ECAT hidegfúzió

Örökmozgók, 100% feletti hatásfok
Robur
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2011.04.13. 23:03

ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Robur » 2014.11.17. 23:20

Már régóta lehet hallani erről az újfajta hideg fúziós eljárásról de
a Microsoft állítólag most fog 1 milliárd dollárt beletolni. Láttok
rá bármilyen minimális esély, hogy van valami mögötte?
http://nextbigfuture.com/2014/11/report ... gates.html
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2014.11.18. 00:08

Ez kacsának tűnik, az eredeti hír szerint az ITER nevű termonukleáris fúziós projektet támogatná Gates alapítványa.
De a kommentek alapján még ez is kétséges.
0 x

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492
Csatlakozott: 2013.05.15. 10:49

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2014.11.18. 11:50

Robur írta:Már régóta lehet hallani erről az újfajta hideg fúziós eljárásról
Nem tudom, hogy te általában honnan tájékozódsz, mert ahonnan én nézem a dolgokat, semmiféle újfajta hidegfúziós eljárásról nem lehet hallani.
Beleolvasgattam az olasz kutatóintézmény weboldalaiba és jelentéseibe, és azon kívül, hogy próbálnak alternatív megoldásokat keresni a fúzióhoz szükséges összepréselés technológiájára, sehol sincs utalás semmiféle újfajta hidegfúzióról.

A probléma egyébként az, hogy az atommagban az erős kölcsönhatás tartja össze a protonokat-neutronokat. Ez baromi erős "ragasztó", viszont mivel a közvetítő részecskéje ugyanúgy rendelkezik a megfelelő töltéssel (esetünkben "színnel"), mint a kölcsönható objektumok, ezért a fotonokkal ellentétben az erős kölcsönhatást lebonyolító gluonok "önkölcsönhatók". Ez azzal jár, hogy a gluonok képviselte kölcsönhatás baromi rövid hatótávolságú, hiszen az esetleg messzire hatni kívánó gluont is "visszahúzza" hogy kölcsönhatásba lép a gluonmezővel. Hiába elképesztően erős az erős kölcsönhatás (és emiatt elképesztően magasak a kötési energiák), nagyon-nagyon közel kell vinni egymáshoz a protonokat, hogy megtörténjen a kölcsönhatás, és "összecuppanjon" aminek össze kell mennie. Ott van viszont a kutyaközönséges elektromágneses kölcsönhatás, aminek éppen végtelen a hatótávolsága, és a második legerősebb. Amikor két elektromosan töltött protont egymás felé közelítünk, akkor a folyamat 99,99%-a alatt munkát kell befektetni a pozitív töltések taszításának a legyőzéséért. Aztán majd a legvégén, amikor elég közel vannak a protonok, hatni kezd a nyúlfarknyi távolságú erős kölcsönhatás, a protonokat összerántja egy magba, a felszabaduló kötési energia pedig távozik.
A trükk ott van, hogy miként lehet a leghatékonyabban a folyamat első 99,99%-át abszolválni. A Nap úgy csinálja, hogy a gravitáció hatására a magjában olyan nagy a nyomás és a hőmérséklet, hogy a protonok elegendő mozgási energiával rendelkeznek, hogy magerőnyi távolságba juthassanak az elektromos taszítás ellenére is. Pont ugyanezt próbálják az ITER-hez hasonló termofúziós eszközökben is elérni: elegendően nagy mozgási energiát adni a részecskének, hogy megközelíthesse a másik atommagot a fúzió bekövetkezése érdekében. Ezt végiggondolva, elég kicsi az esélye bármilyen "hidegfúziós" megoldásnak anélkül, hogy egy új fizikai elvet (mezőt, kölcsönhatást) fel ne fedeznénk. A jelenlegi keretek között a dolog reménytelen.
0 x

Robur
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2011.04.13. 23:03

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Robur » 2014.11.18. 11:59

Az ECAT nevű eljárásról lehet néhány éve hallani, mint hideg fúzió újratöltve. Ezért írtam amit írtam.
0 x

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492
Csatlakozott: 2013.05.15. 10:49

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2014.11.18. 12:43

Okés, konkrétan erre rákeresve meg lehet találni az "Energy Catalyzer" nevű mittudoménmit.
A probléma továbbra is ott van, sőt hatalmasabb annál, mint amit az előbb írtam. Az eljárás a két olasz szerint azon alapul, hogy a nikkelporba (felteszem) ionizált hidrogént préselve az rézzé fúzionál. De könyörgöm! A nikkelmag töltése huszonnyolcszorosa a hidrogénmagénak (egyszem proton), az huszonnyolcszor akkora Coulomb taszítóerőt jelent a magok között!
Hacsaknem találtak véletlenül egy csodaszámba menő "rezonanciát", ami éppen ennél a 28-1 (illetve hadronokban számolva 58-1) aránynál fellép, az egész inkább lehet egy a befektetők pénzére játszó kapitális lehúzás, mint egy tudományos eredmény.
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2014.11.18. 14:22

Mozgási energiát lehet szimplán gyorsítással is elérni, csak aztán jó helyre kell célozni. Ez az irány miért nem járható?
0 x

nyemi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2014.11.20. 07:34

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: nyemi » 2014.11.20. 11:27

mimindannyian írta:Mozgási energiát lehet szimplán gyorsítással is elérni, csak aztán jó helyre kell célozni. Ez az irány miért nem járható?
Járható, ki mondta hogy nem. A gyorsítókban mindennapos dolog a magreakció. De az már más kérdés, hogy meg éri-e energia termelésre használni ;) .
0 x

nyemi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2014.11.20. 07:34

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: nyemi » 2014.11.20. 11:58

Rigel írta: A Nap úgy csinálja, hogy a gravitáció hatására a magjában olyan nagy a nyomás és a hőmérséklet, hogy a protonok elegendő mozgási energiával rendelkeznek, hogy magerőnyi távolságba juthassanak az elektromos taszítás ellenére is.
A hőmérséklet :!: Na mennyi is? Mert én úgy tudom hogy minden reakció a napban a Coulomb-gát alatti. Avagy alagút effektus útján jön létre , kicsi túlzással hideg fúzió :!:
Rigel írta: Ott van viszont a kutyaközönséges elektromágneses kölcsönhatás, aminek éppen végtelen a hatótávolsága, és a második legerősebb.
Inkább ebben lehet a megoldás ;) .
Rigel írta: Pont ugyanezt próbálják az ITER-hez hasonló termofúziós eszközökben is elérni: elegendően nagy mozgási energiát adni a részecskének, hogy megközelíthesse a másik atommagot a fúzió bekövetkezése érdekében.
Az előzőkben leírtak miatt, ezért semmi köze a Naphoz . Az egész egy nagyon drága szerencsétlenkedés :D .
Rigel írta: Ezt végiggondolva, elég kicsi az esélye bármilyen "hidegfúziós" megoldásnak anélkül, hogy egy új fizikai elvet (mezőt, kölcsönhatást) fel ne fedeznénk. A jelenlegi keretek között a dolog reménytelen.
" Ezt végiggondolva" 8-) Sokkal nagyobb az esély a hideg fúzióra mint bármikor. Mert a technikai feltételek, már megvannak hozzá.
0 x

