A fórumhasználat szabályai, jogi nyilatkozat

Szabályzat, jogi nyilatkozat, javaslatok
Avatar
Admin
Adminisztrátor
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2009.12.04. 20:34

A fórumhasználat szabályai, jogi nyilatkozat

Hozzászólás Szerző: Admin » 2009.12.05. 09:18

Ez a fórumportál (http://forum.szkeptikus.hu továbbiakban Fórum) azért jött létre, hogy lehetőséget adjon a tudományos szkepticizmus határain belüli véleménycserére, a hozzászólók véleményének megismerésére.
 1. A Fórum használata ingyenes.
 2. A Fórumban csak az egyszeri regisztrációs folyamat elvégzése után lehet hozzászólni.
 3. A fórummotor lehetőségeit, funkcióit az Egyéb/Homokozó fórumban próbálhatod ki. Ennek teljes tartalmát vizsgálat nélkül rendszeresen töröljük, ezért itt nincs értelme érdemi vitát kezdeményezni.
 4. Új téma nyitása csak moderátori engedélyezés után történik. A téma nyitásának szabályait, korlátozásait lásd lent.
 5. Új téma nyitását a megfelelő kategóriába kérheted. A moderátor felülbírálhatja a kategória választást, de nem utasíthatja vissza rossz kategória választás indokkal.
 6. A Fórum nyelve elsődlegesen magyar (tegeződő), másodlagosan angol. Vedd figyelembe, főleg szakmai nyelvezetű cikkek idézésekor, hogy a vitapartner félreértheti, ezért előnyös a releváns részek szabad fordítása. Minden más nyelven idézett szöveg fordítása kötelező.
 7. Értékeljük, ha a felhasználók nem burkolóznak ismeretlenségbe, hanem felvállalják valódi teljes nevüket, esetleg avatarban vállalják arcukat. Ebben az esetben viszont - ha szükségesnek érezzük - megkérhetjük, hogy igazolja személyazonosságát.
 8. Tilos egy vitát nem a téma megjelölésének megfelelő, úgynevezett OFF üzenetekkel megzavarni. Ide tartoznak a teszt üzenetek is. Tesztet a "Homokozó" fórumban végezhetsz.
 9. Tilos avatarban közismert vagy saját magadon kívül bármilyen személy (ellenség, példakép) képét használni, tilos a hatályos magyar jogszabályokba ütköző jelkép vagy céglogó, pártlogó használata.
 10. A Fórum politikamentes. Néha megkerülhetetlen (pl. törvényi szabályozások vitája), de ezekben az esetekben különösen válogasd meg mondanivalódat. A tisztán politikai témájú hozzászólásokat, témákat indoklás nélkül töröljük.
 11. Tilos minden olyan tevékenység folytatása, valamint hirdetése, ami a hatályos magyar jogszabályok szerint szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősül. Tilos bármilyen illegális tevékenységre, illetve a Büntető Törvénykönyv hatálya alá eső cselekedetekre felbujtó, ilyen tevékenységet ismertető, részletesen leíró, illetve ehhez segítséget kérő, továbbá nyílt szexualitást leíró/ábrázoló hozzászólások, képek, linkek, idézetek elküldése.
 12. Az interneten fellelhető írások, szövegek, képek zömére a Szerzői Jogi Törvény megfelelő szabályozásai vonatkoznak. Kérjük, ezt vedd figyelembe, amikor más oldalakról idézel, illetve illesztesz be képeket a fórumba!
 13. Tilos a fórumon személyes adatok közzététele az illető jóváhagyása nélkül. Ilyen mások valódi neve, fotója, lakcíme, telefonszáma, és így tovább.
 14. Tilos a fórumtagok megtévesztésére alkalmas regisztráció. Ilyen például a többszörös regisztráció, illetve már meglévő névhez megtévesztésig hasonló név regisztrációja vagy avatar használata. Amennyiben egyértelműen bebizonyosodik, hogy valaki egyszerre több nevet használva fórumozik, azonnali és végérvényes kitiltást kap az összes általa regisztrált felhasználó!
 15. Tilos olyan felhasználói nevet vagy avatart választani, amely más személyiségi jogait sérti, vulgáris, kulturálatlan, sértő, illetve faji, vallási, politikai vagy egyéb megkülönböztetésre alkalmas kifejezést tartalmaz bármilyen nyelven!
 16. Az üzenetekben, bejegyzésekben tilos a személyeskedés, a kulturálatlan viselkedés, a rendes eszmecsere megzavarása, az obszcén és vulgáris szavak alkalmazása, a faji, nemzeti, vallási, nemi, politikai és egyéb megkülönböztetés, előítélet használata.
 17. Tilos olyan hozzászólások elküldése, amelyek a fórum megjelenését vagy használhatóságát rombolják. Tilos ugyanazt a hozzászólást egymás után többször vagy több témába elküldeni (flood).
 18. Az üzemeltetőnek joga van a regisztrációnál megadott e-mail címre üzeneteket küldeni a rendszer működésével kapcsolatban. A megadott e-mail címeket viszont harmadik félnek nem adja ki.
 19. Tilos a fórumot bármilyen kereskedelmi célra használni, rajta termékeket reklámozni.
 20. Az olyan bejegyzéseket, amelyek megsértik a szabályzatot, a moderátorok figyelmeztetés nélkül törlik. Ha te találsz ilyen bejegyzést, jelezd azt, a hozzászólás jobb alsó sarkában található "!" gombbal!
 21. Tilos a fórumon található bejegyzések engedély nélküli utánközlése akár elektronikus, akár nyomtatott formában, bármilyen szöveges vagy képi információról legyen is szó.
 22. Ezen szabályzat alól kivételes esetben - előzetesen, írásban - felmentés kérhető a fórum moderátoraitól.
A privát üzenetekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a fórumhozzászólásokra. A moderátorok mások privát üzeneteit nem olvassák. A szabályzatot feltehetően sértő privát üzeneteket a felkiáltójel gombbal lehet a moderátoroknak jelenteni és továbbítani.


