Érthető, hogy szimpatizálsz más trollokkal. Lehet, hogy elszomorítalak, de elárulom, legalább olyan jó szórakozás rámutatni a marhaságokba, mint gyártani azokat.

Érthető, hogy szimpatizálsz más trollokkal. Lehet, hogy elszomorítalak, de elárulom, legalább olyan jó szórakozás rámutatni a marhaságokba, mint gyártani azokat.
Ez a hozzászólásod is mutatja, hogy troll vagy. Ugyanis egyáltalán nem érthető, hogy mire kellene érv.mimindannyian írta:Érved is van, vagy csak a hited prédikálod?
Bocs de az Einstein utáni világkép sokkal hiányosabb és sokkal több ellentmondást tartalmaz.Egy sánta elmélet amivel közös nevezőre akart hozni olyan természetes és maguktól értetődő hatásokat amikben ugyan van némi hasonlóság,de alapvetően MÁSOK.Nem vizsgált okokat ,miérteket.Kijelentett mint Te is.Ez így van és punktum.Ezek csak elméleti modellekből összefabrikált képzelgések,amivel szűk határok között lehet számolgatni.Mi van a szélsőséges esetekkel?Arra már nem jó a "modell".Ha nem jön ki az eredmény akkor hozzárakunk egy szorzót...
Elolvastad macskajancsi?Vagy Te mint bólogatójános rögtönítélő bíróságként eldöntötted hogy melyik forrás a jobb,melyik tartalmaz több információt UGYANARRÓL a baromságról?Popula(c)tion írta: Nem pont ide való (?), de érdekes lehet:
http://mta.hu/tudomany_hirei/amerikai-f ... ban-106519
Hm?
(Húwazze, ilyen, amikor előbb ír, utána olvas a pancser...Azért itt hagyom, mert az MTA tán jobb, mint az Origo
Ez csak a te személyes különbejáratú érzésed, ami arra vezethető vissza, hogy a modern fizikából annyit sem tudsz, amennyit laikus érdeklődőként össze lehet csipegetni ismeretterjesztő forrásokból. Azért írod, amit írsz, mert ostoba vagy hozzá. De attól, hogy te nem érted, a modern fizika és annak eredményei nem lesznek "baromságok" akárhányszor is így titulálod.idegen írta:Bocs de az Einstein utáni világkép sokkal hiányosabb és sokkal több ellentmondást tartalmaz.
Azért mert az az ALAP.idegen írta:Nem értem hogy amíg az alapok nincsenek tisztázva,miért kell bonyolítani térgörbülettel,téridő marhasággal?
Megneveznél néhányat? Igazán felkeltetted az érdeklődésem. Én eddig akárhány ellentmondást véltem felfedezni, kiderült, hogy csak nem értem, s én vagyok a hülye.
Ööö... Punktum alapon? Ahhoz képest még 100 évvel utána is új bizonyítékokat találtak rá (grav. hullámok).
Hibás alapra építesz.Összedől a várad.Te már annyira tudós vagy,hogy azt is felméred aminek nincs értelme.
Nagyon hülyének kell lenni annak aki ezt nem látja át és nem érti.Ostoba gyengeelméjű modellek agyhalott hívőknek.
Valószínűleg félreértettél valamit.A punktum kijelentés Rigeli-Einstein származék.Nem tudom Neked mi számít "bizonyítéknak"...nekem egy újságcikk,vagy
Inkább azt emelném ki az egészből ami valóban igaz:Az a relativitás...csak úgy önmagában.Ez az egy dolog amire bátran mondhatja bárki:punktum...ez így van!Tényleg olyan nehéz belátni hogy sánta az egész modell,valami nem stimmel,de ragaszkodni kell hozzá.MERT?Nincs jobb?Miért nincs jobb?
Mikor fogod már fel végre a szűk korlátolt agyacskáddal, hogy ezeknek az "ostoba gyengeelméjű modelleknek" GYAKORLATI ALKALMAZÁSAIK VANNAK!idegen írta:Nagyon hülyének kell lenni annak aki ezt nem látja át és nem érti.Ostoba gyengeelméjű modellek agyhalott hívőknek.
