Gázmágnes

Örökmozgók, 100% feletti hatásfok
Avatar
Hraskó Gábor
*
*
Hozzászólások: 213
Csatlakozott: 2009.12.05. 17:20
Tartózkodási hely: Budapest

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Hraskó Gábor » 2010.12.09. 10:08

A társaság Facebook oldalán kérdezett Szabó Zsolt gázmágnesekről, és amikor Szilágyi András régebbi kritikus cikkére hivatkoztam, akkor ő behivatkozott egy támogató másikat:

Szilágyi András: Gázos ügy

Az Ingatlanmagazin friss cikke: Gázmágnessel spórolni: átverés vagy forradalmi újítás?

Na, mérnökök, neki lehet esni kielemezni!

Megemlíteném, hogy a társaság közreműködésével készült Kételkedem, tehát vagyok! című filmben leteszteltünk egy ilyen mágnest és semmiféle hatást nem lehetett kimutatni. Ez persze csak egy termék tesztje, tehát legfeljebb csak iránymutató lehet.

Tényleg érdekel a verdikt! Csak arra kérnék mindenkit, hogy két dolgot vegyen nagyon figyelembe a vitában, hogy értelmes mederben maradjunk:
  • Csak olyan eseteket, bizonyítékokat vegyünk figyelembe, ahol egyértelműen igazolható, hogy a változást (legalább részben) a mágnes okozta, nem pedig a rendszer beszabályozása.
  • Különítsük el azokat az eseteket, ahol esetleg a mágnes tényleg hatással van, de amelyek távol esnek azoktól az alkalmazásoktól, amelyekről a reklámok szólnak.
Nagyon óvatosnak kell lenni abban a tekintetben, hogy egy kísérlet mire is "megy ki". Lehet azt mondani, hogy
  1. Minden egyéb változtatás nélkül feltesszük a mágnest és figyeljük a kimenő gázok koncentrációjának változását. Javult az égés minősége (csökken az O2 koncentrációja) vagy sem? Ilyen tesztet végeztünk a filmünkben negatív eredménnyel.
  2. Ugyanazt a hőleadást akarjuk elérni, ezért visszaszabályozzuk a rendszert a mágnes feltétele után. Ha kevesebb gázfogyasztással el tudjuk érni, akkor hatásos a mágnes.
Én az első típusú tesztet részesítem előnyben, mert ha működik a mágnes, akkor ki kell tudnia azt mutatni, másrészt viszont egyértelműbb, mint a második teszt. A második teszt esetén hozzá kell nyúlni a rendszerhez azon kívül, hogy feltesszük a mágnest, és ekkor már nehezebb kontrollálni a paramétereket. Vajpon a mágnestől történt a változás, vagy mert átállítottuk a szabályzást. Nekem úgy tűnik, hogy a termékeket bevizsgáló cégek inkább a második teszttípust használják és ez félrevezető lehet. Őket tulajdonképpen nem maga a kütyü érdekli, hanem az eljárás. Ennek pedig része a beszabályzás is. Ha viszont mi a kütyüről szeretnénk mondani valamit, akkor szerintem azt az első típusú kísérlettel kell tudni kimutatni. Ha ebben hatásosnak ígérkezik a mágnes, akkor visszaszabályozással biztos el lehet érni fogyasztáscsökkenést. Ha viszont nem lehet kimutatni, akkor az szerintem biztosan azt mutatja, hogy nincs a mágnesnek hatása, akárhogy is szabályozzuk a rendszert.
0 x

Avatar
mizsei
*
*
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2010.12.09. 10:32

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: mizsei » 2010.12.09. 10:42

A működés leírása nyilvánvalóan hamis: a mágneses erővonalak nem fésülnek szét semmit, mert NEM LÉTEZNEK. Semmiféle térerővonal nem létezik.
Mágneses térbe helyezett mágnesezhető anyag vonalszerűen összerendeződik, ezzel persze az eredeti térerőeloszlás módosul, az ember meg ránéz, és azt hiszi, hogy a vonalak akkor is ott lennének, ha nem szórnánk oda vasport.
Ha tehát a gázmolekulák mágnesezhetők lennének, akkor a mágneses hatás inkább "összefésülné" ezeket, mint széjjel.

Üdv.: MJ, villamosmérnök.
0 x

Avatar
Hraskó Gábor
*
*
Hozzászólások: 213
Csatlakozott: 2009.12.05. 17:20
Tartózkodási hely: Budapest

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Hraskó Gábor » 2010.12.09. 11:32

@mizsei (8243):

OK, de ez még egy javaslatot triggerel nálam a vitára :P

Válasszuk el a hatáshmechanizmusra vonatkozó feltételezéseket/kritikákat attól, hogy magát az effektust ki lehet-e mutatni!

