@Rigel (78376):
Kösz a tippet, meg is van:
Ebből így viszont nem sok látszik, túl kicsi a kép. Azt végképp nem tudom, hogy lehet-e vagy hogyan kéne nagyobb méretben belinkelni, úgyhogy inkább adok a képhez egy közvetlen linket is:
http://s28.postimg.org/i2d3edlh9/Mi_lehet_ez.jpg
A kép valamikor a 90-es években készülhetett. Még kamaszként természetesen már akkor is megpróbáltam utána járni a dolognak.
Egyébként pedig hagyományos filmen a "fényjelenségek" általában a technológiából eredő hibák: amellett hogy a nyersanyag is hibás lehetett, ezer és egy alkalom van a filmnek fényt kapnia.
Először mások is „technológiából eredő hibák”-ra gondoltak. Elhangzott a vegyszercsepp és az is, hogy valamikor valahogy fényt kapott a film. Többször, többféleképpen, több laborban is előhívták. Én nem értek hozzá, de a fotósok már akkor is azt mondták, hogy kizárhatók a fentebb említett hibák, mert azok nem okozhatnak ilyen hatást.
Az eredetileg előhívott kép elveszett, és sokáig a negatívot sem találtam, de pár hete előkerült. Elhatároztam, hogy újra előhívatom nagyobb méretben is, és most már be is tudom scannelni, könnyebb megosztani, mint akkoriban.
A frissen előhívott papírkép mérete: 215 × 151 mm. Ebben a fehér körlap teljesen szabályos, átmérője: 25 mm. A fotólaborosok szerint kizárt, hogy vegyszercsepp, esetleg exponálás vagy előhívás során beszűrődő kóbor fénysugár okozná. Felmerült, hogy véletlenül két képet exponáltam ugyanarra a filmre, de semmiféle fénygömböt nem fényképeztünk. A kép előtt és után is hasonló családi fotók készültek a szobában, ahogy ez a negatívokon is látható. A fotólaborosok szerint egyedül az képzelhető el, hogy a vaku fénye visszaverődik nagypapám karórájáról. Nem tudom, hogy ez valóban okozhat-e ilyen szabályos hófehér kört a ködös és aszimmetrikus csóvájával együtt. Különösen érdekes, hogy a csóva jobb széle a jobb alsó sarokban, a legós dobozok alatt meglehetősen határozott vonalban, hirtelen ér véget, pedig a csóvának ez a része van a legmesszebb a körtől. Gondolom, ahhoz, hogy egy ilyen teljesen szabályos, hófehér kört eredményezzen a fényvisszaverődés, a karórának nagyjából a kör közepében kellett volna lennie. Csakhogy ha meghosszabbítjuk a könyv lapjait, és így kiegészítjük a könyvlapot a fehér kör által eltakart résszel, láthatjuk, hogy a könyv bal alsó sarka legalább a kör középpontjáig ér. Eszerint a karórának a könyv előtt kellett volna lennie, ami lehetetlen, mert az a nagypapám bal kezén volt, minden bizonnyal a könyvlap mögött.
Nos, mi a véleményetek?