Szkeptikus linktár

Be nem sorolható, egyéb szkeptikus témák
zenesz
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2010.06.25. 12:33

Szkeptikus linktár

Hozzászólás Szerző: zenesz » 2012.09.20. 23:13

Sokszor bonyolódok vitába jóhiszemű "ezós" emberekkel. Van, akinek nem a gondolkodásával van a baj, hanem az alapismereteivel.
Jó esetben előbb-utóbb ténykérdésekbe botlunk. Hiába bizonygatom, hogy pl a homeopátia, az asztrológia, a "morfogenetikus mező" és effélék léte meg van cáfolva, így az ezekre épülő varázsszerek- módszerek sem jók semmire, nem tudok csípőből megbízható kísérletekre hivatkozni. Ha tudós kollégák jártasak a kettős-vak kísérletek, kritikus írások dokumentációjának interneten való elérésében, össze lehetne valahová gyűjteni ezeket témakörök szerint egy csokorba, hogy bármikor szükség szerint előkapható, tanulmányozható legyen.
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Szkeptikus lintktár

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2012.09.20. 23:54

@zenesz (54389): Semmi kifogásom efféle gyűjtemény összeállítása ellen, sőt én is szeretnék mindig egy minden ellen védő érv- és refenrenciafüzetet, amit ördögűzés gyanánt bármikor előkaphatok, és vagdalkozhatok vele :), ám megfigyelésem szerint ezzel sem lehet sokkal továbbjutni. Ugyanis a kísérletek, ha nem tudja a két fél maga elvégezni, és a helyszínen kivizsgálni (melyhez persze szakértelem is bőven szükségeltetik), akkor nem többek mint anekdoták. "Szerintem a táltosnak van igaza, szerinted a lefizetett, fehérköpenyes tudomány-lobbi professzorodnak. Ha hozol egy linket, én adok egy másikat, ami nekem ad igazat."

Az ezós emberek nem véletlen ezósak, békét, megnyugvást, támaszt találnak a hitükben (ill. sokuknak anyagi haszna is van belőle). Ezt akarod tőlük elvenni, amikor nekifogsz az érvelésnek. És mit adsz helyette? Azt, hogy bonyolultabb a világ, hogy nincsenek csodaszerek, hogy bizony sokszor gondolkozni kellene, hogy nem léteznek misztikus lelkek, akik vigyáznak rá, és ha tetszik, ha nem, egy kaotikus, sokszor nehezen kiismerhető környezetben kell leélje a véges kis nyomorult életét? Hát micsoda üzlet ez? Dehogy fogja ő elhinni, hogy az adott kísérletek igazak! Csak megtévesztés, átverés, félrevezetés mind!
0 x

Avatar
Question
Hozzászólások: 1060
Csatlakozott: 2012.05.30. 14:38

Szkeptikus lintktár

Hozzászólás Szerző: Question » 2012.09.21. 00:37

@mimindannyian (54392):
Ebben bizony igazad van, vannak, akiket sehogyan sem lehet meggyőzni (volt a fórumon is pár ilyen). Viszont abból nem lehet baj, ha mi mégis közöljük a "helyes megoldást". Egyrészt mert nem tudhatjuk azonnal, meggyőzhető-e, másrészt pedig a vitát némán követő harmadik (sokadik) felet meggyőzheti.

Szóval szerintem jó ötlet a linktár, baj legalábbis semmiképp nem lehet belőle. Akár maga ez a topic is lehetne a linktár, nem?
0 x