Morcos
Hozzászólások: 1594
Csatlakozott: 2012.08.19. 14:02

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Morcos » 2014.11.20. 12:00

Üdv nyemi :-) Mi már találkoztunk az indexen :-)
0 x

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492
Csatlakozott: 2013.05.15. 10:49

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2014.11.20. 13:43

nyemi írta:A hőmérséklet :!: Na mennyi is? Mert én úgy tudom hogy minden reakció a napban a Coulomb-gát alatti. Avagy alagút effektus útján jön létre , kicsi túlzással hideg fúzió :!:
Jól tudod. A Napban a magreakciók lefolyásában nagyon vastagon benne van az alagúteffektus. (Ami egyúttal azt is igazolja, hogy a Heisenberg-féle határozatlansági reláció nem valamiféle "mérési probléma", hanem tényleg maga a valóság bizonytalan kvantumszinten.) Egy "baj" van az alagúteffektussal: a kvantumbizonytalanság hajtja, és így vagy bekövetkezik, vagy nem. Nota bene szobahőmérsékleten is van arra esély, hogy a protonok összecuppanjanak, csak ehhez tíz-az-akárhányadikon éveket kell várni. Ha viszont növeljük a hőmérsékletet, és így a protonok energiaszintjét emeljük, egyre "kiesebb" lesz a Coulomb-gát maradék magassága (vagy szélessége), és egyre valószínűbb az alagúteffektus megtörténte, egészen addig, amíg az energiaszintet a gát fölé nem emeltük, mert akkor már 100%-os valószínűséggel történik meg az összecuppanás. Na, ez utóbbi esetben szó se lehet arról a valószínűségi maszatolásról, amit az alagúteffektus jelent. (Földi fúziónál a Nap közepében érvényes hőmérsékletnél jóval nagyobbat tűztek ki célul éppen emiatt.)

A Napban lezajló magfúzió esetében az alagúteffektussal járó "baj" valójában előny: az fékezi a folyamatot, hogy ne az összes hidrogén alakuljon át egy pillanat alatt héliummá, hanem csak úgy "csordogáljon" az anyag a reakcióláncon keresztül. De persze a Napban baromi sok hidrogén van, így aztán az alagúteffektussal ezredére-milliomodára lelassított folyamat is képes annyi energiát termelni, hogy a kifelé áramló energia egyensúlyt tartson a gravitációval, és ezen a nyomáson-hőmérsékleten stabil önszabályzó fúziós reaktorként működjön a Nap. Ugyanezt bajos itt a Földön fúziós reaktorban párkilónyi üzemanyaggal megcsinálni, mivel akkor a kinyert energia még az üzemeltetésre sem elég. A földi fúzióban sokkal nagyobb hatásfokot kell elérni, mint amivel a Nap "pislákol", ezt pedig sokkal nagyobb hőmérséklet-nyomás hozhatja létre.
0 x

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492
Csatlakozott: 2013.05.15. 10:49

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2014.11.20. 15:24

nyemi írta:
Rigel írta: Ott van viszont a kutyaközönséges elektromágneses kölcsönhatás, aminek éppen végtelen a hatótávolsága, és a második legerősebb.
Inkább ebben lehet a megoldás ;) .
Ami micsoda lenne? Kikapcsolod a proton-proton közötti elektromos taszítást? Vagy hogy gondolod?

Legáltalánosabb esetben ha egy POZITÍV töltésű proton (vagy atommag) megközelít egy szintén POZITÍV töltésű protont (vagy atommagot) akkor még azelőtt "lepattan" (hatáskeresztmetszet!) mielőtt olyan közelségbe juthatna, hogy a "rövidlátó" erős kölcsönhatás észrevenné, hogy friss hús kvarkok tévedtek a hatókörébe. A hidegfúzió ezért reménytelen ötlet.
Amiről szó lehet azt maximum "hűvösebb" termonukleáris fúziónak lehetne nevezni, amikor ügyes trükkökkel, rezonanciákkal, ráveszik az amúgy forró plazmaanyagot hogy a sztenderd alagutazásnál valamivel nagyobb valószínűséggel fúzionáljanak.
0 x

nyemi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2014.11.20. 07:34

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: nyemi » 2014.11.20. 16:45

Először is köszönöm válaszokat . Sok mindenben nem értek egyet veled. Egy példát kiragadva : a proton-proton reakciónál én Béta bomlást és a proton emissziót tartom a lassúság fő okának, nem az alagút effektust.
Rigel írta: Ami micsoda lenne? Kikapcsolod a proton-proton közötti elektromos taszítást? Vagy hogy gondolod?
De visszatérve a Hideg fúzióhoz a kérdésedre a válaszom.
Nem kapcsolom ki , hanem átalakítom a mag saját mágneses terévé.
Mert mint tudjuk, egy forgó töltésű test, mágneses térerőt produkál.
0 x

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492
Csatlakozott: 2013.05.15. 10:49

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2014.11.20. 17:20

nyemi írta:Nem kapcsolom ki , hanem átalakítom a mag saját mágneses terévé.
Mert mint tudjuk, egy forgó töltésű test, mágneses térerőt produkál.
A proton mióta "test"??????
0 x

