@Humanica (42379):
Akkor idemásolom még egyszer dr. Lakos András infektológus tagtársunk írását:
"A szisztémás, generalizált candidiasis, candidosis súlyos, életveszélyes betegség. Csak súlyosan immunszupprimált betegeken (HIV fertőzés, transzplantáció, besugárzás, intenzív osztályos kezelés) során fordul elő. Halálozása még ideális kezelés esetén is magas. Ennek semmi köze sincs ahhoz, amit az áltudományos irodalom és gyakorlat tart candidiasisnak.
Ez utóbbi diagnózisát rendszerint biorezonanciával, iris diagnosztikával, talpnyomkodással szokták megállapítani. Így volt ez sok évig Magyarországon is. És akkor beszállt a "tudomány". Korábban csak magánlaboratóriumok, de évek óta már a profi mikrobiológiai laborok is végeznek szerológiai vizsgálatokat, vagyis ellenanyag-meghatározást. Sok embernek van, soknak nincs Candida-antitestje. Bár rengeteget vizsgálták, tudomásom szerint semmiféle állapot sem köthető a szeropozitivitáshoz (pozitív antitestválaszhoz). Ezen kívül székletből is tenyésztenek Candidát, és adnak ki ilyen leleteket. A helyzet az előbbivel azonos. Leszámítva az antibiotikum-kezelést, ami valóban megnöveli a Candida tenyészthetőségét, nem kapcsolható semmiféle betegséghez, állapothoz a pozitív székletlelet.
A Candida-diéták cukor, liszt, élesztőmentes étrendet javasolnak. Az az elmélet, hogy a cukor és az összetett szénhidrátok (liszt) is segítik a Candidák szaporodását. A cukrok persze a vékonybél felső szakaszán már felszívódnak, ott a Candida nem szokott megtapadni (a HIV és hasonlók kivételével). Az élesztőt már nehezebb értelmezni, mert bár gomba ez is, semmi köze sincs a Candidához, nem beszélve arról, hogy nem sok élettani befolyása lehet sütés után az emberre vagy a Candidára.
A Candida-dili tipikus példája annak, amiről szoktam szónokolni: a tudományos orvoslás vegyül az áltudományossal: Candida tényleg van, vannak patogén alfajai, okozhatnak betegségeket. Tudományos eljárás a szerológia (antitest-meghatározás), számos betegségben használjuk is. Ugyanez mondható el a széklettenyésztésről is. Az sincs kizárva, hogy a szénhidrátmentes étkezésnek vannak előnyei. Ahogy azonban az egész Candida-dili összeáll, az nélkülöz minden tudományos alapot.
U.i.: Szerveztem korábban orvostovábbképző kongresszusokat. Két alkalommal is megpróbáltam Candida-tudósok meghívásával megvilágítani, hogy ez, a laikusok számára kifejlesztett spekuláció, milyen távol áll a tudománytól. Kudarcot vallottam: a tudósok nem is fogták fel a kérdést, a saját tudományukat magyarázták, nem voltak kaphatók az áltudományos állítások megtárgyalására..."