Lúgosítson

CAM, HKO, táplálékkiegészítők és egyéb csodaszerek
Avatar
Tamási Jocó
Hozzászólások: 512
Csatlakozott: 2009.12.04. 20:44
Tartózkodási hely: Budapest

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Tamási Jocó » 2010.01.14. 09:54

Már elég régen lőttem ezt a gyöngyszemet, de most megosztom veletek, illetve itt is megnyitom ezt az örökzöld témát.
lugosit.jpg

Egy kellemes összefoglalás a Béka marad blogon.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
0 x

fairi
Hozzászólások: 337
Csatlakozott: 2009.12.09. 18:16
Tartózkodási hely: Budapest

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: fairi » 2010.01.14. 13:53

mily igaz,drágábban eladható így lucerna mint ha állattakarmányként..
nemsoká disznó fogja a fehérkenyeret enni,mi meg lucernát,és árpát...
0 x

Avatar
Dorka11
Hozzászólások: 775
Csatlakozott: 2009.12.09. 22:11
Tartózkodási hely: Dunakeszi

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Dorka11 » 2010.01.15. 16:14

Tamási Jocó írta:Már elég régen lőttem ezt a gyöngyszemet, de most megosztom veletek, illetve itt is megnyitom ezt az örökzöld témát.
lugosit.jpg

Egy kellemes összefoglalás a Béka marad blogon.
Hát, nem vitte túlzásba a marketinget. Hülyeséget, hülyén árul.
0 x

Popula(c)tion
Hozzászólások: 2081
Csatlakozott: 2009.12.11. 17:47

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Popula(c)tion » 2010.01.15. 16:16

És hülye, aki megeszi.
0 x

Gázkonvektor
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2010.02.08. 19:20

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Gázkonvektor » 2010.02.08. 19:41

Üdv. mindenkinek, egy videóval találkoztam a neten, melyben egy MLM-ügynök kábítja közönségét, lúgos vízzel kapcsolatban mutat be egy kísérletet. Nekem nem nagyon tetszik a dolog, de nem is értek hozzá különösebben.

Nektek meg hátha "csemege", jót röhögtök rajta, vagy nem tudom, de kíváncsi lennék a véleményekre:

http://www.viddler.com/player/d1d3a083/

Ez pedig a weboldal, ahol a video linkjét találtam:

http://www.vitalland.hu/aquarion/?alexandra
0 x

Csahos Fenevad
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2010.02.07. 16:40
Tartózkodási hely: Budapest

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Csahos Fenevad » 2010.02.08. 20:07

Sosem értettem azt hogy hogyan működik ez a lúgosítás, ha minden ami a gyomrunkba bepotyog, egyenesen a gyomorsavba csobban? Az savas... és annak is kell lennie véleményem szerint.
Aztán meg ugye a vér pH-ja meg olyan állandó-féle, legalábbis nem befolyásolható azzal, ha az ember issza azt a zöld löttyöt.
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.02.08. 20:12

Csahos Fenevad írta:Sosem értettem azt hogy hogyan működik ez a lúgosítás, ha minden ami a gyomrunkba bepotyog, egyenesen a gyomorsavba csobban? Az savas... és annak is kell lennie véleményem szerint.
Aztán meg ugye a vér pH-ja meg olyan állandó-féle, legalábbis nem befolyásolható azzal, ha az ember issza azt a zöld löttyöt.
Ne gondolkozz! ;-)

Azon tunodtem, hogy ha a filmben egy negyedik poharba hipos vizet tettek volna.... ;-)
0 x

Csahos Fenevad
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2010.02.07. 16:40
Tartózkodási hely: Budapest

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Csahos Fenevad » 2010.02.08. 20:13

Lúgosítani pedig legeredményesebben ezzel lehet.
Kép
0 x

Avatar
vegyati
Hozzászólások: 575
Csatlakozott: 2009.12.09. 18:49

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: vegyati » 2010.02.08. 20:18

Gázkonvektor írta:
Ez pedig a weboldal, ahol a video linkjét találtam:

http://www.vitalland.hu/aquarion/?alexandra
Csodálatos! Az áltudományos "alternatív természettudományok" ilyen formában való összekapcsolását (lúgosítás-antioxidáns-salaktalanítás-élővércseppanalízis) még nem láttam. A másik egészségguru is adta hozzá a nevét. Bravo.
0 x

Avatar
Dorka11
Hozzászólások: 775
Csatlakozott: 2009.12.09. 22:11
Tartózkodási hely: Dunakeszi

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Dorka11 » 2010.02.08. 20:24

Csahos Fenevad írta:Sosem értettem azt hogy hogyan működik ez a lúgosítás, ha minden ami a gyomrunkba bepotyog, egyenesen a gyomorsavba csobban? Az savas... és annak is kell lennie véleményem szerint.
Aztán meg ugye a vér pH-ja meg olyan állandó-féle, legalábbis nem befolyásolható azzal, ha az ember issza azt a zöld löttyöt.
Régebben volt a PI víz, majd az oxigénnel dúsított víz,de ezek kezdenek lecsengeni. Ki kellet találni egy nagy ellenséget az elsavasodást, mint minden betegség okozóját. A lúgok semlegesítik a savat. Persze megfelelő körítés tálalásával :mrgreen:

Jók a videók. :)
0 x

Avatar
Orcas
Hozzászólások: 1027
Csatlakozott: 2009.12.09. 21:07
Tartózkodási hely: Az Operencián túl

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Orcas » 2010.02.08. 21:55

Csahos Fenevad írta:Sosem értettem azt hogy hogyan működik ez a lúgosítás, ha minden ami a gyomrunkba bepotyog, egyenesen a gyomorsavba csobban? Az savas... és annak is kell lennie véleményem szerint.
Aztán meg ugye a vér pH-ja meg olyan állandó-féle, legalábbis nem befolyásolható azzal, ha az ember issza azt a zöld löttyöt.
Semmi nem igaz ebbol a lugositas dologbol. Nezz vissza a regi forumra, ott megirtuk miert. Most eppen visszaneztem, es nem tudtam behozni, nem tudom miert.
0 x

Csahos Fenevad
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2010.02.07. 16:40
Tartózkodási hely: Budapest

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Csahos Fenevad » 2010.02.08. 22:38

Nem igazán szántam kérdésnek a kérdésem. Valahogy úgy kellet volna írnom, hogy soha nem értettem azt hogyan működik a "lúgosítás" a lúgosítók logikája szerint merthogy a gyomor savas.... stb.
Ez itt a quackwatch-on jó magyarázat hogy miért hülyeség. http://www.quackwatch.org/01QuackeryRel ... oral2.html
Én is erre referálok ha szóba jön, megjegyzem teljesen eredménytelenül, mert ez is amolyan "hit kérdése" a legtöbb lúgosítónál.
0 x

Gázkonvektor
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2010.02.08. 19:20

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Gázkonvektor » 2010.02.09. 09:17

Csahos Fenevad írta:Nem igazán szántam kérdésnek a kérdésem. Valahogy úgy kellet volna írnom, hogy soha nem értettem azt hogyan működik a "lúgosítás" a lúgosítók logikája szerint merthogy a gyomor savas.... stb.
Ez itt a quackwatch-on jó magyarázat hogy miért hülyeség. http://www.quackwatch.org/01QuackeryRel ... oral2.html
Én is erre referálok ha szóba jön, megjegyzem teljesen eredménytelenül, mert ez is amolyan "hit kérdése" a legtöbb lúgosítónál.
És az nem lehet, hogy elbeszélnek egymás mellett a lúgosítók és a szkeptikusok? Mert a szkeptikusok folyton azt hajtogatják, hogy a vér-pH stabil, szabályzott. De ezt ki kérdezte?

Ha én például azt mondom, hogy folyton kólát iszom, húst hússal eszem, emiatt már attól tartok, elsavasodik a szervezetem, ezt esetleg csak az egyszerűség kedvéért mondom így, röviden. Ám ezalatt nem azt értem konkrétan, hogy savasodik a vérem.

Hanem tegyük fel, attól tartok, a huzamosabb savterhelés miatt egyre jobban csökken a szervezetem puffertartaléka, egyre fogy a kalcium a csontokból, elromlanak a fogaim stb. Ez pedig a cikkben is konkrétan le van írva, ha jól értelmezem.