Ezzel el lehet ütni azt a - csak részben jogos - érvelést, hogy "Attól még hogy nem tudjuk hogy hogyan működik, azért még működik!"
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2010.12.09. 11:44

Nem véletlen, hogy a teszteket mindig a gyártó előírásai szerint végzik, azaz mérnek mágnes nélkül, majd mágnessel - a kettő között lesz különbség beszabályozás nélkül is, mivel folyamatosan melegszik föl a rendszer. Soha nem csinálnak kontrollt, azaz nem veszik le a mágnest, ellenőrizni, hogy visszaromlik-e a hatásfok. Pedig ha levennék, kiderülne, hogy semmi változás nem történik. Ezek a mindenféle minősítő szervezetek, a KERMI-t is beleértve, egyszerűen a gyártó üzleti érdekeit szolgálják ki, jó pénzért. Egyedül mi végeztünk korrekt mérést. A KERMI mereven elzárkózott minden kérdésünk elől, és közölte, hogy forduljunk a gyártóhoz.
0 x

Avatar
Dorka11
Hozzászólások: 775
Csatlakozott: 2009.12.09. 22:11
Tartózkodási hely: Dunakeszi

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Dorka11 » 2010.12.09. 18:39

A készülék működése akkor kielégítő – írja az egyik forgalmazó honlapja –, ha a felszereléssel egy időben a kazán beállítását is elvégzi a szakember, aminek során visszaszabályozzák a kazán gázfogyasztását. Erre azért van szükség, mert a tökéletesebb égés miatt ugyanakkora gázfogyasztásnál melegebb lenne a lakásban,
Szerintem ostobaság, és még le is írja. A lakásban nem lesz melegebb, mert a kazántermosztát, és a szobatermosztát végzi a dolgát vagyis a beállított értéken tartja a vízhőmérsékletet, illetve a szoba levegőjét. Ha a csodamágnes hatására tökéletesebb égés jön létre magasabb égéshővel, akkor a keringő víz előbb eléri a beállított hőmérsékletet és kikapcsol.
Az, hogy "beszabályozza" a kazánt, a laikus fülnek szakszerűnek hangzik. Én azt mondanám, hogy összehangolom a mágnest a kazánnal holott a lényeg a kazánteljesítmény visszafogásáról szól. Szvsz. az a fontos, hogy az elégő gáz által leadott hőtérben, (nem tudok jobb kifejezést) hol helyezkedik el a hőcserélő. Nem értem azt sem, hogy miért mondják, hogy a modernebb készülékekkel nem érnek el látványos eredményeket, hiszen az az elégett gáz is ugyanazt a kezelést kapta. Lehet, hogy a korszerű készülékekbe már nem tudnak belepiszkálni? :) A mágnes-vasreszelékkel való példálózás azért remek, mert még a laikus is emlékezik az általános iskolai fizikaórára, és azt hiszi, hogy érti. Ugyanezt eljátsszák az üzemanyag csővel, a vízzel, térdizület, stb.
0 x

Avatar
Caspi
Hozzászólások: 860
Csatlakozott: 2009.12.09. 18:31

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Caspi » 2010.12.10. 07:31

@Dorka11 (8264):
Lehet, hogy a korszerű készülékekbe már nem tudnak belepiszkálni?
A korszerű készülékek szabályozzák a saját teljesítményüket és a vezérlő egységtől függően a kimenő fűtővíz hőmérsékletét is. Gyakorlatban ez az időjáráskövető szabályzással ellátott kondenzációs kazánokat jelenti, mert ott csak ronthat a belepiszkálással, mert ott az égéslevegő venitllátor (becsületesebb gyártók esetében) fordulatszám szabályzással van ellátva és mindig csak a szükséges levegő mennyiséget szívja be az égéstérbe. (ez az egyik nagy hőveszteség, ha alacsony égőteljesítmény mellett is a maximális hőteljesítményhez tartozó levegőmennyiséget szívja be, amit fel kell melegíteni)
Átmeneti eset még az alacsony hőmérsékletű kazán, ahol a nincs fordulatszámszabályzás, viszont kapcsolható a ventilátor fordulatszám.
Az égőteljesítményt viszont szinte mindegyik kazán képes szabályozni, néhány kéményes készülék kivételével. (modulációs égőnek nevezik ezeket)

Persze belepiszkálni sajnos mindenbe lehet. Mint egyik felejthetetlen tanárom tanítottta anno, két állatfajta ellen nem lehet biztosítani a berendezéseket, nevezetesen a hülyék és mérnökök ellen. ;)
0 x

