyozza. A pszichiátria sem eltökélt híve a gyógyszeres kezelésnek, de vannak esetek, amikor egyrészt nem ismert, vagy nem kivitelezhető a terápiás párbeszéd, másrészt a gyógyszeres alternatíva igazoltan használ. Ennek fényében egyik sem áltudomány, csak metodológiai hangsúlyokban térnek el.

A lélek tekintetében nem szükséges állást foglalnia a pszichiátriának, és magának a tudománynak sem, hiszen nem egy mérhető valamiről van szó, hanem csak egy koncepcióról. amelyet csak áttételesen tapasztalunk meg a páciens viselkedésén keresztül. Hogy e lélek koncepciója teljes egészében leírható az agyműködés által, vagy sem, az nem befolyásolja a pszichiátria gyakorlatát.
Mindazonáltal jelenlegi tudásunk alapján nincs semmi tudományosan igazolható érv amellett, hogy a dualizmust igaznak kellene tekintenünk, tehát hogy létezne az anyagon túl, attól független lélek.
0 x

Bodri
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2018.02.06. 01:39

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: Bodri » 2018.02.08. 00:14

Bodri Zsuzsanna vagyok ismét.(A topic-indito)
Először is egy hibajavítás: Természetesen azt akartam írni, hogy a "lélek orvosilag MEGRAGADHATATLAN", nem pedig "megtagadhatatlan".

Tehát még mindig várom a választ tőletek, akik olyan józanul és következetesen gondolkodtok,hogy MIÉRT NEM FOGLALTOK ÁLLÁST A PSZICHIÁTRIA ELLEN?
Hiszen a pszichiátria (nem összekeverendo a pszichológiaval!)az ORVOSTUDOMÁNY egyik ága, tehát egy reál tudomány/kéne hogy legyen.../
Mint ilyen, megfogható, egzakt dolgokkal kéne,hogy foglalkozzon. Mint például a kardiológia a szívvel,a belgyógyászat a belső szervekkel, stb.

DE MIVEL FOGLALKOZIK A PSZICHIÁTRIA? Az idegekkel?(Hiszen az agyat- idegeket
befolyásolják sokszor igen durván a "dili-bogyok", injekciók!) Akkor miért nem neurológusok?
A lélekkel?Hol van a lélek orvosilag? Hogyan vizsgálják?
(Az összes többi orvos képes felmutatni objektiv VIZSGÁLATI EREDMÉNYEKET,amikor diagnosztizál!A pszichiáter nem.)

Azt írjátok:
" A lélek tekintetében nem szükséges állást foglalnia a pszichiátrianak, és magának a tudománynak sem..."

Könyörgök:A pszichiátria lélek-gyogyaszatot jelent!!!

Szilágyi Andrásnak: Nagyon jó, érdekes antipszichiatriai írások vannak pl. Szendi Gábor oldalán... Érdemes megismerni ezt az oldalt is...
Az antipszichiatria "atyja" pedig a magyar származású, amerikai Dr.Thomas Szász.Muvei pl.:
Az elmebetegseg mítosza...
Az őrület gyártása
Én ugyan ezeket nem olvastam, de a JELENSÉGet saját magamon tapasztaltam!{Hogyan próbálják belém sulykolni hogy bolond vagyok...}

De nem akarok kisregényt írni...

Köszönöm a figyelmet!
Remélem folytatjuk.
0 x

ghepard
Hozzászólások: 118
Csatlakozott: 2016.06.30. 10:11

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: ghepard » 2018.02.08. 06:27

David Rosenhan a Stanford egyetem professzora, arra volt kíváncsi, hogy mennyire hitelesek a pszichiátriai diagnózisok, valamint, hogy a pszichiátriai intézmények dolgozói milyen mértékben tudnak különbséget tenni a normális és nem normális emberek között, ebből kifolyólag bonyolította le a Rosenhan kísérletet két részben.....