Nem elképzelhető, hogy a lúgosító csodaszerek, ennek a káros folyamatnak a megfordítását segíthetik elő többé-kevésbé, és nem kellene folyton azzal visszavágni (kvázi mellébeszélni), hogy a vért nem is lehet lúgosítani, ugyanis nem erről volt szó, és pont ezt a kutya sem kérdezte, ahogy mondani szokás?
0 x

Sanya
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009.12.09. 20:22
Tartózkodási hely: Budapest

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Sanya » 2010.02.09. 14:04

És az nem lehet, hogy elbeszélnek egymás mellett a lúgosítók és a szkeptikusok?
Nem lehet. Nincsenek lugosítók, csak csalók és áldozataik, és nincsenek szkeptikusok, csak olyananok akik értenek a kórélettanhoz és hallottak már a homeosztázisról.
Ha én például azt mondom, hogy folyton kólát iszom, húst hússal eszem, emiatt már attól tartok, elsavasodik a szervezetem...
...attól tartok, a huzamosabb savterhelés miatt egyre jobban csökken a szervezetem puffertartaléka, egyre fogy a kalcium a csontokból, elromlanak a fogaim stb.
...akkor egyszerűen butaságot beszélsz :lol:
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.02.09. 14:17

Gázkonvektor írta:És az nem lehet, hogy elbeszélnek egymás mellett a lúgosítók és a szkeptikusok? Mert a szkeptikusok folyton azt hajtogatják, hogy a vér-pH stabil, szabályzott. De ezt ki kérdezte?
Asszongyak, hogy savasodik a szervezet. Erre valasz: a szervezet pH-ja nagyon allano, precizen szabalyozott.
Ha én például azt mondom, hogy folyton kólát iszom, húst hússal eszem, emiatt már attól tartok, elsavasodik a szervezetem,
Konkretan mi az ami savasodik szerinted?
ezt esetleg csak az egyszerűség kedvéért mondom így, röviden. Ám ezalatt nem azt értem konkrétan, hogy savasodik a vérem.
Hanem mid savasodik?
Hanem tegyük fel, attól tartok, a huzamosabb savterhelés miatt egyre jobban csökken a szervezetem puffertartaléka, egyre fogy a kalcium a csontokból, elromlanak a fogaim stb. Ez pedig a cikkben is konkrétan le van írva, ha jól értelmezem.
Tehat amikor savasodsz, akkor nem is savasodsz? A pH ertek nem valtozik semerre? Akkor miert nevezed savasodasnak, es miert lugositani akarsz? Miert nem kalciumhianytol felsz, es kalciumot akarsz potolni?

Tudod, mi a legfomtosabb puffer a szervezetben? NaHCO3
Nem elképzelhető, hogy a lúgosító csodaszerek, ennek a káros folyamatnak a megfordítását segíthetik elő többé-kevésbé,

Nem. A citromsav, amit lugosito hatasu elelmiszernek neveznek nem tartalmas kalciumot, es nem pufferol.
és nem kellene folyton azzal visszavágni (kvázi mellébeszélni), hogy a vért nem is lehet lúgosítani, ugyanis nem erről volt szó, és pont ezt a kutya sem kérdezte, ahogy mondani szokás?
Tessek megmondani keremszepen, mi az ami savanyodik es amit lugositani kell/lehet? Orulok, hogy egyetertunk, hogy nem a vert.
0 x

Gázkonvektor
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2010.02.08. 19:20

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Gázkonvektor » 2010.02.09. 17:29

Sanya írta:...akkor egyszerűen butaságot beszélsz :lol:
Akkor szerinted a Csahos Fenevad által ajánlott cikkben butaságot írnak, ott olvastam:
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRel ... oral2.html

When you take in more protein than your body needs, your body cannot store it, so the excess amino acids are converted to organic acids that would acidify your blood. But your blood never becomes acidic because as soon as the proteins are converted to organic acids, calcium leaves your bones to neutralize the acid and prevent any change in pH. Because of this, many scientists think that taking in too much protein may weaken bones to cause osteoporosis.
0 x

Csahos Fenevad
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2010.02.07. 16:40
Tartózkodási hely: Budapest

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Csahos Fenevad » 2010.02.09. 17:42

Akkor szerinted a Csahos Fenevad által ajánlott cikkben butaságot írnak, ott olvastam:

Idézet:
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRel ... oral2.html

When you take in more protein than your body needs, your body cannot store it, so the excess amino acids are converted to organic acids that would acidify your blood. But your blood never becomes acidic because as soon as the proteins are converted to organic acids, calcium leaves your bones to neutralize the acid and prevent any change in pH. Because of this, many scientists think that taking in too much protein may weaken bones to cause osteoporosis.

Akkor olvasd tovább, a konklúzió itt jön:

"Taking calcium supplements or drinking alkaline water will not change the pH of your blood. If you hear someone say that your body is too acidic and you should use their product to make it more alkaline, you would be wise not to believe anything else the person tells you."
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.02.09. 17:43

Gázkonvektor írta:
Sanya írta:...akkor egyszerűen butaságot beszélsz :lol:
Akkor szerinted a Csahos Fenevad által ajánlott cikkben butaságot írnak, ott olvastam:
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRel ... oral2.html

When you take in more protein than your body needs, your body cannot store it, so the excess amino acids are converted to organic acids that would acidify your blood. But your blood never becomes acidic because as soon as the proteins are converted to organic acids, calcium leaves your bones to neutralize the acid and prevent any change in pH. Because of this, many scientists think that taking in too much protein may weaken bones to cause osteoporosis.

Biokemiabol egyes. Mifele sav lesz a feherjebol?

The body is unable to store excess protein. Protein is digested into amino acids which enter the bloodstream. Excess amino acids are converted to other usable molecules by the liver in a process called deamination. Deamination converts nitrogen from the amino acid into ammonia which is converted by the liver into urea in the urea cycle. Excretion of urea is performed by the kidneys. These organs can normally cope with any extra workload but if kidney disease occurs, a decrease in protein will often be prescribed.[15]

Many researchers think excessive intake of protein forces increased calcium excretion. If there is to be excessive intake of protein, it is thought that a regular intake of calcium would be able to stabilize, or even increase the uptake of calcium by the small intestine, which would be more beneficial in older women.[16]


Ha valami van a hatterben (nem biztos), akkor annyi, hogy kalciumot kell potolni.
0 x

Gázkonvektor
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2010.02.08. 19:20

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Gázkonvektor » 2010.02.09. 19:35

Csahos Fenevad írta: Akkor olvasd tovább, a konklúzió itt jön:

"Taking calcium supplements or drinking alkaline water will not change the pH of your blood. If you hear someone say that your body is too acidic and you should use their product to make it more alkaline, you would be wise not to believe anything else the person tells you."
Ezt nem értem, miért nem lehet végre leakadni a vér kémhatásáról, miért kell folyton erre kilyukadni, mintha a falnak beszélnék.
0 x

Gázkonvektor
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2010.02.08. 19:20

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Gázkonvektor » 2010.02.09. 19:36

vaskalapos írta:
...Konkretan mi az ami savasodik szerinted?

...Hanem mid savasodik?

...Tessek megmondani keremszepen, mi az ami savanyodik es amit lugositani kell/lehet? Orulok, hogy egyetertunk, hogy nem a vert.
Látom, mindenáron ebbe próbálsz görcsösen kapaszkodni, kvázi nem értettél egy szót sem a hozzászólásomból, pedig igyekeztem teljesen magyarul fogalmazni.

Van egy cikk, régebben találkoztam vele, az Interneten több helyen lemásolták, ellopták, magukénak tüntetik fel, ezt a primitív szokást egyébként különösen utálom. De megtaláltam az eredeti forrást is (gondolom én), csak most gyengélkedik a szerverük, inkább bemásolom ide, így jobban összeáll a két rész is.

Nem számítok nyitottságra, nyilván lefikázzátok ezt is.
http://mandala.coolfreepage.com/cmedici.html#test4

Testkontroll 4

Az emberi szervezet csakis enyhén lúgos közegben muködik tökéletesen. Most arra keresünk választ, hogy a leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek (kenyér, tej, tejtermékek, hús, tojás, zöldségek stb) miként befolyásolják szervezetünk savszintjét, és ezen keresztül egészségi állapotunkat.

A savasság és a lúgosság mértékét pH-értékben fejezzük ki. Valamely anyag pH-értékét egy 0-tól 14-ig terjedo skálán mérjük. A 0 pH-értéku anyag nagyon savas, a 14 pH-értéku nagyon lúgos. A víz pH-értéke 7, azaz semleges kémhatású. A savas jelleg tehát 0-tól 7-ig csökken, a lúgos jelleg pedig 7-tol 14-ig no.