Miért csak pofázol erről, és miért nem tartod be te magad is eztidegen írta:Egyébként amit nem értek ahhoz vagy nem szólok hozzá,vagy megkérdezem valami nagyokostól.
Nem válaszoltál mimindannyian kérdésére!idegen írta:Inkább azt emelném ki az egészből ami valóban igaz:Az a relativitás...csak úgy önmagában.Ez az egy dolog amire bátran mondhatja bárki:punktum...ez így van!Tényleg olyan nehéz belátni hogy sánta az egész modell,valami nem stimmel,de ragaszkodni kell hozzá.MERT?Nincs jobb?Miért nincs jobb?
Nem azért nem érted mert hülye vagy.Ha nem érted az csak azért van mert nem vagy hülye.
Huhh. Görbült téridő,a Föld gravitációs kútjában. Ki érti ezt? Talán próbáljuk megnézni egy egyszerű példán:Rigel írta:...a GPS rendszerekben... a Föld gravitációs kútjában ... görbült téridejének
"gravitációs kút"szeptikus írta:Mivel a gravitációs térben P1 kisebb potenciálú helyen tartózkodik
a téridő időbeli kiterjedésének a "görbülése"szeptikus írta:mint P2, ezért órája lassabban jár.(P1-hez rögzített inercia rendszerben.)
A kútnak van "alja". Az általam adott példában nincs.Rigel írta:"gravitációs kút"szeptikus írta:Mivel a gravitációs térben P1 kisebb potenciálú helyen tartózkodik
Nem. A példámban a téridő nem görbült.Rigel írta:a téridő időbeli kiterjedésének a "görbülése"szeptikus írta:mint P2, ezért órája lassabban jár.(P1-hez rögzített inercia rendszerben.)
Szerinted mikor beszélünk görbült téridőről?Rigel írta: A szóhasználat természetesen nem az enyém. Például Kip Thorne vagy Stephen Hawking is az idő "görbüléseként" hivatkozik a téridő nemeuklideszi geometriájának az időirányra eső hatására.
Én már csak azt nem értem, hogy az elmúlt 72 óra hozzászólásaiból nem találtál sokkal komolyabban kritizálható, vagy kijavítandó dolgot?szeptikus írta:Huhh. Görbült téridő,a Föld gravitációs kútjában. Ki érti ezt?
Lapítasz, mint sz@r a fűben, amikor tényleg helyre kéne rakni egyes magukról megfeledkezett téveszme terjesztőket, de azonnal serény vagy belekötni azokba, akik legalább megpróbálják, hogy ne hagyják szó nélkül az ordas nagy baromságokat.idegen írta: Bocs de az Einstein utáni világkép sokkal hiányosabb és sokkal több ellentmondást tartalmaz.Egy sánta elmélet amivel közös nevezőre akart hozni olyan természetes és maguktól értetődő hatásokat amikben ugyan van némi hasonlóság,de alapvetően MÁSOK.Nem vizsgált okokat ,miérteket.Kijelentett mint Te is.Ez így van és punktum.Ezek csak elméleti modellekből összefabrikált képzelgések,amivel szűk határok között lehet számolgatni.Mi van a szélsőséges esetekkel?Arra már nem jó a "modell".Ha nem jön ki az eredmény akkor hozzárakunk egy szorzót...
Akik ezeket a téveszméket elhiszik, terjesztik, azokat nagy dumával nem tudod meggyőzni. Akik meg nem hiszik, de nem tájékozottak, azok nem ködösítést, vagy új téveszméket érdemelnek.Rigel írta: amikor tényleg helyre kéne rakni egyes magukról megfeledkezett téveszme terjesztőket, de azonnal serény vagy belekötni azokba, akik legalább megpróbálják, hogy ne hagyják szó nélkül az ordas nagy baromságokat.
mimindannyian írta:Nekem tetszik a példa, de a homogén grav tér egy elméleti konstrukció, így aki kifogást akar keresni, az ebbe kötne bele (szerintem), hogy elméletben működik, de a gyakorlatban?.. Ha már a homogén teret közelítésként használjuk, mondjuk a földfelszínen, kis távolságokra, akkor egyből látható, hogy igazából mégis csak van ott egy kút.