Na ez nagy port kavart akkoriban. Hét másik teljesen egészséges társával álnéven (nehogy gondjuk legyen ebből) mentek intézményekbe, kórházakba és azt állították, hogy itt oty hangokat hallanak. Hát nagy gond volt elhitetni, hogy végül csak kisérlet - és nagy gond volt kijutni az intézményből (volt aki csak hogy 2 hónap múlva). Ez nagy port kavart és aztán jelentkezett is egy intézet (haragudtak is, hogy őket kihagyták a kisérletből), hogy náluk ez nem fordulhat elő. Megegyeztek, hogy 2-3 hónapon küld álbetegeket Rosenham - ki e szűrik. Hát hogy elég nagy arányban kiszűrték, a gond csak az volt, hogy egyetlen egyet se küldött.

A kísérlet eredménye három hónap letelte után: 193 beteg közül a kórház kiszúrt 41 pszeudó beteget és további 42-at gyanúsnak talált, hogy azok - a valóságban viszont Rosenhan nem küldött be senkit. A második kísérlet következtetése Rosenhan szerint az, hogy az a diagnosztikai procedúra, melynek következményeként ilyen nagy hibákat lehet elkövetni, nem lehet megbízható.

Majdhogynem azt lehet mondani, hogy hogy áll neki az orvos, ezt bolondnak tartom valamiért, na ezt meg nem - lehet sorsorhatna is.

Itt van egy kicsit bővebben, de máshol istalálni erről, meg hasonlókról:
http://tabunelkul.blog.hu/2016/07/04/le ... lis_kozott
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2018.02.08. 10:52

Bodri írta:[post]93283[/post Hiszen a pszichiátria (nem összekeverendo a pszichológiaval!)az ORVOSTUDOMÁNY egyik ága, tehát egy reál tudomány/kéne hogy legyen.../
Mint ilyen, megfogható, egzakt dolgokkal kéne,hogy foglalkozzon
Nem csak egzakt tudományok vannak, a pszichológia sok hajtása is inkább költészet, mint tudomány. Aztán ott vannak a társdalomtudományok, melyek szintén igen messze állnak a fizika rigorózus előmenetelétől.

Bodri írta: DE MIVEL FOGLALKOZIK A PSZICHIÁTRIA? Az idegekkel?(Hiszen az agyat- idegeket
befolyásolják sokszor igen durván a "dili-bogyok", injekciók!) Akkor miért nem neurológusok?
A neurológia konkrétan az idegekkel, és azok rendellenes működésével kapcsolatos problémákkal foglalkozik, a pszichiátria ennél sokkal magasabb szintű, viselkedésben megnyilvánuló, konkrét idegcsoportokhoz nem társítható betegségekkel.
A büntető törvényköny szövegének megfogalmazói is a bűntények elkerülését és kezelését igyekszik elérni, mégis egészen más szinten és módon teszik ezt, mint a rendőr.
Bodri írta:
" A lélek tekintetében nem szükséges állást foglalnia a pszichiátrianak, és magának a tudománynak sem..."

Könyörgök:A pszichiátria lélek-gyogyaszatot jelent!!!
Szó szerint azt jelenti, de ez csak egy név. A csontkovács sem üllőn kalapáccsal dolgozza meg a csontokat, pedig hát az elnevezésből erre számíthatnánk. A lélek szó használata praktikus. Egyszerűbb, mint minden alkalommal valami olyasmit mondani, hogy mentális folyamatok. Ahogy az atomfizikus sem úgy dolgozik, hogy az íróasztalához ülve kezébe vesz egy jól megtermett atomot és vizsgálgatni kezdi, hanem az atomi kölcsönhatások elméleteinek részletein dolgozik és ahhoz kapcsolódó kísérleteken és kivietelezésükön munkálkodik, úgy a pszichiáter sem egy darab lelket vesz górcső alá, hanem a személyek viselkedéséből igyekszik arra következtetni, hogy mi állhat a háttérben, a mentális működés ismert modelljei szerint mi okozhatja a rendellenes viselkedési mintát.
Bodri írta: Én ugyan ezeket nem olvastam, de a JELENSÉGet saját magamon tapasztaltam!{Hogyan próbálják belém sulykolni hogy bolond vagyok...}
Ez szinte garantája, hogy nagyon elfogult vagy a kérdésben, és ez megnehezíti a letisztult értékelést.