Figyelmesi
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2010.12.10. 09:42

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Figyelmesi » 2010.12.10. 09:46

A KERMI jegyzőkönyvben (http://www.gazszamla.extra.hu/doksi/kermi4.jpg) egyetlen szó sincs az átfolyó víz tömegáramáról, de az adatok alapján valószínűleg nem volt állandó a mérés során. Az egész jegyzőkönyv nekem furcsa, abból a szempontból hogy nagyon sok paraméter változik a mérések között, ez megnehezíti az összehasonlítást. Legalább a belépő víz hőmérsékletét állandó értéken tarthatták volna, bár igazán szerencsés az lenne ha a kilépési és a belépési hőmérséklet is állandó lenne, és ehhez mérték volna, hogy mekkora gázfogyasztás tartozik.

Ahogy én nézem a lényeges adat a KERMI táblázatában ami a valódi hatásosságról adna számot a tüzeléstechnikai hatásfok, ami csak 1.9%-al javult. Erről az 1.9%-ról miután nincs megadva a mérési hiba semmit nem lehet mondani, egyáltalán nem biztos hogy valódi javulást takar. Nagyon furcsának tartom hogy nincs olyan mérési oszlop amiben az optimalizált mérés után eltávolítják a mágnest és így mérnek egy kontrollt. A kiindulási és a sok állítgatás utáni mérés összehasonlítása szerintem nem ad számot a mágnes hatékonyságáról, mindenképpen kéne az említett kontroll.

A megtakarítás sor mindenképpen megtévesztően hat, mert csupán a fogyasztás változását veszi figyelembe, a leadott teljesítménnyel nem számol.

Őszintén szólva a cikk íróját nem tudom hibáztatni, ennek a jegyzőkönyvnek a láttán laikusként lehet, hogy én is meg lennék győzve.
0 x

Avatar
Hraskó Gábor
*
*
Hozzászólások: 213
Csatlakozott: 2009.12.05. 17:20
Tartózkodási hely: Budapest

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Hraskó Gábor » 2010.12.10. 10:01

De hát mondjátok, ha a mágnesnek fogyasztáscsökkentő hatása van, akkor szerintem mindenképpen pozitívan kell működnie egy olyan egyszerű tesztben, amit mi is végeztünk a filmben, és amit én 1. típusú tesztnek minősítettem. Tehát egy egyszerű, termosztáttal nem szabályzott kazánban a maradék O2 szintnek csökkennie kell, ha felteszem a mágnest, és növekednie, ha leveszem (és ennek ráadásul konzisztensnek kell lennie). Még élesebben megfogalmazva: ha egy ilyen teszten nem teljesít pozitívan egy ilyen termék, akkor nem lehet hatásos semmilyen kazánban. Igazam van?

Ha igazam van, akkor készítenünk kell egy ilyen egyszerűsített kazánt, ahol egyszerűen az O2 szintet kell mérni. És ezen tesztelni a kütyüket.
0 x

Avatar
Hraskó Gábor
*
*
Hozzászólások: 213
Csatlakozott: 2009.12.05. 17:20
Tartózkodási hely: Budapest

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Hraskó Gábor » 2010.12.10. 10:04

@Hraskó Gábor (8293):

Még egy tétel:

Egy gázmágnessel akkor tudunk fogyasztáscsökkenést elérni, ha növeli az égés hatékonyságát.

Ez pedig kimutatható kell legyen az egyszerű O2 fogyás teszttel a "minimál" kazánon.

Minden más kamu. Mi más paramétert változtatna? A gázóra pörgését? A termosztát viselkedését? Bla-bla...
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2010.12.10. 10:58

@Hraskó Gábor (8293): Nem értem, mi az a minimálkazán :)
Amit csináltunk Kiskunhalason, az pont ez volt.
0 x

Figyelmesi
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2010.12.10. 09:42

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Figyelmesi » 2010.12.10. 11:03

Az igazán korrekt ellenőrzés a betáplált gáz egy egységére vonatkozó hasznos leadott hő meghatározása lenne, illetve ebből a hatásfok kiszámítása de ehhez nem elég csak a füstgáz O2 szintjét és a benő gázmennyiséget mérni.

