agen_kolar11 írta:Az impulzus és a perdület egymással egy hatásvonalú vektormennyiségek.
Nem.
Sőt! Egymásra merőleges a két vektor.
agen_kolar11 írta:Az I=F*t - N/R két, egymással azonos hatásvonalú impulzus eredője.
Nem.
Az a képlet egy fizikai jelentés nélküli összegányolt szemét.
agen_kolar11 írta:Ha az erő hatásvonala nem halad át a tömegközépponton akkor nyomatékot hoz létre és impulzust.Ugyanis a kettő "osztozik" a létrehozó F*t hatáson
Nem osztozik.
agen_kolar11 írta:Ugye mindnyájan megtannultuk középsikolában,hogy ha egy testre hat egy erő, akkor annak egy része gyorsít, másik része meg forgat.Nemde?
Természetesen nem. Ilyen baromságot sehol nem tanítanak a középiskolában.
Igaz pontatlanul, de már én is leírtam (meg Borzaszt korábban): a kiterjedt testre tömegközéppontján át nem menő hatásvonalú F erő helyettesíthető egy tömegközéppontra ható F erővel és egy tömegközéppontra vonatkozó M forgatónyomatékkal. Nem az F erő oszlik erre meg arra, ahogy itt hibásan okoskodsz.
agen_kolar11 írta:Épp teganap mondta a Tanár Úr a "pálcát elütős" játékot,mikor a levegőben elütjük a botot egyszer a közepénél,egyszer meg a szélénél.
Tényleg említette. De jó szokásához híven totálisan hibás következtetést vont le belőle. Gondolom, egyrészt mert rosszul emlékszik rá, hogy mi történik ilyenkor, másrészt meg kevés a tudása, hogy helyesen tudja levonni a megfigyelésből az összefüggéseket.
De te is tehetsz egy próbát! Rakj az asztalra valami hosszúkás dolgot, ami könnyen csúszik! Próbáld meg nagyjából azonos erővel megpöckölni a közepén, majd a végénél. Meglepődve tapasztalod, hogy ugyanolyan messze csúszik el ha a szélén pöckölöd, mint ha középen, persze az előbbi esetben pörög is.
agen_kolar11 írta:Nekem nincs tanári vénám,de remélem érthető volt.
Nyugodj meg. Gézoonak sincs...