Először is válasszuk szét a pszichiátria gyakorlatát, amit megéltél, megtapasztaltál, attól a tudományos területtől, mely kutatja az emberi elme zavarait. Attól, hogy rossz kezekbe kerültél, nem következik, hogy a tudományos irány rossz. Ha azt tapasztalod, hogy a girbe-gurba a fal, amit a kőműves maga után hagyott, vagyjon arra jutsz, hogy a kőműves tevékenység, a házépítés ezen része rossz, becsapás? Nem, világosan látod, hogy az adott munkás volt trehány. Az orvsotudományoknál is szét kellene tudni választani az egyéni tapasztalatokat a tudományos vonulattól.
Másodszor pedig, ha még mindig a pszichiátria tudománya ellen foglalsz állást, akkor szerinted mit kellene helyette tenni? induljunk ki abból, hogy nincsenek mentális betegségek, nincsen hibás agyműködés? Mondjuk ezt annak ellenére is, ha mérhetően bizonyos vegyületek eltérése mindig együtt jár egy bizonyos abnormális viselkedéssel, és a vegyület pótlása enyhíti vagy helyrehozza a problémát? Vagy a másik irány. A normális agyműködés bizonyos szerek hatására módosul, elég csak az alkohol hatására gondolni. Mit mondjunk erre, hogy az alkoholban van valami misztikus, pl. dülöngélést ébresztő spiritualitás, vagy ki szabad jelentenünk, hogy az alkohol molekula agyra gyakorolt hatása miatt viselkednek úgy a részegek, ahogy? Ha az egészséges embert "el tudja rontani" egy vegyület, akkor logikus feltenni, hogy a nem egészséges embernél is lehetséges, hogy hasonló a probléma, valamilyen szer/vegyület hiánya vagy túltengése teszi őt ilyenné - kutassuk, hátha fontos összefüggéseket találunk. Miért tekintsük áltudománynak a pszichiátriát, ha a józan logika elvezet oda, hogy ennek a tudományágnak létogosultsága van?
0 x

Bodri
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2018.02.06. 01:39

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: Bodri » 2018.02.09. 13:52

EZT NEM AKAROM ELHINNI...

Hogy lehet ilyen komolytalan, "maszlag" válaszokat adni, mint például:
"Nem csak egzakt tudományok vannak,a pszichológia sok hajtása is inkább költészet, mint tudomány..."
---02.08, 10:52
EZ MIRE VÁLASZ?
GONDOLJÁTOK HOGY ÉN EZT NEM TUDTAM??!

TES-SEK REN-DE-SEN VA-LA-SZOL-NI!

Újra felteszem a kérdést:
Hogyan illeszthető be a pszichiátria a REÁL TUDOMÁNYOK, közelebbről: az AKADÉMIKUS ORVOSLÁS keretei közé?(Hiszen oda sorolja magát, és sajnos az orvosi szakma is-az "összetartozás elve" alapján-elfogadja soraiban. De ez nem jelent semmit, hiszen a HOMEOPÁTIÁS orvosokat sem zárták ki soraikbol!!)
Még konkrétabban:
HOGYAN feleltetheto meg a pszichiátria annak a XXI.szazadi igénynek, hogy az akadémikus orvoslás képviselői a DIAGNOSZTIZÁLAS során egyrészt:
méréseken(pl.laborvizsgalat, vérnyomás,mikro-organizmusok számának meghatározása), másrészt:
képalkotáson(pl.ultrahang,CT) alapuló
VIZSGÁLATI EREDMÉNYEKET MUTASSANAK FEL!
Ez teszi az akadémikus orvoslást(tehát a "hivatalos",SOTEt végzett orvosokat) hitelessé,
tudományossá, ellenőrizhetove,. széles körben elfogadottá...
Újra hadd hívjam fel a figyelmet:
A PSZICHIÁTER NEM VÉGEZ (nem tud végezni!!)
objektív, ellenőrizhető vizsgálatot.
A véleménye ezért szubjektív alapokon/pl.sajat személyes meggyőződésen, szimpátiáján, sőt megkockáztatom: ÉRDEKEKEIN/ alapuló
ellenőrizhetetlen, bizonytalan vélemény.
ENNÉL TALÁN NAGYOBB BAJ, hogy ehhez képest még ERŐSZAKOSAK is...-Hallottatok pl.
a KIKÖTOZESrol, mint "orvosi" módszerről?
0 x