Testünkben sokféle nedv áramlik folyamatosan: vér, epe, pankreásznedv, izületnedv, nyál, vizelet, csarnokvíz stb. Folyadék van a szervekben és a szervek körül, minden sejtünkben és a sejteken kívül. Ezek mindegyike lúgos kell legyen. Kivéve a gyomorban levoket, melyek eredendoen savasak. Íme néhány normál pH-érték:

vér 7,35-7,45

gerincvelo- folyadék 7,30-7,50

máj által termelt epe 7,10-8,50

hasnyálmirigy 8,00-8,30

gyomor 1,00-3,50

Szervezetünk helyes muködéséhez elengedhetetlen, hogy ezek az értékek egyensúlyban legyenek.

Muködése közben azonban a szervezet savat termel, méghozzá minden sejtünk, az érett vörösvértesteket kivéve. Ez a sav - a sejtlégzés mellékterméke - viszonylag gyenge, és nem jelent veszélyt a szervezetre (mármint nem befolyásolja károsan a létfontosságú lúgos közeget), ugyanis a tüdo könnyuszerrel kiválasztja (kilélegezzük).

Van azonban egy másik savforrás is, mely sokkal nagyobb megterhelést ró a szervezetre.

Akár állati, akár növényi eredetu táplálékot fogyasztunk, az elfogyaszott táplálék megemésztése után visszamarad a salak (mint ahogy egy darab fa elégetése után ottmarad a hamu). Ezt a salakot - tehát a megemésztett táplálék maradványát - természetesen minden esetben egy bizonyos pH-érték jellemzi.

Az állati fehérjébol, a tejtermékekbol, a tojásból, a gabonakészítményekbol foként savas jellegu salak képzodik. A legtöbb zöldségbol és gyümölcsbol lúgos salak keletkezik.

Ez a savas jellegu salak képezi a fent említett másik savforrást, mely ellen küzdenie kell a szervezetnek, hogy megorizhesse az enyhén lúgos kémhatást. Itt ugyanis eros savakról van szó (pl. kénsav, foszforsav), sokkal erosebbekrol, mint amit a sejtjeink termelnek. Ezektol az eros savaktól a tüdo nem képes megszabadítani bennünket, nem úgy mint a sejtanyagcsere során termelodo szénsavból keletkezo széndioxidtól. A savas salak a vese és a belek útján hagyja el szervezetünket. Elobb azonban testünknek ezt semlegesítenie kell, különben károsítaná az emésztocsatorna szöveteit.

Az emésztés során keletkezo savak semlegesítésére szervezet szerves áványi anyagokat használ: nátriumot, kálciumot, káliumot és magnéziumot. Ezeket gyümölcsökbol és zöldségekbol nyerjük, azaz, az azok megemésztése után visszamaradó lúgos salakból. A semlegesíto ásványi anyagok szükség esetén azonnal felhasználhatók, de el is raktározhatók. Közülük a nátrium a legfontosabb. Az egyetlen biztos forrás, amibol megfelelo nátriumhoz juthatunk, a zöldség- és gyümölcsfélék. A konyhasó nem megoldás! Az ugyanis szervetlen nátriumot szolgáltat. A szervezet csupán a szerves anyagokat képes feldolgozni, a szervetlenek csak további megterhelést jelentenek számára.

Az arányokban rejlik a titok nyitja. Ha több zöldséget és gyümölcsöt eszünk, mint savas salakképzo ételeket, a szervezetünk rendelkezik a normál muködéséhez szükséges hasznosítható nátriummal. Kello mennyiségu nátriumtartalék birtokában a savas salkképzo anyagokkal is könnyen elbánik.

Veres Klára

http://mandala.coolfreepage.com/cmedici.html#test5

Testkontroll - Elsavasodás

A táplálék megemésztése után visszamaradó savas jellegu salak megterheli a szervezetet, gátolja a muködését, ezért a nyers gyümölcsökbol és zöldségekbol nyert szerves ásványi anyagok - elsosorban a nátrium - segítségével semlegesíteni kell.

Felvetodik a kérdés, mi történik, ha a szükségesnél lényegesen kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, hogyan reagál szervezetünk erre a számára kedvezotlen helyzetre?

Ebben a témában Dr. M. Morter amerikai orvos idevágó kutatási eredményeire hivatkozom.

Minthogy a szervezet számára a túlélés a legfontosabb szempont, ezért számos védekezési mechanizmust dolgozott ki az ilyen helyzetekre.

Nézzük meg ezeket külön-külön.

Az epehólyag tárolja a máj által termelt epét. Ezt 7,1-8,5 közötti pH érték jellemzi. Szükség esetén az epehólyag növelheti az epe koncentrációját azáltal, hogy nátriumot, bikarbonátot és klórt von el belole. Ezek az anyagok az epehólyagból újra felszívódhatnak, és visszakerülhetnek a véráramba. Tehát a nátriumot vissza lehet szívni az epehólyagból. És a szervezet ezt meg is teszi. Ha kényszerhelyzetbe kerül, ha valaki nem eszik elég szerves nátriumban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, a szervezet az epehólyagban lévo epébol fogja azt kivonni. Ennek következtében az epe savassá válik, és besurusödik. A savas epe különbözo kellemetlenségeket okozhat, többek között nyombélfekélyt is. A besurusödés pedig egészen az epekövek kialakulásáig fokozódhat.

A szervezet semlegesíto rendszere tehát így vagy úgy, de muködik. A savakat közömbösíti. Csak az a kérdés, hogy milyen áron?

Bizonyos körülmények között, ha nincs elegendo nátrium, a szervezet más ásványi anyaghoz folyamodik. Az elso ásvány, ami helyettesítoként szóba jöhet, az a kálcium. Valahonnan szerves kálciumot kell szerezni. Ez két forrásból lehetséges: lúgos salakképzo ételekbol és a csontokból.

Köztudott, hogy a tej kálciumban gazdag. Logikusnak tunik, hogy ennélfogva kiválóan alkalmas a szervezet lúgos ásványianyag - készletének a pótlására. Sajnos azonban a pasztörizálás során a tej szerkezete megváltozik: a magas homérsékleten elbomlanak azok a fontos enzimek, amelyek a tejben lévo ásványi anyagok felszívódását kéne segítsék. Ezzel egyidoben az ásványi anyagokat összetartó kémiai kötések is megváltoznak, és a kálcium hasznavehetetlenné válik. A nyers tejre mindez persze nem érvényes. Az viszont csak akkor fogyasztható, ha tisztán tartott, egészséges állattól származik.

Egyéb fo kálciumforrásaink a levélzöldségek (különösen a kelkáposzta), az olajos magvak (toronymagasan vezet a szezámmag, majd a mák) és a hántolatlan gabonafélék.

Ha a táplálék révén nem jut a szervezet elegendo kálciumhoz, akkor onnan vonja el, ahol nagy mennyiségben és felhasználásra alkalmas formában áll a rendelkezésre: a csontokból. A csontokat a kálcium teszi keménnyé és erossé. Ha szervezet innen kénytelen a kálciumhiányt pótolni, akkor ennek következtében a csontanyag kevésbé tömörré, törékennyé válik. Ez a csontritkulás (oszteoporózis).

A köztudatban az él, hogy a csontritkulás gyakorlatilag együttjár az idos korral, különösen a nok esetében. A helyzet valójában rosszabb. Manapság ugyanis a fiatalabb korosztály soraiban is terjed ez a betegség, amin nincs mit csodálkozni, ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi évtizedekben mennyire megváltoztak a táplálkozási szokások. Jó hír viszont, hogy megfelelo életmód esetén, egészséges táplálkoyás és rendszeres testmozgás mellett a csontritkulás folyamata lelassítható, megállítható, sot visszafordítható!

A különbözo kálciumkiegészítok (kálciumtabletták) nem oldják meg a problémát, mert azok szervetlen kálciumot tartalmaznak, amit a szervezet nem tud hasznosítani.

Egy másik lehetséges módja annak, ahogy a test a túl sok savas salakképzo étel fogyasztására reagál, az ammónia "bevetése".

