Én nem ezt írtam
A tehetetlen tömeget nem tudod az erő és a gyorsulás hányadosaként definiálni (Mach-féle definíció), azonban tudod a lendület és a sebesség hányadosaként definiálni (Weyl-féle definíció).
Én nem ezt írtam
Ja.
Van olyan értelmezése is a tehetetlenségnek, hogy egy mozgó tömeget mennyire nehéz megállítani. Két test tömege akkor egyenlő, ha azonos sebességgel egymásnak ütköztetve őket, mindkettő megáll. Ebből jön a Weyl-féle definíció. m=p/v
Ebből csak annyi jön, hogy a két test impulzusa ellenkező előjelű és egyforma abszolút értékű volt (impulzusmegmaradás), valamint a sebességükre ugyanez, mert azt meg úgy csináltuk.Szilágyi András írta:Van olyan értelmezése is a tehetetlenségnek, hogy egy mozgó tömeget mennyire nehéz megállítani. Két test tömege akkor egyenlő, ha azonos sebességgel egymásnak ütköztetve őket, mindkettő megáll. Ebből jön a Weyl-féle definíció. m=p/v
Na de ha már ez szóba került, akkor megkérdezem Rigelt (azért őt, mert Szilágyi András tudja), hogy akkor hogy is van ez?Rigel írta:Jogos.
Tényleg fordítva emlékeztem a dologra.
Te szeretsz olyantól kérdezni, aki szerinted nem tudja?
Igen, mert ő elgondolkodik rajta és utánajár, aki pedig csuklóból tudja (mert már utánajárt évekkel ezelőtt), annak ez egyrészt semmi újat nem mond, viszont lelövi a poént, ha azonnal közli a választ.mimindannyian írta:Te szeretsz olyantól kérdezni, aki szerinted nem tudja?
Én már csak azt nem tudom, hogy ti mindannyian viszont milyen jelleggel kapcsolódtatok be ebbe a feladatba? Mindenbe beleokoskodunk fényes erkölcsi magasságokból alapon? Vagy mi más motívációtok lehet nektek, többes számban? Facepalm avatarral.mimindannyian írta:Ja, hogy te tanító jelleggel kérdezel. Ez már majdnem olyan jó, mint egy elődöd, aki "tanító jelleggel" követett el hibákat a levezetésben
Hogy összekutyultad a vesszős és vesszőtlen rendszereket. Jelesül, hogy az F erő Lorentz-transzformációját figyelmen kívül hagytad.
Ha viszont szeretnénk az impulzust a sebességgel arányos mennyiségként felírni, akkor az impulzusmegmaradás csak akkor jön ki, ha az arányossági tényező a relativisztikus tömeg (p/v). Tehát így a newtoni mechanikában megszokott képleteket tovább lehet vinni a relativitáselméletre, vagyis a tehetetlen tömeg Weyl-féle definíciója egyaránt használható a newtoni mechanikában és a relativitáselméletben.Sanyilaci írta:Ebből csak annyi jön, hogy a két test impulzusa ellenkező előjelű és egyforma abszolút értékű volt (impulzusmegmaradás), valamint a sebességükre ugyanez, mert azt meg úgy csináltuk.Szilágyi András írta:Van olyan értelmezése is a tehetetlenségnek, hogy egy mozgó tömeget mennyire nehéz megállítani. Két test tömege akkor egyenlő, ha azonos sebességgel egymásnak ütköztetve őket, mindkettő megáll. Ebből jön a Weyl-féle definíció. m=p/v
Mondhatjuk ugyan, hogy a két test tömege ekkor egyenlő, de ebből nem jön a Weyl-féle definíció, mert bármilyen m(|v|,|p|) függvényre igaz lesz ugyanez. Speciel az m=p/(v*gamma)-ra is, ami az invariáns tömeg. Vagy akármi másra.
Ennek még az az előnye is megvan, hogy a tömeg additív lesz. Ha két test ütközik és összetapadva megáll, az így képződő új tömeg a két régi tömeg összege lesz, ha a relativisztikus tömeget vesszük.