Bodri
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2018.02.06. 01:39

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: Bodri » 2018.02.09. 14:21

Arra a kérdésre pedig, hogy MERRE TOVÁBB (a jelenlegi struktúráju) pszichiátria nélkül:
VÁLASZT AD az antipszichiatria.

Nem derült ki számomra, hogy tanulmányoztatok-e akár csak egyetlen rövid írást is Szendi oldaláról?
/www.tenyek- tévhitek.hu/

Én megtettem, így szereztem tudomást arról, hogy LÉTEZNEK ALTERNATÍV (gyógyszermentes) MÓDSZEREK akár még a "félelmetes" skizofrenia kezelési lehetőségei között is!

Például:Soteria- módszer, vagy:
a jelenleg kifejlesztésés alatt álló avatar- terápia/www.avatarterapia.hu/
( Persze a pszichiátereknek nem érdekük, hogy ezek elterjedjenek, hiszen az egyetlen dolog,amibe bele tudnak kapaszkodni orvos-mivoltuk bizonyításakor, hogy ők bizony gyógyszereket írnak fel, és ezt csak orvos teheti meg.)
0 x

Bodri
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2018.02.06. 01:39

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: Bodri » 2018.02.09. 14:59

Továbbá:
Sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a pszichés problémákkal küzdők ÁLTALÁNOS (valódi!)
ORVOSI KIVIZSGÁLÁSÁRA!

Például hallottatok-e róla, hogy az ÖSSZES létező endokrinológiai betegség valamilyen pszichés tünetet is produkál?/Természetesen akkor is,ha esetleg még fel sem fedezték!/

Ez egy tudományosan igazolt tény(lásd:endokrinológiai szakirodalom), amiről a pszichiátria (a napi gyakorlatban) EGYSZERŰEN NEM VESZ TUDOMÁST.
Na, például ezért sem nevezhető tudománynak!
0 x

Avatar
bekukk
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2010.07.29. 22:48
Tartózkodási hely: Bretagne Finistere :o) a Fold vege

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: bekukk » 2018.02.09. 17:28

Kép
0 x

Avatar
bekukk
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2010.07.29. 22:48
Tartózkodási hely: Bretagne Finistere :o) a Fold vege

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: bekukk » 2018.02.09. 17:54

Bodri Zsuzsa tobb forumon elohozakodott mar ezzel a temaval .
Mindenkit elkuldott a fenebe nagyon goromban s egyetlen valasz sem elegitette ki.
Kedves Mimindannyian : nem kertem Toled engedelyt , elnezesedet kerem : bemasoltam a valaszodat a forumba , ahol szerepelt ez a no , mert tokeletes feleleteket tartalmaz a feltett kerdesekre .
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2018.02.09. 19:29

Mindenesetre az a szó, hogy "antipszichiátria", nem éppen úgy hangzik, mint egy tudományág neve.
0 x

Avatar
bekukk
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2010.07.29. 22:48
Tartózkodási hely: Bretagne Finistere :o) a Fold vege

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: bekukk » 2018.02.10. 08:18

