Hasonlo ervet a homeopatia, a mosolgolyo, a palmalevel olvasas, a magneses tavgyogyitas, az oxigenes viz es minden egyeb penzert arult atveres mellett is lehet irni, csak az osszeget kell behelyettesiteni.Ha másképp nézed, 60 milliárd dollárral növeli az össz-GDP-t - egy csomó embernek biztosít megélhetést
Ezzel egyet is érthetnék, de korábban ezt állítottad:Én azt mondom, hogy a szkeptikusok tudományos, ismeretelméleti, logikai, racionális alapon bíráljanak. Ne annak alapján, hogy jaj, mennyibe kerül, meg mi van a pénzzel.
És ez is igaz. "Gazdasági szempontból..."!Gazdasági szempontból mindegy, hogy értelmes dologra vagy hülyeségre költik az emberek a pénzüket. Ha van termék, amit valaki előállít, és azt tőle valaki megveszi valamilyen áron, az egy gazdasági tranzakció. Attól nő a GDP, valakinek lesz munkája, gyarapodnak az anyagi javak. Ez nem "pénzkidobás", a pénz nem vész el, benne marad a gazdaságban, sőt, gyarapodáshoz vezet.
Először is itt a pont.Én pl. nem zokognám lucskosra a párnám, ha mondjuk a sok asztrológus, auralátó, dianetikus, meg jósnő inkább utcát seperne
Hol olvastál te olyan filmkritikát, amiben azt fejtegette a filmkritikus, hogy erre a filmre érdemes beülni 1200 Ft-ért, de 1500-ért már nem?Ugyanúgy ahogy egy filmkritikus előadhatja miért nem éri meg beülni egy filmre X összegért, mi is elmondjuk, hogy egy adott kamuszolgáltatás miért nem éri meg az árát.
Penzkidobas a felhasznalo szempontjabol."Ez nem "pénzkidobás", a pénz nem vész el, benne marad a gazdaságban, sőt, gyarapodáshoz vezet.
Ez igaz (is lehet). De! Most nagyon demagóg leszek, ám szerintem mégis meggondolásra érdemes:A CAM-ot nagyrészt nem csalók művelik, hanem olyan emberek, akik őszintén hisznek benne.
OFFOFF
"A közgazdaságtan piaci alapú megközelítése csődöt mondott. ... Tényleg az erőforrások pazarlásának tartom (Vaskalapossal egyetértve) a szükségtelen -néha akár káros- termékek, szolgáltatások fenntartását, finanszírozását. Ez még hagyományos közgazdaságtani fogalomkörben is nyilvánvaló lehetne, ha figyelembe vennének olyan tényezőket is, amelyek a tényleges hasznot arányosítanák a befektetett erőforrásokkal. Ezt ma a PR elkeni, nincs korrekt értékelés az adott termék, szolgáltatás valódi hasznáról."
/OFF Elnézést!
OFFOFF
Lehetek szkeptikus a (mai) piaci alapú, globális közgazdaságtannal szemben?
/OFF Elnézést!
Jól van, rendben. Ugye nem kell szakácsnak lennem, hogy megítélhessem, hogy mondjuk egy rántotta ehető-e? Nem vagyok közgazdász, de azért láthatom a közgazdaságtan korlátait. A nézetkülönbség ott van (Pl. András és köztem), hogy szerintem pénzügyi megfontolások is fontosak lehetnek szkeptikus nézőpontból. Csakugyan nem a legfőbb érv, de csak azért, mert nincs egzakt összefüggés egy dolog valós értéke és ára között. Nem tudom a megoldást, és Gorni sem vagyok, de látom a piaci alapú globális pénzügyi rendszer korlátait.Közgazdaságtan nem természettudomány...
Nem igaz, nem új szempontot ad, hanem korlátozza az érvrendszert, és ráadásul nem tudományos, hanem a közgazdaságtan hiányosságai alapján álló érveléssel. Az, hogy piaci alapon nem lehet kimutatni egy dolog valódi értékét, még nem lehet ok arra, hogy ne vegyük figyelembe annak megítélésénél. Ez szerintem fontos szempont. Az, hogy mennyire "tudományos", az csak annak függvénye, hogy mennyire tartjuk tudományosnak a közgazdaságtant. (Gábor szerint egyáltalán nem...)Szerintem András nem leegyszerűsíti a kérdést, inkább árnyalja. Ad egy új , nem elhanyagolható szempontot...
