Ja, értem. Az áramló gáz a semmiből (nem kell áramoltatni) munkát végez, vagy, ha épp nem, ekkor hőt termel. Na így, még a perpetuum mobile-nél is sokkal jobb.

Ha lenne ilyen jelenseg, ki tudnad mutatni, az nem erdekes, hogy a cso tobbi reszeben mi torteni (tagul es hul a gaz), azt kene osszehasonlitsd, hogy ugyanabban a csoben van-e kulonbseg, ha a turbina forog es ha turbina all."De nem kell bonyolult gepet epiteni, eleg egy gazpalack, reduktorral, egy cso, benne egy propeller vagy turbina, es ket homero, egy a turbina elott, egy meg utana.
Megmered, valtozik-e a homerseklet attol fuggoen, hogy a gaz forgatja a turbinat, vagy nem forgatja (mert befekezted, vagy mert kivetted a csobol)."
Sok, sok turbina kell. Mert ha egy vagy néhány, akkor ott lassul de a cső többi szakaszán, ahol nincs turbina, már az adiabatikus hűrés nélküli tágulás és gyorsulás érvényesül. Ez a mérés egy azért se jó, mert egy sima hűtetlen csőben is csökken a hőmérséklet az adiabatikus tágulás miatt. Tehát a csőben mindenképpen csökken a hőmérséklet. Nem tudnám így kimutatni. A hőmérséklet csökkenés önmagában ennél fogva nem mond sokat, hiszen egy sima hűtetlen csőben is csökken. A hőmérséklet csökkenés és az áramlás csökkenése együtt, annak kell történnie.
Az elobbinel reszletesebben nem tudom neked leirni, hogyan kell kiszamolni.Kevésnek érzem így látatlanban egy vagy pár ventilátor hatását. Nem tudom.
Eloszor az alapjelenseg (munkavegzesbol kovetkezo lehules) letet kene bizonyitani, utana lenne szabad csak a technikai reszletekkel fogalalkozni.Ezért gondoltam eredendően, hogy hosszú elmozduló bordás szíj falú cső kéne, ami még ki is hordja az elvileg lekondenzált munkaközeget.
A program azt mutatja, hogy hutes hatasara lehul es osszehuzodik a gaz. Gratula!Nem is fogok bíbelődni sokat már ezzel a programmal, tényleg valamit kéne építeni. Látszik amit vártam.
- Ha csak 0.1 fok kulonbseget ki tudnal mutatni, az mar meggyozo lenne, hogy a jelenseg amit elkepzeltel, az letezik.Na még ezen gondolkodom. Kevésnek érzem az elvileg kimérhető 1 fokot.
Ez nem jelenti azt, hogy 1 fok homersekletcsokkenes merheto elvileg. Onkenyesen valasztottam meg a kiindulasi szamokat.Kiszamolhatnad elore:
ha a turbinad 10w energiat termel, mivel 10 watt-second (=10J) = 2.390057361 calorie masodpercenkent 2.39 cal homennyiseg kene atalakuljon elmeletetd szerint.
A levego fajhoje 1 J/g/K tehat ha masodpercenkent 1g levegovel megy a turbinad, akkor 1K fokkal kene csokkenjen a levego homerseklete.
Ha befekezed a turbinat, akkor meg ez az 1K homersekletkulonbseg eltunik, es csak a tagulas miatti lehules merheto.
En ebben nem vagyok biztos.Ha a programot továbbfejleszteném mégis és elmozduló lapokat "tennék" bele külső "hűtés" helyett akkor is ennek kéne történnie. Sűrűsödés, hőmérséklet csökkenés, áramlási sebesség csökkenés.
Miert?A két elpattanás szöge mindig 90 fok.
Nem volt feltétel, ezért ehhez én sem ragaszkodok.Igen, de valami olyasmi kéne, ami nem a leheletemből vagy egy fuvallatból akarja kimutatni az effektet.
Jaja. Csak lépjünk túl az általánosságokon...Valami konkrét határozott és egyértelmű módszer, eredmény kéne. Nem olyan amit így is lehet értelmezni meg úgy is. Vagy talán elfogadjuk, talán nem.
Ezt most mindet felejtsd el, nem illusztraciot keszitesz, hanem modellt.Úgy gondolom, hogy egy valódi ilyen gépben lenne a lápátoknak egy üresjárati mozgása. Ekkor nem vennék ki energiát a rendszerből, de nem is adnék hozzá. Az áramlásnak van egy átlagos sebessége. Erre állna be a lapát mozgása. Ha a modellben a lapátot "kívülről" mozgatom akkor vagy az üresjárati sebesség fölé állítom vagy alá. Ha főlé akkor plussz energiát viszek belé, ha alá akkor elvonás van. Tehát ha kívülről állítom be akor nem igazán tudom, hogy most felette vagyok vagy alatta.
Mindenesetre most ez fog következni.
Ezt gondold vegig ujra."Egy konkret golyo utkozesenel a modell mast fog mondani attol fuggoen, hogy a lapatot mi hozta mozgasba?"
Igen.
A kulcs az üresjárási sebesség. Ezt se én fogom a végső modellben megadni. Ez egy származtatott érték. Pusztán a golyók áramlásából.
Minden attól függ, hogy az üresjárati sebesség fölé vagy alá állítom kívülről a sebességet. Ha főlé akkor munkát viszek be, ha alá akkor munkát kapok.
Tavolitsd el a bal oldali lezaro falat!"Ha a belepo sebesseget xi-x1,yi kent adod meg, akkor a gazhoz kepest x1 sebesseggel mozgnak a lapatjaid es az egesz cso."
Ha a mostani modellben ezt tenném, ami egyetlen sor megváltoztatása a programban, (már csináltam) ,akkor az fog történni, hogy a plusz vagy minusz belépő komponens szóródik. Mindegy milyen irányba és sebességgel lövöm be őket a a térbe, ott a falon és a többi golyón szóródik. Semmi különbség a továbbiakat illetően. Ha mindet egy irányba lővöm be és fix sebességgel akkor is ez történik. Szóródnak egymáson. Mindenféle irány és sebesség magától kialakul.
Erdekes. Miert megy minden golyo jobbra?Itt tartok. Sok atommal még nem jó.