Bodri írta: Az antipszichiatria "atyja" pedig a magyar származású, amerikai Dr.Thomas Szász
O az , ugye , aki ugyan nem volt az, de scientologusokkal egyuttmukodott ? A Hubbard-dal ?
Vele van egy problemam : azt tartotta es hirdette , hogy a depresszios embernek joga van az ongyilkossaghoz s ettol a "szabadsagtol" nem szabad oket megfosztani .
Evente a vilagon 800 000 ezer ember vet veget az eletenek . Ez mindenutt a vilagon komoly nepegeszsegugyi problema.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a felnőttkori öngyilkos magatartás felismeréséről, ellátásáról és megelőzésérő
Mindent megtalalsz ebben az iranyelvben : tajekozodhatsz belole arrol , mit csinal a pszichiater es hogyan
Mas : a Szendi.
Az ki ?
En nem elek Mo-n 1971 ota : ezt az embert nem ismerem.
Tehat utananeztem : 63 eves , progaramozo matekos-elbocsajtva... Filmrendezo - feloszlatas utan elbocsajtva - konyvkoto - Pszichologus -allasabol elbocsajtva s 2011 ota "maganuszo" s paleoetkezesben uszik .
Beleolvastam a depresszioiparos cuccaba . Ingyen pdf-be foglalva letezik a Neten...
Velemenyem:
Szendi ebben azt mondja , hogy aki depressziv , az eszik.
Aki eszik es tul dagi/tul beteg/tul rakos a mai cuccoktol , az depressziv.
Valami ilyen korben-forgo cucc a depresszio Szendi-szemmel.
Van ra tuti=csoda "gyogyszere" is /depresszio ellen/ ennek a rendkivul termekenyen "ismeretterjeszto" konyveket fiadzo Szendinek : aki eszik , az egyen paleolit cuccot .
En Ot , azok utan , amit olvastam Rola , odasorolom az antalvali/szabogyuribacsi/ladi szabolcs/Labant Csaba es tarsai csoportba : arusok
Tenyleg : hany embernek van ma helye a Foldon paleo-élethez ? Es a tobbiek ?
Akinek nem jut "szék" a paleo jatékban az rohadt depressziv lesz ?
Sebaj . Legyen ongyilkos ?
Mar megjegyeztem , de megegyszer : ezt mondta a magyar szarmazasu dr Szasz : az ongyilkossagra hajlamos depresszios ember valasztasat tisztelni kell : joga van meghalni…Az ongyilkossag etikaja 1971
A "cserebogar" témakat kedvelo Szendi tojja , tojja a sikerkonyveket.: 48 kiadast talaltam ettol az embertol . 2004-ben , amikor az elso "konyvsikere" "bejott" , tudta-e , hogy 2005-ben 6 , 2008-ban 4 2009-ben 4 konyve fog megjelenni ? Ezt irja az felso sikerkonyveben :
senki nem lesz tőlük se híres, se gazdag, hacsak nagyon nem akar az lenni. Én soha nem akartam egyik se lenni.
//Ennyi konyv 2001-2018 kozott ? 39-et talaltam; Nem regenyek - azt elfogadnam. Ezek "tudomanyos" kiadasok ? Ismeretterjesztes ? Szerintem az alapossaghoz/pontossaghoz ido kell. ..... a tradicionalis nagy kinai gondolkozo guru , az igazi , az egy-ket tanitvanynak adta at a tudasat eleteben! , a mai magyar guru/taltos evente tobb mint 5- 10000-nek //
Most megnezem az altalad ajanlott XXI-edik szazadhoz melto pszichiatriai kezeleseket... ma a tudomany olyat pimaszkodott a paradicsommal , hogy belekutyulta a genjeibe a napnelkuli édes izt es a szinesebb-szint s a gyokerebe kostolva elhanyja magat a foldben vadaszo lotetu....
0 x

Avatar
bekukk
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2010.07.29. 22:48
Tartózkodási hely: Bretagne Finistere :o) a Fold vege

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: bekukk » 2018.02.14. 09:07