Én;Én azt mondom, hogy a szkeptikusok tudományos, ismeretelméleti, logikai, racionális alapon bíráljanak.
Én;Gazdasági szempontból mindegy, hogy értelmes dologra vagy hülyeségre költik az emberek a pénzüket. Ha van termék, amit valaki előállít, és azt tőle valaki megveszi valamilyen áron, az egy gazdasági tranzakció. Attól nő a GDP, valakinek lesz munkája, gyarapodnak az anyagi javak. Ez nem "pénzkidobás", a pénz nem vész el, benne marad a gazdaságban, sőt, gyarapodáshoz vezet.
Ez nem "pénzkidobás", a pénz nem vész el, benne marad a gazdaságban, sőt, gyarapodáshoz vezet.
Ez maga a probléma. Ez nettó energia és nyersanyag pazarlás, ehhez nem kell közgazdásznak lenni, hogy észrevegyük mennyire visszás. És egyre inkább nem kívánatos.Pl.: a szükségtelen, káros termékek tartanak el családok millióit, velük mi lesz?
Amennyiben igazoltan káros valami,ott egyéb egészen más jellegű intézkedések szükségeltetnek,amelyek ugyanakkor szükségtelenné teszik a további értekezést a közgazdaságtani kérdéseket illetően,ha csak nem az érdemel némi szót,hogy a beszüntetésével egy ütemben esetlegesen kártérítésre kötelezettek a károkozók...közgazdaságilag igazolhatóak-e olyan termékek (szolgáltatások) finanszírozása, fenntartása, amelyek egyébként nem, hogy nem hoznak hasznot, de akár még károsak is lehetnek?
Amíg azonban a káros volta nincs igazolva,természetesen ki-ki érveljen pro és kontra gazdaságilag is,ha akar.Ez,mint ahogy utaltam rá,szerintem erősen termékfüggő tud lenni, én a legprimitívebb szolgáltatást hoztam fel példának.Nagyon sok szélhámosság ugyan szélhámosság,mert nem hat.Olyannyira nem hat,hogy a lopáson és népbutításon kívül más kárt nem okoz,ám előbbi már gazdasági kérdés is egyből,lsd:GDP,ki-ki mondja el,amit gondol...A tudományos értékelés miért nem elégséges ezen tények megítélésénél?
Lássuk csak...Pénzhiány?Mitől szorul védekező állásba a tudomány?
Minek?Mint mondtam: termékfüggő a kérdés és innentől kezdve tudsz mindent,kövesd le az útját.Milyen közgazdasági mutató bevezetése lenne célszerű ezek kimutatására?
Gazdaságilag ésszerűnek?Nem igazán értelek...Mi az,hogy gazdaságilag ésszerű?Miért tűnhet gazdaságilag ésszerűnek ezek létezése
Hm!Stb., stb., stb...Hm?
Cigi? Nem akarok belemenni, túl bonyolultAmennyiben igazoltan káros valami,ott egyéb egészen más jellegű intézkedések szükségeltetnek,amelyek ugyanakkor szükségtelenné teszik a további értekezést a közgazdaságtani kérdéseket illetően,ha csak nem az érdemel némi szót,hogy a beszüntetésével egy ütemben esetlegesen kártérítésre kötelezettek a károkozók...
Szerintem csak egy egyszerű kérdésre kell keresni a választ: hagyjuk-e lopni azt aki lop?
OFFOFF
Ez maga a probléma. Ez nettó energia és nyersanyag pazarlás, ehhez nem kell közgazdásznak lenni, hogy észrevegyük mennyire visszás. És egyre inkább nem kívánatos. Szükségtelen, káros termékek definíció szerint nem kellenek, ezek hiányában nem fognak emberek éhezni, butulni stb. A munkaerő más (hasznosabb) feladatot is el tudna látni, amiért szintén kapna fizetést. Nem elvi akadály van, inkább hozzáállás kérdése.
/OFF Elnézést!