Morcos
Hozzászólások: 1594
Csatlakozott: 2012.08.19. 14:02

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Morcos » 2014.11.20. 18:05

Rigel írta:
nyemi írta:Nem kapcsolom ki , hanem átalakítom a mag saját mágneses terévé.
Mert mint tudjuk, egy forgó töltésű test, mágneses térerőt produkál.
A proton mióta "test"??????
Amióta a tér töküres... :mrgreen:
0 x

nyemi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2014.11.20. 07:34

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: nyemi » 2014.11.20. 18:43

Rigel írta: A proton mióta "test"??????
Én nem írtam ilyet .
De ismeret bővítésként adom kedvenc linkemet ;) :https://www.youtube.com/watch?v=7aRKAXD ... BC61685BD7
0 x

Avatar
Solaris
Hozzászólások: 3584
Csatlakozott: 2012.07.25. 17:32

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Solaris » 2014.11.20. 21:43

Rigel írta:
nyemi írta:A hőmérséklet :!: Na mennyi is? Mert én úgy tudom hogy minden reakció a napban a Coulomb-gát alatti. Avagy alagút effektus útján jön létre , kicsi túlzással hideg fúzió :!:
Jól tudod. A Napban a magreakciók lefolyásában nagyon vastagon benne van az alagúteffektus. (Ami egyúttal azt is igazolja, hogy a Heisenberg-féle határozatlansági reláció nem valamiféle "mérési probléma", hanem tényleg maga a valóság bizonytalan kvantumszinten.) Egy "baj" van az alagúteffektussal: a kvantumbizonytalanság hajtja, és így vagy bekövetkezik, vagy nem. Nota bene szobahőmérsékleten is van arra esély, hogy a protonok összecuppanjanak, csak ehhez tíz-az-akárhányadikon éveket kell várni. Ha viszont növeljük a hőmérsékletet, és így a protonok energiaszintjét emeljük, egyre "kiesebb" lesz a Coulomb-gát maradék magassága (vagy szélessége), és egyre valószínűbb az alagúteffektus megtörténte, egészen addig, amíg az energiaszintet a gát fölé nem emeltük, mert akkor már 100%-os valószínűséggel történik meg az összecuppanás. Na, ez utóbbi esetben szó se lehet arról a valószínűségi maszatolásról, amit az alagúteffektus jelent. (Földi fúziónál a Nap közepében érvényes hőmérsékletnél jóval nagyobbat tűztek ki célul éppen emiatt.)

A Napban lezajló magfúzió esetében az alagúteffektussal járó "baj" valójában előny: az fékezi a folyamatot, hogy ne az összes hidrogén alakuljon át egy pillanat alatt héliummá, hanem csak úgy "csordogáljon" az anyag a reakcióláncon keresztül. De persze a Napban baromi sok hidrogén van, így aztán az alagúteffektussal ezredére-milliomodára lelassított folyamat is képes annyi energiát termelni, hogy a kifelé áramló energia egyensúlyt tartson a gravitációval, és ezen a nyomáson-hőmérsékleten stabil önszabályzó fúziós reaktorként működjön a Nap. Ugyanezt bajos itt a Földön fúziós reaktorban párkilónyi üzemanyaggal megcsinálni, mivel akkor a kinyert energia még az üzemeltetésre sem elég. A földi fúzióban sokkal nagyobb hatásfokot kell elérni, mint amivel a Nap "pislákol", ezt pedig sokkal nagyobb hőmérséklet-nyomás hozhatja létre.
A Nap valójában egy törpecsillag, de hogyan magyarázod mondjuk a kék óriások működését? Az ő magjukban sokkal nagyobb lehet a hőmérséklet és a nyomás, mint a Nap magjában, vagy ott van a VY Canis Majoris, amely mellett a mi Napunk pontszerű test. Nyilvánvalóan ezeknek a gigászoknak a magjában is jelentős szerepe van az alagúteffektusnak, ahogyan fejtegetted, de ebből nem következik-e az, hogy hiábavaló a szabályozott termikus fúzióban reménykedni?
0 x

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492
Csatlakozott: 2013.05.15. 10:49

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2014.11.20. 22:19

Solaris írta:A Nap valójában egy törpecsillag, de hogyan magyarázod mondjuk a kék óriások működését? Az ő magjukban sokkal nagyobb lehet a hőmérséklet és a nyomás, mint a Nap magjában, vagy ott van a VY Canis Majoris, amely mellett a mi Napunk pontszerű test. Nyilvánvalóan ezeknek a gigászoknak a magjában is jelentős szerepe van az alagúteffektusnak, ahogyan fejtegetted, de ebből nem következik-e az, hogy hiábavaló a szabályozott termikus fúzióban reménykedni?
Az óriáscsillagoknak nagyobb a tömegük, ergo nagyobb energiakiáramlás tudja megállítani az összezuhanásukat. Az óriáscsillagokban nagyságrendekkel GYORSABB fúzióra van szükség a nagyobb energiafelszabadulásért. Szerencsére a nagyobb gravitáció miatt kialakuló nagyobb belső nyomás és hőmérséklet az atommagok jellemző energiáját is feljebb emeli, így pedig már sokkal alacsonyabb coulomb-gáton keresztül kell átalagutazniuk (sokkal gyakoribb a megtörténte), sőt sokkal több az olyan részecske is amely eleve a gátnál magasabb energiájú, annak meg alagúteffektus sem kell a fúzióhoz. Mindez azt eredményezi, hogy az óriáscsillagokban gyorsabb a hidrogén égetése, adott esetben több nagyságrenddel gyorsabban fogyasztják el fűtőanyagot.
Tehát röviden: nagyobb hőmérséklet -> nagyobb részecskeenergia -> gyakoribb alagutazás -> gyorsabb fúzió.

Az meg, hogy a csillagokban hogyan jön létre a szabályozott fúzió, nem sokat segít itt a Földön a technológia kidolgozásában. Ha ugyanazt az elvet akarnánk lemásolni, akkor egy csillagot kéne készítenünk. Annál kisebb méretben ez a megoldás nem valósítható meg.
0 x

nyemi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2014.11.20. 07:34

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: nyemi » 2014.11.21. 06:51

Rigel írta:
Az meg, hogy a csillagokban hogyan jön létre a szabályozott fúzió, nem sokat segít itt a Földön a technológia kidolgozásában. Ha ugyanazt az elvet akarnánk lemásolni, akkor egy csillagot kéne készítenünk. Annál kisebb méretben ez a megoldás nem valósítható meg.
Úgy veszem ki a szavaidból hogy te az alagút effektust egy olyan dolognak veszed mintha annak véletlenen alapulna a működése.
De ez nem igaz . Mert egy sima fogyasztó konnektorba csatlakoztatásakor , különféle félvezetők használatakor, ezt az effektust alkalmazzuk , csak "nem tudunk" róla. Vannak feltételei amiket be kell tartani és akkor létre fog jönni, akár szoba hőmérsékleten is.
Ez a baj az emberrel, azt hiszi, hogy ő okosabb a természetnél. :facepalm:
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2014.11.21. 08:08

nyemi írta:Úgy veszem ki a szavaidból hogy te az alagút effektust egy olyan dolognak veszed mintha annak véletlenen alapulna a működése.
De ez nem igaz . Mert egy sima fogyasztó konnektorba csatlakoztatásakor , különféle félvezetők használatakor, ezt az effektust alkalmazzuk , csak "nem tudunk" róla.
Aha, tehát a lottóhúzás sem véletlenszerű, hiszen minden héten egyszer megtörténik - bárki által tökéletesen előrejelezhető jelenség :D
0 x