Figyelmeztetési és fegyelmezési rendszer

A szabályzatot vagy annak szellemiségét sértő hozzászólásokat a moderátorok törölhetik, egészét vagy részeit moderálhatják.
Moderálandó, a szabályokat sértő hozzászólást a felhasználók is jelenthetik, a hozzászólás jobb alsó sarkában található felkiáltójel ikonra, azaz a "Hozzászólás jelentése" gombra klikkelve. A jelentés funkciót csak indokolt esetben használd. A moderátorok indokolatlan zaklatása figyelmeztetést vonhat maga után.

A szabályzatot megsértő felhasználóval szemben a moderátorok - többségi egyetértéssel - a következő eszközökkel léphetnek fel:
 • Privát vagy publikus üzenetben felszólítás a tevékenység abbahagyására
 • Privát üzenetek küldésének/fogadásának tiltása
 • Figyelmeztetési rendszer használata
 • Előmoderálás (időtartamra)
 • A hozzászólás lehetőségének letiltása (időtartamra)
 • Teljes kizárás, felhasználó törlése
A felsorolt büntetések ellen email-ben (forum@szkeptikus.hu) lehet fellebezni. Az ügyet a moderátorok még egyszer áttárgyalják, és meghozzák a végleges döntést, amiről email-ben értesítik az érintettet.

Automatikus szankció: egy hónapon belül, a figyelmeztetési rendszeren keresztül kapott, három (3) figyelmeztetés után automatikusan 1 hónap "előmoderálás" büntetés lép érvénybe.

Időtartamok: Az "előmoderálás" és "hozzászólás letiltás" büntetések konkrét időtartamra, vagy határozatlan időre kerülnek kiosztásra. Határozatlan idejű büntetés esetén az érintett 2 hét után kérheti annak felfüggesztését.

