A felkiáltójelnél a helyes.szabiku írta:...
Az előbbiek alapján tehát:
, valamint .
A fentebbi b.) ponthoz teljesen hasonlóan itt is a következő meggondolásokat kell tenni:
(Az alkalmazott szignatúra (+, +, +, -), a vizsgálat helyén választott koordinátázás Galilei-féle, így .)
Szemeljünk ki egy infinitezimálisés rögzített térfogatú próbatest szerűanyagelemet,tehát így ezen belül , és ezzel együtt , azaz konstans.
Szorozzuk meg a kapott egyenletek baloldalát -vel, jobboldalát az ekvivalens kifejezéssel:
, valamint . Kis rendezés után:
, valamint .
Mivel az impulzus, valamint az energia, és hasonlóan a nyugalmi energia, melyek a jelölés értelmében az infinitezimális anyagdarabra vonatkoznak, így:
, valamint .
Adjunk az utolsó egyenlet baloldalához -t, jobboldalához az egyenlő tagot, és vegyük tekintetbe, hogy .
...
A kihúzott rész nem kell.
Tehát itt nem kell rögzíteni a kiszemelt elemi anyagdarab térfogatát, mint az említett b.) pontban.
Azért írtam először úgy (csak utána ott maradt...), mert azon gondolkoztam, hogy Novobátzky a könyvében a 115. oldalon, ahol lényegében ugyan ezt a számolást csinálja, nem használja az elemi anyagdarabra vonatkoztató jelölést, hanem itt (Isten tudja miért...) a sima differenciálképző operátort használja a -vel jelölt térfogat előtt, majd integrál:
Ezzel az a baj, hogy az integrálással az infinitezimálisan kicsi méretekről már véges méretekre tér át, és ez alól a művelet alól nem lehet kihozni a sebességet (és -t), mert az minden helyen általában más. Ő pedig láthatóan kihozza, és ez így rossz.Novobátzky könyv (115. oldal) írta:"(223) (224)
(223) és (224) egyenletek bal oldalát megszorozzuk -vel, jobb oldalát az ekvivalens -val, és integrálunk. Az eredmény:
(225) "
Meg kell maradni infinitezimális elemi méretnél, és a koordináták helyett az anyaghoz kell rögzíteni az elemi tértartományt. Erre való a matematikailag nagyon hasznos jelölés (amivel egyébként a variációt is jelölik, de itt most mást jelent).
Ezen fejlesztettem, csak mielőtt még teljesen kigondoltam volna, az eredeti Novobátzky elgondolás miatt helytelenül lerögzítettem a sebességet konstansra, ahogy az áthúzás alatt volt írva. (Ráadásul a térfogatot is, amit szintén nem kell itt, nem úgy, mint az említett b.) pontnál...)
Érezhető, hogy Novobátzky ezt a részt nem gondolta jól át.
Ez az előbbi mellett még abból is látszik, hogy (225) felírásának szerkezete (egy sorban, vesszőkkel elválasztva) kísértetiesen hasonló, szinte majdnem azonos a 61. oldalon szereplő (104) felírásával:
(103)-ban -ra a már fent megtárgyalt (kitalált konstans vektoros) hibából -re jut, ami (a Landau könyvvel egybevágóan) hibás.Novobátzky könyv (61. oldal) írta:"... a következő négy mennyiség:
(104)
négyes vektor komponensei. A vektort négyes impulzusnak nevezzük."
(225)-ben szintén nem lenne jó -nek, mert az nem egyeztethető össze azzal, amire (227)-ben jut:
(227) egyenesen rávilágít arra, hogy egy rendszer "teljes energiájához" (vagy teljes tömegéhez, vagy energia-impulzus vektorához) nem elég csupán az energiaimpulzus-tenzor (vagy ) komponensét kiintegrálni.Novobátzky könyv (115. oldal) írta:"A termodinamikában fontos szerepet játszik az entalpia is. Adjunk tehát (225) utolsó egyenletének bal oldalához -t, jobb oldalához az egyenlő tagot, és vegyük tekintetbe, hogy . Akkor
(226) .
Ezt az egyenletet felhasználhatjuk arra, hogy a (225)-ben szereplő impulzust más alakba öntsük:
(227) .
Meglepő ebben az eredményben, hogy impulzus nem tisztán a rendszer tömegértékének és sebességének szorzata, hanem hozzájárul a tag is. Az impulzus nem az energia, hanem az entalpia tömegértékének és a sebességnek szorzata."
Na, végül is ezt a problémakört sikerült jól átjárni és megérteni, miután észrevettem az említett könyvekben, jegyzetben az ellentmondást. Nagyon zavaró, hogy a hibás energia-impulzus vektor mindegyikben ugyan az. (Érdekes...)
Novobátzky könyve majdnem megoldja a problémát a 115. oldalon.