@Gézoo (30542):
OK a reszletek
disclaimer: csak sajat felelossegedre, es csak azok kozott a hatarok kozott, amiket kepes vagy jol kontrollalni, amikkel ismeros vagy
celszeruen olyan tapegyseget hasznalsz, amelyik 10-16V kozotti valtoaramot allit elo, amelyiknek az aramerossege korlatozott, es igy tovabb...
leirom, hogy en mit csinaltam
1. Fogsz egy villanydrotot, aminek az egyik vegen villasdugo van (mindegy, mi van a masik vegen, lampa, TV dugo stb, mert azt majd ugyis levagod rola).
2. ellenorzod, hogy ervenyes-e a hazad biztositasa
3. elvagod a drotot (ekkor celszeruen epp nincs bedugva a konnektorba)
4. ellenorzod, hogy az eletbiztositasod aktiv-e
5. a ket huzalt kicsit eltero mereture vagod, az egyik kb 1 centimeterrel hosszabb, mint a masik
6. felhivod a biztosito ugynokodet, es ismetelten meggyozodsz arrol, hogy a hazbiztositasod rendben van
7. a ket huzalvegrol kb fel centi hosszan lehuzod a szigetelo muanyagburkolatot (igy a ket femes huzalveg meg veletlenul sem erhet ossze)
8. felhivod a biztosito ugynokodet, es ismetelten meggyozodsz arrol, hogy az eletbiztositasod is rendben van
9. egy edenybe vizet teszel (csapviz megfelel), majd egy keves konyhasot oldasz fel benne (kaveskanalnyit egy par deciliter vizbe)
10. a huzal csupasz veget az edenyben levo vizbe merited
11. meggyozodsz arrol, hogy
- az edeny muanyagbol van
- az edeny nem nedves kivul
- az edeny szigetelo alapzaton all (szaraz fa, vagy muanyag, nem fem!)
- a hazbiztositasod rendben van
- az eletbiztositasod is rendben van
- a vegrendeleted frissitve van, es elerheto helyen tartod
- gumitalpu cipoben vagy
- a padlo muanyag es szaraz
- a porral olto keszulek kezre esik
- zseblampad is keznel van, es be van kapcsolva
- az elektromos biztositekok mukodokepes allapotban vannak
- jelen van valaki, aki tudj, hogy mit csinalsz, es kepes kozbeavatkozni, ha szukseges
- nincs jelen senki mas (sem gyerek, sem haziallat) aki bajt csinalhatna
- a biztositasokat talan mar emlitettem volt...
12. ezutan csatlakoztatod a huzal masik veget a megfelelo valtoaramu aramforrashoz
13. orommel latod a ket huzalvegen fejlodo buborekokat, es azt, hogy a ket huzalon azonos mennyisegu gaz fejlodik (egyenaram eseten 2:1 aranyban fejlodne gaz, az egyik elektrodon H
2 a masikon O
2, valtoaram esetem mindket elektrodon a ketto kevereke szabadul fel)
14. levonod a konferenciakat
15. nem ajanlom a gaz felfogasat, es kulonosen nem ajanlom a felfogott gaz meggyujtasat: a hidrogen es oxigen keverekerol kemiaoran tanultunk: durranogaz...
16. aramtalanitasz
17. megmered a viz homersekletet (hogy megbizonyosodj arrol, nem forralas, hanem vizbontas okozta a buborekkepzodest)
ennyi
u.i.: nekem 110V es 60Hz volt keznel, igy azt hasznaltam. Szeretnek ramutatni, hogy ez 20%-kal magasabb frekvencia, mint az europai norma (50Hz), es meg ezen a (kicsit) magasabb frekvencian is kivaloan tanulmanyozhato a jelenseg
u.i. 2.: ha tul sos a viz, akkor klor gaz kepzodes is megfigyelheto (a klorgaz mergezo, vegyi fegyver, harci gazkent hasznaltak az nemelyik vilaghaboruban)
sargas szinerol es mindenekelott szuros szagarol felimered, es akkor azonnal megszakitod a kiserletet
u.i. 3.: ha az elektrodod nem nemesfem (platina vagy arany) akkor szamits arra, hogy az elektrod beleoldodik, korrodeal, es a viz szines-zavaros-csapadekos lesz, mint az en kiserletemben is tortent