Amig a kocka repult 100m/s sebesseggel , a gazmolekulak egyforma gyakorisaggal utkoztek mind a hat oldalaval, atlagsebesseguk 500m/s.Helem írta:Nem állt össze még, hogy feloldódjon ez az ellentmondás. Furcsa gondolatkísérletek kavarognak a fejemben. Ezeket összeszűrve próbálok majd talán valamit.
Pl ilyenek. Mi van ha egy zárt gázmolekulákat tartalmazó kockát dobok a hold felszinére. A repülés kori gáz hőmérséklete és a becsapódás utáni gáz hőmérséklete érdekel. A kocka ép marad. Belül nézve hirtelen szerintem felmelegedik a gáz, ami előtte egy kisebb hőmérsékletű volt. Ha benn ülök a kockában akkor furcsa dolgot látok. Hirtelen eszeveszettebben száguldanak a molekulák, Szerintem.
Amikor a kocka hirtelen megall, a gazmolekulak tomegkozeppontja egyelore tovabb mozog (tehetetlenseg), igy nagyobb sebesseggel fogank utkozni a kozka elejevel 500+100=600m/s, es ugyanannyival lassabban a kocka hatso oldalaval 500-100=400m/s.
A homerseklet nem fugg attol, hogy honnan nezed, mert a homerseklet a tomegkozeppenthoz viszonitott atlasgebessege a reszecskeknek.
A becsapodas, lassulas energiaja mind hove es alakvaltozassa alakul, barmilyen anyagbol keszult targyrol van szo.
Ha ket dobozod van, az egyik a Holdon ul, a masik elhibazza es elhuz mellette, akkor az Holdrol nezve a masodik dobozban van 100m/s sebessege a tomegkozeppontnak, a hold melett elrepulo dobozbol viszont az latszik,hogy gyorsan kozeledik a Holdon ulod doboz, elmegy mellettunk es tovabbepul a Holddal egyutt 100 m/s sebesseggel.
Nem kell elkepzelni, eleg, ha kinyitod a szemed, latsz egy ilyen dobozt. A szobad egy olyan doboz, amely korbe mozog, kb 1000 km/ora sebesseggel, 24 ora alatt tesz meg egy teljes kort, es kozben 29 807.2 m/s sebesseggel szaguld egy ellipszis alaku palyan a Nap korul.Aztán ha egy forgó zárt dobba képzelem magam. Ott a molekulák belülről furcsa ciklois szerű görbéket futnak be. Ha benn csücsölök ezt látom.Tudom Coriolis erő. Kívülről egyenes vonalú belülről görbe.
A homerseklet nem valtozott attol, hogy megtudtuk a Fold sebesseget.
Mikozben a gaz vizzapattan, azt latod, hogy a gaz tobbi resze tavolodik toletek.Aztán egy hengerben egy táguló gázú dugattyú tetején is csücsülhetek. A felém repülö molekulákat én lassabbnak látom, mint kívülről nézve. De ha a felszinen ülök akkor látom, hogy a becsapódás és visszaverődés sebessége tükörszerű szabályos. Mégis mikor visszamegy a gáz a "többiekhez" oda lassabban érkezik.
A tagulo hengerben kivulrol nezve is hul a gaz, meg belulrol nezve is. Es kozben kitagul. Azert hul. P1/T1=P2/T2 Ez Gay-Lussac II. törvénye. Ezt nem vitattuk.A kívülről figyelt mozgásokat kell betranszformálni a cső felszinére. Nem tudom, hogy mi jönne ki. Ha ilyen furcsa jelenségeket érzékelünk, mint a dugattyú tetején, akkor hűlnie kell, ha nem akkor Neked van igazad és megoldódott a rejtély és lezárhatjuk a kérdést.
Andras javasolta, hogy az elmozdulo falat tekintsd a dugattyu reszenek.
Kepzelj el egy hengert van benne ket dugattyu es koztuk 100m3 gaz.
Nezd meg a kovetkezo eseteket:
1. Mindket dugattyu jobbra mozog 10m/s sebesseggel.
2. A jobboldali dugattyu mozog jobbra 10m/s sebesseggel, a masik all.
3. A jobboldali dugattyu mozog jobbra 10m/s sebesseggel, a baloldali meg balra 10m/s sebesseggel.
4. A baloldali dugattyu mozog jobbra 10m/s sebesseggel, a masik all.