A legegyszerűbb mérés a hatásosság vizsgálatára amit én el tudok képzelni, hogy beállítjuk a létező legegyszerűbb kazánt minden szabályozást kikapcsolva, mágnessel és mérjük a belépő és kilépő víz hőmérsékletét, ha a két hőmérséklet beáll állandó értékre levesszük a mágnest, semmi máshoz nem nyúlunk és ismét mérünk. Ha a mágnesnek van hatása eltávolítás után esni kell a kimenő víz hőmérsékletének. A fenti procedúrát min. háromszor megismételjük és várjuk a csodát. Ízlés szerint lehet még dokumentálni a gázfogyasztást, beszívott levegő hőmérsékletét, stb. ellenőrizve hogy nem változnak-e ezzel torzítva a mérést. De elvileg ha kellő számban megismételjük a fenti mérést, ha van is ingadozás a járulékos paraméterekben, az úgy is kiátlagolódik.
0 x

Avatar
Caspi
Hozzászólások: 860
Csatlakozott: 2009.12.09. 18:31

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Caspi » 2010.12.10. 13:57

@Figyelmesi (8296):
A legegyszerűbb mérés a hatásosság vizsgálatára amit én el tudok képzelni, hogy beállítjuk a létező legegyszerűbb kazánt minden szabályozást kikapcsolva, mágnessel és mérjük a belépő és kilépő víz hőmérsékletét, ha a két hőmérséklet beáll állandó értékre levesszük a mágnest, semmi máshoz nem nyúlunk és ismét mérünk. Ha a mágnesnek van hatása eltávolítás után esni kell a kimenő víz hőmérsékletének. A fenti procedúrát min. háromszor megismételjük és várjuk a csodát. Ízlés szerint lehet még dokumentálni a gázfogyasztást, beszívott levegő hőmérsékletét, stb. ellenőrizve hogy nem változnak-e ezzel torzítva a mérést. De elvileg ha kellő számban megismételjük a fenti mérést, ha van is ingadozás a járulékos paraméterekben, az úgy is kiátlagolódik.
Feleslegesen bonyolultan hangzik és sajnos nem működik.
A metángáz lángja jóval magasabb a víz forráspontjánál, vagyis szabályzás nélkül nem lesz állandóult állapotod a kazánnál, csak extrém nagy víztérfogat esetében. Ezért kell a vegyestüzelésű kazánok rendszerébe biztonsági lefúvató szelepet építeni, mert ott túlfűtés esetén nem tudod visszaszabályozni a lángot, illetve biztonsági szelep nélküli (vagy rossz szeleppel működő) rendszerekben ezért szokott felrobbanni a kazán.
http://tuzoltosag.szekesfehervar.hu/ind ... news_63621
Az elsőt szerintem problémás biztosítani, a másodikat pedig jobb nem próbálgatni.
A kazánt, mint berendezést pedig jobb lenne kihagyni a játékból, mert a mágnes elvileg az égést javítja, ami jól behatárolható folyamat és jól jellemezhető, mint a tökéletes égés.
Az égés hatkonyságát csak akkor lehet növelni, ha eredetileg tökéletlen volt az égés, de ebben az esetben a füstgázban ki kellene tudni mutatni metánt és/vagy szén-monoxidot. Érdemes tudni, hogy még a kéményes kazánokba is nagyobb mennyiségű levegő áramlik, mint ami szükséges a tökéletes égéshez. De ez jól vizsgálható a teszttel, amit végeztek erre.

A kazán hatásfoka viszont más történet. Nem tudom, hogy a csoda-mágneses cég pontosan mit bűvészkedik a kazánnal, de lehet saccolni abból, hogy a kazángyártók milyen irányban haladnak.
Hatásfokot lehet növelni, ha:
1. csökkentik a kimenő fűtővíz hőmérsékletét
2. a beszívott égéslevegő levegőfeleslegét csökkentik, mert ez tényleg csak tiszta veszteség
3. tiszta oxigént táplálnak be levegő helyett

A hatásfoknövelés megoldásai és következményei:
1. Kimenő fűtővíz hőmérsékletének a csökkentése a kazán vezérlésselal minden további nélkül megoldható, de fűtőfelület (radiátor) növelése nékül fázni fognak a delikvensek a hidegebb napokon. Illetve a radiátornövelés vagy a megfázás veszélye nélkül megoldható egy időjáráskövető szabályzás beépítésével, de ez elég valószínűtlenül hangzik a csoda-mágnesesek esetében.
2. Turbós kazánok esetében egyszerűen csökkenthető a beszívott levegő tömegáram fojtótárcsa beépítésével, amit a kazángyártók szabványos méretekben mellékelni is szoktak a beépítési segédlettel együtt. A túlzott mértékű fojtás viszont tökéletlen égéshez vezet, ami pazarlás és veszélyes.
3. Nem reális lehetőség, de ezzel jelentősen javulna a kazán hatásfok, mivel az égésben csak csekély mértékben (és még akkor is károsan (NOx)) részt vevő nitrogén nem viszi ki feleslegesen a megtermelt hőt
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.12.10. 14:25

Egyertelmuen atveres.
Szegyen, es jellemzo az orszag allapotara, hogy ez legalisan mukodhet. Ilyenkor hol vannak a fogyasztovedok?

