@bkercso (70861): Nos, mint írtam én nem azért kérdeztem, hogy vizsgáztassalak, hanem csak a közös nyelv kedvéért. A válaszaidból az derült ki, hogy nem igazán érted, ezért meglehetősen egyszerűre próbáltam szabni az üzenetem. Elsimerem, pongyolára sikerült. A mostani közlésed mutatja, hogy valamit azért konyítasz hozzá. Nem szeretem, amikor valaki direkt eljátssza a hülyét és az én rovásomra szórakozik!
A centripetális erő kifejezésén lehet lovagolni.
Nem lehet lovagolni. Úgy van, ahogyan írtam. A te itt emlegetett köteled ugyanaz, mint a példámban az asztal. Gondolj a műhold - Föld rendszerre.
A lassan forgóban is keletkezik, és ha megszorzod a tárcsa keresztmetszetével, akkor megkapod az erőt, ami a fél tárcsát körpályán tartja. A másik felét meg ennek az ellenereje. Minden erőnek van ellenereje, ami inerciarendszerből nézve fellép.
Aham csakugyan, de nyugodtan elhanyagolhatod, s ha már itt tartunk, a gyűrűfeszültség szabadon forgó vékony- elhanyagolható vastagságú - hengerben/gyűrűben ébred és nem sugár, hanem tangenciális irányú! A konstrukciót majd kitalálod.
Általában a mechanikai feszültség, így a gyűrűfeszültség is azt jelenti, amit írtam. Nem lehet csak úgy odavetni, hogy keresztmetszet! Ha forgástengelyre merőleges a metszősíkod, ott bizony forgó gyűrűnél nem ébred feszülség, ám ha a tengellyel párhuzamos metszetről van szó, az más. Ezen a felületen a gyűrűfeszültséget a felülettel szorozva valóban erőt kapunk, de ez nem ellenerő. A másik félen is számítható ebben mindennel megegyező, de ellenétes értelmű erő, ami az egyesítéskor kinullázódik. (Ha úgy tetszik, a két félgyűrű egymásra hatásáról van szó.)
Ami a tárcsákat illeti, ugyancsak nem lehet a kérdést hanyagul kezelni, mert nem mindegy, hogy a tárcsa egyenszilárdságú, középen furatos, vagy mindenütt azonos szélességű. Mindegyik eset más differenciálegyenletre, ezek más radiális, illetve tangenciális feszültségeloszlásokra vezetnek. Bár felhasználjuk az egyszerűsítésnél a gyűrűfeszültség fogalmát, itt mégis feszültségállapotról beszélünk, amit a feszültségtenzorral jellemzünk. Egyetlen egy esetben nem beszélünk semmiféle ellenerőről, mert ismétlem, a belső mechanikai feszültségek a kérdéses test anyagi folytonosságát fejezik ki, olyan értelemben, ahogyan korábban írtam és nem erő, hanem nyomás dimenziójúak! Annál is inkább, mert a forgó tárcsa szempontjából e feszültségeket kiváltó erők tehetelenségi - centrifugális, azaz fiktív erők. Ezt még idézem:
A súrlódás, támasztóerő és grav erő (testek közötti) vektorhármas eredője nulla, csupán ennyit mondhatunk.
Értelmezésbeli gondjaid vannak. Csak annyit mondhatunk, hogy a próbatestek - asztal - Föld rendszerre hatók erők eredője kisebb, mint a nyugalmi súrlódási erő és kisebb, mint az asztal szilárdsága.
Newton axiómái, vagy törvényei kifejezetetten inerciarendszerekre és pontszerű testekre vonatkoznak. A harmadik történetesen így is megfogalmazható:
Ha csak két test van kölcsönhatásban, akkor ha az egyikre F1, akkor a másikra ható erő F2 = - F1.Későbbi és lényegesen szigorúbb kikötés a két erő irányának, vagy tartóegyenesének, vagy hatásvonalának az egybeesése, ami ugye pontszerű testeknél fel sem merül, de kiterjedt testeknél igen.
Itt van még a negyedik axióma/törvény is, ami lehetővé teszi a kiterjedt testekre való alkalmazást, vagyis lényegében a szuperpozíció elve, s szigorúan véve csakis merev testekre érvényes. Csakis ezt felhasználva írhatod, hogy a gravitációs erő a testek tömegközéppontjában támad, és ez is csak közelítés, mert nincs pontszerű erőátadás.
A szerb úr készülékei biztosan szépek és jól működnek a sufniban, de semmiféle megmaradási törvényt nem sértenek és nem nyernek többlet energiát semmiből, úgyhogy erről a továbbiakban nem szeretnék beszélgetni és marhára nem érdekel, hogy kik, mivel, mikor és hogy vizsgálták azokat. Hasznavehetlen vackok. A szabadalom se tévesszen meg. Az oltalom megadásakor soha nem vizsgálják a működőképességet, csak az újdonságot és azt, hogy nem sért-e más szabadalmakat.
Részemről ennyi.
PS:
Sajnos, ez kimaradt:
Azt a kijelentésed, hogy a forgó tárcsa tengelyében nem ébred erő, vagy nem hat rá erő - nem tudom, hogy értetted - nyugodtan vizsgáld felül. Esetleg nézd meg, hogyan kell kiszámolni ilyen esetekben a csapágyreakciókat.