Te vagy már annyira nagyokos,hogy már kérdeznem sem kell.Az hogy lapítanék mint szar a fűben fatális tévedés.Van úgy,hogy egyszerű emberi dolgok fontosabbak mint felesleges fizikai elméleti hipotéziseken vitázni.Mivel benned egy szikrányi indíttatás sincs ahhoz,hogy a szűk agyadba beleégetett teóriákat esetleg más szemszögből vizsgáld,ezért reménytelen ezen a szinten a megoldás./gondolom ismered a mestered mondását/
Mondatonként is lehetne cáfolni,de ez nem ilyen egyszerű.Einsten agyafúrt fickó volt.Előre mutatott de/és visszafelé is gondolkodott.Több szálat használ egyidőben amit vagy vissza tudsz fejteni,vagy képes vagy több szálat egyszerre látni...
Oké, tehát nem érted, s mint egyszerű halandónak nem fogadja be a gyomrod. Sokan vannak így ezzel. De az a helyzet, hogy ez nem irodalmi műelemzés, hanem kísérletileg igazolt tudományos teória. Erre adhatsz konkrét cáfolatot, ami vagy belső ellentmondás, vagy kísérleti cáfolat, de ha semmi ilyennel nem tudsz előhozakodni, akkor hiába mondod meggyőzően, hogy látszik rajta, és csak játék, mindez mit sem ér.
Nem nemoké,Pont az a bajom hogy értem hogy mit akar,de mi mindannyian egyszerű halandók vagyunk.Az a helyzet hogy egy irodalmár írását egy műelemzés sokkal jobban megvilágítja(és érthetőbbé teszi) egyszerű halandók számára,mint egy agyonmagyarázott "tudományos teória".
Ez a példa nálam nem talált.Egy orvoshoz járó gyógyszerszedő ember azért ment legelőször orvoshoz mert beteg akar lenni.Azért lesz beteg mert orvoshoz ment.Őt nem érdekli,hogy miként fejti ki a hatását a "gyógyszer".Neki az orvos az isten...Ő majd meggyógyítja.Az orvos nem tudná elmagyarázni semmilyen szinten,hogy mire hogyan hat a gyógyszer amit felír.Egészen más szempontok vezérlik az orv-ost.Az orvos ugyanolyan halandó mint Te.
Hibásan használod a fogalmakat, javallom, olvasd el a wiki ide vonatkozó cikkét:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tudom%C3% ... C3%B3dszerA nagyon pontosan, tehát gyakran a matematika nyelvén megfogalmazott hipotéziseket tudományos modellnek nevezzük, több egymással összekapcsolható tesztelt modell egzakt tudományos elméletet (teóriát) alkot.
Attól függ, mit értünk működési elven. Ha azt várod a fizikától, hogy a végtelenségig feltett "de miért? és az miért?" kérdésekre válaszoljon, akkor csalódni fogsz. Semmi okunk feltenni, hogy minden mögött van valami ok. Ez csak egy hétköznapi tapasztalat.
Az iparnak lehet, hogy nincs, de ezt az ipart emberek működtetik, "ugyanolyan halandó mint Te", akik igenis szeretnének betegségeket likvidálni, mert egyrészt ők is érintettek lehetnek benne, másrészt rendelkeznek empátiával.
Pontosítanék: csak némely laikus szerint igaz, hogy a tudósoknak Einstein az isten.
Mi az, hogy tudományipar? És miből "él" ez az ipar, ha se a tudás, se a tudós nem érdekeltsége?
Wiki ide vagy oda...a teória az csak feltételezés,elképzelés,elmélet,álomkép,...hogyan mondjam el Neked?(amit nem lehet).
Egy fizikus mást ért "működési elven" mint egy laikus,egy biológus,egy matematikus, egy ügyvéd,egy politikus ...stb(soroljam még?)
Nem akarlak elkeseríteni de a betegségek likvidálása ebben a (tudatlan,ostoba)formában olyan helyrehozhatatlan károkat fog okozni a jövőben amit nem nagyon lehet "helyreigazítani".Sok ember érintett,sok ember rendelkezik empátiával és egy alapvető erkölcsi normával ami ÉRTÉK.