Bodri írta: Arra a kérdésre pedig, hogy MERRE TOVÁBB (a jelenlegi struktúráju) pszichiátria nélkül:
VÁLASZT AD az antipszichiatria.
Nem derült ki számomra, hogy tanulmányoztatok-e akár csak egyetlen rövid írást is Szendi oldaláról?
/www.tenyek- tévhitek.hu/
Én megtettem, így szereztem tudomást arról, hogy LÉTEZNEK ALTERNATÍV (gyógyszermentes) MÓDSZEREK akár még a "félelmetes" skizofrenia kezelési lehetőségei között is!
Például:Soteria- módszer, vagy:
a jelenleg kifejlesztésés alatt álló avatar- terápia/www.avatarterapia.hu/
( Persze a pszichiátereknek nem érdekük, hogy ezek elterjedjenek, hiszen az egyetlen dolog,amibe bele tudnak kapaszkodni orvos-mivoltuk bizonyításakor, hogy ők bizony gyógyszereket írnak fel, és ezt csak orvos teheti meg.)
Két modszerrol beszelsz itt , két Szendi oldalan olvasott , szerinted XXI-ik szazadhoz melto kezelesrol..
A skizofren betegekrol szolnak…
Ket helyen olvastam az avatar dologrol .
OFF
Szerepjatek ? Gyerekeknek baboznak , hogy kibokje ovonéninek , a szocialis asszisztensnek, gyerekpszichologusnak , hogy mi a bibi…
/OFF Elnézést!
Egy angol , avatarral foglalkozo, pszichiater-csoport munkajanak orvosi lapban kozzetett ismertetojenek cimebol kiderul , hogy azoknak a betegeknek fejlesztik az avatar 3D programot , akiket gyogyszerezessel nem tudnak megszabaditani a mindennapos kinos hang-hallucinaciotol .
http://bjp.rcpsych.org/content/early/20 ... t.pdf+html
A hangot hallo skizofrenek 25 szazaleka rezisztens=ellenallo a gyogyszerezesre… ennek a 25 szazaleknak szeretnenek segiteni az avatar modszerrel.
Kanadaban egy olyan pszichiatriai intezet vegez avatar-kiserletet , ahol elitelt nagyon veszelyes skizofren bunozok vannak elhelyezve bebortonzes helyett .
OFF
Kanadaban s gondolom mindenutt a vilagon van betartando rendelet/torveny , ahhoz, hogy valaki skizofrennek legyen kimondva , kotelezo , hogy harom kulonbozo=egymastol fuggetlen specialista allapitsa meg a skizofreniat es adjon beutalot kezelesre.
A skizofreniat hivatalosan hét fo tunet hatarozza meg , ha ebbol 4 tunet megtalalhato egy betegnel , akkor minden valoszinuseg szerint skizofren.
Ez a "minden valoszeruseg" statisztikakra alapul s kulonbozo skalak , kidolgozott -nagyon sok kerdest tartalmazo- kerdoivek s az ezek megvalaszolasa altal elert pontszamok osszessege ad "diagnosztikat" . Szo sem lehet arrol , hogy a pszichiater kiskiralykodjon . Ha Veled megtortent az, hogy csaladod/orvosod ok es jog nelkul internalt , a tobbi beteg vagy nembeteg erdekeben kotelesseged feljelentest tenni , mert a csaladoddal/orvosoddal van baj