A legegyszerubb kiserlet, hogy a konyhai haztuzhely bemeno gazcsovere teszed a magnest, es megmered mennyi ido alatt melegit fel egy labos vizet mondjuk 30C-rol 90C-re.

A gazegot nem piszkaljuk kozben, folyamatosan eg, az elso labos viz felmelegiteset nem vizsgaljuk, csak a masodik es azt koveto melegiteseket. Vegzunk 10 merest magnessel 10 merest meg magnes nelkul, veletlen sorrendben.

Barki elvegezheti otthon, csak egy homero es egy masodpercmutatos ora kell hozza.
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2010.12.10. 15:27

@Caspi (8311):
Nem tudom, hogy a csoda-mágneses cég pontosan mit bűvészkedik a kazánnal
Annyit csinálnak, hogy kicsit lejjebb csavarják a gázt.
0 x

Avatar
Dorka11
Hozzászólások: 775
Csatlakozott: 2009.12.09. 22:11
Tartózkodási hely: Dunakeszi

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Dorka11 » 2010.12.10. 16:05

@Szilágyi András (8319):
Idézet:
Nem tudom, hogy a csoda-mágneses cég pontosan mit bűvészkedik a kazánnal

Annyit csinálnak, hogy kicsit lejjebb csavarják a gázt.

_________________
Moderátor
Ezt csináltam én is, amikor beüzemelték a kazánomat, ami a legegyszerűbbek közé tartozik. Gyárilag két dolgot lehet
rajta szabályozni: A láng nagyságát és az előremenő víz hőmérsékletét. Ezt annyival egészítettem ki, hogy most már a szivattyú fordulatszámát is tudom szabályozni. Én is viszonylag alacsony hőmérsékleten fűtök.
0 x

Avatar
Hraskó Gábor
*
*
Hozzászólások: 213
Csatlakozott: 2009.12.05. 17:20
Tartózkodási hely: Budapest

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Hraskó Gábor » 2010.12.10. 16:58

@Szilágyi András (8295):

Igen, az a minimálkazán, csak arra gondoltam, hogy akár lehetne készíteni egy még egyszerűbbet a PB palackkal. Persze akkor mondhatnák, hogy a PB gáz nem ugyanaz, mint a városi gáz, bár ez azért gyenge érv.
0 x

Avatar
Hraskó Gábor
*
*
Hozzászólások: 213
Csatlakozott: 2009.12.05. 17:20
Tartózkodási hely: Budapest

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Hraskó Gábor » 2010.12.10. 17:31

@Caspi (8311):

Tulajdonképpen nem a gyártónak kéne megmondania, hogy mit csinál a mágnes?

Egyébként valaki fel kívánja jelenteni az Ingatlan Magazin cikkíróját:
Más médiumot már bírságoltak hasonló megtévesztő, cikknek álcázott hirdetés miatt:

A bírság ennél a cikknél magasabb lesz, mivel nem igazolt tulajdonságot tulajdonít a reklámozott terméknek.

Emiatt a holnapi napon bejelentést teszek az Arkon Zrt, valamint a gázmágnest forgalmazó cég ellen, amennyiben nem jelenik meg helyreigazítás, amiben elismerik a szándékos megtévesztést.
0 x

Avatar
Dorka11
Hozzászólások: 775
Csatlakozott: 2009.12.09. 22:11
Tartózkodási hely: Dunakeszi

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Dorka11 » 2010.12.10. 22:18

@Hraskó Gábor (8326):
Természetesen cégünk kifejlesztette a PB-gázra alkalmas mágnesgyűrűket is, és állunk szíves rendelkezésére.
2011-ben forgalomba hozzuk személyre szabott, torokra szerelhető mágnesgyűrűinket, mellyel sokkal könnyebbé válik a légzés, nem beszélve bizonyított gyógyhatásáról. :mrgreen:
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.12.10. 22:33