Magas fehérjetartalmú táplálék fogyasztása esetén, a fehérje bomlástermékét, a nitrogént, ammónia alakjában üríti ki a szervezet. Az ammónia eros lúg. Ezért, még mielott kiürítené, felhasználhatja a fehérjefölösleg savasító hatásának a közömbösítésére. Ez is egy szükségmegoldás, amihez a test csak vészhelyzethez folyamodik, amikor lúgkészlete erosen fogy, vagy már teljesen kimerült. Minderrol néhány órán belül tudomást szerzünk, mégpedig az ammóniaszagú vizelet révén, mely gyakran jár együtt hólyagirritációval és vizelés közbeni égeto érzéssel.

Mint látjuk, a szervezet nagyon leleményes, ha arról van szó, hogyan védje meg magát a káros savaktól.

Testünk mindig azt teszi, ami az életbenmaradáshoz szükséges. Minden, ami benne zajlik, tökéletes válasz egy bizonyos ingerre. Ha mostohán bánunk vele, a fennmaradás érdekében le kell mondania a természetes muködésrol. Ez esetben különbözo túlélési technikák segítségével alkalmazkodik a mindenkori körülményekhez. Ha a szervezet folyamatos alkalmazkodásra kényszerül, akkor annak egyre súlyosabb következményei lesznek, végül olyan betegségek alakulhatnak ki mint a csontritkulás, arthritisz, fekélyek, allergiák, szívinfarktus stb. Tehát ha egészségesen és sokáig akarunk élni, nekünk is együtt kell muködnünk vele. Szervezetünk akkor muködik hatékonyan, ha sok lúgos salakképzo zöldséget és gyümölcsöt, és kevés savas salakképzo, magas fehérjetartalmú ételt eszünk. A mérlegnek a zöldségek és gyümölcsök oldalára kell billennie.

Veress Klára
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.02.09. 19:46

Gázkonvektor írta:
vaskalapos írta:
...Konkretan mi az ami savasodik szerinted?

...Hanem mid savasodik?

...Tessek megmondani keremszepen, mi az ami savanyodik es amit lugositani kell/lehet? Orulok, hogy egyetertunk, hogy nem a ver.
Látom, mindenáron ebbe próbálsz görcsösen kapaszkodni, kvázi nem értettél egy szót sem a hozzászólásomból, pedig igyekeztem teljesen magyarul fogalmazni.
Megallpodunk, hogy a savasodas nem azt jelenti, hogy valami is savasodna? Nincs semmi pH valtozas. Kalcium urites van.

A savasodas kalcium uritest jelent, csak nem szabad ugy nevezni, mert az tul ertheto, nem lehet rola konyvet irni, es nem lehet ra uzletet epiteni.

A szerves/szervetlen kalcium a cikkben a kemiai ismeretek hianyanyak csimborasszoja!

Akkor beszelgessunk a kalcium anyagcsererol, es savasodas (ami nem mas, mint kalcium hiany) ellen szerves(?) kalcium tablettat es D vitamint javasoljunk.
Lugokrol tobbet ne essen szo.

OK?
0 x

fairi
Hozzászólások: 337
Csatlakozott: 2009.12.09. 18:16
Tartózkodási hely: Budapest

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: fairi » 2010.02.09. 21:13

vaskalapos írta:
Gázkonvektor írta:
vaskalapos írta:
...Konkretan mi az ami savasodik szerinted?

...Hanem mid savasodik?

...Tessek megmondani keremszepen, mi az ami savanyodik es amit lugositani kell/lehet? Orulok, hogy egyetertunk, hogy nem a ver.
Látom, mindenáron ebbe próbálsz görcsösen kapaszkodni, kvázi nem értettél egy szót sem a hozzászólásomból, pedig igyekeztem teljesen magyarul fogalmazni.
Megallpodunk, hogy a savasodas nem azt jelenti, hogy valami is savasodna? Nincs semmi pH valtozas. Kalcium urites van.

A savasodas kalcium uritest jelent, csak nem szabad ugy nevezni, mert az tul ertheto, nem lehet rola konyvet irni, es nem lehet ra uzletet epiteni.

A szerves/szervetlen kalcium a cikkben a kemiai ismeretek hianyanyak csimborasszoja!

Akkor beszelgessunk a kalcium anyagcsererol, es savasodas (ami nem mas, mint kalcium hiany) ellen szerves(?) kalcium tablettat es D vitamint javasoljunk.
Lugokrol tobbet ne essen szo.

OK?
szerves kálciumra én is kíváncsi lennék:)Látom vki nagyon hanyagolta a kémia órákat.. :mrgreen: :mrgreen:
0 x

Gázkonvektor
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2010.02.08. 19:20

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Gázkonvektor » 2010.02.09. 21:49

vaskalapos írta:
Megallpodunk, hogy a savasodas nem azt jelenti, hogy valami is savasodna? Nincs semmi pH valtozas. Kalcium urites van.

A savasodas kalcium uritest jelent, csak nem szabad ugy nevezni, mert az tul ertheto, nem lehet rola konyvet irni, es nem lehet ra uzletet epiteni.

A szerves/szervetlen kalcium a cikkben a kemiai ismeretek hianyanyak csimborasszoja!

Akkor beszelgessunk a kalcium anyagcsererol, es savasodas (ami nem mas, mint kalcium hiany) ellen szerves(?) kalcium tablettat es D vitamint javasoljunk.
Lugokrol tobbet ne essen szo.

OK?
Itt láthatóan nem csak kalciumról van szó, hanem több pufferképző anyagról, továbbá nekem a savasodás elnevezésével sincs különösebb problémám, viszont legalább rövid.

Szénatomot tartalmaz a kalciumkarbonát is, a kalciumkészítmények még szerves savakat is (citromsav, tejsav például), tehát innen kezdve nem szervetlen kalcium, mégsem jelent ideális, jól hasznosuló formulát. Hiszen akkor rövid úton megoldott lenne például a csontritkulás problémája is.

Hogy a szerző szervetlennek nevezi (és itt minden bizonnyal a kalciumkarbonátra gondol), ezt nem tartom olyan nagy "bűnnek", egy darab mészkövet elképzelve, attól függetlenül, hogy az valaha mozoghatott is, most nem ez a lényeg, szerintem ezen kár fennakadni. Szerves-szervetlen témát amúgy is szokták vitatni, erre itt is látható egy példa:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyo ... szervetlen

Igazából nehéz is bármit hozzáfűzni a fentebbi cikkhez, nekem nem szakmám, a hölgy láthatóan jobban ért hozzá, kellemes a stílusa is, pláne eddigi élettapasztalataim birtokában sem tudok neki ellentmondani. A rendszeres testmozgással kapcsolatban (tüdőszellőztetés?) is igaza van szerintem.

Ami talán érdekesebb, hogy a jó drága elektrolitikus lúgosító / ionizáló szerkezetekkel nyerhető víz vajon tényleg jótékony hatású a szervezetre (ebben a vonatkozásban) vagy csak beetetés / itatás? Igazából nincs kedvem ilyet vásárolni, vagy előbb minimum jó lenne ilyen vízhez hozzájutni, öntesztre, úgyhogy inkább csak elméletben foglalkoztat a dolog.
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.02.09. 22:15

Gázkonvektor írta:Itt láthatóan nem csak kalciumról van szó, hanem több pufferképző anyagról, továbbá nekem a savasodás elnevezésével sincs különösebb problémám, viszont legalább rövid.
Nekem problemam van vele, mert a nev foglalt, az, hogy savas valami azt jelenti, hogy a pH erteke 7 alatti, az, hogy lugos, azt jelenti, hogy a pH 7 folotti.
A pH egy koncentracio-ertek, ami jol merheto.
Ha nem errol beszelsz, akkor ne hasznald a sav es lug fogalmakat, mert zurzavar keletkezik a fejedben.
Szénatomot tartalmaz a kalciumkarbonát is, a kalciumkészítmények még szerves savakat is (citromsav, tejsav például), tehát innen kezdve nem szervetlen kalcium, mégsem jelent ideális, jól hasznosuló formulát. Hiszen akkor rövid úton megoldott lenne például a csontritkulás problémája is.
Nem erted. A Ca az egy szervetlen fem a Ca++ ennek az ionja, es barmivel kevered, akkor is szervetlen marad.
Hogy a szerző szervetlennek nevezi (és itt minden bizonnyal a kalciumkarbonátra gondol), ezt nem tartom olyan nagy "bűnnek", egy darab mészkövet elképzelve, attól függetlenül, hogy az valaha mozoghatott is, most nem ez a lényeg, szerintem ezen kár fennakadni.
Kar fennakadni egy kulcsmondaton? Hogy a szervetlen Ca nem jo a szerves Ca jo.
Ami talán érdekesebb, hogy a jó drága elektrolitikus lúgosító / ionizáló szerkezetekkel nyerhető víz vajon tényleg jótékony hatású a szervezetre (ebben a vonatkozásban) vagy csak beetetés / itatás? Igazából nincs kedvem ilyet vásárolni, vagy előbb minimum jó lenne ilyen vízhez hozzájutni, öntesztre, úgyhogy inkább csak elméletben foglalkoztat a dolog.
Biztosan jo, vegyel egyet. ;-)
Az onteszt az legmegbizhatobb, mert az senki nem befolyasolja, te erzed legjobban, hogy mi a jo es mi a rossz. :-(
0 x

Avatar
Orcas
Hozzászólások: 1027
Csatlakozott: 2009.12.09. 21:07
Tartózkodási hely: Az Operencián túl

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Orcas » 2010.02.09. 22:59

Gázkonvektor írta:
vaskalapos írta:
Megallpodunk, hogy a savasodas nem azt jelenti, hogy valami is savasodna? Nincs semmi pH valtozas. Kalcium urites van.