/OFF Elnézést!/
A skizofreniaban szenvedo beteg tobbek kozott hangokat is hallhat : ezeket valonak kepzeli , s fél/panikol , neha koveti a hang parancsait s oldokol/gyujtogat…
Az avatar dolog a kovetkezo : szamitogep segitsegevel a beteg s a pszichiater "megteremtik" a beteg fejeben élö hang hasonmasat s hozzá kapcsolnak egy "szemelyt" , egy avatart , ami lehet ember, monstrum, troll...
A beteg beszel/vitatkozik az ot uldozo hanggal ,s jobban erzi magat.
A hang termeszetesen a pszichiater torzitott hangja , masik helyisegbol kiseri es iranyitja a parbeszedet .
Van errol publikacio is , aminek a vegen a "kitalalo" pszichiater, az angol csoportnal, dr craig , felhivja a figyelmet arra , hogy egy tunetnek az eltunteteserol van szo , egynek a skizofreniat meghatarozo sok tunetbol , igy ennek a hallucinacionak eltunese nem jelenti a skizofreniabol valo kigyogyulast .
A kanadai skizofren bunozokkel foglalkozo intezet kis szamu beteggel jo eredmenyeket ert el az avatar programmal, nehany betegnel a hang egy idore elhallgatott s a csoport szeretne folytatni a kiserleteket ..de : nincs ra kerete . /2015/
Most adomanyokat varnak ahhoz , hogy a kutatast folytathassak..
Ez a kanadai kutato-pszichiatercsapat mar kidolgozott erdekes dolgot 3D-n : modszeruk szexualis bunozoknek mutat be 3D meztelen alakokat s elemzik/mérik hol pihen hosszan a szem s melyik 3D alak miatt jon izgalomba a vizsgalt szemely...
Ennek a kutatocsapatnak a kozosbol nem jut keret kutatasra , a csapat , akinek a projektjet a szabaduszo paleokajas Szendi hirdeti , az angliai , talalt 3 evre finanszirozast . Maszek tarsulat finanszirozza .

A masik altalad emlitett "kiserlet" , Soteria , kb 12 evig elt .
Loren Mosher pszichiater munkaja.
Ez kb igy nezett ki : egy-egy "intezet"-be 10 embert vettek fel , csaladi kör-szeruseget alakitottak ki , s tiz emberhez ket kepzett szemely kellett…
Az ilyen szolgaltatasnak ara van , s ma a vilagon mindenutt az egeszsegugy harcol a felszamolas ellen , MINDENUTT a vilagon zarnak be a korhazak , kevesebb a korhazi szemelyzet , kevesebb a korhazi agy... A kozosbol ilyen megoldasra nincs penz .
A holgy aki ezen dolgozott , pszichiater, megjegyzi jo eredmenyeket ado modszerenek leallasakor , hogy Amerikaban ez befejezodott , de Svajcaban-Europaban ujraeledonek tetszik a modszer : a privat szferanak van ra penze .
OFF
Soteria modszerrel kapcsolatban . Szerinted , illetve ha Szendinel talaltad , Szendi-szerint : ha az idealis legkör=közeg egy elmebetegnek , -ahol meggyogyulhat kenyszer es gyogyszerezes nelkul- a csaladi kör, akkor miert nem tartja meg a csalad otthon a betegét ?
Elmondanad , legyszives , hogyan es miert jutottal el a csaladodbol az intezetig/a kezelésig ? Teged miert nem otthon öriztek/apoltak a Tieid
?

/OFF Elnézést!
0 x

Avatar
bekukk
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2010.07.29. 22:48
Tartózkodási hely: Bretagne Finistere :o) a Fold vege

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: bekukk » 2018.02.14. 12:01

Bodri írta: A PSZICHIÁTER NEM VÉGEZ (nem tud végezni!!)
objektív, ellenőrizhető vizsgálatot.
A véleménye ezért szubjektív alapokon/pl.sajat személyes meggyőződésen, szimpátiáján, sőt megkockáztatom: ÉRDEKEKEIN/ alapuló
ellenőrizhetetlen, bizonytalan vélemény.
ENNÉL TALÁN NAGYOBB BAJ, hogy ehhez képest még ERŐSZAKOSAK is...-Hallottatok pl.
a KIKÖTOZESrol, mint "orvosi" módszerről?
Azt nem irja le Szendi , hogyan keletkezik "itelet=diagnosztika " egy-egy pszichiatria kezelest szuksegelteto betegseg megallapitasarol , egy-egy modszer hatasossagarol ?
Rengeteg munkaval s statisztikai segitseggel kidolgozott skalak , lepcsok leteznek ... pl az itt bemutatott egyik kidolgozas alatt allo "avatar modszer" hatasossaga ugy lett ervenyesitve , hogy az elert eredmenyek fuggetlen szakertokkel! s felmero eszkozokkel lettek megvizsgalva :
Les instruments d'évaluation étaient le score d'hallucinations PSYRATS ( Haddock, McCarron, Tarrier et Farragher, 1999 ), les scores BAVQ-R sur l'omnipotence et la malveillance ( Chadwick, Lees, & Birchwood, 2000 ) et le score de Calgary. Echelle de dépression ( Addington, Addington, & Mticka-Tyndale, 1993 ).
S hogy fogalmad legyen arrol , hogy mennyire tudomanyos es mekkora munka a pszichiatria teren folytatott kutatas , mennyi ember s ido kell egy-egy problema megoldasahoz, mennyit kell tanulni/utanaolvasnia egy kutatonak egy-egy kis lepesnyi haladas eleresehez, belinkelem az avatar-modszerrel foglalkozo kanadai kutato-pszichiatert bemutato oldalt... ott nezzed meg hany temaban s mit kutatott , hany temaja jelent meg "igazi" elismert tudomanyos folyoiratban...Peldaul felhozom Dumais Alexandre-ot , a "publications scientifiques" nyelvecskere kattints. Kanadai oldal , valoszinuleg letezik angolul is .
0 x

