szpetikus30 írta: Szegény fény ezt nem tudja ezért mindig egyenes vonalban halad még akkor is amikor pl gravitációs lencsehatás kapcsán kerülgeti az égitesteket
Ezt a jelenséget többféleképpen lehet interpretálni, erről értekezik Székely László ebben az írásában:
http://ette-sust.hu/?q=system/files/gor ... irasos.pdf
A tanulmány lényegi, fő megállapítása, hogy arra kérdésre, hogy "görbült-e a tér?", nem is olyan egyszerű a válasz, annak ellenére, hogy jelenleg a relativitáselmélet szerinti interpretációt fogadják el széles körűen, vagyis a görbült tér koncepcióját.
A szerző ismerteti a két lehetséges interpretációt:
1./ A tér euklideszi, s benne a fény valamilyen fizikai hatásra (gravitációs mező vagy erő) elhajlik.
2./ A tér nemeuklideszi, hanem görbült, pl. Riemann-tér. Ebben a görbült térben a fény a "legyenesebb" (geodetikus) pályán halad.
A két leírás logikailag kompatibilis – írja a szerző – ,mivel ugyanazt a fizikai jelenséget írja le két különböző fogalomrendszerben, de nem ellentmondásosan. Azért nincs közöttük ellentmondás, mert az "egyenes" szó nem ugyanazt jelenti bennük. Így a két leírás egymásba átfordítható.
Én elfogadom ezt a megközelítést, s eszerint a gravitációs lencsehatás jelenségére is két leírás lehetséges, amik matematikailag egyenértékűek; tehát vagy a görbült térben haladnak a fénysugarak geodetikus pályán, vagy az euklideszi térben hajlanak el valamilyen fizikai hatásra.
A lényeg szerintem, hogy a görbeséget nem lehet semmiképpen "elsumákolni", a görbült térrel sem, hiszen ott a tér geometriájában, lokálisan van definiálva a görbültség, még ha ebben a térben a "legegyenesebben" halad is a fény. Tehát így vagy úgy, de elhajlik (görbül) a fény pályája, hiszen csak így jöhet létre a gravitációs lencsehatás is.
Semmilyen görbült pályát sem lehet egyenesnek nevezni, – ravasz trükkökkel sem...