A savasodas kalcium uritest jelent, csak nem szabad ugy nevezni, mert az tul ertheto, nem lehet rola konyvet irni, es nem lehet ra uzletet epiteni.

A szerves/szervetlen kalcium a cikkben a kemiai ismeretek hianyanyak csimborasszoja!

Akkor beszelgessunk a kalcium anyagcsererol, es savasodas (ami nem mas, mint kalcium hiany) ellen szerves(?) kalcium tablettat es D vitamint javasoljunk.
Lugokrol tobbet ne essen szo.

OK?
Itt láthatóan nem csak kalciumról van szó, hanem több pufferképző anyagról, továbbá nekem a savasodás elnevezésével sincs különösebb problémám, viszont legalább rövid.

Szénatomot tartalmaz a kalciumkarbonát is, a kalciumkészítmények még szerves savakat is (citromsav, tejsav például), tehát innen kezdve nem szervetlen kalcium, mégsem jelent ideális, jól hasznosuló formulát. Hiszen akkor rövid úton megoldott lenne például a csontritkulás problémája is.

Hogy a szerző szervetlennek nevezi (és itt minden bizonnyal a kalciumkarbonátra gondol), ezt nem tartom olyan nagy "bűnnek", egy darab mészkövet elképzelve, attól függetlenül, hogy az valaha mozoghatott is, most nem ez a lényeg, szerintem ezen kár fennakadni. Szerves-szervetlen témát amúgy is szokták vitatni, erre itt is látható egy példa:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyo ... szervetlen

Igazából nehéz is bármit hozzáfűzni a fentebbi cikkhez, nekem nem szakmám, a hölgy láthatóan jobban ért hozzá, kellemes a stílusa is, pláne eddigi élettapasztalataim birtokában sem tudok neki ellentmondani. A rendszeres testmozgással kapcsolatban (tüdőszellőztetés?) is igaza van szerintem.

Ami talán érdekesebb, hogy a jó drága elektrolitikus lúgosító / ionizáló szerkezetekkel nyerhető víz vajon tényleg jótékony hatású a szervezetre (ebben a vonatkozásban) vagy csak beetetés / itatás? Igazából nincs kedvem ilyet vásárolni, vagy előbb minimum jó lenne ilyen vízhez hozzájutni, öntesztre, úgyhogy inkább csak elméletben foglalkoztat a dolog.
Probald ki! 2 hetig csak zoldseget, gabonat fogyassz (sem alkohol, sem kave), majd tedd bele a pisidbe az indikator papirt. Utana 2 hetig taplalkozzal vegyesen, jo sok hust fogyasztva. Akkor is pH-zzad a pisidet. Mondanam, hogy a vered pH-jat is merd meg mindket alkalommal, de ezt odahaza nem fogod tudni megcsinalni.

Mi lesz az eredmeny? A zoldsegdus taplalkozas utan lugos iranyba tolodik el a pisi, a husos taplalkozas utan savas iranyba. Ha sikerulne a vered pH-jat megmerni, az ugyanannyit mutatna. Ha nem mutatna annyit, akkor mar korhazban lennel vagy a mentoket hivnad, ezt garantalom.
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.02.09. 23:44

Orcas írta: Probald ki! 2 hetig csak zoldseget, gabonat fogyassz (sem alkohol, sem kave), majd tedd bele a pisidbe az indikator papirt. Utana 2 hetig taplalkozzal vegyesen, jo sok hust fogyasztva. Akkor is pH-zzad a pisidet. Mondanam, hogy a vered pH-jat is merd meg mindket alkalommal, de ezt odahaza nem fogod tudni megcsinalni.

Mi lesz az eredmeny? A zoldsegdus taplalkozas utan lugos iranyba tolodik el a pisi, a husos taplalkozas utan savas iranyba. Ha sikerulne a vered pH-jat megmerni, az ugyanannyit mutatna. Ha nem mutatna annyit, akkor mar korhazban lennel vagy a mentoket hivnad, ezt garantalom.
Te kiprobaltad, megmerted?
Miert kene engem a pisi pH-ja erdekeljen?
0 x

Avatar
Orcas
Hozzászólások: 1027
Csatlakozott: 2009.12.09. 21:07
Tartózkodási hely: Az Operencián túl

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Orcas » 2010.02.10. 00:35

vaskalapos írta:
Orcas írta: Probald ki! 2 hetig csak zoldseget, gabonat fogyassz (sem alkohol, sem kave), majd tedd bele a pisidbe az indikator papirt. Utana 2 hetig taplalkozzal vegyesen, jo sok hust fogyasztva. Akkor is pH-zzad a pisidet. Mondanam, hogy a vered pH-jat is merd meg mindket alkalommal, de ezt odahaza nem fogod tudni megcsinalni.

Mi lesz az eredmeny? A zoldsegdus taplalkozas utan lugos iranyba tolodik el a pisi, a husos taplalkozas utan savas iranyba. Ha sikerulne a vered pH-jat megmerni, az ugyanannyit mutatna. Ha nem mutatna annyit, akkor mar korhazban lennel vagy a mentoket hivnad, ezt garantalom.
Te kiprobaltad, megmerted?
Miert kene engem a pisi pH-ja erdekeljen?
Gazkonvektornak valaszoltam. O a te hozzaszolasodra valaszolt, es a ket hozzaszolast en egyutt ideztem. Igen, elettan gyakorlaton megmertuk. Azota talan csak a veradason es a terhessegem alatt neztek a pisimet, talan a pH-t is.

6.5-7.4 kozott valtozik a pisi pH-ja. Ha savasabb, akkor vesekokepzodesre utalhat.
0 x

ge3lan
Hozzászólások: 415
Csatlakozott: 2009.12.22. 23:48

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: ge3lan » 2010.02.10. 12:06

Gázkonvektor, ha nem a szakmád, akkor nem meglepő, hogy a témában nincs élettapasztalatod és ellent sem tudsz mondani.
Ha én kellemes stílusban írok egy könyvet többek között arról, hogy a Napból szerves fotonok jönnek a lámpából meg szervetlenek akkor gond nélkül beveszed?
0 x

Avatar
monolit
Hozzászólások: 357
Csatlakozott: 2010.01.29. 19:17

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: monolit » 2010.02.10. 12:32

Gázkonvektor írta:
vaskalapos írta:
Megallpodunk, hogy a savasodas nem azt jelenti, hogy valami is savasodna? Nincs semmi pH valtozas. Kalcium urites van.

A savasodas kalcium uritest jelent, csak nem szabad ugy nevezni, mert az tul ertheto, nem lehet rola konyvet irni, es nem lehet ra uzletet epiteni.

A szerves/szervetlen kalcium a cikkben a kemiai ismeretek hianyanyak csimborasszoja!

Akkor beszelgessunk a kalcium anyagcsererol, es savasodas (ami nem mas, mint kalcium hiany) ellen szerves(?) kalcium tablettat es D vitamint javasoljunk.
Lugokrol tobbet ne essen szo.

OK?
Itt láthatóan nem csak kalciumról van szó, hanem több pufferképző anyagról, továbbá nekem a savasodás elnevezésével sincs különösebb problémám, viszont legalább rövid.