LegendJun
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2012.07.05. 20:03

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: LegendJun » 2014.11.21. 12:10

Mimi jól világít rá a hibára.
Azt tudjuk, hogy ez az alagúteffektus a nagy-nagy eseményszám miatt bizonyos időközönként (véletlen ide vagy oda/a véletlen rossz magyar fogalmát átugorva) bekövetkezik, azonban az nem nagy kunszt, ha tudjuk hogy létrejön. Ha viszont kelteni akarom, minden részletnek az utolsó magszálig a helyére kell kerüljön.
Ez pont olyan mint az ötöslottóhúzás. Mindenki tudja hogy az esemény bekövetkezik, és azt is hogy öt szám kihúzásra kerül. Megmondani konkrétan melyik öt szám kerül kihúzásra tisztes körülmények között, az az igazi kérdés.
0 x

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492
Csatlakozott: 2013.05.15. 10:49

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2014.11.21. 14:20

nyemi írta:Úgy veszem ki a szavaidból hogy te az alagút effektust egy olyan dolognak veszed mintha annak véletlenen alapulna a működése.
Hát pedig kőkeményen azon alapul. Mint kivétel nélkül minden a kvantumfizikában.
Nevesen a Heisenberg-féle határozatlansági reláción, akár az energia-idő komplementer párra, akár a hely-impulzus komplementer párra vezetjük vissza. Első esetben a részecske energiája nem fix végtelentizedesig meghatározott érték, hanem ingadozik, és adott VALÓSZÍNŰSÉGGEL a semmiből "kölcsönvehet" annyi plusz energiát is, ami a potenciálgát (esetünkben Coulomb-gát) fölé emeli, és így az adott VALÓSZÍNŰSÉGGEL átjut a gát túloldalára. A második esetben a részecske helye és impulzusa az, amit figyelembe veszünk, és ezek bizonytalansága arra vezet, hogy a részecske adott VALÓSZÍNŰSÉGGEL a gát túloldalán is van, és amikor a hullámfüggvénye fejlődése a kimenetelek realizálódásához eljut, az adott VALÓSZÍNŰSÉGGEL konkrétan is átjutott, átalagutazott a potenciálgáton.
nyemi írta:De ez nem igaz . Mert egy sima fogyasztó konnektorba csatlakoztatásakor , különféle félvezetők használatakor, ezt az effektust alkalmazzuk , csak "nem tudunk" róla. Vannak feltételei amiket be kell tartani és akkor létre fog jönni, akár szoba hőmérsékleten is.
Nem mindegy, hogy mekkora a potenciálgát, és hogy mennyi részecske próbálja az átjutást. Más a potenciálgát magassága, amikor két pozitív töltésű részecskét kell olyan közelségbe paszírozni, hogy működésbe lépjen az erős kölcsönhatás, és más, amikor szimpla elektront kell egy kicsike kis résen átalagutaztatni az alagút-mikroszkópban.
nyemi írta:Ez a baj az emberrel, azt hiszi, hogy ő okosabb a természetnél. :facepalm:
Egyetértünk.
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2014.11.21. 15:11

Ez a baj az emberrel, azt hiszi, hogy ő okosabb a természetnél.
Az a baj az emberrel, hogy ilyen ostobaságokat mond. Hogyan lehetne bárki okosabb a természetnél? A természet nem okos! Ennek az összehasonlításnak nincs értelme. Talán a vízesés gondolkozik? Az őszi lomb mikor töltött ki IQ tesztet? Noooormális?... :facepalm:
0 x

ennyi
Hozzászólások: 3849
Csatlakozott: 2011.02.01. 00:01

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: ennyi » 2014.11.21. 17:31

Rigel írta:és amikor a hullámfüggvénye fejlődése a kimenetelek realizálódásához eljut
Hm. A hullamfuggveny egy letezo dolog, vagy csak a reszecske allapotanak (helyenek, sebessegenek stb) a leirasahoz hasznalt absztrakcio?
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2014.11.21. 17:34

A hullámfüggvény nem anyagi létező. Nincsenek lemérhetetlen, komplex mennyiségek a természetben :). Az csak egy modell, nagyon jó modell.
0 x

Morcos
Hozzászólások: 1594
Csatlakozott: 2012.08.19. 14:02

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Morcos » 2014.11.21. 17:48

és adott VALÓSZÍNŰSÉGGEL a semmiből "kölcsönvehet" annyi plusz energiát is
Szeretem rigel megfogalmazásait, ez is olyan mint a töküres tér :mrgreen:

Megalol...
0 x

nyemi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2014.11.20. 07:34

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: nyemi » 2014.11.22. 09:32

Rigel írta: Hát pedig kőkeményen azon alapul. Mint kivétel nélkül minden a kvantumfizikában.
Akkor a kvantum fizikában minden a véletlenen alapul, lehet a nukleáris fúzió egy megoldhatatlan dolog .
Én azért hiszem, hogy ez nincs így. Most térjünk át a gyakorlati részhez , és minthogy ez hideg fúziós topik, most tekintsünk el a magas hőtől és tekintsük át azokat a kölcsönhatásokat amik segítenék ennek a fajta reakciónak a létrejöttét.
Szóval előbb említettem a atommag mágneses momentumát (Spin) mint Coulomb gát kiiktatására felhasználható effektus.
A kérdésem, hogy felgerjeszthető az atommag mágneses dipólus momentuma olyan szintre, hogy ez a mágnesesség legyőzze a Coulomb taszítást? Avagy a két részvevőből "mágnest" csinálva létrejöhet köztük olyan erő ami akár "hidegen" is reakcióhoz vezet?
Másik probléma ami foglalkoztat az üzem anyag problémája ami mint tudjuk mostani fejlesztéseknél D-T fúziót tűzte ki célul.
Ennek okára például nagyon kíváncsi lennék, hogy miért is mert még véletlenül se találkozunk evvel a természetben(csillagokban)?