@Dorka11 (8343):
2011-ben forgalomba hozzuk személyre szabott, torokra szerelhető mágnesgyűrűinket, mellyel sokkal könnyebbé válik a légzés, nem beszélve bizonyított gyógyhatásáról. :mrgreen:
Elkestel vele.
http://magneticekszer.gportal.hu/
http://magnesekszer.gportal.hu/
http://www.klugex.com/hu/category/magneses.html
http://magnesesekszer.fw.hu/
http://magnes.lap.hu/magneses_ekszerek_ ... k/17859430
http://blzs.mindenkilapja.hu/

meg allatoknak is keszitenek ilyeneket:
http://www.vivamed.hu/PublishedService? ... e=MA-MNY-L A nyakörvekben annak méretétől függően 2-4 db 1600 gauss erősségű mágnes található, északi pólusukkal befelé (az állat nyaka felé). Többféle méretben kaphatóak.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára vaskalapos 2010.12.10. 22:49-kor.
0 x

Avatar
Dorka11
Hozzászólások: 775
Csatlakozott: 2009.12.09. 22:11
Tartózkodási hely: Dunakeszi

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Dorka11 » 2010.12.10. 22:44

0 x

Avatar
Gábor
Hozzászólások: 2318
Csatlakozott: 2009.12.09. 19:37
Tartózkodási hely: Finnország

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Gábor » 2010.12.11. 14:13

@Dorka11 (8345): Ne add fel ilyen könnyen, emésztést segítő mágnes, agyfokozó mágnes, savasodást csökkentő mágnes, homeopatás készítmények gyógyhatását növelő mágnes, auramágnes (?) stb. :D
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.12.11. 14:28

@Gábor (8364): A savasodast csokkento magnes az jo.
A homeoptais keszitmenyekkel kapcsolatban viszont eppen magnesessegtol elzaro tarolo edeny az amit arusitani lehetne, hogy az (elektro)magneses szmog ne hatastalanitsa a komeopatikus keszitmenyeket. Minden homepatikaba kene ilyen... kotelezoen, miniszteri rendelettel eloirva... ha jol lobbizol, akkor a tied lesz az amit kotelezo lesz hasznani... kisebb meretben meg a haztartasok szamara ugyanez.... [ha valaki megcsinalja, szazalekot kerek az otletert]
0 x

Avatar
Dorka11
Hozzászólások: 775
Csatlakozott: 2009.12.09. 22:11
Tartózkodási hely: Dunakeszi

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Dorka11 » 2010.12.11. 14:39

@Gábor (8364):
Köszönöm a biztatást. Ha jól tudom még nem forgalmaznak mágneses evőeszközöket amelyek pótolhatatlanok, a mágneses élelmiszer-feldolgozásban. Közvetlenül a szájba-vétel előtt a mágnesfluxus megrezegteti a falatot, és sokkal könnyebben emésztődik az étel. Persze lesz vega változat is. :)
0 x

Avatar
mizsei
*
*
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2010.12.09. 10:32

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: mizsei » 2010.12.13. 18:31

"Válasszuk el a hatáshmechanizmusra vonatkozó feltételezéseket/kritikákat attól, hogy magát az effektust ki lehet-e mutatni!" ----- egyetértek, azzal a megjegyzéssel, hogy mindkettő fontos. Ha nyilvánvalóan hülyeség a hatásmechanizmus leírása, legalább akkor el kell kezdeni gyanakodni, ha korábban már nem kezdtünk el.
Másrészt a hatásmechanizmus közlése a tájékoztatóban kimeríti a vásárló megtévesztésének tényálladékát haszonszerzés céljából, tehát csalás.
Harmadrészt, minthogy le van írva, tehát nem lehet letagadni, könnyen megfogható vele a svindli.
Üdv.: MJ
0 x

cseppkő
Hozzászólások: 398
Csatlakozott: 2009.12.11. 09:52

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: cseppkő » 2010.12.19. 15:12

@mizsei (8451): Azt gondolom, hogy amikor a gázórára kifejtett hatást veszik alapul, akkor nem igen érdekli őket az, hogy van-e mágneses erővonal vagy nincs. amikor odateszik azt a mágnest a gázórába. Mert ugye az én férjem is oda-oda biggyeszti csak azért, mert azt gondolja, akkor az visszafogja forgását a mérőnek attól függetlenül, hogy közben a gáz vidáman tovább áramlik. Persze a nagyobbik unokám ablakához van közel és mindig riaszt engem, amikor a gázóra doboz ajtaját hallja fémesen kattanni. az vagy mágnest jelent, vagy dugi pálinkát. Ilyenkor kimegyek és mágnestelenítek" ha más volt a kattanás oka, akkor pálinkás palackot kicserélem egy sós vízzel töltött palackra.