Szénatomot tartalmaz a kalciumkarbonát is, a kalciumkészítmények még szerves savakat is (citromsav, tejsav például), tehát innen kezdve nem szervetlen kalcium, mégsem jelent ideális, jól hasznosuló formulát. Hiszen akkor rövid úton megoldott lenne például a csontritkulás problémája is.

Hogy a szerző szervetlennek nevezi (és itt minden bizonnyal a kalciumkarbonátra gondol), ezt nem tartom olyan nagy "bűnnek", egy darab mészkövet elképzelve, attól függetlenül, hogy az valaha mozoghatott is, most nem ez a lényeg, szerintem ezen kár fennakadni. Szerves-szervetlen témát amúgy is szokták vitatni, erre itt is látható egy példa:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyo ... szervetlen

Igazából nehéz is bármit hozzáfűzni a fentebbi cikkhez, nekem nem szakmám, a hölgy láthatóan jobban ért hozzá, kellemes a stílusa is, pláne eddigi élettapasztalataim birtokában sem tudok neki ellentmondani. A rendszeres testmozgással kapcsolatban (tüdőszellőztetés?) is igaza van szerintem.

Ami talán érdekesebb, hogy a jó drága elektrolitikus lúgosító / ionizáló szerkezetekkel nyerhető víz vajon tényleg jótékony hatású a szervezetre (ebben a vonatkozásban) vagy csak beetetés / itatás? Igazából nincs kedvem ilyet vásárolni, vagy előbb minimum jó lenne ilyen vízhez hozzájutni, öntesztre, úgyhogy inkább csak elméletben foglalkoztat a dolog.
Nálunk előállítanak a környéken lúgos vizet, amit többféle kiszerelésben forgalmaznak is tündérvíz elnevezéssel. A neten megnézheted nálatok kapható-e.
Saját tapasztalatom szerint az első időkben nagyon jó, aztán csak jó. Valószínűleg hozzászokott a szervezetem. Viszont olyan az íze amilyen egykor nagymamám gyűrűs kútjában volt a tanyán :) .
0 x

Sanya
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009.12.09. 20:22
Tartózkodási hely: Budapest

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Sanya » 2010.02.10. 13:25

Az bizony gyakran előfordul, hogy valaki semmire sem emlékszik az általános iskolai kémiából és a bioszból. Az viszont már fura, hogy miért próbál meg ugyanaz a személy ebben a témakörben tudományos továbbképzést tartani :o
...pláne olyanoknak, akik láthatólag zsebrevágják szakmailag.

Láthatólag már ahhoz is kell egy minimális szaktudás, hogy valaki felmérje, hogy kivel próbál vitázni. Talán a szakismeret fordított arányban lenne a fenhéjjázással? :oops:
0 x

Avatar
vegyati
Hozzászólások: 575
Csatlakozott: 2009.12.09. 18:49

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: vegyati » 2010.02.10. 13:27

Gázkonvektor írta:
Szénatomot tartalmaz a kalciumkarbonát is, a kalciumkészítmények még szerves savakat is (citromsav, tejsav például), tehát innen kezdve nem szervetlen kalcium, mégsem jelent ideális, jól hasznosuló formulát.
a CaCO3 nem szerves anyag, semmilyen megállapodás szerint. Habár ha úgy nézem a Ca képletében benne van a C... :roll: A CaCO3 pedig (megfelelő mennyiségű gyomorsav hatására) jól hasznosuló, olcsó Ca forrásként tekinthető.
0 x

Sanya
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009.12.09. 20:22
Tartózkodási hely: Budapest

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Sanya » 2010.02.10. 13:31

a CaCO3 nem szerves anyag, semmilyen megállapodás szerint. Habár ha úgy nézem a Ca képletében benne van a C... :roll: A CaCO3
A modern "parakémia" szerint, a képletekben szereplő "C" betű jelzi a szerves eredetet. :mrgreen:
0 x

Avatar
vegyati
Hozzászólások: 575
Csatlakozott: 2009.12.09. 18:49

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: vegyati » 2010.02.10. 13:36

Sanya írta:
a CaCO3 nem szerves anyag, semmilyen megállapodás szerint. Habár ha úgy nézem a Ca képletében benne van a C... :roll: A CaCO3
A modern "parakémia" szerint, a képletekben szereplő "C" betű jelzi a szerves eredetet. :mrgreen:
Igen, jól látod. A "parakémia" ilyen egyszerűen tud aranyat is csinálni:
Al + Cu = Au + Cl :lol:
0 x

ge3lan
Hozzászólások: 415
Csatlakozott: 2009.12.22. 23:48

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: ge3lan » 2010.02.10. 13:40

Sanya írta:Az bizony gyakran előfordul, hogy valaki semmire sem emlékszik az általános iskolai kémiából és a bioszból. Az viszont már fura, hogy miért próbál meg ugyanaz a személy ebben a témakörben tudományos továbbképzést tartani :o
...pláne olyanoknak, akik láthatólag zsebrevágják szakmailag.

Láthatólag már ahhoz is kell egy minimális szaktudás, hogy valaki felmérje, hogy kivel próbál vitázni. Talán a szakismeret fordított arányban lenne a fenhéjjázással? :oops:
Dunning-Kruger hatás :lol:
0 x

Sanya
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009.12.09. 20:22
Tartózkodási hely: Budapest

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Sanya » 2010.02.10. 13:45

vegyati írta:
Sanya írta:
a CaCO3 nem szerves anyag, semmilyen megállapodás szerint. Habár ha úgy nézem a Ca képletében benne van a C... :roll: A CaCO3
A modern "parakémia" szerint, a képletekben szereplő "C" betű jelzi a szerves eredetet. :mrgreen:
Igen, jól látod. A "parakémia" ilyen egyszerűen tud aranyat is csinálni:
Al + Cu = Au + Cl :lol:
Így lesz az aluminium szervessé
0 x

Sanya
Hozzászólások: 124
Csatlakozott: 2009.12.09. 20:22
Tartózkodási hely: Budapest

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Sanya » 2010.02.10. 13:49

Dunning-Kruger hatás

Köszönöm, erről nem tudtam. Tökéletesen megfogalmazták a jelenséget.
0 x

Szilaj Szőrmók
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2010.02.10. 18:28
Tartózkodási hely: Magyarország

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Szilaj Szőrmók » 2010.02.10. 18:50

Csahos Fenevad írta:Nem igazán szántam kérdésnek a kérdésem. Valahogy úgy kellet volna írnom, hogy soha nem értettem azt hogyan működik a "lúgosítás" a lúgosítók logikája szerint merthogy a gyomor savas.... stb.
Ez itt a quackwatch-on jó magyarázat hogy miért hülyeség. http://www.quackwatch.org/01QuackeryRel ... oral2.html
Én is erre referálok ha szóba jön, megjegyzem teljesen eredménytelenül, mert ez is amolyan "hit kérdése" a legtöbb lúgosítónál.
Sziasztok!

Új vagyok itt, bár már viszonylag régóta szimpatizálok a Szkeptikus Társaság elveivel, és ha minden jól megy, hamarosan talán tag is leszek.
Magamról annyit, hogy másodéves orvostanhallgató vagyok, biofizikából TDK-zom. Egyértelműen és határozottan a szkeptikus álláspontot képviselem.

Arra a gyakran hallott érvre reagálnék, miszerint mindegy, milyen kémhatású táplálékot fogyasztunk, a gyomorban úgyis minden "lúg" közömbösítődik. Ez valóban így van, a gyomorlumen 1-3 körüli pH értékén a táplálék bázikus vegyületei protonáltak. Ugyanakkor két egyéb, ehhez szorosan kapcsolódó tényt kell szükséges megemlíteni a tiszténlátás kedvéért (ez nem ezoterikus tisztánlátás:-):

1. ha a gyomorlumenbe jutó táplálék közömbösítés, ill. hígítás útján a luminális pH-t emeli, akkor a gyomor fedősejtjei azt újra termelik (a fedősejtek adott potenciálkülönbséget/gradiens tudnak fönntartani és tartanak fönt; ez mind direkt úton, mind indirekten - duodenumba jutó pH okozta negatív feedback - megvalósul); a pH-emelkedést kompenzáló protonszekréció azt eredményezi, hogy a gyomrot elhagyó vénák plazmája lúgosabbá válik, mint egyébként. Tulajdonképp nettó protonkivonás történik első körben, ez valóban "lúgosít". De: lásd: 2. pont!