Úgy látom nem érted a hasonlatot.Elmagyarázom.A gyógyszeripar a tartós-betegképzésből él.Ehhez szüksége van az orv-osra
Mindezek után:E=m*c2 zseniális.Mit keres egy energiaképletben a fénysebesség négyzete?
Tudod, bohó elődeink voltak olyan figyelmetlenek, hogy az energiának és a tömegnek két külön definíciót és két külön mértékegységet választottak. Akkor még nem tudtak arról, hogy ez a kettő egy és ugyanaz. Kiderült, hogy azért volt valami rendszer a két választott mértékegység között, hiszen az átváltást adó szorzótényező a fénysebesség négyzetének bizonyult precízen. (A dolog hasonló az idő és a távolság hibásan választott mértékegységeivel is, és ha utánaszámolsz, ki fog derülni, hogy az idő és a távolság közötti c szorzótényezőből ered az energia és a tömeg közötti c2 is.)
Azért szép egy MÉRÉSI EREDMÉNY tapasztalatát "hülyeségnek" titulálni. Pláne úgy, hogy hazánkfia volt aki először soktizedesjegyig megmérte a súlyos és a tehetetlen tömeg egyenlőségét. (Valójában azóta a technikai fejlődéssel is csak 3-4 további tizedesig sikerült az egyenlőséget pontosítani.)
Mert a téridő szerkezete olyan, hogy minden dolog benne precízen c négyessebességgel halad. Még ha nyugalomban van, akkor is. Akkor idő-irányban halad ennyivel. A c nem a fény sebessége, hanem a téridő egyik paramétere. (A másik a dimenziói száma és előjelei.) A téridőben egyébként sem a térbeli mozgási (hármas)sebesség, hanem a rapiditás az alapvető mennyiség, az pedig nullától tart a végtelenig. A térben éppen c-vel haladó dolgoknak éppen végtelen a rapiditása, mert ilyen a téridő szerkezete. A végtelen rapiditásnál pedig nincsen nagyobb rapiditás, ergo a fénysebesség a maximum.
A fény vákuumbeli sebessége állandó. (Mert nem is a fény tulajdonsága ez, hanem a téridő szerkezetéé.)
Einstein eredetileg "invariancia-elvnek" akarta elnevezni a relativitást, ugyanis az arról szól, hogy a megfigyelő mozgásállapotától függetlenül a fizikai leírás ÁLLANDÓ. Invariáns a mozgásállapot változtatás absztrakt szimmetriájára.
Pedig a hozzád hasonló laikusok számára egyszerűsítik le a dolgok megértését ezek a gondolatkísérletek. Ha még ezt sem tudod megérteni, akkor mit vársz? Tolják az arcodba a tiszta matematikai képleteket és levezetéseket oldalhosszan, hogy a füled kettéálljon? Megsúgom: azokból még annyit sem fogsz megérteni a neked megadatott intellektussal, mint a vasúti kocsis és bakteros példákból.
Amennyire tudom, nem kizárt a fénysebességnél gyorsabban mozgó részecskék léte, csupán fénysebesség alá nem tudnak lassulni - legalábbis erről szól a tachyonok elmélete. Nyilván (egyelőre) hipotetikus részecskék, de a relativitással nincsenek összeütközésben. Ezt a rapiditás-problémát hogy tudták megoldani?
Először is, Einstein formulájában a fénysebesség a vákuumbeli fénysebesség. Más közegekben nem annyi az értéke és ebben semmi csodálatos nincs. A fényt Dr. Lene Hau és kutatócsoportja 2000-ben 1,6 km/h értékre lassította a fényt Bose - Einstein kondenzátumban.
Nem tudnánk.
Mojjo jól írja, bár egy kis pontosítás még kell: egy fénysebességnél gyorsabban haladó dolog esetén van olyan (fénysebesség alatti) közönséges megfigyelő, aki számára a dolog induló pillanata korábban van, mint a beérkező pillanata, ergo számára a fénysebesség feletti dolog visszafelé haladt az időben.