Az én véleményem és olvasmányaim alapján inkább a Lítium -proton üzemanyagú fúziót javasolnám.
Fő okaim : A napunkba kevés van szóval feltehetőleg alacsony hőfokon elég nagy a hatáskeresztmetszete.
Aneutronic fúzió ami nem termel neutronokat , szóval nagyon biztonságos és egyben reaktor kímélő reakció.
Nagy az energia hozama , 1 kg Lítium7 + proton=17.2 MeV ( 204 TJ/kg ≈ 56 GWh/kg)
Nem kell hozzá izotópot gyártani .
A lítiumból, relatíve elég sok található a földön.
Ez ügyekben a várnám a válaszokat és kérem csak azok válaszoljanak akit érdekel a dolog :).
Köszönöm.
0 x

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492
Csatlakozott: 2013.05.15. 10:49

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2014.11.22. 11:35

nyemi írta:Akkor a kvantum fizikában minden a véletlenen alapul, lehet a nukleáris fúzió egy megoldhatatlan dolog .
Már miért lenne az????
Csupáncsak elegendően sok reakciólehetőséget kell összehozni, hogy abból statisztikailag a X valószínűségnek megfelelő mennyiségű be is következzen.
Ismét csak a lottósorsolás: az egyszem szelvényeddel gyakorlatilag semmi esélyed az ötöstalálatra, mégis évente azért megesik 2-3 öttalálatos a lottón, azaz az öttalálatos "biztos esemény", amikor nem egy szelvényt hanem az összes megvásárolt többmillió szelvényt vesszük alapul.
nyemi írta:Szóval előbb említettem a atommag mágneses momentumát (Spin) mint Coulomb gát kiiktatására felhasználható effektus.
A kérdésem, hogy felgerjeszthető az atommag mágneses dipólus momentuma olyan szintre, hogy ez a mágnesesség legyőzze a Coulomb taszítást?
Nem. A mágneses és az elektromos tér ugyanis tökéletesen eltér egymástól. Például a mágneses tér nem VONZ vagy TASZÍT, ahogy a köztudatban sokan az állandómágnesek példájából hiszik, hanem A KÖRÁRAMOKRA FORGATÓNYOMATÉKKAL HAT. Nem fogsz tudni olyan mágneses teret létrehozni egy gyakorlatilag pontszerű atommagon, ami a mozgó töltéseket saját maga felé vonzaná. A töltéseket csupán eltéríti a pályájukról, mivel a sebességvektor és a térerővektor által kifeszített síkra éppen merőleges erőhatással lép fel a mágneses tér.
0 x

nyemi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2014.11.20. 07:34

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: nyemi » 2014.11.22. 14:49

Rigel írta: Nem. A mágneses és az elektromos tér ugyanis tökéletesen eltér egymástól. Például a mágneses tér nem VONZ vagy TASZÍT, ahogy a köztudatban sokan az állandómágnesek példájából hiszik, hanem A KÖRÁRAMOKRA FORGATÓNYOMATÉKKAL HAT. Nem fogsz tudni olyan mágneses teret létrehozni egy gyakorlatilag pontszerű atommagon, ami a mozgó töltéseket saját maga felé vonzaná. A töltéseket csupán eltéríti a pályájukról, mivel a sebességvektor és a térerővektor által kifeszített síkra éppen merőleges erőhatással lép fel a mágneses tér.
Akkor nézzük meg ezt a videót: http://fizipedia.bme.hu/index.php/M%C3% ... ektrolitra
Szeretem az elektrolízises kísérleteket mert a folyadékban lejátszódó folyamatok elégé hasonlítanak a plazmában történtekhez. A véleményem szerint , de javítsatok ki ha rosszul gondolom.
Mint látható a videóban egy koaxiális elektróda elrendezés van kialakítva (például legyen ez az X irány) erre merőlegesen egy mágneses tér (ami legyen Z irány). Ion áramlás megindítva az elektrolitban egy forgató nyomaték fog keltődni, úgy ahogy írtad is.
Ez rendbe is van , de képzeljünk el egy tekercset (Y) irányon amiben rádió frekvenciás gerjesztést (Larmor) adunk a folyadékba található ionoknak. Ez a frekvencia a két atommagnak a Larmor frekvenciája lenne, egymásba modulálva. Például a Lítiumnál és a protonnál ez ~ 42MHz(H)--16MHz(Li) frekvencia lenne egymásba modulálva.
Kérdésem mi fog történni ekkor, talán fúzió is bekövetkezne?
Íme egy videó ahol az elektrolízist okozó feszültség modulálva próbálják létrehozni a fúziót.
Én ezt tovább gondolva próbálkoznék plusz rádió frekvenciával. ;)
Kicsit azért itt is el kéne gondolkozni, mit keres ott Li ion. Nem inkább a ezeket az ionokkal kéne reakcióba lépni a deutériumnak.
Videó:http://youtu.be/f6d2q-YxVvk
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2014.11.22. 15:47

Rigel írta:A mágneses és az elektromos tér ugyanis tökéletesen eltér egymástól. Például a mágneses tér nem VONZ vagy TASZÍT, ahogy a köztudatban sokan az állandómágnesek példájából hiszik, hanem A KÖRÁRAMOKRA FORGATÓNYOMATÉKKAL HAT. Nem fogsz tudni olyan mágneses teret létrehozni egy gyakorlatilag pontszerű atommagon, ami a mozgó töltéseket saját maga felé vonzaná. A töltéseket csupán eltéríti a pályájukról, mivel a sebességvektor és a térerővektor által kifeszített síkra éppen merőleges erőhatással lép fel a mágneses tér.
Két mágneses dipól talán nem vonzza vagy taszítja egymást? Dehogynem.
Na ugye.
0 x