2. Nem, ill. nem csupán azt szabja meg egy táplálék "lúgosító" vagy "savasító" hatását, hogy milyen a kémhatása, ha vízben valahogy föloldjuk, hanem az, hogy a metabolizmus során milyen kémhatású anyagok keletkeznek. Pl. a kéntartalmú (Met, Cys) aminosavak vízben oldva közel semleges kémhatást eredményeznek, ugyanakkor a lebontás során kénsav keletkezik, ami nettó protonbevitelt (a szakirodalom a PRAL értéket használja a "savasító-lúgosító" hatás objektív mérőjeként: Potential Renal Acid Load; tulajdonképp mérhetően csak a vizelet pH-értéke változik meg a táplálkozás hatására) jelent.

Én magam egyelőre "nem hiszek" (= szerintem nem igaz) a lúgosításban, de azért szeretek elgondolkodni ezeken.
A végső ítéletnél sokszor fontosabbak azok a folyamatok, amik az igazsághoz vagy az igazság felé vezetnek, nem is maguk a válaszok, hanem a válaszok keresése adja a tudomány és a tudományos szemlélet igazi szépségét, számomra legalábbis.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Szilaj Szőrmók 2010.05.31. 14:23-kor.
0 x

Szilaj Szőrmók
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2010.02.10. 18:28
Tartózkodási hely: Magyarország

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Szilaj Szőrmók » 2010.02.10. 18:55

vaskalapos írta:
Gázkonvektor írta:És az nem lehet, hogy elbeszélnek egymás mellett a lúgosítók és a szkeptikusok? Mert a szkeptikusok folyton azt hajtogatják, hogy a vér-pH stabil, szabályzott. De ezt ki kérdezte?
Asszongyak, hogy savasodik a szervezet. Erre valasz: a szervezet pH-ja nagyon allano, precizen szabalyozott.
Ha én például azt mondom, hogy folyton kólát iszom, húst hússal eszem, emiatt már attól tartok, elsavasodik a szervezetem,
Konkretan mi az ami savasodik szerinted?
ezt esetleg csak az egyszerűség kedvéért mondom így, röviden. Ám ezalatt nem azt értem konkrétan, hogy savasodik a vérem.
Hanem mid savasodik?
Hanem tegyük fel, attól tartok, a huzamosabb savterhelés miatt egyre jobban csökken a szervezetem puffertartaléka, egyre fogy a kalcium a csontokból, elromlanak a fogaim stb. Ez pedig a cikkben is konkrétan le van írva, ha jól értelmezem.
Tehat amikor savasodsz, akkor nem is savasodsz? A pH ertek nem valtozik semerre? Akkor miert nevezed savasodasnak, es miert lugositani akarsz? Miert nem kalciumhianytol felsz, es kalciumot akarsz potolni?

Tudod, mi a legfomtosabb puffer a szervezetben? NaHCO3
Nem elképzelhető, hogy a lúgosító csodaszerek, ennek a káros folyamatnak a megfordítását segíthetik elő többé-kevésbé,

Nem. A citromsav, amit lugosito hatasu elelmiszernek neveznek nem tartalmas kalciumot, es nem pufferol.
és nem kellene folyton azzal visszavágni (kvázi mellébeszélni), hogy a vért nem is lehet lúgosítani, ugyanis nem erről volt szó, és pont ezt a kutya sem kérdezte, ahogy mondani szokás?
Tessek megmondani keremszepen, mi az ami savanyodik es amit lugositani kell/lehet? Orulok, hogy egyetertunk, hogy nem a vert.
Szia!

Szerintem nem a citromsavat tartják "lúgosító"-nak, hanem a citromot, ami egyébként tényleg "lúgosít", nem is kicsit, legalábbis a többi ételhez viszonyítva.

A savasodás inkább definíciófüggő, más kérdés, hogy a definíciók nem szükségszerűen tükrözik az értelmet. A vizelet pH-jának a táplálkozás hatására való szisztematikus megváltozását is lehet savasodásnak/lúgosodásnak hívni.
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.02.10. 19:00

Tehat akkor a vizelet savasodasa ellen kuzdenek Young "uj biologiajanak" kovetoi, es a vizeletuket lugositjak, nem a "szervezetuket".

Nem mindegy.

Itt egy jo osszefoglalo a vizelet pH ertekerol es annak diagnosztikai ertekerol.

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency ... 003583.htm
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.02.10. 19:06

Szilaj Szőrmók írta: Szerintem nem a citromsavat tartják "lúgosító"-nak, hanem a citromot, ami egyébként tényleg "lúgosít", nem is kicsit, legalábbis a többi ételhez viszonyítva.
"Ehetünk viszont citromot, illetve grépfrútot, hiszen a bennük lévő citromsav lebomlás után lúgosít, vagy meggyet, esetleg nem túl érett ..."

"HCA (hiroxi-citromsav): a Garcinia Cambogia növény tiszta hatóanyaga. .... általánosan lúgosít, így a savasság miatti több féle bajt megszünteti ..."

"the citric acid they contain actually has an alkalinizing effect in the system"
"CITRIC ACID.... is a medicine used to make the urine more alkaline (less acidic). "
0 x

Szilaj Szőrmók
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2010.02.10. 18:28
Tartózkodási hely: Magyarország

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Szilaj Szőrmók » 2010.02.10. 19:07

Orcas írta:
vaskalapos írta:
Orcas írta: Probald ki! 2 hetig csak zoldseget, gabonat fogyassz (sem alkohol, sem kave), majd tedd bele a pisidbe az indikator papirt. Utana 2 hetig taplalkozzal vegyesen, jo sok hust fogyasztva. Akkor is pH-zzad a pisidet. Mondanam, hogy a vered pH-jat is merd meg mindket alkalommal, de ezt odahaza nem fogod tudni megcsinalni.

Mi lesz az eredmeny? A zoldsegdus taplalkozas utan lugos iranyba tolodik el a pisi, a husos taplalkozas utan savas iranyba. Ha sikerulne a vered pH-jat megmerni, az ugyanannyit mutatna. Ha nem mutatna annyit, akkor mar korhazban lennel vagy a mentoket hivnad, ezt garantalom.
Te kiprobaltad, megmerted?
Miert kene engem a pisi pH-ja erdekeljen?
Gazkonvektornak valaszoltam. O a te hozzaszolasodra valaszolt, es a ket hozzaszolast en egyutt ideztem. Igen, elettan gyakorlaton megmertuk. Azota talan csak a veradason es a terhessegem alatt neztek a pisimet, talan a pH-t is.

6.5-7.4 kozott valtozik a pisi pH-ja. Ha savasabb, akkor vesekokepzodesre utalhat.
Durván 5 és 8,5 között tartjuk normálisnak. Amúgy a vizelet-pH megemelésére bevált módszer valami húgyúti fertőzés...

A szerves-szervetlen kalcium problemtikájáról:

Szerves kalciumnak tudtommal általában azon kalciumvegyületeket szokták hívni, amikben a kalcium valamilyen szerves molekulával van datív (koordinatív) kötésben. Pl. aminosavkelátként, de vannak egyéb komplexáló vegyületek is, pl. a citromsav is ilyen (a vizelet citráttartalma meghatározó a kalciumionok oldatban tartásában).

A bélből való fölszívódásban lehet különbség a fenti értelemben vett szerves és a szervetlen kalcium között. Utóbbi sokkal inkább ki van téve annak, hogy az emésztőrendszerben anionokkal (pl. oxalát) roszul oldódó sót (csapadékot) képezzen, és így a felszívódásra gyakorlatilag alkalmatlan legyen; az előbbit a kelátképző ágens megvédi a kicsapódástól.
0 x

Szilaj Szőrmók
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2010.02.10. 18:28
Tartózkodási hely: Magyarország

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Szilaj Szőrmók » 2010.02.10. 19:09

vaskalapos írta:
Szilaj Szőrmók írta: Szerintem nem a citromsavat tartják "lúgosító"-nak, hanem a citromot, ami egyébként tényleg "lúgosít", nem is kicsit, legalábbis a többi ételhez viszonyítva.
"Ehetünk viszont citromot, illetve grépfrútot, hiszen a bennük lévő citromsav lebomlás után lúgosít, vagy meggyet, esetleg nem túl érett ..."

"HCA (hiroxi-citromsav): a Garcinia Cambogia növény tiszta hatóanyaga. .... általánosan lúgosít, így a savasság miatti több féle bajt megszünteti ..."