Persze, hogy nem meggyőző, amikor nem is igaz.mimindannyian írta:Sajnos ez így nem meggyőző a laikusnak. Gyorsabb, hát gyorsabb, naddolog, miért menne vissza az időben akárki szerint is, csak mert gyorsabb?... Én nem tudok erre jól érthető, bizonyító erejű gondolatkísérletet, csak a minkowski síkon való rajzolgatást, ami a laikusnak szintén nem meggyőző.
Melyik elmélet? Mert ezt nem állítja a specrel. Az áltrel meg végképp nem. Ahogy már elhangzott a tachionok teljesen belefének az elméletbe, az más kérdés, hogy, ha vannak, akkor nem igen hatnak kölcsön a fénnyel és a tardionokkal (a fénynél lassabb részecskékkel).
A probléma az, hogy hiába keresem elő a Grímm meséit.
Talán kezdjük ott, hogy két megfelelően(*) távoli eseményt láthat két megfigyelő úgy, hogy egyik szerint az egyik történt előbb, a másik szerint a másik. Holott ez a két megfigyelő ugyanonnan nézi őket, csak más sebességgel haladnak, ez megvan? Ezt beveszi a gyomrod, vagy ez is csak a mesében lehetséges?
Egy más kérdéssel kapcsolatban az volt a problémád, hogy nem lehetnek ugyan ott, ugyan akkor.
Nem értetted meg, már akkor is világos volt. Lehet két objektum 20km-re egy megfigyelő szerint. Egy másik szerint más a távolságuk.
Ez persze nem igaz. Nyiss ki bármilyen fizikakönyvet, ugyanezt találod. De, ha nem, nagy örömmel látjuk, hogy megmutatod. Úgyhogy bátorítalak, nyiss ki fizikakönyveket! (Félek, erre sosem fog sor kerülni úgy ezek után, ahogy eddig sem
Érdekes fogalmakat használsz. Meg tud valósulni a sebesség? Egyébként fentebb még távolságról volt szó, nem relatív sebességről.
Jaja, nem értetted meg az előzőt sem. Jól gondoltam, hogy már az egyidejűség cáfolatát sem sikerült felfogni. Így tényleg nehéz.
Hogyan tud az óra fénye eltérni az órától? A fényben egyre kevesebb fogaskerék van, miközben az órában nem változik a számuk?
Miért kellene? Ezt miből olvastad ki?
Ez nem. De más igen.
Ez világos, csak nem ez a magyarázat. Bebizonyítottad, hogy az ég nem lehet kék, mert tegnap nem mentél ki egy festékes bödönnel befesteni.
Ahha értem,elbaltázták.Háát van ilyen.Tehát szerinted az energia=tömeg.Így sokkal egyszerűbb minden.Nem is kellene egy állandó fénysebesség négyzetével szorozni.Az arányok ugyanazok maradnának.(ja és mivel pillanatnyilag a fénysebességnél nincs nagyobb ezért még négyzetre emeljűk azt amihez még egyet hozzáadni is tilos lenne.)Világos!
Ebből a szempontból tökmindegy hogy a föld lapos vagy kocka.A súlyos tömeg az épp aktuális bolygó által létrehozott gravitáció és a távolság függvénye.Rigel írta: Azért szép egy MÉRÉSI EREDMÉNY tapasztalatát "hülyeségnek" titulálni. Pláne úgy, hogy hazánkfia volt aki először soktizedesjegyig megmérte a súlyos és a tehetetlen tömeg egyenlőségét. (Valójában azóta a technikai fejlődéssel is csak 3-4 további tizedesig sikerült az egyenlőséget pontosítani.)
A súlyos és a tehetetlen tömeg - ki van mérve - egyenlő. És pont.
Ugyanúgy, ahogy a Földnek geoid alakja van, és pont. Itt nincs helye semmiféle ágálásnak.
Nna neee....minden dolog precizen c négyessebességgel halad.Hagyd el a rizsát,mondd el nekem mi az idő?Mondd el mi a tér?
A fény sebessége nem is a fény tulajdonsága.Értem én...és mindezt még befolyásolja a "téridő"szerkezete.
Tudod miről szól az egész? Arról szól, hogy a megfigyelő képességeitől függetlenül a fizikai leírás ÁLLANDÓ. Invariáns a képességek változásának absztrakt szimmetriájára.