Mint ahogy az euklideszi geometriában sem igaz az, hogy két vektor összegének abszolút értéke egyenlő a vektorok abszolút értékeinek összegével.Az invariáns tömeg nem lesz additív, az új test invariáns tömege nagyobb lesz a két régi összegénél.
akkor - mint az a relativisztikus impulzus és a relativisztikus energia képletének egyszerű egymással való elosztásából látható - ezt kapjuk:Ha viszont szeretnénk az impulzust a sebességgel arányos mennyiségként felírni,
Ettől még nem fölösleges, van intuitív értéke, hiszen ha a klasszikus mechanikában az impulzus és a sebesség közti arányossági tényezőt (tehetetlen) tömegnek nevezzük, és erre már kialakult intuíciónk van, akkor ezt továbbvihetjük. Praktikus haszna is van, kevesebb betűt kell írni, nem kell folyton gammákat beleírogatni a képleteinkbe, vagy pláne E/c^2-eket. Amúgy ezen az alapon azt is lehetne mondani, hogy fölösleges a tömeg fogalma is, hiszen az nem más, mint a nyugalmi energia.
Úgy van.
Szerintem ebben a teljes levezetést megtaláltam:
Arról is van kialakult intuícionk, hogy az idő abszolút, a gyorsulás párhuzamos a sebességgel, tetszőleges sebességgel lehet mozogni - és ezek az állítások mégsem igazak. Tartsuk fenn őket pusztán nosztalgiaokból?ha a klasszikus mechanikában az impulzus és a sebesség közti arányossági tényezőt (tehetetlen) tömegnek nevezzük, és erre már kialakult intuíciónk van, akkor ezt továbbvihetjük.
Felvilágosítással foglalkozom, nem lebunkózással. Ez itt a szkeptikus mozgalom weblapja, elvi célja a tudományos fogalmak tisztázása és terjesztése, a félreértések oszlatása.Mindenesetre azért nem érdemes valakit lebunkózni vagy kioktatni, mert a relativisztikus tömeg fogalmát használja, mert pl. régebbi tankönyvekből tanult.
Elvileg nem. Csak gyakorlatilag. Rengeteget.A fogalom egyértelműen definiált, elvileg nem okozhat zavart a használata, ha tisztázva van, hogy erről van szó.
Sajnos nem.Szerintem ebben a teljes levezetést megtaláltam:
We will restrict ourselves to the case where the particle is instantaneously at rest in the proper frame;
Tévesen. Az egyenlet (megfelelő értelmezéssel) helyes, de nem ezt fejezi ki.Mellesleg ugye az E=mc2 egyenletet mindenki ismeri, az már beépült az egyetemes kultúrába, sokan még azt is tudják, hogy ez a tömeg és az energia egyenértékűségét fejezi ki, és Einstein egész életművének a csúcsaként tekintenek rá. Ez van felírva pólókra, bögrékre, stb.
Használjuk. Az egyenlet azt fejezi ki, hogy a hozzánk képest nyugvó objektumnak is van energiája, és nem helyes az a klasszikus fizikai elképzelés, amely élesen elkülöníti a kinetikus (mozgási) energiát az energia egyéb fajtáitól. Hiszen a mozgás relatív, és nincs kitüntetett inerciarendszer, amelyhez képest abszolút értelemben mozgásról meszélhetnénk. Ezért a "mozgási energia" nem egy extra energiafajta, amely hozzáadódik az objektum egyéb energiáihoz, hanem a nyugalomban levő test mc^2 energiáját kell (impulzusának figyelembe vételével) a Lorentz-transzformáció szabályainak megfelelően átszámítani a másik rendszerbe.Most ha valaki megkérdezi, mit jelent ebben az m, akkor azt kellene válaszolni: semmit, olyan nincs, különben is felejtsd el, hülyeség az egész egyenlet, ma már ezt nem használjuk?