"the citric acid they contain actually has an alkalinizing effect in the system"
"CITRIC ACID.... is a medicine used to make the urine more alkaline (less acidic). "
Szerintem ez tévedés lesz, sok mindent írnak, főleg reklámanyagokban; a vásárló úgysem tudja, miről van szó.
0 x

Szilaj Szőrmók
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2010.02.10. 18:28
Tartózkodási hely: Magyarország

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Szilaj Szőrmók » 2010.02.10. 19:12

vaskalapos írta:Tehat akkor a vizelet savasodasa ellen kuzdenek Young "uj biologiajanak" kovetoi, es a vizeletuket lugositjak, nem a "szervezetuket".

Nem mindegy.

Itt egy jo osszefoglalo a vizelet pH ertekerol es annak diagnosztikai ertekerol.

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency ... 003583.htm
Egyelőre úgy tűnik, igen. Amúgy olvastam Young könyvét (a címét nem írom be, így is elég reklám már neki mindez), és bizton állíthatom, ekkora szennyet még nem olvastam, pedig megfordult már pár dolog a kezeim között.
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.02.10. 19:29

xxxxxxxxxxxxxx
bocs, toroltem volna amit irtam
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.11.10. 18:33

http://www.lugositoetelek.com/hogyan_me ... lsavasodva

Ön is ellenőrizheti a pH-szintjét otthon, a viszonylag olcsó és könnyen beszerezhető pH-papír, vagy egy elemes pH-mérő segítségével. Ezek az eszközök a nyál vagy a vizelet pH-értékét mérik. Általában gyógyszertárakban, vagy gyógyellátókban kaphatóak, vagy megrendelhetőek ITT.



A nyál pH-értéke sokkal jobban ingadozik, így célszerűbb a vizeletet vizsgálni. A vizelet pH-ja is változik attól függően, hogy mit ettünk, ezért a vizsgálat szempontjából ideális időpont, ha reggel felkelés után, az éjszakai nem evést követően végezzük el a mérést.

A pH-papír színváltozással jelzi a savas vagy lúgos kémhatást: a színe sötétebb vagy világosabb a savasság vagy lúgosság erősségétől függően. A pH-papírhoz mellékelnek egy színskálát is, amelynek segítségével a szín alapján leolvashatja a megfelelő számot.

A vizelet ideális pH értéke 6.8-7.0 körül van. Ha ennél alacsonyabb, vagy magasabb (túl lúgos) az mindenképpen az elsavasodás jele. Ilyenkor érdemes lúgos életmódra áttérni és lúgosító étrendkiegészítőket fogyasztani.[Forrás: Dr. Robert O. Young – A pH csoda]


Szoval barmilyen elteres van, lugositani kell. ha lugos iranyba ter el akkor is.... :mrgreen:
0 x

samu
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2010.11.11. 17:38

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: samu » 2010.11.11. 18:03

Sziasztok
A szervezet savassága és lúgossága közötti egyensúlyt sav-bázis egyensúlynak nevezzük.
A szervezet több módszert használ a sav-bázis egyensúly fenntartására.

Az egyik lehetőség a vér pH-értékének befolyásolására a széndioxid kibocsátása a tüdőn keresztül. Az enyhén savas széndioxid az oxigén (amire minden sejtnek szüksége van) anyagcseréjének mellékterméke, ezért a sejtek folyamatosan termelik. A többi melléktermékhez hasonlóan a széndioxid is a véráramba ürül. A vér elszállítja a tüdőkhöz, ahol kilégzésre kerül. Ha a széndioxid felgyűlik a vérben, a vér pH-értéke csökken. A kilélegzett széndioxid mennyiségét az agy a légvételek gyakoriságán és mélységén keresztül szabályozza. A kilélegzett széndioxid mennyisége, tehát a vér pH-értéke nő, ha a légzés gyorsabbá és mélyebbé válik. A légzés sebességének és mélységének változtatásával az agy és a tüdők percről-percre tudják szabályozni a vér pH-értékét.

A sav- és a lúgfelesleg kiürítésével a vesék is képesek befolyásolni a vér pH-értékét. A vesék képesek befolyásolni a kiürített savak és lúgok mennyiségét, ezek a változtatások azonban a tüdők tevékenységénél lassabban jelentkeznek, a kompenzáció több napba telik.

A másik lehetőség a vér pH-értékének szabályozására a puffer-rendszer használata. Ez védelmet nyújt a hirtelen savanyodás vagy lúgosodás ellen. A pH puffer-rendszer gyenge, a normális pH-n egyensúlyban lévő savakat és lúgokat használ. A puffer-rendszer kémiai úton stabilizálja egy folyadék pH-értékét az abban található savak és lúgok arányának megváltoztatásával. A vérben található legfontosabb puffer-rendszer szénsavat (a vérben feloldódó széndioxidból keletkező gyenge savat) és bikarbonát ionokat (a neki megfelelő gyenge lúgot) alkalmaz.

A sav-bázis egyensúly rendellenességei az acidózis és az alkalózis . Az acidózis esetében a vérben túl sok sav (vagy túl kevés lúg) található, ez a vér pH-értékének csökkenéséhez vezet. Alkalózisban a túl sok lúg (vagy a túl kevés sav) eredményezi a vér pH-értékének növekedését. Az acidózis és az alkalózis nem számítanak betegségnek, hanem a szervezet egészét érintő rendellenességek következményei. Az acidózis vagy az alkalózis jelenlétéből az orvos arra következtethet, hogy valamilyen súlyos probléma áll fenn.

Az acidózis és az alkalózis a kialakulási októl függően lehet metabolikus vagy légzési (respiratórikus). A metabolikus acidózist és a metabolikus alkalózist a savak és a lúgok termelésének vagy kiválasztásának (vese) az aránytalanságai okozza. A légzési acidózist és a légzési alkalózist főként tüdő- vagy légzési rendellenességek váltják ki.

Ennyi lenne az alap a megértéshez.

A laboratóriumban ahol évekig dolgoztam, a betegek vér PH értékrét artériás vérből un. Astrup készülékkel mértük. Ezzel a méréssel a metabolikus alkalózis ill. acidózis mértékét tudtuk meghatározni. Senki sem foglalkozott a vizelet Ph értékével, mert a fentiekből kiolvasható, hogy az nem igazán mérvadó, a beteg gyógyításánál. Az alapján senki sem avatkozna be a beteg szervezetébe.

Most aztán lehet lúgosítani!!! ;)
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2010.11.11. 18:35

@samu (7184):
Ez így nagyon szép, de a forrást (MSD Orvosi kézikönyv a családban, 159. FEJEZET - Sav-bázis egyensúly) illik megadni, ha idézel ;)

A vizelet pH-jának egyébiránt van jelentősége bizonyos esetekben, ilyen példa bizonyos vesekövek (amik kialakulása erősen pH-függő), ill. mikroorganizmusok a húgyutakban.
0 x

Avatar
énkérdezek
Hozzászólások: 505
Csatlakozott: 2010.02.03. 13:53
Tartózkodási hely: Hungary

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: énkérdezek » 2010.11.16. 20:10

http://www.phcsoda.biz/a_savasodas_tunetei

Könyörgöm!!!!
Nincs valakinek valami nagyétvágyú vírusa, amit erre az oldalra ráereszthetne?
0 x

Avatar
Orcas
Hozzászólások: 1027
Csatlakozott: 2009.12.09. 21:07
Tartózkodási hely: Az Operencián túl

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Orcas » 2010.11.18. 06:08

@Várhegyi Márton (7186):

Vagy a vizelet pH megmutathajta, hogy hogyan taplalkozik az illeto. Pl. sok hust fogyaszt-e, mert akkor savasabb, vagy vegetarianus, akkor lugosabb a vizelet. De nem extrem mertekben.
0 x

Avatar
Várhegyi Márton
*
*
Hozzászólások: 842
Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
Tartózkodási hely: Magyarország

Lúgosítson

Hozzászólás Szerző: Várhegyi Márton » 2010.11.18. 12:21

@Orcas (7370):
Orcas írta: Vagy a vizelet pH megmutathajta, hogy hogyan taplalkozik az illeto. Pl. sok hust fogyaszt-e, mert akkor savasabb, vagy vegetarianus, akkor lugosabb a vizelet. De nem extrem mertekben.
Így van. És extrém eltérések valóban nem jellemzőek, ahhoz már valamilyen más ok szükséges.
0 x