Ezzel aztán elszórakozunk ősztől- tavaszig... mivel merőben különbözik a gondolkodásunk. Azt gondolom, hogy inkább árthat annak a készüléknek, mivel befolyásolhatja a fémszerkezetek anyagát, jó lehet inkább felgyorsítani lesz képes, mint lassítani, de még inkább a zsebemnek ha egyszer is észrevennék a gázosok.
0 x

Iparigáz
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2009.12.09. 21:43
Tartózkodási hely: Balaton

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Iparigáz » 2010.12.21. 09:34

0 x

cseppkő
Hozzászólások: 398
Csatlakozott: 2009.12.11. 09:52

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: cseppkő » 2010.12.21. 14:50

@Iparigáz (8734): Egy részt azt írja -Ha ezt a minimális szénmonoxidot is elégetjük, akkor a földgáz fűtőértéke 0,44 százalékkal nő. Ez azt jelentheti, hogy a gázkészülék hatásfoka is kb. fél százalékkal nő.

--Akkor a készülék állandóan tönkre menne a salaktól

Magát a gázvezetéket mahinálni, semmi értelme, mert nem lesz befolyással a mérő órára. Ha valami befolyásolni képes a gázszámlát az inkább a készülék forgó, mérő részéra való sugárzás. annak viszont, mint írtam két veszélye van - a lebukás, jó lehet értelmetlenül, vagy épp a készülés bolondulna meg és akkor is felgyorsultan működne amikor, alig van fogyasztás. --ezért nincs értelme az ilyen machinációknak.

A megfelelő mágneses feszültség bármi légyen az, utóhatásként elsősorban javítani képes a szerkezetet, anyagstabilitást.
0 x

Pasinszki József
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2011.01.03. 00:06

Gázmágnes

Hozzászólás Szerző: Pasinszki József » 2011.01.03. 00:14

Vigyázat, csalók!