Dehogy kutyultam. Következetesen a részecske (vagy test) pillanatnyi inerciarendszerét jelöltem vesszőssel, az "álló" rendszert, amiben a test mozog, azt pedig vesszőtlennel.Rigel írta:Hogy összekutyultad a vesszős és vesszőtlen rendszereket.
Hát persze, itt volt a kutya elásva. Hiszen ha a gyorsulást jól transzformáltam, és mégsem az a vége amit vártunk, akkor az F erőben kell legyen elásva a kutya.Rigel írta:Jelesül, hogy az F erő Lorentz-transzformációját figyelmen kívül hagytad.
Ez minden rendszerben igaz, nem csak a vesszőtlenben.Rigel írta:2. Newton II. törvényéből viszont levezethető, hogy kizárólag a vesszőtlen rendszerben az erő és az okozott gyorsulás között mi az összefüggés:
F = dp/dt => F‖ = mγ3a‖ és F┴ = mγa┴
Nana! Ilyen nincs. A Lorentz az nem tud hármasvektort transzformálni!Rigel írta:A kettő összevetéséből pedig egy érdekes dolog jön ki, ami maga az erő Lorentz-transzformációja:
F‖ = F'‖ és γF┴ = F'┴
Nem is azért van lebunkózva.
És ráadásul a négyesvektort sajátidő szerinti deriváltakkal kell felírni, azt lehet Lorentz-transzformálni, aztán ki-ki a maga rendszerideje szerinti deriváltakra átszámolhatja...Sanyilaci írta:Először ki kell egészíteni egy 0. komponenssel, a teljesítménnyel, és az így előállt négyesvektort lehet és kell Lorentz-transzformálni. A transzformáció eredmény- négyesvektorának pedig az alsó három komponensét nevezzük az új (transzformációval kapott) hármaserőnek.
Nem gondoltam egy percig sem, hogy az lenne.
Nem csak ő. Sok vita volt erről a szakirodalomban, vannak érvek mindkét oldalon. Pl. a Physics FAQ egész csokor érvet hoz fel a relativisztikus tömeg használata mellett: http://math.ucr.edu/home/baez/physics/R ... /mass.html
Ez így van. Ugyanakkor nem érdemes egy szóra két ellentétes definíciót szimultán életben tartani, mert csak megszüntethetetlen örök zűrzavart okoz.Szilágyi András írta:Ennek ellenére a fogalom kitörölhetetlenül benne van a fizika történetében, nem lehet úgy tenni, mintha nem létezne.
Nem egy szó. Ahol használják a relativisztikus tömeg fogalmát, ott azt relativisztikus tömegnek nevezik, és emellett használják a nyugalmi tömeg fogalmát is. Legalábbis én még nem találkoztam az irodalomban olyannal, aki a nyugalmi tömeget nem használja, és a relativisztikus tömeget meg csak simán tömegnek mondja.
Nem körülményes, mivel nem vetette el senki a nyugalmi tömeg fogalmát.
Na látod, azért mondunk egyszerűen csak tömeget, és az mivel skalár, nem kell foglalkozni a mozgásállapotával, nem kell a mozgásban lévő test nyugalmi állapotába képzelni magunkat, és stb.Szilágyi András írta:A nyugalmi tömeg ellen is tiltakozhatnál. Minek az? Az ugyanaz, mint a nyugalmi energia.
Miért, csak nem lesz neki valami gamma faktora a melegítéstől? Csak nem meglódul és mozgásba jön? Mert a relativisztikus ("mozgási") tömeggel éppen ezt tudnád kimagyarázni, az ugyanis attól nagyobb, hogy gyorsabban megy. Az a gamma faktor benne ugyanis a sebességtől függ. És itt nem a benne lévő atomok Brown-mozgásának sebességéről beszélünk, hanem a leíró rendszerhez képesti sebességről. Az pedig éppenhogy nem változik a melegítéstől.Szilágyi András írta:Ellenben vannak dolgok, amiket éppen a relativisztikus tömeggel lehet egyszerűbben megmagyarázni, pl. hogy ha melegítünk egy mérlegre helyezett testet, miért lesz nehezebb.