piciloo
Hozzászólások: 883
Csatlakozott: 2011.02.24. 17:50

ANTIPSZICHIATRIA

Hozzászólás Szerző: piciloo » 2018.04.30. 13:52

Bodri írta: Bodri Zsuzsanna vagyok ismét.(A topic-indito)
Először is egy hibajavítás: Természetesen azt akartam írni, hogy a "lélek orvosilag MEGRAGADHATATLAN", nem pedig "megtagadhatatlan".

Tehát még mindig várom a választ tőletek, akik olyan józanul és következetesen gondolkodtok,hogy MIÉRT NEM FOGLALTOK ÁLLÁST A PSZICHIÁTRIA ELLEN?
Hiszen a pszichiátria (nem összekeverendo a pszichológiaval!)az ORVOSTUDOMÁNY egyik ága, tehát egy reál tudomány/kéne hogy legyen.../
Mint ilyen, megfogható, egzakt dolgokkal kéne,hogy foglalkozzon. Mint például a kardiológia a szívvel,a belgyógyászat a belső szervekkel, stb.

DE MIVEL FOGLALKOZIK A PSZICHIÁTRIA? Az idegekkel?(Hiszen az agyat- idegeket
befolyásolják sokszor igen durván a "dili-bogyok", injekciók!) Akkor miért nem neurológusok?
A lélekkel?Hol van a lélek orvosilag? Hogyan vizsgálják?
(Az összes többi orvos képes felmutatni objektiv VIZSGÁLATI EREDMÉNYEKET,amikor diagnosztizál!A pszichiáter nem.)

Azt írjátok:
" A lélek tekintetében nem szükséges állást foglalnia a pszichiátrianak, és magának a tudománynak sem..."

Könyörgök:A pszichiátria lélek-gyogyaszatot jelent!!!

Szilágyi Andrásnak: Nagyon jó, érdekes antipszichiatriai írások vannak pl. Szendi Gábor oldalán... Érdemes megismerni ezt az oldalt is...
Az antipszichiatria "atyja" pedig a magyar származású, amerikai Dr.Thomas Szász.Muvei pl.:
Az elmebetegseg mítosza...
Az őrület gyártása
Én ugyan ezeket nem olvastam, de a JELENSÉGet saját magamon tapasztaltam!{Hogyan próbálják belém sulykolni hogy bolond vagyok...}

De nem akarok kisregényt írni...

Köszönöm a figyelmet!
Remélem folytatjuk.
A pszichiátria az egyik legtiszteletreméltóbb ága az orvoslásnak, pont azért, mert együtt foglalkozik a testtel és a lélekkel. Nemcsak a lelki tünetekkel próbál kezdeni valamit, hanem rendezni próbálja a neurológiai hátteret is, pl. a depressziós vagy szorongó páciens tüneteit enyhíteni, hogy legyen ereje, kedve foglalkozni a saját lelki életével ,nemcsak a mindennapok túlélésével, alvással stb...
0 x