Avatar
Solaris
Hozzászólások: 3584
Csatlakozott: 2012.07.25. 17:32

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Solaris » 2014.11.23. 11:18

Szerintem a "hidegfúzió" mindenképpen megtévesztő kijelentés. Miért? Azért, mert ha sikerülne is szobahőmérsékleten elindítani és hatékony lenne az energiatermelés, a rendszer hőmérséklete jelentősen megnövekedne. Nem számoltam utána, csak becslést adok, s eszerint nem tartom kizártnaka a több millió kelvines üzemi hőmérsékletet sem.
0 x

LegendJun
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2012.07.05. 20:03

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: LegendJun » 2014.11.23. 17:16

Ebben nem lennék biztos, de talán az mégsem lenne probléma. Ha teszem azt barkácsolnak egy olyan strapabíró tűz-, és hőálló szerkezeti anyagot, amin belül a rendszer nem haladná meg a 100 Kép hőmérsekletnövekedést, akkor a moderátorközeg talán el tudna annyi entrópiát szipkázni, hogy dinamikusan szinten tartsa a távozó hőmennyiséget.
0 x

Avatar
Solaris
Hozzászólások: 3584
Csatlakozott: 2012.07.25. 17:32

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Solaris » 2014.11.23. 17:24

Ismét csak a lottósorsolás: az egyszem szelvényeddel gyakorlatilag semmi esélyed az ötöstalálatra, mégis évente azért megesik 2-3 öttalálatos a lottón, azaz az öttalálatos "biztos esemény", amikor nem egy szelvényt hanem az összes megvásárolt többmillió szelvényt vesszük alapul.
Kissé pongyola vagy Rigel. Az a biztos esemény, ami a kísérlet során biztosan bekövetkezik, vagyis a valószínűsége éppen 1, azaz a biztos esemény azonos magával az eseménytérrel. A klasszikus magyar ötöslottón összesen 43949268 különböző kombináció játszható meg. Csak akkor mondhatod, hogy bizonyosan lesz öttalálatos szelvény, ha meggyőződtél arról, hogy mind 43949268 lehetséges különböző kombináció játékba érkezett az adott héten. Ilyen még nem volt a magyar lottó történetében, ugyanis a Szerencsejáték RT. szerint átlagosan 3,5 millió szelvény érkezik játékba, ami csúcsnyereménynél elérte, vagy megközelítette a 6 milliót. Summa summarum; összesen egyetlenegy játékba küldött szelvénnyel ugyanúgy elérhető a telitalálat, mint ahogy 100 millió beküldött szelvénynél sem veheted biztosra a telitalálatot.
0 x

Avatar
Solaris
Hozzászólások: 3584
Csatlakozott: 2012.07.25. 17:32

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Solaris » 2014.11.23. 17:44

LegendJun írta:Ebben nem lennék biztos, de talán az mégsem lenne probléma. Ha teszem azt barkácsolnak egy olyan strapabíró tűz-, és hőálló szerkezeti anyagot, amin belül a rendszer nem haladná meg a 100 Kép hőmérsekletnövekedést, akkor a moderátorközeg talán el tudna annyi entrópiát szipkázni, hogy dinamikusan szinten tartsa a távozó hőmennyiséget.
Ennél már egyszerűbb volna egy jókora gömb alakú üreg építése a föld alatt. Az üreg falát ki lehetne bélelni hő és nyomásálló, jó hővezető anyaggal. Mögötte hőcserélőt és hőtartályt kialakítani. Az gömb közepében pedig szabályos időközönként felrobbantani egy termonukleáris fúziós atombombát. Utóbbi technológia már elég szépen kidolgozott gyilkolás céljából, úgyhogy kis csiszolás után alkalmas lehetne fúziós erőmű működtetésére is. Kisebb gömbökben a hagyományos atomtöltetek is dolgozhatnának, mert azokból már tüzérségi lőszer méretet is sikerült elérni, mi több, elvileg kézigránát méretben is készíthető. Kérdés persze a költség és az összhatásfok, melyeknek nem számoltam utána. Az ötletnek az ad alapot, hogy hasonló erőmű tervek léteznek, kísérleti erőmű is épült, csak éppen lézerrel szeretnék a fúziót beindítani atombomba helyett.
0 x

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492
Csatlakozott: 2013.05.15. 10:49

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2014.11.23. 17:57

Solaris írta:Kissé pongyola vagy Rigel.
Tudod mit? Sz@rok bele. A dolog nagyjából érthető volt.
Amúgy pedig a szövegösszefüggésből nyilvánvalónak kéne lennie, hogy nem egy húzásról, hanem sokhetes folyamat gyakorlati eredményéről beszéltem. És ilyen szempontból a dolog világos: ha egész életedben egyetlen egyszer egy héten lottóztál, akkor az esélyed az öttalálatosra X≈0, míg ha évtizedeken keresztül te küldöd be a heti többszázezer szelvényt, akkor az esélyed X≈1. A lényeg: a véletlen és a valószínűség legyőzhető, csak megfelelő nagy számban kell próbálkozni. A fúzió esetén is.
0 x

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492
Csatlakozott: 2013.05.15. 10:49

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2014.11.23. 18:06

Solaris írta:Szerintem a "hidegfúzió" mindenképpen megtévesztő kijelentés.
Egyetértünk.
Azonban azért megtévesztő, mert a fúzióhoz le kell csupaszítani az atommagokat! Azaz ha nem plazmaállapotból indul ki a dolog, akkor már azon megbukik, hogy a szobahőmérsékleten az icipici atommagok hajlamosak hatalmas elektronfelhőkbe burkolózni (ez a legalacsonyabb energiaszintű állapot!), és az elektronburkok hajlamosak mindenféle fúziót akadályozó dolgot csinálni. Például a Pauli féle kizárási elvből következőleg a magra "ráragasztott" elektronfelhők vajmi kevéssé hajlandóak ugyanabba a térfogatba összfésülődni. Nem véletlenül van az atomoknak átmérője! Ha viszont leszaggatjuk a magról az összes elektront, akkor már hatalmas energiamennyiséget közöltünk vele, ami miatt a "szobahőmérséklet" szóba se jöhet.
0 x

LegendJun
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2012.07.05. 20:03

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: LegendJun » 2014.11.23. 22:03

Solaris írta: Csak akkor mondhatod, hogy bizonyosan lesz öttalálatos szelvény, ha meggyőződtél arról, hogy mind 43949268 lehetséges különböző kombináció játékba érkezett az adott héten. Ilyen még nem volt a magyar lottó történetében, ugyanis a Szerencsejáték RT. szerint átlagosan 3,5 millió szelvény érkezik játékba..