Vannak esetek, amikor a szakértőnek erkölcsi kötelessége szólni. Figyelmeztetnie kell a laikusokat, hogy csalók pályáznak a pénzükre.
Az utóbbi napokban több telefonhívást kaptam, melyekben afelől érdeklődtek, hogy vajha gázzal fűtök-e. Részbeni igenlő válaszomra (merthogy van egy jó öreg cserépkályhám is) olyan ígéretek hangzottak el, hogy ők le tudják csökkenteni a gázszámlámat 20 – 30 %-kal. (A szolgáltatást most, a sors kivételes kegyéből lehet igénybevenni.) Az első kérdés ilyenkor az, hogy mi ennek a tudományos alapja. (Végtére is mérnökember volnék.) Mindegyik esetben ugyanaz az igen érdekes válasz hangzott el: a gáz porlasztásának javítása. Ennek hallatán rögtön bevillant: mintha a telefonáló hölgyek elfelejtettek volna bemutatkozni. A technikai részletekbe se nagyon akartak beavatni. Sebaj! Ott az internet. A Google kereső ki is dob egynehány találatot a „gázporlasztás” keresőszóra. Így aztán megtudtam: a gázvezetékre épített állandó mágnes hatására a gáz molekulái közti kohézió (gyengébbek kedvéért el is magyarázzák, hogy ez a molekulák közt fellépő összetartó erő) lecsökken, ennek következtében az égés során több hő keletkezik. Persze ne gondoljuk, hogy egy filléres ajtó-, vagy hangszórómágnes jó ilyesmire, ahhoz csak az felel meg, amit a névtelenek árulnak! Merthogy a fantasztikus szerkezetet forgalmazó cég az interneten is titkolja kilétét, „alacsonygazszamla.hu” című honlapján a „Kapcsolat” link alatt csak egy e-mail-címet és egy rádiótelefon-számot lehet találni.
Racionálisan gondolkodó embernek rögtön a Le Chatelier – Braun-elv jut eszébe. Eszerint egy kémiai folyamat reakcióhője csak a kezdeti és a végállapottól függ. A tüzelésre használt földgáz kezdeti állapota a mágnes előtti állapot, a levegő pedig keresztül sem megy a mágnesen, miként a füst sem. Tehát a mágnes a metán + levegő reakciónak sem a kezdeti, sem a végállapotát nem változtathatja meg, a reakcióhő ezért nem változhat. Persze valamelyik leírásban olyasmit találni, hogy a berendezés az égés hatásfokán javít. Az égés hatásfoka a metán szén-dioxiddá és vízzé történő átalakulásának mértéke. Egy jól beállított fűtőberendezésben ez az átalakulás nagyjából 999 ezrelékes, vagy még nagyobb, vagyis itt már nemigen lehet javítani. Mondanivalómat ezzel brevi manu le is zárhatnám. Ám, ha már gondolkodunk a „javított gázporlasztáson”, vizsgáljuk meg, miféle képtelenségeket állít az anonimitásba burkolózó innovátor!
Az ígért 20 – 30 %-nyi „hatásfokjavulás” alapja a „gázporlasztás” javítása lenne az által, hogy a fölszerelt berendezés a molekulák közti kohéziót lecsökkenti. Merthogy az innovátor állítása szerint a gázokban fellépő kohézió hihetetlen mértékben gátolja azok keveredését. Nos, gondoljuk meg, hogy a folyadékokban mennyivel nagyobb kohéziós erők működnek, mint a gázokban! A folyadékoknak ugyanis a nyomástól csaknem független a térfogata. Mégis, aki hígított már vörösbort vízzel, az tapasztalhatta, hogy milyen kevés keverés elegendő ahhoz, hogy pillanatok alatt homogén eleggyé váljon a két folyadék, de ha ügyesek vagyunk, fölrétegezhetjük a bort a vízre. Ám hiába nem keverjük, nem kell sok idő, hogy elegyedjenek. Diffúzióval. Merthogy az anyagok rendezetlenségre törekednek. (Ez úgy hangzik, mint egy Murphy-törvény, de nem az, hanem a termodinamika második főtétele.) Egy homogén keverék pedig rendezetlenebb, mint két különálló komponens. Nem kell tehát hókuszpókusz, varázsvessző, működik a diffúzió, ha akarjuk, ha nem!
De ha már fölvetődött a kohéziós erő, vizsgáljuk meg, milyen hatása van ennek a gázokra!
A termodinamikának van egy sajátos fogalma, a tökéletes gáz. A tökéletes gáz molekulái végtelenül kicsinyek és köztük csak mechanikai kölcsönhatás (rugalmas ütközés) létezik, kohéziós erő a tökéletes gázban nincs. A tökéletes gázok állapotváltozásait az általános gáztörvény írja le. Eszerint PV/T = konstans (P a gáz nyomása, V a térfogata, T pedig a hőmérséklete /értelemszerűen K-ben/). A tökéletes gáz térfogata 0 K-en zérus. Ebből sejthető, hogy nincs tökéletes gáz, a reális gázok ettől a hipotetikus állapottól többé-kevésbé eltérnek, hiszen a molekulák saját térfogata nem 0, és persze hat köztük némi van der Waals-erő is. A levegő, vagy a metán (földgáz) 1 atmoszféra körüli nyomáson és szobahőmérséklet környékén kb. fél %-kal tér el az egyetemes gáztörvény szerinti viselkedéstől. Ha tehát föltesszük, hogy ezen lehet változtatni, nagy hatást nem várhatunk. Ám a változtatáshoz energiát kellene befektetni, hiszen egy egymást vonzó tagokból álló halmazt kellene szétugrasztani. Állandó mágnessel pedig biztosan nem lehet energiát bevinni áramló rendszerbe. (Ugye, ami potenciális energia átadódik a bejövő oldalon, annyit be kell fektetni a kimenő oldalon, vagy fordítva.)
Az innovátor azt állítja, hogy a kohézió a mágneses tér hatására megszűnik (és persze nem is alakul ki újra, miután a gáz kilép a mágneses térből). Nos, a mágneses tulajdonságoknak anyagszerkezeti okai vannak. Attól függően, hogy egy anyagnak milyen az elektronszerkezete, lehet diamágneses, vagy paramágneses. Különleges kristályszerkezet esetén ferromágnesesség is jelentkezik. A diamágneses anyagokat taszítja, a para- és ferromágneses anyagokat vonzza a mágneses tér. Mágneses tér tartós anyagszerkezeti változást csak a ferromágneses anyagokban tud előidézni, ferromágnesesség pedig csak szilárd állapotban létezik. Ezt nagyjából 100 éve tudjuk, mióta az atomok, molekulák szerkezetét, a kémiai kötések természetét ismerjük. A mágnes fölfedezése azonban sokkal régebb keletű, és mivel erejének okára sokáig nem volt magyarázat, számtalan babona kapcsolódik hozzá. Ezek a babonák a mai napig élnek. Ezért lehet mágneses karkötőket, ágybetéteket és egyéb hókuszpókuszokat drága pénzért árulni.
Azt tanácsolom tehát mindenkinek, ne hallgassanak a szirénhangokra. Ha spórolni szeretnének a fűtésen, a ház hőszigetelését kell javítani. (De ne Hübele Balázs módjára, mert csúnyán el lehet azt is rontani!)

Pasinszki József
igazságügyi vegyész- és környezetvédelmi szakértő
0 x