De, pont hogy arról. Miből adódik a hőmérséklet? Hogy az atomoknak sebessége van. Nem állnak.
Vagy az elektronok másik pályára ugranak, vagy a kötések felszakadnak, vagy bármi másban is tárolódhat az energia. A nulla fokos víznek nem ugyanaz az energiatartalma, mint a 0 fokos jégnek, pl.De, pont hogy arról. Miből adódik a hőmérséklet? Hogy az atomoknak sebessége van. Nem állnak.
Miért ne? Ha egyszer így van.
Csak a tömegközéppont áll, a testet alkotó atomok mozognak az inerciarendszeredhez képest.
Általános isiben. Középiskolában már megismerkedünk a fajhővel, meg hőkapacitással, meg egyéb fogalmakkal is, és tudjuk, hogy az energia picit összetettebb kapcsolatban áll a hőmérséklettel, mint ahogy azt rezgő kompakt kis kerek golyócskák alapján elképzelnénk. Szabadsági fokok meg minden... És nem keverjük a hőmérséklet és hőenergia fogalmát sem, mert ezért buktatnak.Szilágyi András írta:De, pont hogy arról. Miből adódik a hőmérséklet? Hogy az atomoknak sebessége van. Nem állnak.
Bocs, de nekem ebből az jön le, hogy csak bedobsz pár fogalmat, hogy okosnak tűnj, de valójában nem érted a dolgokat.
Hát, mert nincs így. Nem csak mozgásban tárolódhat energia. Kvantum szintjén pedig ez a "mozgás" is elég értelmetlenné kezd válni.Szilágyi András írta:Miért ne? Ha egyszer így van.
Először is, nálunk tömeg van, ami nyugalmi, mozgási, és minden egyetemben. Nálunk invariáns skalár tömeg van, és elhagyjuk a jelzőket.Szilágyi András írta:Nyugalmi tömeggel hogy magyarázod meg, hogy többet mutat a mérleg, ha melegíted a testet?
Azzal is, bizony, mert a tömegnövekedéshez energia kell, nem pedig hőmérséklet.
De abban is tárolódik.
"elhagyjuk a jelzőket" --> "invariáns skalár".
Ja jó... a mérleg meg nyilván vektorhosszot mér, vagy energiát. Semmiképpen nem tömeget.
Bizony van olyan, hogy termikus energia, meg ekvipartíció, és ezek meglehetősen szoros kapcsolatban állnak a hőmérséklettel.
Nem, főnök, az meg súlyt mér.Szilágyi András írta:a mérleg meg nyilván vektorhosszot mér, vagy energiát. Semmiképpen nem tömeget.
Bocsánat, klasszikust csak pontosan:Sanyilaci írta:A gravitáció pedig erő, tehát energia, tehát megcsapolható.
Tehát egy teljesen elképzelt idealizált esetet veszünk, ahol az atomok picike kis kerek, gerjeszthetetlen golyócskák, semmiféle mező nem tölti ki a dobozt, és a kicsike kis golyócskák ideálisan rugalmasan pattognak egymáson és a doboz falán úgy, hogy mindeközben az ideális kerek golyócskák nyugalmi tömege mindvégig változatlan marad?Szilágyi András írta:Sanyilaci, az egyszerűség kedvéért vegyünk egyatomos ideális gázt. Ez van egy dobozban egy mérlegre rakva.
Szóval itt mivel magyarázod, hogy ha melegítjük, akkor a mérleg többet fog mutatni?
Nem, az a súlyt, ezt már mondtam.Szilágyi András írta:A mérleg az energiát méri?
Akkor még mindig hiányos a magyarázatod, ugyanis a kérdés az volt, miért mutat többet a mérleg.
Jó szöveg annak leplezésére, hogy nem tudod megmagyarázni.