Ez féligazság. Ha minden hét tiszta hét, tiszta lapról indul, akkor is alig 0,008% (~0) az esélye, hogy valaki nyerjen.
Mégis azért sok lottónyertest ismert meg a világ, pedig tuti, h nem 440 millió többszörösének megfelelő szelvény került beadásra eddig az ötöslottó első perctől íródó történetében, és fogalmazok durvábban, még a 100 milliót sem hiszem el.
Ha jobban megfigyeljük két éven belül szinte biztosra vehető, hogy lesz egy nyertes, pedig ha azt a csontlogikát követjük, amit itt vázolsz, h minden hét tiszta hét, és minden szelvény ugyanolyan esélytelen, mint előző héten, akkor valójában szinte sosem szabadna nyertesnek lennie.
Erről beszéltem tegnap, amikor a véletlen magyar nyelvű félreérthetőségét felvetettem. Az alagúteffekt pontosan ilyen eseménynek térképezhető. Ha konvergáltatom a végtelenbe az eseményszámot, bár valóban véletlenül fog legalább egyszer bekövetkezni az esemény, mégis biztosan végbemegy.
Végtelen nagy számú eseményszám, eseménysorozat, eseménysor mellett a rendkívül kis valószínűségek "addíciódnak". Tehát bár az az egy, amelyiknél bekövetkezik az alagúteffekt pont annyira valószínűtlenül várta a bekövetkeztét, mint az előtte levők, mégis az előtte végző sok-sok sikertelen esemény az ő sikerét növelik.
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2014.11.23. 23:40

LegendJun írta:Mégis azért sok lottónyertest ismert meg a világ, pedig tuti, h nem 440 millió
Elnézted a számot egy nullával. 44 millió a lehetséges számkombinációk száma, nem 440 millió.
0 x

LegendJun
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2012.07.05. 20:03

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: LegendJun » 2014.11.24. 00:03

Valóban, erre a formulára gondoltam, csak elnyomtam.

Kép

De talán akkor sem tévednék, ha úgy írtam volna

"Mégis azért sok lottónyertest ismert meg a világ, pedig tuti, h nem 44 millió többszörösének megfelelő szelvény került beadásra nyertes szelvényenként eddig az ötöslottó első perctől íródó történetében, sőt, még a 10 milliót sem hiszem el."
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2014.11.24. 00:22

LegendJun írta:
De talán akkor sem tévednék, ha úgy írtam volna

"Mégis azért sok lottónyertest ismert meg a világ, pedig tuti, h nem 44 millió többszörösének megfelelő szelvény került beadásra nyertes szelvényenként eddig az ötöslottó első perctől íródó történetében, sőt, még a 10 milliót sem hiszem el."
Heti 3,5 millió szelvény mellett 12 hét alatt megvan a 44 millió.
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2014.11.24. 08:43

Szerintem a "hidegfúzió" mindenképpen megtévesztő kijelentés.
Mint a tűzcsap, a gázcső, és a mentőautó is, ugye? Magyar nyelv, mond ez valamit? Az összetett szavak jelentése teljesen eltérhet az elemeinek jelentésétől. A hidegfúziótól számonkérni, hogy az egész folyamat alatt télikabátban kelljen üllni, pont annyira butaság, minthogy egy fehér autótól elvárni, hogy megmentsen.
0 x

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492
Csatlakozott: 2013.05.15. 10:49

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2014.11.24. 11:38

mimindannyian írta:A hidegfúziótól számonkérni, hogy az egész folyamat alatt télikabátban kelljen üllni, pont annyira butaság, minthogy egy fehér autótól elvárni, hogy megmentsen.
Hidegfúzió = nem kell különösebben sok energiát előre belefeccölni, hogy az energiafelszabadulás megtörténjen, úgymond "szobahőmérsékleten" is valami csuda folytán fuzionálnak az atommagok minden szóbajöhető gátló körülmény ellenére.

És igen, annyi ilyen gátló tényező van a magok Coulomb taszításától kezdve az erős kölcsönhatás icipici hatótávolságán keresztül az elektronburkok beleszólásáig a dologba, hogy a "hidegfúzió" maga egy kis csuda lenne. Valószínűleg a valóság elég jól el van rendezve, hogy az atommagok csak nagyon-nagyon nehezen csússzanak le a vasig a kötési energia lejtőjén, máskülönben évmilliárdokkal ezelőtt elfogyott volna minden könnyű elem, és egy sötét és hideg univerzumban nemléteznénk most. Akik a hidegfúzióban reménykednek, azok nagyjából olyan fantaszták, mint az antigravitáció kutatói: abban hisznek hogy az Univerzum ötletgazdája elrejtett valahol egy kiskaput ebben, az ellentmondás-mentesség miatt szükségszerűen a mi valóságunk fizikájának megfelelő rendszerben.
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2014.11.24. 14:32

Ez az érvelésed rettentő fals hangzású. Egyrészt piszkosul antropomorf okoskodás, bár nem tudom, ironikusnak szántad-e, vagy csak a "jobban érthetőség" kedvéért írtál olyanokat, mint "Valószínűleg a valóság elég jól el van rendezve", vagy "Univerzum ötletgazdája elrejtett valahol egy kiskaput ", de nagyon öngól ízű.

Másrészt az, hogy csodavárónak látod a hidegfúzión agyalókat, abszolút semmi bizonyíték az ellen, hogy ezen témában eredményt lehet elérni. Minden találmány a felfedezése előtt egy trükkös kiskapunak hat. A gondolatmeneteddel élve "hogyan úszhat vas a vízen? Bolond, aki ilyenen agyal, már az egész szárazföld elúszott volna a tengereken a világ végéig!"
0 x

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492
Csatlakozott: 2013.05.15. 10:49