A moderátoroknak jogukban áll jelen "Figyelmeztetési és fegyelmezési" rendszert felülbírálni, azt egyedileg alkalmazni, a büntetéseket bármikor feloldani.

A trollokról

A fórumon tilos a trollkodás.

A fórum moderátorainak definíciója szerint troll/trollkodik az aki - vélhetően szándékosan -,
a) a vitában/beszélgetésben a tárggyal csak érintőlegesen foglalkozó vagy a tárgyhoz egyáltalán nem tartozó hozzászólásokat tesz
b) az érdemi vitát lényegtelen részkérdések felvetésével, ismételgetésével megakadályozza, vagy a tárgyhoz nem tartozó hozzászólásokkal darabolja fel
c) azzal a szándékkal szólal meg, hogy a vitában résztvevőket provokálja, azokból heves reakciókat váltson ki
d) folyamatos, a fórum szabályzatát éppencsak nem sértő, de egyértelműen provokatív viselkedés folytat

A troll viselkedésforma meghatározása nehéz. A troll ügyesen lavíroz a szabályzat peremén, viszont ezzel a viselkedésével zavarja az érdemi vitát, indulatokat kelt.

A moderátorok a troll viselkedést a felhasználó általános viselkedéséből állapítják meg. Amennyiben a teljes életutat vagy egy időszakot trollkodásnak minősítik, élnek a fegyelmezési rendszerben adott lehetőségekkel.

A témanyitás szabályai és téma moderációjának alapelvei

A témanyitás csak moderátori engedélyezés után történik meg. Az engedélyezésről vagy visszautasításról email értesítést kapsz a regisztrációkor megadott e-mail címedre.

Amennyiben nem értesz egyet a moderátor döntésével, felülvizsgálatot kérhetsz, amit a forum@szkeptikus.hu e-mail címre küldött levélben tehetsz meg.
 • Nem engedélyezzük a nyitást a következő témákban (A lista bővülhet, kérünk, időnként nézz vissza.)
 • Multi Level Marketing
 • Direkt Marketing
 • Pénzügyi, bróker tevékenységek
 • Piramis játékok

Jogi nyilatkozat
 • A Szkeptikus Társaság Egyesület - továbbiakban Üzemeltető - minden ésszerű erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy betartassa a Fórum szabályzatában (ezen dokumentum) foglalt alapelveket, és a hatályos magyar jogszabályokat.
 • A Felhasználó kijelenti, hogy regisztrációkor elolvasta, megértette és elfogadta a szabályzatot.
 • Az Üzemeltető elhatárolódik a fórumon a felhasználók által elhelyezett törvénysértő anyagoktól, hozzászólásoktól.
 • Az Üzemeltető a Fórumon közzétett adatokért, képekért, szövegekért, sem más információhordozókért felelősséget nem vállal. A Fórumra feltöltött tartalomért a feltöltést végző felhasználó vállalja a felelősséget.
 • Az Üzemeltető nem vizsgálja a Fórumon közölt hozzászólások megbízhatóságát, valóságtartalmát, így azokért és az azokból fakadó károkért felelősséget nem vállal.
 • Az Üzemeltető fenntartja a jogot arra vonatkozóan, hogy technikai vagy egyéb okokból a Fórumszolgáltatást vagy annak egy részét korlátozza vagy felfüggessze.
 • Az Üzemeltető jogosult ezen szabályzatot és jogi nyilatkozatot bármikor egyoldalúan módosítani, kiegészíteni. A Felhasználó kötelessége a szabályzat módosításainak figyelése és azok betartása.
A Üzemeltető - szigorú moderálás ellenére - nem mindig tudja megakadályozni, hogy törvénysértő anyag, személyiségi jogot sértő hozzászólás jelenjen meg. Amennyiben ilyen tartalommal találkozik, jelezze azt a Fórum moderátorainak, adminisztrátorainak, vagy az oldal alján a "Kapcsolat" linken lévő elérhetőségen.


Jó fórumozást kívánunk!
0 x