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2014.11.24. 14:53

mimindannyian írta:Ez az érvelésed rettentő fals hangzású.
Neked.
mimindannyian írta:Egyrészt piszkosul antropomorf okoskodás,
Nem az.
mimindannyian írta:bár nem tudom, ironikusnak szántad-e, vagy csak a "jobban érthetőség" kedvéért írtál olyanokat,
Bingó!
mimindannyian írta:Másrészt az, hogy csodavárónak látod a hidegfúzión agyalókat, abszolút semmi bizonyíték az ellen, hogy ezen témában eredményt lehet elérni.
Személyes álláspontom: a hidegfúzióban úgy ahogy megadtam a saját "definíciómat", lehetetlen eredményt elérni. Ha volnának ilyen kiskapuk, akkor mondjuk teljesen másként alakult volna az univerzum első 380 000 éve (plazma korszak!) amikor az atommagok pőrén szaladgáltak mindenfelé. Teljesen más lenne itt és most ma az univerzum elemösszetétele.
0 x

nyemi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2014.11.20. 07:34

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: nyemi » 2014.11.24. 16:03

Rigel írta: Személyes álláspontom: a hidegfúzióban úgy ahogy megadtam a saját "definíciómat", lehetetlen eredményt elérni.
Még egy linket megpróbálok .
Egy kis összefoglaló :http://www.fajltube.com/biologia/fizika ... B85111.php
Hátha meggyőzlek vele. ;)
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2014.11.24. 16:20

Ez az érvelésed rettentő fals hangzású.
Neked.
Az okát leírtam. Ha más következtetést vonszot le ugyanazon tényekből, akkor mutass rá, hol tévedek. A dogmatikus kijelentésekkel kár erőlködni.
Rigel írta:Személyes álláspontom: a hidegfúzióban úgy ahogy megadtam a saját "definíciómat", lehetetlen eredményt elérni. Ha volnának ilyen kiskapuk, akkor mondjuk teljesen másként alakult volna az univerzum első 380 000 éve (plazma korszak!) amikor az atommagok pőrén szaladgáltak mindenfelé. Teljesen más lenne itt és most ma az univerzum elemösszetétele.
Lehet, hogy a hidegfúzió csak álom marad, de az okoskodásod hibás. A plazma korszak nem az összes lehetséges energiatermelési módot "próbálta ki". Nem voltak szélerőművek, de még napcellák sem. Akkor miként létezhetnek ma ezek a "kiskapuk"???
A te okoskodásod körkörös: fúzió csak nagy hőmérsékletek esetén lehetséges, az így elképzelhető összes kísérlet pedig már lezajlott az univerzum gyerekkorában, így ma hiába próbálkoznak vele, a hidegben nem lesz melegfúzió. Nyilván, ha akarod, hasonlóan okosan amellett is tudsz érvelni, hogy a maghasadással sem érdemes próbálkozni, nincsenek kiskapuk.
0 x

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492
Csatlakozott: 2013.05.15. 10:49

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2014.11.24. 16:35

nyemi írta:Egy kis összefoglaló :http://www.fajltube.com/biologia/fizika ... B85111.php
A hidegfúzió története dióhéjban: nem ismerünk olyan fizikai folyamatot, ami lehetővé tenné, és ezidáig egyik bejelentett pozitív kísérletet sem sikerült független kutatócsoportnak megismételnie.

Egyébként nem engem kell meggyőznöd, hanem a tudományos közösséget. Az én álláspontom világos: amíg nincs mögötte fizikai magyarázat, és a mérési eredmények nem reprodukálhatóak, addig a hidegfúziós kutatók a közönséges sufnizsenik (akik az ilyen fórumokon ingyenenergia-gépekkel büszkélkednek) kicsit tanultabb változatai.
0 x

nyemi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2014.11.20. 07:34

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: nyemi » 2014.11.24. 17:24

Rigel írta:
nyemi írta:Egy kis összefoglaló :http://www.fajltube.com/biologia/fizika ... B85111.php
A hidegfúzió története dióhéjban: nem ismerünk olyan fizikai folyamatot, ami lehetővé tenné, és ezidáig egyik bejelentett pozitív kísérletet sem sikerült független kutatócsoportnak megismételnie.

Egyébként nem engem kell meggyőznöd, hanem a tudományos közösséget. Az én álláspontom világos: amíg nincs mögötte fizikai magyarázat, és a mérési eredmények nem reprodukálhatóak, addig a hidegfúziós kutatók a közönséges sufnizsenik (akik az ilyen fórumokon ingyenenergia-gépekkel büszkélkednek) kicsit tanultabb változatai.
Bocs de ezt az idézet nincs benne. :twisted:
Ez durva volt tőled :facepalm:
0 x

nyemi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2014.11.20. 07:34

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: nyemi » 2014.11.24. 18:25

0 x

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492
Csatlakozott: 2013.05.15. 10:49

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2014.11.24. 18:49

nyemi írta:Bocs de ezt az idézet nincs benne. :twisted:
Ez durva volt tőled :facepalm:
Az nem idézet volt, hanem összefoglaltam a hidegfúzió történetét valóban röviden.
De tudom még rövidebben is! Fizikai alapok=nulla, reprodukált eredmények=nulla.
Na, EZ a hidegfúzió története! És kísértetiesen hasonlít a kertvégi sufnikban összetákolt ingyenenergia meg antigravitációs gépek történetére.
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Re: ECAT hidegfúzió

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2014.11.24. 19:26

nyemi írta: Egy kis összefoglaló :http://www.fajltube.com/biologia/fizika ... B85111.php
Hátha meggyőzlek vele. ;)
Ez az iromány írja:
A hidegfúzió történetéhez tartozik még egy különös eset, a televí­zió feltalálójának, Farnswort-nak (akinek a nevét már említettük) a története. Miután feltalálta az elektronikus televíziót és évekig küz­dött ennek megvalósításáért, részben technikailag, részben a szaba­dalom megvédéséért, a hidegfúzió kezdte el foglalkoztatni. Állítólag el is készítette ezt a készüléket, és sikeresen demonstrálta is, ám a tá­mogató cégek, miután megkapta a szükséges szabadalmakat, egymás után meghátráltak, visszavonták támogatásukat. Így az ipari gyártás­ra már nem került sor, és az egész eljárás a feledés homályába me­rült.
Ebből látszik, hogy nagyon tájékozatlan a szerző. A Farnsworth-fusor teljesen elfogadott dolog, és gyártják, forgalmazzák is neutrongenerátorként.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fusor
Bár energiatermelésre nem jó.
Ez azonban nem igazán nevezhető hidegfúziónak, mivel itt elektromos térrel gyorsítanak ionokat, és azok akkora sebességre felgyorsulnak, mintha sok millió kelvin lenne a hőmérséklet.
De egyébként olyan egyszerű a cucc, hogy sok hobbista megépítette a sufnijában, még egy 14 éves gyerek is.
0 x